Copy
 
 
View this email in your browser

WALpost 25/8/2016

Beverse feesten: Wim Toucour

vrijdag 26 augustus om 21u - podium Yzerhand

Vlotte weerbarstige liedjes, ontsproten aan een gemengd huwelijk van kleinkunst, wereldfolk, pop en cabaret. Wim Toucour is de groep rond zanger-liedjesschrijver Wim Van Caelenbergh.


Een fris eigen geluid in het Nederlandstalige muzieklandschap, geboren uit een liefde voor kleinkunst, wereldfolk, pop en cabaret.

Het optreden begint om 21u aan het podium aan de Yzerhand. Dit optreden wordt georganiseerd door Oxfam Wereldwinkel Beveren, het Gildenhuis en groentenhandel De Poort.
 

Natuurwandeling Gelaagpark Steendorp

Natuurpunt WAL-kern Scousele - zondag 28 augustus om 14u

We wandelen langs Roomkouter-Noord naar het Gelaagpark. Dit gebied is een pareltje van rust en natuurschoon. Vlinders, libellen en waterdiertjes hebben het er naar hun zin. We wandelen ook voorbij de oude spoelput en nemen een kijkje op de ‘Kiep’. 


Iedereen is welkom op deze gratis wandeling. Niet geschikt voor rolstoelen en buggy’s. Honden kunnen wel mee aan de leiband. Zorg best voor stapschoenen en een lange broek. Inschrijven hoeft niet. 

Afspraak: 14u aan het Natuurhuis Kapelstraat 170 a 9140 Steendorp. Einde 16u.
Info: Nine Van Hoyweghen tel. 0473 72 66 15 of e-mail Nine Van Hoyweghen
   

Polders van Kruibeke: kabouterwandeling voor kinderen

zaterdag 3 september om 14u

Freddy, Hilde en Ghislain kennen alle geheimen van de polderkabouters en zij weten waar ze wonen! (Groot)ouders blijven uiteraard bij hun kaboutertje tijdens deze wandeling.

Fietsen langs fort en natuur

Natuurpunt WAL-kern LO-Zwijndrecht - zondag 4 september om 13u30

Wat dacht je van een fietsnamiddag (15km) waarbij we de westelijke groene militaire grens van Zwijndrecht verkennen?

Waar ooit levensgevaarlijke oorlogstuigen onderdak vonden, krijgt het groene leven weer een kans. We rijden met een gezapig tempo langs het Fort van Zwijndrecht, de Defensieve Dijk, de Half Maan en bezoeken het Fort Sint-Marie. 


‘En passant’ verkennen we de Vlakte van Zwijndrecht en het Groot Rietveld. Breng zeker je verrekijker mee en uiteraard een fiets. Inschrijven hoeft niet. Bij “slecht weer” wordt het carpoolen. Bij twijfel kan je informeren bij René.

Afspraak: 13u30 Gemeentelijk Administratief Centrum Zwijndrecht Binnenplein 1. Einde 16u30. 
Info: René Maes tel. 03 252 41 23 gsm 0494 178 586 of e-mail René Maes 

Natuurbeheer Steenlandpolder-Noord

Natuurpunt WAL-kern Haven - zaterdag 10 september om 9u30

Enkele jaren geleden kwam de plas in dit natuurgebied tijdens het broedseizoen droog te staan. Daardoor kregen wilgen de kans om op enkele slikplaatjes op te schieten. Gewapend met bottenpak en kniptang pakken we deze plekjes aan zodat ze geen wilgenbos gaan vormen. 


Dit waardevolle open gebied moet ‘open’ blijven om specifieke planten en vogels van zo’n terrein levenskansen te geven.

Afspraak: 9u30 ingang Steenlandpolder Noord t.h.v. de Steenlandlaan. We werken tot 12u30. 
Meebrengen: werkkledij, werkhandschoenen, lieslaarzen of bottenpak, eten en drinken. Wij zorgen voor materiaal, maar een snoeitang extra komt van pas.
Info: Johan Baetens tel. 0484 23 75 59 of e-mail Johan Baetens 

Natuurbeheer Vlietbos

Natuurpunt WAL-afdeling LO-Zwijndrecht - zaterdag 17 september om 9u30

Na vele jaren het beeld bepaald te hebben, dreigt het ‘duinengebied’ in het Vlietbos dicht te groeien met bramen, brandnetels, bezemkruiskruid, en anderen.

