Copy
 
View this email in your browser

WALpost 25/10/2016

Boomplantactie 2016

Bestellen tot 10 november 

Natuurpunt Wal organiseert ook dit jaar in onze gemeenten een boomplantactie. Naast bomen, hagen en struiken bieden we ook een rijk assortiment aan fruitrassen aan.

De struiken en het bosgoed zijn streekeigen soorten die hier dus goed gedijen en een natuurlijke meerwaarde betekenen voor je tuin.

Vogels, bijen en vlinders zullen dit zeker weten te waarderen. Er is ook een variëteit aan bessenstruiken in ons aanbod.  Ons rijk assortiment fruitbomen is beschikbaar in  hoog- en halfstam .

De veertig verschillende boom-, haag- en struiksoorten worden te koop aangeboden tegen scherpe prijzen. De opbrengst van deze boomplantactie wordt volledig gebruikt voor natuurbescherming in onze eigen regio.
 
Bestellingen moeten geplaatst zijn uiterlijk voor 10 november.  De  gratis thuislevering gebeurt vanaf vrijdagnamiddag 25 november. Samen met de levering ontvang je een blad met raadgevingen voor het planten.
 
Stuur het duidelijk ingevulde bestelformulier (helemaal onderaan in het document) voor 10 november op naar: Natuurpunt WAL, Yzerhand 17, 9120 Beveren
 
Of stuur het ingevulde en gescande formulier naar info@natuurpuntwal.be. U ontvangt een bevestiging van uw bestelling met een verzoek tot betaling,
Na uw betaling op BE08001-3424910-13 van Natuurpunt WAL, is uw bestelling geplaatst.
 
Leden krijgen altijd 5% korting op het totaal, niet-leden krijgen5% voor bestelling vanaf 100€
Voor iedereen geldt 10% korting vanaf een bestelling van 500€. Het plantgoed wordt aan huis bezorgd vanaf vrijdagnamiddag 25 november.
 
Thuislevering enkel binnen het werkingsgebied van Natuurpunt WAL. Zelf afhalen kan mits ons te contacteren.

Werken voor orchideeën in Het Rot Linkeroever

Natuurpunt WAL-kern Zwijndrecht-L.O. zaterdag 29 oktober om 9u30

Orchideeën in het natuurgebied Het Rot? Dat is al jaren een feit, maar hoe lang nog is een andere kwestie.

Berkenbomen, wilgen en struiken rukken immers fel op en dreigen de zeldzame orchideeën te verdringen.

Daarom gaan we enkele bomen kappen. We werken volgens het principe ‘Hout voor werk’: wie meehelpt, neemt hout mee naar huis. 

Afspraak: 9u30  P+R parking tramterminus Blancefloerlaan Antwerpen L.O. Einde 12u15. Vergeet niet dat op 29/10 we de klok weer verzetten naar het winteruur.
Info: René Maes tel. 0494 17 85 86 of e-mail René Maes 

Natuurbeheer Haasop Kallo: orchideeën

Natuurpunt WAL-kern Haven zaterdag 5 november om 9u30

Het voorbije jaar werd een groot deel van de verbossing teruggedrongen waarbij het takkenmateriaal op grote stapels werd verzameld. De komende werkdagen gaan we aan de slag om de verbossing verder terug te dringen en zoveel mogelijk takkenmateriaal naar een container te brengen.

Zo creëren we een gunstig biotoop voor orchideeën. Bovendien wordt het na het verwijderen van takkenhopen en stronken in de toekomst mogelijk het gebied machinaal te maaien.Afspraak: om 9u30 zandpadje dat naast het Fluxys-station uitgeeft op de Koestraat. Einde rond 12u30. 
 
Meebrengen: werkkledij, werkhandschoenen, laarzen, eventueel eten en drinken. Wij zorgen voor materiaal, een boomzaag of snoeitang extra komt altijd van pas.
Info: Johan Baetens tel. 0484 237 559 of e-mail Johan Baetens 

Het verhaal van den bagger op Linkeroever

Natuurpunt WAL- afd. Linkeroever-Zwijndrecht:
dinsdag 8 november om 19u30 en zondag 20 november om 10u

Patrick Van Puymbroeck is al jaren actief in het Antwerpse als amateur paleontoloog. Tijdens zijn voordracht vertelt hij het verhaal van het opspuiten van Linkeroever. De baggerspecie, het zand, … waar komen ze vandaan? Hoe zijn ze ontstaan en hoe oud zijn ze? Welke schatten herbergen ze? Vind je er meer in dan enkel schelpjes?


