Copy
 
View this email in your browser

WALpost 27/9/2016

Plantenwerkgroep Scousele

Natuurpunt WAL-kern Scousele - woensdag 28 september om 19u30 en woensdag 19 oktober van 20u tot 22u

Een werkgroep voor ‘kenners’ waar flora, nota’s en loepen worden bovengehaald. Dus niet voor het grote publiek. Interesse? Contacteer Freddy Moorthamer: tel. 0475 923 484 of e-mail Freddy Moorthamer (Meebrengen: loupe, flora, te determineren planten.)

Paddestoelenwandeling fort van Steendorp

Natuurpunt WAL-kern Scousele en CVN - zondag 2 oktober UITGESTELD

Wegens het nog steeds zeer mooie weer en het gebrek aan paddenstoelen zijn we genoodzaakt om deze wandeling uit te stellen naar een latere datum.
Je hoort nog van ons :)

Kom kijken naar de najaarsvogeltrek!

Natuurpunt WAL-kern Scousele en CVN - zaterdag 8 en 15 oktober van 7u30 tot 12u

In oktober komt de vogeltrek op gang. Veel vogels trekken dan over onze gebieden naar het warmere zuiden. Kom ze bekijken samen met vogelspecialisten! De telescopen staan voor je klaar en  uitgebreide uitleg kan je krijgen. Op het dakterras van het Natuurhuis heb je ideaal uitzicht op trekkende vogels. Mocht je het koud hebben op het terras, dan staat het warme Natuurhuis voor je klaar. Breng zeker een verrekijker mee. We verwachten je!

Afspraak: vanaf 7u30 in het Natuurhuis Roomkouter, Kapelstraat 170a 9140 Steendorp
Info: Gerry Heyrman  0498 57 72 24 of e-mail Gerry Heyrman 

Natuurbeheer Rietveld Kallo

Natuurpunt WAL-kern Haven - zaterdag 8 oktober om 9u30 

Grote rietpartijen zijn het belangrijkste doelbiotoop van dit gebied. Voorlopig blijft het riet echter beperkt tot enkele lijnvormige elementen. Dat heeft alles te maken met de vraat van ganzen aan de jonge scheuten. Samen met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) rasteren we al enkele jaren aangeplante rietzoden uit.
Op die locaties neemt het riet wel toe. Op 8 oktober zullen we meer rietpartijen met draad beschermen. De Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) levert ons hiervoor draad en palen.

Meebrengen: werkkledij, werkhandschoenen, (lies)laarzen en/of laarzenpak en eventueel eten en drinken. Wij zorgen voor materiaal.
Afspraak: 9u30 ingang t.h.v. nr. 50 op de Melseledijk Kallo. Einde 12u30. 
Info: Johan Baetens  tel. 0484 237 559 of e-mail Johan Baetens 

Bomen op (stedelijk) Linkeroever

Zondag 9 oktober van 14u tot 16u30

Natuurpunt WAL wil je uitnodigen voor verassende ‘bomenwandelingen’ in de bewoonde gebieden langs de Schelde op de Antwerpse Linkeroever. Onze natuurgidsen, Nico Dingemans en Chantal Alenus, leren je er bomen te determineren en geven uitleg over de optimale verzorging van bomen en andere technische aspecten van de boom. 
De ideale namiddag voor iedereen die meer wil weten over bomen en de complexiteit van deze in een evoluerende stad. We beëindigen de wandeling om 16u30 aan het Plaasj-café. Deze wandeling is gratis, maar inschrijven is sterk aanbevolen via Chantal Alenus  tel. 0477 55 96 27 of e-mail Chantal Alenus 

Natuurwandeling Oost-Sivepolder Steendorp

Natuurpunt-CVN en ABLLO vzw/ Ecotest - zondag 9 oktober om 14u30

De wandeling loopt gedeeltelijk langs het Fort van Steendorp, ’t Hangene (bronbos), de Lange dreef, de Scheldedijk en het Kijkverdriet. De wandeling wordt begeleid door een Natuurpunt-CVN natuurgids en is gratis. Je hoeft niet in te schrijven.