Daarmee zullen ook zeldzaamheden verdwijnen zoals buntgras, kruipwilg, vogelpootje, kleine rupsklaver, duinlangbaardgras, ... samen met het helgele tapijt van muurpeper. 


Daarom gaan we de overwoekerende planten zo veel als mogelijk verwijderen. We zorgen voor werkmateriaal. Werkhandschoenen en stevig schoeisel zijn een must.

Afspraak: 9u30 bij het begin van de Dwarslaan (nabij Verbrandendijk) Zwijndrecht. Einde 12u15.
Info: René Maes tel. 03 252 41 23 gsm 0494 178 586 of e-mail René Maes 

Getijdenwandeling langs de polders van Kruibeke

KRUIN - zondag 18 september om 17u30

Na het verplaatsen van de Air Liquide leidingen, gepland tegen eind dit jaar, kan het Kruibeekse Gereduceerd Getijgebied(GGG)  in werking treden via grote sluizen. Ondertussen is het Bazelse GGG al ruim een jaar in werking. De overstroombare dijk is afgewerkt. Bij uitzonderlijk hoge waterstanden op de Schelde kan het water dus over de dijk polder instromen en de getijdegolf afknotten. 


Op 18 september is er zo’n hoog tij (> 6m). Het BGGG (weidevogelgebied Bazel Noord) zal dan onderlopen tot een hoogte die schorontwikkeling toelaat. Er zal een ‘plas-dras’ situatie ontstaan omdat het waterpeil tot aan het maaiveld zal komen en alle geulen en beken zich volledig zullen vullen.

Bij landinwaartse wind kan het water niet aan onze lippen, maar wel aan onze voeten komen! Het wordt een uniek schouwspel als we van aan de Scheldelei in Kruibeke tot aan de grootste sluis in Bazel en terug wandelen. Niet vergeten: regenkledij, waterdichte wandelschoenen en verrekijker.

Afspraak: 17u30 op de Scheldelei-parking (Veer Kruibeke). Einde 19u.
Info: Gilbert Smet  tel. 03 774 26 00 of e-mail Gilbert Smet 

Kleineige feesten Steendorp

zondag 18 september om 13u
Een organisatie van VZW Durme, CVN, Oxfam, Natuurpunt WAL-kern Scousele en de Natuurouders

De Kleineige feesten zijn een natuurfeest van de gemeente Temse, met medewerking van tal van verenigingen uit Steendorp: VZW Durme, CVN, Oxfam, Natuurpunt Scousele en de Natuurouders. Het doel is gezellig in de natuur vertoeven. Er zijn onder andere een aangepast muziekoptreden, een draaiorgel, touwtrekwedstrijd, ballenwerp- en viskraam. Ook een hapje en een drankje zijn voorzien. 

De natuurouders en de scouts zorgen voor aangepaste activiteiten voor de kinderen.
Begeleid bezoek aan de kruitkamer op het Fort van Steendorp. Ter plaatse inschrijven.
 
Stand Natuurpunt Scousele : wij maken samen een draak van klei en hebben buiten een infostand allerlei natuurspelletjes voor je klaar staan.
We zijn blij met je bezoek en informeren je graag over de mooie natuurgebieden van Steendorp.
 
Dit jaar ook uitzonderlijk gecombineerd met een loopwedstrijd “Briqueville classic run”  die door de natuurgebieden loopt  5, 10 en 21 km en voor de kinderen 400 en 800m.
Dit is een organisatie van de sportdienst Temse. www.briqvilleclassic.be
 
Kom te voet of met de fiets. Auto’s op de hoofdbaan parkeren. 