Waarom kon zich op deze zandgrond een prachtige flora ontwikkelen? Op deze en tal van andere vragen geeft Patrick een helder antwoord. Op 20/11 brengt Patrick zijn verhaal in de praktijk tijdens een uitstap naar ‘Het Zand’ op Linkeroever.

Afspraak 8/11: Marc Van Buul Beatrijslaan 8 2050 Antwerpen LO
Afspraak 20/11: Het Zand Linkeroever (Blancefloerlaan, grens LO-Zwijndrecht)
Inschrijven voor de gratis lezing is aanbevolen: tel. 03 722 15 37 of e-mail Natuurpunt WAL 
Info: Patrick Van Puymbroeck 0473 250 721 of e-mail Patrick Van Puymbroeck    

Voordracht Klei en Keramiek

Natuurpunt WAL-kern Scousele vrijdag 11 november van 20u tot 22u

Leo Van der Heyden, keramist, legt in deze voordracht de link tussen de Steendorpse geschiedenis van het steenbakken met de verfijnde techniek van de keramiek. ‘Klei’ is hier duidelijk het centrale onderwerp.

Afspraak: Natuurhuis Kapelstraat 170A Steendorp 
Info: Nine Van Hoyweghen 0473 72 66 15 of e-mail Nine Van Hoyweghen 

27ste Wandelmeedag

Sportraad Zwijndrecht vrijdag 11 november 

Trek je wandelschoenen aan en ga met de sportraad van Zwijndrecht en Natuurpunt-WAL op ontdekking in de buurt van Prosperpolder (Kieldrecht).

Vertrek om 13 u. op de parking van de sporthal aan de Fortlaan in Zwijndrecht, terugkomst rond 18 u. Je betaalt 3 euro voor het busvervoer. 


De volledige wandeling bedraagt 11 km en bestaat uit twee lussen. Op de eerste lus snuif je de plaatselijke cultuur op in het beschermde dorpsgezicht van Prosperdorp en langs de herkenningspunten van de TV-reeks “De elfde van den elfde”.

Na een korte pauze aan de Zoetenberm duiken we de natuur in langs het toekomstige overstromingsgebied “Hedwige - Prosperpolder”, Doelpolder Noord, Schor Ouden Doel en de Schelde. Op enkele plaatsen geven de gidsen van Natuurpunt-WAL een korte uitleg over landschap en natuur. We wandelen over verkeersluwe wegen en dijken en in de tweede lus ook op onverharde paden.

Info en inschrijven voor 31/10/2016: sportdienst - tel. 03 250 49 74 of e-mail
 sportdienst@zwijndrecht.be / vrijetijdsbalie tel. 03 250 49 65 of e-mail  vrijetijdsbalie@zwijndrecht.be

Beveren wandelt in Prosperpolder

Zondag 13 november 

Een mooie herfstwandeling of joggingroute doorheen de prachtige polders. Startplaats: Jeugdcentrum, St-Engelbertusstraat 5 in Prosperpolder. Afstanden 5 tot 25 km: verschillende bewegwijzerde wandel - of joggingroutes. Joggers kunnen kiezen uit 11 en 15 km. Inschrijving: € 1(kinderen -12 jaar krijgen een gratis pannenkoek). 

 
Starten: tussen 9u en 15u. Voor joggers is er de mogelijkheid om te douchen. Natuurpunt WAL werkt mee door gedurende de ganse dag een rust-, info-, dranken- en ontmoetingsstand open te houden in de infokeet van Waterwegen en Zeekanaal Zoetenberm 6a in 9130 Doel (Beveren).
 
Info: Sportdienst Beveren Klapperstraat 103, 9120 Beveren Sportfoon: 03 750 18 80 of e-mail: sport@beveren.be

Natuurbeheer Haasop Kallo: Dag van de Natuur

Natuurpunt WAL-kern Haven - zaterdag 19 november

Voor de 38ste editie willen we ons extra inzetten in het gebied Haasop. Heb je zin om lekker moe te worden in de frisse buitenlucht en tegelijk de natuur vooruit te helpen?

