Copy
 
View this email in your browser

WALpost 26/7/2016

Kruin op zoek naar dagvlinders, libellen en waterjuffers

Derde zaterdag van juli tot september (20/8, 17/9)

Voor het vierde opeenvolgende jaar inventariseren we dagvlinders, libellen en waterjuffers in de ‘Polders van Kruibeke’. Je kan er samen met specialisten in dagvlinders, libellen en waterjuffers op stap in een gebied dat anders niet toegankelijk is. 

Natuurfotografen zorgen voor gedetailleerde en gevarieerde foto’s. Klein geaderd witje, Bruine korenbout, Gehakkelde aurelia of Azuurwaterjuffer komen in beeld!.

Samenkomst om 13u30 aan de parking van café “Den Duiventoren” in Bazel (op 20/08: Dijkstraat in Rupelmonde !)

Duur: 2 tot 3 uur. Bij uitzonderlijk slecht weer zal de inventarisatie worden geannuleerd.
 
Info: Koen Van der Aa  0473 730 403  of e-mail Koen Van der Aa  

Slikken, schorren en vlinders

Natuurpunt WAL afdeling Linkeroever-Zwijndrecht 
zaterdag 6 augustus om 13u

Ter gelegenheid van het Natuurpunt Vlinderweekend nodigen we je uit op een exclusieve wandeling langs de Scheldeboorden tussen Burcht en Galgenweellaan. Natuurgidsen René Maes en Sonja Reps voeren ons mee langs kruidige dijken waar insecten en vlinders zich thuis voelen, slikken en schorren, weelderige plantengroei, turfbanken, aanspoelsels en scheepswrakken … de Schelde is immers zo veel meer dan water! 

We lopen op het slik. Draag daarom laarzen, lange broek en lange mouwen op deze ‘ruige’ wandeling voor ‘sportieve’ mensen. Breng je verrekijker mee. Inschrijven hoeft niet.

Afspraak: 13u op de parking van Kaaiplein te Burcht. Einde 16u.
Info: René Maes tel. 03 252 41 23 gsm 0494/178586 of e-mail René Maes 

Vlinder- en insectenwandeling Roomkouter Steendorp

Natuurpunt WAL afdeling Scousele
zondag 7 augustus 2016 om 14u

We gaan op stap met een gespecialiseerde natuurgids in de omgeving van het Fort van Steendorp en de Roomkouter. Voor wie meer wil weten over insecten is dit dé wandeling want de omgeving heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op al wat vliegt en zweeft! 


Waterjuffers, libellen, vlinders, zweefvliegen, wespen, kevers, solitaire bijen, enz… zijn er bijzonder actief.

Iedereen is welkom op deze gratis wandeling die niet geschikt is voor rolstoelen, buggy. Honden kunnen ook niet mee. Laarzen zijn nodig bij regenweer. Hou rekening met een hobbelig terrein. Inschrijven hoeft niet.
 
Afspraak om 14u. Roomkouter Steendorp aan Natuurhuis, Kapelstraat 170 a. Einde om 16u.
 
Info: Nine Van Hoyweghen 0473 72 66 15 of e-mail Nine Van Hoyweghen 

Nacht van de vleermuis in Cortewalle

Natuurpunt WAL afdeling Beveren
vrijdag 19 augustus om 20u

Het majestatische kasteelpark Cortewalle te Beveren associeer je niet meteen met wilde natuur. Vergis je echter niet want naast talloze vogelsoorten en een zeldzame eekhoorn vinden we er behoorlijk wat vleermuizen. We starten onze ontdekkingstocht met een verhaal over vleermuizen en “dé vleermuizenboom” van Cortewalle. 


Natuurgids Kris Peeters neemt ons mee in de boeiende wereld van de ‘vleren’: hun relatie tot bomen, manieren van jagen, levenscyclus, uitwerpselen en DNA, … Eens het donker genoeg is, gaan we de jagende vleermuizen opzoeken.

Daar gebruiken we niet alleen onze ogen voor maar ook een batdetector, een instrument dat de ultrahoge tonen die vleermuizen produceren ook voor de mens hoorbaar maakt. 

Afspraak: 20u. Cortewalle Beveren, ingang aan kant CC Ter Vesten. Einde rond 23u.
Info: Richard Timmerman tel. 03 775 03 64 of e-mail Richard Timmerman 

Zoogdierenwandeling Polders van Kruibeke

Kruibeeks natuurbehoud (Kruin)
zaterdag 20 augustus om 19u

Dat de Polders van Kruibeke, zeker in de lente en zomer, overdag een top-natuurlocatie is voor tal van vogels gedurende het ganse jaar, staat vast. Nu gaan we met Kruin de natuur in de schemer opzoeken. Natuur die je, zelfs hartje zomer, koude rillingen doet krijgen. Schimmen en rare (of akelige) geluiden brengen je in een sprookjesachtige, of soms spookachtige sfeer. Wie wil er geen reeën of vos zien wegflitsen? 
Wie kijkt er niet verwondert op als er een bever 'voor zijn voeten' in het water opduikt? Met wat geluk krijgen we vleermuizen of een uil te zien. Geen zoo-toestanden in de polder, geen film, maar real life waarnemingen.