Afspraak: Roomkouter Steendorp
Kapelstraat 170a
Info: Nine Van Hoyweghen  tel. 0473 72 66 15 of e-mail Nine Van Hoyweghen 

Vismonitoring in de Schelde 2016: feesteditie

Natuurpunt WAL-kern Haven - zondag 18 september om 11u

Onze medewerker Mark Staut werkt mee aan het onderzoek naar het visbestand in de Schelde van het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek). Hij vangt vissen met een dubbele schietfuik op de laagwaterlijn aan het Ketenisseschor te Kallo (Ketelplaat). De vissen worden op naam gebracht, gemeten en vrijgelaten. 


Je mag Mark een handje helpen op 16/07 (20u) en 29/08 (20u30). Op 18 september (11u. – 13u.) is er een ‘speciale visvangst’ met de nieuwe ‘Vissenwerkgroep van Natuurpunt‘. Deze werkgroep zet zich in voor de bescherming van vissen én hun leefgebieden in Vlaanderen, Brussel en de Noordzee.

De ‘feesteditie’ start om 11u00 op het Ketenisseschor (Ketenislaan tegenover Bebronna) in Kallo. Om 11u45 is het laag water. Om 12u. lichten we de fuik en kan het tellen, meten en fotograferen beginnen! Iedereen kan er vrij rondneuzen, vragen te stellen en een drankje nemen.

Een mooie gelegenheid om onze fuikvisser Mark Staut aan het werk te zien en kennis te maken met het project ‘Trekvissen’ van het INBO i.s.m. de ‘Vissenwerkgroep van Natuurpunt’. 
Info: Mark Staut tel. 03 755 24 20 - gsm 0473 332 515 of e-mail Mark Staut 

Natuurbeheer Haasop: terugdringen verbossing

Natuurpunt WAL-kern Haven - zaterdag 24 september om 9u30

Nu het broedseizoen voorbij is, kunnen we opnieuw aan de slag om de verbossing in het natuurgebied Haasop (Verrebroek) verder terug te dringen. 


Dat doen we om Groenknolorchis, Moeraswespenorchis en andere zeldzame orchideeën en planten van kalkmoerassen en duinpannes meer kansen te geven.

Tegelijkertijd krijgt hierdoor de Bruine Kiekendief die in de buurt broedt ook meer open jachtgebied. 

Afspraak: 9u30 zandpadje naast het Fluxys-station Koestraat. We werken tot omstreeks 12u30. 
Meebrengen: werkkledij, werkhandschoenen, laarzen, eten en drinken. Wij zorgen voor materiaal, maar een boomzaag of snoeitang mag je ook zelf meebrengen. 
Info: Johan Baetens tel. 0484 23 75 59 of e-mail Johan Baetens 

Bevers!

Natuurpunt WAL-kern Scousele en CVN - zaterdag 24 september om 19u

De bever is terug in onze gebieden! We vinden hem dicht bij huis in de Rupelmondse kreek. Bij valavond wordt dit dagschuwe dier actief. Hopelijk kunnen we het spotten. Zijn sporen kunnen we in ieder geval bewonderen. 


Iedereen is welkom op deze gratis wandeling die niet geschikt is voor rolstoelen en buggy’s. Honden kunnen niet mee. Breng zeker verrekijker, zaklamp, en laarzen en eventueel regenkledij mee. Inschrijven hoeft niet. De wandeling wordt begeleid door een CVN natuurgids.

Afspraak: om 19u aan de Dijkstraat te Rupelmonde (aan het rondpunt). Einde rond 21u30
Info: Dirk Meersman 0478 28 21 61 of e-mail Dirk Meersman 

Plantenwerkgroep Scousele

Natuurpunt WAL-kern Scousele - woensdag 28 september om 19u30

Een werkgroep voor ‘kenners’ waar flora, nota’s en loepen worden bovengehaald. Dus niet voor het grote publiek. Interesse? Contacteer Freddy Moorthamer: tel. 0475 923 484 of e-mail Freddy Moorthamer (Meebrengen: loupe, flora, te determineren planten.)

Paddestoelenwandeling fort van Steendorp

Natuurpunt WAL-kern Scousele en CVN - zondag 2 oktober om 14u

Het Fort van Steendorp bezit een grote verscheidenheid aan paddenstoelen. Paddenstoelenexpert Freddy Moorthamer neemt ons mee op stap en vertelt boeiende verhalen over de wondere wereld van sporen, lamellen, hoeden, stelen en nog veel meer. 