Kom dan naar Haasop waar we met kniptangen en zaagjes de verbossing terugdringen en het takkenmateriaal afvoeren.

Geen probleem als je enkel een halve dag of een uurtje kan vrijmaken. Alle hulp is immers de hele dag welkom! Maak zeker van de gelegenheid gebruik voor een ontdekkingstocht in dit anders voor het publiek gesloten gebied.

Je maakt er kennis met geëngageerde mensen die samen het beste van zichzelf geven voor meer en betere natuur. Plaatselijke jeugdvereniging zijn ook van harte welkom! Zo wordt het een succesvolle hoogdag voor het natuurbeheer!
 
Afspraak: 9u30 zandpad dat naast het Fluxys-station uitgeeft op de Koestraat. Einde rond 17u. 
Meebrengen: werkkledij, werkhandschoenen, laarzen, eten en drinken. Wij zorgen voor materiaal en een hapje en drankje. Een extra boomzaag of snoeitang komt altijd van pas.
Info: Johan Baetens 0484 23 75 59 of e-mail Johan Baetens 

Winterwatervogeltellingen 2016

Wie graag meewerkt aan de telling van overwinterende watervogels in onze regio neemt contact met:
• Regio Temse/Steendorp: Gerry Heyrman 0498 57 72 24 of e-mail Gerry Heyrman
• Regio Linkeroever, Beveren, Zwijndrecht: René Maes tel. 0494 17 85 86 of e-mail René Maes 

Voordracht : “Toen de dieren nog spraken” door Joeri Cortens

Natuurpunt WAL- afd. Scousele: maandag 21 november 2016   20u

Apen apen apen na? Gaan spinnen op het web? Twitteren (blauwe) vogeltjes zelf wel eens?

In deze natuur-educatieve comedyvoorstelling staat de communicatie tussen mensen, dieren en planten centraal en worden we met de neus gedrukt op alles wat er fout kan gaan.  

Hoe communiceren we? Zijn we beland in een communicatie-revolutie of begrijpen we elkaar steeds minder? Spraakwaterval Joeri Cortens, educatief medewerker Natuurpunt-CVN, sleept ons enthousiast mee in een boeiend verhaal waar we onszelf meermaals zullen tegenkomen…

Met deelname van Mina-raad Temse en NP-CVN Waasland. 
Verplicht inschrijven bij Veerle Vael 
Afspraak: om 20u in zaal Roxy, Stationsstraat 29, 9140Temse Einde om 22u30.
Info: Nine Van Hoyweghen 0473 72 66 15 of e-mail Nine Van Hoyweghen  

Plantenwerkgroep Scousele

Natuurpunt WAL-kern Scousele - woensdag 23 november van 20u tot 22u

Een werkgroep voor ‘kenners’ waar flora, nota’s en loepen worden bovengehaald. Dus niet voor het grote publiek. Interesse? Contacteer Freddy Moorthamer: tel. 0475 923 484 of e-mail Freddy Moorthamer (Meebrengen: loupe, flora, te determineren planten.)

Voordracht Dirk Draulans 'In de Putten'

Heemkundige Kring Het Land van Beveren: woensdag 23 november om 20u

Al enkele jaren woont Dirk Draulans in onze polders vlak bij het immer uitdijende havengebied. Daar ziet hij hoe mens en natuur elkaar helpen of voor de voeten lopen. In zijn natuurdagboek "In de Putten" volgde hij een jaar lang zijn omgeving.


Het is een relaas van een leven in een conflictzone, waar mensen wonen en werken met vaak onverzoenbare belangen. Vanuit het standpunt van de natuurminnaar die meent dat niet alleen kwetsbare mensen maar ook kwetsbare dieren aandacht verdienen beschrijft hij wat er elk seizoen gebeurt en hoe het gebied verandert.