Afspraak: 14u30 aan de Steenbakkerij in Steendorp, Warandestraat.
Info: Mario Smet tel. 016 43 95 80 of e-mail Mario Smet

Vismonitoring in de Schelde 2016

Natuurpunt WAL-kern Haven - 11 oktober en 27 november

Onze medewerker Mark Staut werkt mee aan het onderzoek naar het visbestand in de Schelde van het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek). Hij vangt vissen met een dubbele schietfuik op de laagwaterlijn aan het Ketenisseschor te Kallo (Ketelplaat). De vissen worden op naam gebracht, gemeten en vrijgelaten.
Je mag Mark een handje helpen op 11/10 (17u30) en 27/11 (8u30).
Info: Mark Staut tel. 0473 332 515 - of e-mail Mark Staut 

Busreis naar Thuin en abdij van Aulne

KRUIN - zondag 9 oktober (vertrek om 8u)

Thuin is bekend om zijn hangende tuinen, de kronkelende Samber en zijn binnenvaartgeschiedenis, en de abdij van Aulne. In de voormiddag is er een begeleide stadswandeling in het pittoreske Thuin en in de namiddag een wandeling langs de kabbelende Samber naar de abdij van Aulne (ongeveer 10km, vlak en gebetonneerd). Vertrek om 8u. in Bazel (KBC Bank) en om 8u15 in Kruibeke (Kerk, OLV plein).

Programma: 
• 9u45: Aankomst Thuin en koffie
• 10u30: Stadsbezoek, hangende tuinen en Belfort o.l.v. een Nederlandstalige gids, 
• 12u30: Lunch: soep met brood + eigen picknick
• 13u30: vertrek wandeling naar de abdij van Aulne op het jaagpad van de Samber (vlak en gebetonneerd). Wie het wenst kan met de bus van Thuin naar de abdij bij Aulne rijden en in afwachting van de aankomst van de wandelaars de schitterende omgeving verkennen en/of de ruïnes van de abdij bezoeken (inkom niet in de prijs begrepen)
• 16u30: samenkomst Brasserie de l’Abbaye d’Aulne waar een koude schotel (trio Campagnard: ambachtelijke paté, kaas en salami van de streek met brood aan € 9,00) kan gegeten worden.
• 17u30: vertrek naar Kruibeke (aankomst Kruibeke/Bazel rond 19u.) 

Inschrijven: voor woensdag 5 oktober via Fernand Daniëls (0474 298 797 of e-mail Fernand Daniëls) met vermelding van naam, aantal personen, opstapplaats (Bazel of Kruibeke), koude schotel indien gewenst.
Prijs: €30 voor leden van Kruin en Natuurpunt en €37voor niet-leden en te betalen op de bus: inbegrepen bus / koffie 's morgens / gids / toegang Belfort / 's middags soep 

Dag van de Trage Weg

Natuurpunt WAL-kern Scousele: zondag 16 oktober van 14u-17u

Het jaarlijkse campagneweekend Dag van de Trage Weg gaat ook dit jaar niet ‘zo maar’ voorbij in Temse. Onze plaatselijke afdeling Scousele en de gemeente Temse zorgen voor een boeiend parcours langs (on)gekende pareltjes van trage wegen in onze prachtige omgeving.
De Dag van de Trage Weg is hét uithangbord voor veilige en aangename paadjes in onze regio! Iedereen welkom. Ook leuk voor kinderen.
Afspraak: Check vertrekplaats op www.uitintemse.be

Info: Nine Van Hoyweghen tel. 0473 72 66 15 of e-mail Nine Van Hoyweghen

Dag van de Trage Weg

PolderMAS - zondag 16 oktober van 14u-17u

Benjamin en Katrien van de Reinaerthoeve organiseren tijdens de dag van de Trage Weg gegidste wandelingen rond Doelpolder-Noord en meer:

"Geniet tijdens de Dag van de Trage Weg (van Trage Wegen vzw) mee van onze wandeling van 6,36 km "Vogels in de kijker!" op 700 meter na, geheel langs trage wegen -in het grensgebied van drie Scheldepolders (Doel-, Hertogin Hedwige- en Prosperpolder), die het authentieke landschap vormen in een laatste restant van de voormalige Heerlijkheid Saeftinghe. Een adembenemend schouwspel van weidse vergezichten, 400 jaar dijksequenties, natuur en erfgoedlandschap."