Om de dieren niet te verstoren kunnen maximum vijftien personen deelnemen aan de wandeling.
Trek wandelschoenen aan en neem regenkledij en verrekijker mee.
Samenkomst: 19u. in Rupelmonde aan het rond punt begin Ringdijk, einde Dijkstraat
Info & inschrijven bij Gilbert Smet 0497 48 26 00 of e-mail Gilbert Smet 

Natuurbeheer: terugdringing verbossing Haasop

Natuurpunt WAL afdeling haven
zaterdag 20 augustus en zaterdag 24 september

Nu het broedseizoen voorbij is, kunnen we opnieuw aan de slag om de verbossing in het natuurgebied Haasop (Verrebroek) verder terug te dringen. Dat doen we om Groenknolorchis, Moeraswespenorchis en andere zeldzame orchideeën en planten van kalkmoerassen en duinpannes meer kansen te geven. Tegelijkertijd krijgt hierdoor de Bruine Kiekendief die in de buurt broedt ook meer open jachtgebied. 
Afspraak: 9u30 zandpadje naast het Fluxys-station Koestraat. We werken tot omstreeks 12u30. 
Meebrengen: werkkledij, werkhandschoenen, laarzen, eten en drinken. Wij zorgen voor materiaal, maar een boomzaag of snoeitang mag je ook zelf meebrengen. 
Info: Johan Baetens 0484 23 75 59 of e-mail Johan Baetens 

Natuurwandeling Gelaagpark Steendorp

Natuurpunt WAL afdeling Scousele en CVN
zondag 28 augustus om 14u

We wandelen langs Roomkouter-Noord naar het Gelaagpark. Dit gebied is een pareltje van rust en natuurschoon. Vlinders, libellen en waterdiertjes hebben het er naar hun zin. We wandelen ook voorbij de oude spoelput en nemen een kijkje op de ‘Kiep’. 
Iedereen is welkom op deze gratis wandeling. Niet geschikt voor rolstoelen en buggy’s. Honden kunnen wel mee aan de leiband. Laarzen zijn noodzakelijk bij regenweer. Inschrijven hoeft niet. 

Afspraak: 14u. aan het Natuurhuis, Kapelstraat 170 a, 9140 Steendorp. Einde om 16u.
Info: Nine Van Hoyweghen 0473 72 66 15 of e-mail Nine Van Hoyweghen 

Fietsen langs forten en natuur

Natuurpunt WAL afdeling Linkeroever-Zwijndrecht 
zondag 4 september om 13u30

Wat dacht je van een fietsnamiddag (15km) waarbij we de westelijke groene militaire grens van Zwijndrecht verkennen? Waar ooit levensgevaarlijke oorlogstuigen onderdak vonden, krijgt het groene leven weer een kans. We rijden met een gezapig tempo langs het Fort van Zwijndrecht, de Defensieve Dijk, de Half Maan en bezoeken het Fort Sint-Marie.


‘En passant’ verkennen we de Vlakte van Zwijndrecht en het Groot Rietveld. Breng zeker je verrekijker mee en uiteraard een fiets. Inschrijven hoeft niet. Bij “slecht weer” wordt het carpoolen. Bij twijfel kan je informeren bij René.

Afspraak: om 13u30 Gemeentelijk Administratief Centrum Zwijndrecht Binnenplein 1. Einde om 16u30. 
Info: René Maes tel. 03 252 41 23 gsm 0494 17 85 86 of e-mail René Maes 

Namiddag en avond over erfenissen en legaten

19 september 

Wilt u ook na dit leven nog meehelpen aan de bescherming van de Vlaamse natuur? Door Natuurpunt als begunstigde in uw testament op te nemen, beschermt u onze natuurpracht voor later. Zo helpt u mee om uw mooiste herinneringen aan natuur en landschap te delen met toekomstige generaties. 

Met een legaat kan Natuurpunt natuur verwerven en beheren. Om de biodiversiteit voor de volgende generaties te behouden, worden erfenissen alsmaar belangrijker. Er bestaan verschillende formules. Met een duo-legaat kan je iets nalaten aan een goed doel zonder je erfgenamen tekort te doen, want zo erven zij zonder erftaksen te moeten betalen. Een win-win voor je familie of geliefden en voor de natuur. 
 
Kom naar onze infosessies.
 
In klare taal wordt je wegwijs gemaakt in alle aspecten rond nalatenschappen. Heb je interesse om Natuurpunt als goed doel op te nemen in je testament? Je bent van harte welkom. Spreker is Joost Verbeke, verantwoordelijke voor schenkingen en legaten bij Natuurpunt. Hij biedt een overzicht van de mogelijkheden en van de fiscaal voordeligste formules. 
 