Iedereen is welkom op deze gratis wandeling die niet geschikt is voor rolstoelen en buggy’s. Honden kunnen niet mee. Kinderen zijn van harte welkom. Breng zeker bij regen regenkledij mee. Inschrijven hoeft niet.

Afspraak: om 14u aan Natuurhuis, Kapelstraat 170 a, 9140 Steendorp. Einde 16u.
Info: Nine Van Hoyweghen 0473 72 66 15 of e-mail Nine Van Hoyweghen 

Cursus natuurgids Waasland

Wil je graag groepen begeleiden in een natuurgebied in je buurt? Zoek je naar een combinatie van inhoudelijke kennis, natuurbeleving en engagement? Dan ben je bij Natuurpunt CVN aan het juiste adres voor de cursus Natuurgids. 

De cursus biedt je inhoudelijke achtergrond dankzij een brede waaier aan thematische lessen; van dieren en planten tot landschappen, ecologie en natuurbeheer. Tijdens de methodieklessen leer je hoe je een boeiende wandeling uitstippelt en hoe je groepen vol enthousiasme in de natuur gidst. Daarnaast ga je regelmatig op excursie met ervaren gidsen. 


Je bezoekt verschillende natuurgebieden in de omgeving. Op die manier breng je je opgedane kennis direct in de praktijk. De cursus bestaat uit 30 activiteiten, waarvan de helft natuurexcursies. De activiteiten worden gespreid over één jaar zodat je de natuur in elk jaargetij leert kennen.

Na deze cursus heb je een brede basis over natuur en milieu, en heb je basisvaardigheden rond het begeleiden van g roepen opgedaan. Na het maken en presenteren van de opdrachten krijg je het OSCAR-getuigschrift. De theorielessen en excursies vinden plaats op zaterdag van 9u tot 12u.

Online inschrijven en betalen kan op www.natuurpunt.be/agenda/cursus-natuurgids-waasland Het inschrijfgeld bedraagt € 240. Leden van Natuurpunt betalen € 216. Ben je 25 jaar of jonger bij aanvang van de cursus, dan betaal je € 180. Start: 10/09/2016 van 9u tot 12u, Hof Ter Saksen – Bioklas, Haasdonkbaan 101, 9120 Beveren-Waas. Afronding op 24/06/2017


Bekijk ook de activiteiten van onze partners en buurafdelingen

Er is altijd plaats tekort om al onze activiteiten op te nemen in de digitale nieuwsbrief, en daarbij komt dat onze vrienden en buren van KRUINWAKONA, Natuurpunt Waasland Noord,  Natuurpunt Waasland Zuid en Natuurpunt Antwerpen Stad ook steeds tal van interessants en boeiends op stapel hebben staan. Check daarom zeker hun websites om te zien wat er allemaal te beleven valt!
Natuurpunt WAL ijvert als regionale vereniging sinds 1978 met natuurweten-schappelijk onderzoek, beheerwerken, educatie en beschermingsacties voor het behoud van alle natuurgebieden en open ruimten op de Antwerpse Linkeroever, Beveren, Kruibeke, Temse en Zwijndrecht-Burcht.

Natuurpunt WAL heeft 1800 leden en vertegenwoordigt Natuurpunt (98.000 gezinnen) in de regio, heeft een associatieovereenkomst met KRUIN vzw, is lid van Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen en Greenpeace.

Natuurpunt WAL werkt graag samen met Oxfam Wereldwinkels, Pasar, Gezinsbond en Fietsersbond.

Ben je nog geen lid? Via deze link is dat snel geregeld!

Secretariaat Natuurpunt WAL: Yzerhand 17, 9120 Beveren tel. 03 722 15 37; email info@natuurpuntwal.be  /Open maandag-donderdag  9u-18u, en vrijdag van 9u tot 13u www.natuurpuntwal.be
Copyright © 2016 Natuurpunt Waasland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Share
Tweet
Forward
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website