Dit is een evenement in samenwerking met het Davidsfonds Wase Polders.
Locatie: Zaal Reinaert - OC Ermenrike - Tuinwijkstraat 66 - 9120 Kieldrecht

Inschrijven: 6€ voor leden en 8€ voor niet-leden. Over te schrijven voor 19/11/16 op rekeningnr. BE82 7510 0442 6068 van Davidsfonds Wase Polders

Kornoeljes hakken in natuurreservaat Blokkersdijk

Natuurpunt WAL- afd. Linkeroever-Zwijndrecht: zaterdag 26 november 9u

Kornoelje is een woekerende struik die op termijn het natuurreservaat dreigt te overheersen. Om verdere uitbreiding tegen te gaan dringen zich maatregelen op.

Daarom gaan we de struiken tot op de grond snoeien of indien mogelijk uitsteken. Het hout wordt opgeruimd en op één plaats verzameld zodat het als schuilplaats voor vogels en kleine zoogdieren kan dienst doen.

Afspraak: 9u  einde A. Vermeylenlaan (kruispunt Esmoreitlaan), hoofdingang St-Annabos, rechts van WZC Hof Ter Schelde. Carpooling langs Noordscheldeweg over Scheldedijk tot aan pompstation. Fietsers kunnen zelf tot daar rijden. Vandaar wandelen we tot aan het werkterrein. Einde 12u30.
Meebrengen: werkhandschoenen en waterdicht schoeisel of laarzen. Wij zorgen voor gereedschap.
Info: Willy Verschueren tel. 0474 42 95 11 of e-mail Willy Verschueren 

Natuurpunt-kalender 2017 weer verkrijgbaar

De Natuurpuntkalender 2017 is weer beschikbaar. De prachtige beelden zijn voor deze editie gemaakt door de finalisten van de Natuurpunt & Argus Fotowedstrijd 2015. De kalender kost 10€ en is te verkrijgen via ons kantoor of via de Oxfam Wereldwinkel Beveren (Yzerhand 17). 

Wordt Gyproc winnaar sustainability award?

Het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en VOKA-Alfaport schreven een wedstrijd uit voor bedrijven die bijdragen aan de transitie naar een duurzame haven.


Onze medewerker Johan Baetens suggereert te stemmen op Gyproc, want dat is het enige bedrijf in de haven dat, naast zijn enorme inspanningen om op vlak van grondstoffen en energie een duurzame koers te varen, ook iets doet rond biodiversiteit op hun eigen terrein. Zo mocht Johan het ontwerp tekenen van een wadi, die werd aangelegd op grond van Gyproc.

Als zij die prijs binnenhalen, kan dat voor andere bedrijven een voorbeeld zijn om iets gelijkaardigs te doen. Stemmen kan via
http://www.duurzamehavenvanantwerpen.be/nl/content/beslis-mee-wie-de-eerste-sustainability-award-wint

Bekijk ook de activiteiten van onze partners en buurafdelingen

Er is altijd plaats tekort om al onze activiteiten op te nemen in de digitale nieuwsbrief, en daarbij komt dat onze vrienden en buren van KRUINWAKONA, Natuurpunt Waasland Noord,  Natuurpunt Waasland Zuid en Natuurpunt Antwerpen Stad ook steeds tal van interessants en boeiends op stapel hebben staan. Check daarom zeker hun websites om te zien wat er allemaal te beleven valt!
Natuurpunt WAL ijvert als regionale vereniging sinds 1978 met natuurweten-schappelijk onderzoek, beheerwerken, educatie en beschermingsacties voor het behoud van alle natuurgebieden en open ruimten op de Antwerpse Linkeroever, Beveren, Kruibeke, Temse en Zwijndrecht-Burcht.

Natuurpunt WAL heeft 1800 leden en vertegenwoordigt Natuurpunt (98.000 gezinnen) in de regio, heeft een associatieovereenkomst met KRUIN vzw, is lid van Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen en Greenpeace.

Natuurpunt WAL werkt graag samen met Oxfam Wereldwinkels, Pasar, Gezinsbond en Fietsersbond.

Ben je nog geen lid? Via deze link is dat snel geregeld!

Secretariaat Natuurpunt WAL: Yzerhand 17, 9120 Beveren tel. 03 722 15 37; email info@natuurpuntwal.be  /Open maandag-donderdag  9u-18u, en vrijdag van 9u tot 13u www.natuurpuntwal.be
Copyright © 2016 Natuurpunt Waasland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Share
Tweet
Forward
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website