Hiervoor ben je hartelijk welkom in de Bibliotheek van Sint-Gillis-Waas, Kerkstraat 67

De infosessies zijn naar keuze : van 15u tot 16u30 of van 19u tot 20u30

Na afloop kan je onder vier ogen je persoonlijke vragen stellen of een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek.

Inschrijven hoeft niet, maar we horen graag van je komst.

Gastspreker: Joost Verbeke tel. 015 29 72 49 of  0477 20 47 27.
Meer info: Bert Raets tel. 0485 31 28 42

CVN-cursus natuurgids Waasland

start op 10 september 2016

Op 10 september gaat een cursus natuurgids nieuwe stijl van start. De lessen vinden plaats op Hof ter Saksen in Beveren (Haasdonk), de excursies zijn over het hele Waasland gespreid. In dit document vind je alle details omtrent deze cursus.

Wandelen in de polders van Groot-Kruibeke

diverse data

Gratis polderwandelingen door Waterwegen en Zeekanaal en begeleid door Barbiergidsen. Data:

Zondag 07/08 (14u) (samenkomst Dijkstraat in Rupelmonde!) Slikken, schorren en nieuwe Barbierbeek.

Zaterdag 03/09 (14u); Kabouterwandeling voor kinderen. Freddy en Hilde kennen alle geheimen van de polderkabouters en zij weten waar ze wonen! (Groot)ouders blijven uiteraard bij hun kaboutertjes tijdens deze wandeling.

Info: http://www.barbiergidsen.be/index.php/maandelijkse-werfwandelingen 

Ringland haalt mee handtekeningen op

Ringland zamelt samen met stRaten-generaal en Ademloos handtekeningen in voor de aanvraag van een volksraadpleging. De drie burgerorganisaties zijn zeer blij met het samenwerkingsakkoord met de overkappingsintendant, de stad Antwerpen en de Vlaamse overheid voor de overkapping van de zuidelijke Ring. Maar voor de noordelijke Ring is nog geen oplossing in zicht. 


Ook de inwoners voorbij het Sportpaleis hebben recht op een gezonde leefomgeving op een zo kort mogelijke termijn. Het BAM-tracé verhindert daar evenwel een volledige overkapping en het biedt ook geen oplossing voor de files. 
 
Tegen eind oktober willen Ringland, Ademloos en stRaten-generaal 75.000 handtekeningen inzamelen. Daarmee kunnen we een volksraadpleging aanvragen als een bouwaanvraag wordt ingediend voor het BAM-tracé.

We hopen evenwel dat een volksraadpleging niet nodig zal zijn. Daartoe vragen we de overheid haar ‘beslist beleid’ bij te sturen en het tracé voor de derde Scheldekruising 3 km naar het noorden te verschuiven. De Ringland Academie, Ademloos en stRaten-generaal werken in de periode dat de handtekeningen verzameld worden dat alternatieve Haventracé voort uit. Uiteraard zetten we ook de samenwerking met de overkappingsintendant voort om uiteindelijk tot de beste oplossing voor Antwerpen te komen.

Download het formulier om handtekeningen te verzamelen via deze link. Let wel: ondertekenaars moeten inwoners van de stad Antwerpen zijn.

Bekijk ook de activiteiten van onze partners en buurafdelingen

Er is altijd plaats tekort om al onze activiteiten op te nemen in de digitale nieuwsbrief, en daarbij komt dat onze vrienden en buren van KRUINWAKONA, Natuurpunt Waasland Noord,  Natuurpunt Waasland Zuid en Natuurpunt Antwerpen Stad ook steeds tal van interessants en boeiends op stapel hebben staan. Check daarom zeker hun websites om te zien wat er allemaal te beleven valt!
Natuurpunt WAL ijvert als regionale vereniging sinds 1978 met natuurweten-schappelijk onderzoek, beheerwerken, educatie en beschermingsacties voor het behoud van alle natuurgebieden en open ruimten op de Antwerpse Linkeroever, Beveren, Kruibeke, Temse en Zwijndrecht-Burcht.

Natuurpunt WAL heeft 1800 leden en vertegenwoordigt Natuurpunt (98.000 gezinnen) in de regio, heeft een associatieovereenkomst met KRUIN vzw, is lid van Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen en Greenpeace.

Natuurpunt WAL werkt graag samen met Oxfam Wereldwinkels, Pasar, Gezinsbond en Fietsersbond.

Ben je nog geen lid? Via deze link is dat snel geregeld!

Secretariaat Natuurpunt WAL: Yzerhand 17, 9120 Beveren tel. 03 722 15 37; email info@natuurpuntwal.be  /Open maandag-donderdag  9u-18u, en vrijdag van 9u tot 13u www.natuurpuntwal.be
Copyright © 2016 Natuurpunt Waasland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Share
Tweet
Forward
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website