"U wandelt via trage wegen rond het recent gecreëerde natuurcompensatiegebied Doelpolder-Noord, aangelegd als weidevogelgebied en effectief een waar vogelparadijs! Op onze tocht hebben we flankerend ook zicht op het Paardenschor, het Schor Ouden Doel en het Hedwige-Prosperproject-in-wording, deel van het geplande "Grenspark Groot-Saeftinghe".

Op ons advies: vergeet uw verrekijker niet! Onze gids is Dirk Draulans. Aan het kapelletje van de Heilige Antonius van Padua trakteren we u op een "Sliertemie", een Kauterse streekdrank en eens terug aan het Museum (Poldermas) staat u een heerlijke pompoensoep te wachten.

In het Museum vindt u de tijdlijn van de Scheldepolders tastbaar aanwezig, zullen er verscheidene streekproducten te proeven zijn en kan u de hopelijk geslaagde dag rustig afsluiten met een drankje. Het Museum is open vanaf 13:30. We vertrekken stipt om 14:00. Welkom!
Praktisch: denk aan waterdichte stapschoenen bij of na regenweer (en zéker uw verrekijker)!"

Natuurbeheer Vlietbos Zwijndrecht

Natuurpunt WAL-kern L.O.-Zwijndrecht - zaterdag 15 oktober om 9u30

Na vele jaren het beeld bepaald te hebben, dreigt het ‘duinengebied’ in het Vlietbos dicht te groeien met bramen, brandnetels, bezemkruiskruid, enz.

Daarmee zullen ook zeldzaamheden verdwijnen zoals buntgras, kruipwilg, vogelpootje, kleine rupsklaver, duinlangbaardgras, ... samen met het helgele tapijt van muurpeper.
Daarom willen we de overwoekerende planten zo veel mogelijk verwijderen. We zorgen voor werkmateriaal. Werkhandschoenen en stevig schoeisel zijn een must.

Afspraak: om 9u30 bij het begin van de Dwarslaan (nabij Verbrandendijk) Zwijndrecht. Einde rond 12u15.
Info: René Maes tel. 0494 178 586 of e-mail René Maes  

Klimaattop in Temse

Natuurpunt WAL-kern Scousele - zaterdag 15 oktober van 14u tot 18u

De gemeente Temse heeft het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie ondertekend. De bedoeling is om tegen 2020 20% minder CO2 uitstoot in de gemeente te realiseren. De Mina-raad organiseert m.m.v. Natuurpunt WAL een expo rond dit thema. Je vindt er sprekers en handige tips om zelf (energie) te besparen. 

Afspraak: AC De Zaat Frans Boelplein 1 9140 Temse 
Info: Nine Van Hoyweghen tel. 0473 72 66 15 of e-mail Nine Van Hoyweghen  

Natuurwandeling St-Annabos (Week van het bos)

Natuurpunt WAL-kern L.O.-Zwijndrecht - zondag 16 oktober om 10u

De groene long van ’t stad werd tot voor kort ernstig bedreigd door de aanleg van de Oosterweelverbinding. Natuurpunt WAL deed er alles aan om de plannen van de overheid om slechts 12% van het bos te sparen, om te zetten in maximaal behoud, mocht Oosterweel worden aangelegd. Samen met andere actiegroepen hebben we ongeveer een 60% van dit bos van kap kunnen vrijwaren. 
Wandel mee met onze natuurgidsen Joeri Cortens (Natuurpunt-CVN) en Jef Van De Wiele (Natuurpunt WAL) op 16 oktober en luister naar het verhaal van een bos dat door velen ten dode werd verklaard maar niet sterven wil. Op deze wandeling krijgt u nog meer informatie over wat de toekomst zal brengen voor het Sint-Annabos en de omgeving.

Afspraak: om 10u hoofdingang St-Annabos, hoek Esmoreitlaan-A. Vermeylenlaan (naast Hof ter Schelde)
Info: Jef Van De Wiele tel. 03 775 27 21 of e-mail Jef Van De Wiele 

Natuurbeheer Haasop Kallo: orchideeën

Natuurpunt WAL-kern Haven zaterdag 22 oktober om 9u30

Naar jaarlijkse gewoonte gaan we samen met de Studiegroep Europese en Mediterrane Orchideeën Vlaanderen (SEMO) aan de slag om het maaisel af te voeren op de groeiplaatsen van de Groenknolorchis (een zeldzame orchidee). 

Afspraak: om 9u30 zandpadje dat naast het Fluxys-station uitgeeft op de Koestraat. Einde rond 12u30. 
Meebrengen: werkkledij, werkhandschoenen, laarzen, eventueel eten en drinken. Wij zorgen voor materiaal, een boomzaag of snoeitang extra komt altijd van pas.
Info: Johan Baetens tel. 0484 237 559 of e-mail Johan Baetens 

Levensloop Beveren: Wereldwinkel Beveren zoekt nog teamgenoten

Zaterdag 22 oktober (15u) en zondag 23 oktober (15u)

Levensloop Beveren 2016 is een sociaal en feestelijk evenement waarbij teams gedurende 24u estafetterondjes lopen of wandelen in de strijd tegen kanker. Onze vrienden van Oxfam Wereldwinkel zoeken nog enkele deelnemers om hun team te versterken. Geïnteresseerde lopers kunnen via e-mail contact opnemen met Ria Lemmen. Op de website van Levensloop Beveren vindt u nog meer informatie.

Werken voor orchideeën in het Rot (Linkeroever)

Natuurpunt WAL-kern L.O. zaterdag 29 oktober om 9u30

Orchideeën in het natuurgebied Het Rot? Dat is al jaren een feit, maar hoe lang nog is een andere kwestie. Berkenbomen, wilgen en struiken rukken immers fel op en dreigen de zeldzame orchideeën te verdringen. Daarom gaan we enkele bomen kappen. We werken volgens het principe ‘Hout voor werk’: wie meehelpt, neemt hout mee naar huis.
Afspraak: om 9u30 aan de P+R parking aan de tramterminus in de Blancefloerlaan (Antwerpen L.O.) Einde 12u15
Info: René Maes tel. 0494 178 586 of e-mail René Maes 

Bekijk ook de activiteiten van onze partners en buurafdelingen

Er is altijd plaats tekort om al onze activiteiten op te nemen in de digitale nieuwsbrief, en daarbij komt dat onze vrienden en buren van KRUINWAKONA, Natuurpunt Waasland Noord,  Natuurpunt Waasland Zuid en Natuurpunt Antwerpen Stad ook steeds tal van interessants en boeiends op stapel hebben staan. Check daarom zeker hun websites om te zien wat er allemaal te beleven valt!
Natuurpunt WAL ijvert als regionale vereniging sinds 1978 met natuurweten-schappelijk onderzoek, beheerwerken, educatie en beschermingsacties voor het behoud van alle natuurgebieden en open ruimten op de Antwerpse Linkeroever, Beveren, Kruibeke, Temse en Zwijndrecht-Burcht.

Natuurpunt WAL heeft 1800 leden en vertegenwoordigt Natuurpunt (98.000 gezinnen) in de regio, heeft een associatieovereenkomst met KRUIN vzw, is lid van Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen en Greenpeace.

Natuurpunt WAL werkt graag samen met Oxfam Wereldwinkels, Pasar, Gezinsbond en Fietsersbond.

Ben je nog geen lid? Via deze link is dat snel geregeld!

Secretariaat Natuurpunt WAL: Yzerhand 17, 9120 Beveren tel. 03 722 15 37; email info@natuurpuntwal.be  /Open maandag-donderdag  9u-18u, en vrijdag van 9u tot 13u www.natuurpuntwal.be
Copyright © 2016 Natuurpunt Waasland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Share
Tweet
Forward
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website