Copy
 
View this email in your browser

WALpost 1/6/2016

Natuurpunt Hamme strikt Wouter Deprez

zaterdag 4 juni

Natuurpunt Hamme neemt deel aan Expeditie Natuurpunt en zamelt via een gesponsorde voettocht van 60 km geld in voor hun natuurgebied â€˜Scheldevallei Moerzeke-Kastel’. Wouter Deprez zal optreden ten voordele van het expeditie team dat Natuurpunt Hamme steunt: "In 4 Nature Ft. The Ants". 

 
Op zaterdag 4 juni brengt Wouter een vertelavond in het prachtige kader van de Scheldevallei. In zijn eigen stijl vertelt hij over zijn tuin en wat hij er allemaal meemaakt. Hij wordt begeleid door muzikant Ruben Focketeyn.
 
Locatie: De Warandestraat 5, Kastel (Moerzeke-Hamme) Bij goed weer in open lucht, bij regen in de prachtig gerestaureerde hoeve.
 
20u: opening bar
20u30: aanvang optreden.
Kaarten kosten 10 euro in voorverkoop - 12 euro aan de kassa.
 
Bestellen kan via overschrijving van 10 € op de webpagina van het Natuurpunt Expeditie team:  â€œIn 4 Nature Ft. The Ants”. http://expeditienatuurpunt.be/project/1720 (Zeker vermelden: optreden Wouter Deprez) Of bij penningmeester Frank De Vos tel. 0474 63 40 85
 
Verhinderd om naar het optreden te komen maar je wil het expeditie team graag aanmoedigen? Geen probleem, via de webpagina kan je de moedige stappers steunen met een gift !
 
Alvast van harte dank namens het Natuurpunt-Hamme-team.

"Groen is leuk" in Bazel

zondag 5 juni

In Bazel heeft op 4 en 5 juni een gecombineerd event plaats.
Het thema “Groen is leuk” combineert demonstraties van elektrische voertuigen (auto’s, quatrocycles, bootjes...) met kleine en grote natuurwandelingen en een fietstocht. De moeite waard om eens te gaan bekijken.
Afspraak aan de Vaart(kasteelvijver), Lange Gaanweg in Bazel. Tussen 14 en 17 uur.

 
Je kan dit event trouwens combineren met een kleine (2,5km) of grote wandeling (4,5 km) of een fietstocht (11 km) in het overstromingsgebied er vlak achter.
Elf gidsen staan je op diverse plaatsen op te wachten. De natuurouders verwelkomen de kinderen in het speelbos.
Een routekaartje is te bekomen aan de infostand van Waterwegen en Zeekanaal aan de Vaart.
 
Meer info vind je op volgende sites:
http://www.ontdekkruibeke.nu/ (Op deze site vind je meer detail over verhuur en prijzen van een fluistertrein, of quatrocycle enz.)  

Feest in Havenland!

zondag 5 juni van 14u tot 18u

De grootste schepen en indrukwekkende sluizen, een unieke natuur met zeldzame dieren en planten, opmerkelijk historisch erfgoed zoals het Fort Liefkenshoek en het pittoreske Fort Lillo: een bezoek aan het havengebied is een hele belevenis.

Iedereen van die troeven laten genieten, dat is het doel van het onthaal- en recreatieproject Havenland. Op 5 juni 2016 schiet Havenland feestelijk uit de startblokken, met tal van activiteiten en belevenissen in en rond Kallo.

Er worden een resem aan activiteiten georganiseerd: natuurwandelingen, erfgoedwandelingen, kinderanimatie en spelletjes, muziek, bierproeverij, en nog veel meer. 

De activiteiten vinden plaats op het gemeenteplein van Kallo, in het sluisgebouw van Kallo en in de infokeet van het Hedwige-Prosperpolderproject. Het Havenbedrijf voorziet een pendeldienst tussen het sluisgebouw en het gemeenteplein van Kallo.

Het volledige programma vind je op de website van de gemeente Beveren. Bekijk de folder van Rondje Kallo en de folder van Havenland.   

Plantenstudiegroep Natuurpunt WAL-kern Scousele

woensdag 15 juni

Een werkgroep voor ‘kenners’ waar flora, nota’s en loepen worden bovengehaald. Dus niet voor het grote publiek. Interesse? Contacteer Freddy Moorthamer: tel. 0475 923 484 of e-mail Freddy Moorthamer 


Programma: 
  • Lieve stelt voor: “Hibiscus” en toepassingen.
  • Freddy geeft toelichting bij:
    * monitoring vegetatieontwikkeling KBR Bazel 2016 (intussen zullen we reeds enkele inventarisaties achter de rug hebben !)
    * kennismaking met een bijzondere plantengemeenschap (vervolg van vorige keer: 'oude' bosplanten, planten tussen straatstenen...)
Praktijk: we hebben enkele BINO’s beschikbaar, breng loupe, plantengidsen en Flora’s mee, eventueel ook vers materiaal van “wilde” planten uit je buurt of ergens onderweg.

Leren van elkaar

vrijdag 17 juni

Kom kijken, luisteren, voelen, ruiken, proeven van de natuur. Met een clubje van geïnteresseerden (waaronder zowel kenners en niet-kenners) gaan we op stap. Je bent van harte uitgenodigd om ons te vergezellen.

We verzamelen aan de kerk van Elversele, Dorpstraat.
En wandelen (in het voorjaar) eerst naar het bronbosje (51° 7'0.14"N,  4° 8'29.67"O), vervolgens naar het groot broek (51° 6'34.64"N,  4° 7'57.97"O).
 
Een organisatie van de milieuwerkgroep “Ons Streven”, Tielrode. Iedereen is welkom.

Minicursus orchideeën in Waaslandhaven

zaterdag 18 juni

In de haven groeien tien soorten orchideeën waaronder één zeer zeldzame en Europees beschermde. Natuurpunt WAL-Kern Haven volgt die orchideeënpopulaties op de voet en stimuleert gericht beheer voor deze unieke planten in het netwerk ‘Ecologische Infrastructuur Waaslandhaven’. Benieuwd welke soorten, ondersoorten en kruisingen er in het havengebied voorkomen? Dan is deze minicursus zeker iets voor jou! 
Programma:
• ‘Wegwijs in soorten en ondersoorten’ door Walter Vandenbussche, Studiegroep Europese en Mediterrane Orchideeën (S.E.M.O.) Vlaanderen; 
• Behoud van orchideeën en het ‘Soortenbeschermingsprogramma Antwerpse haven’
• Namiddag: bezoek aan groeiplaatsen van orchideeën.

Afspraak : 10u  OC Schoolhuis (Hoog Kallo 28) Einde om 16u
Doe mee en contacteer vooraf onderstaande! Breng mee: wandelschoenen, regenkledij, middageten

Info: Johan Baetens tel. 0484 23 75 59 of e-mail johan.baetens@natuurpunt.be

KRUIN gaat op zoek naar dagvlinders, libellen en waterjuffers

diverse data: 18/06, 16/07, 20/08, 17/09

Voor het vierde opeenvolgende jaar inventariseren we dagvlinders, libellen en waterjuffers in de ‘Polders van Kruibeke’. Je kan er samen met een mix van specialisten in dagvlinders, libellen en waterjuffers op stap in een gebied dat anders niet toegankelijk is.


Uitstekende natuurfotografen zorgen voor gedetailleerde en gevarieerde foto’s. Dankzij het enthousiasme van onze groep komen Klein geaderd witje, Bruine korenbout, Gehakkelde aurelia of Azuurwaterjuffer in beeld!.

Samenkomst om 13u30: parking café “Den Duiventoren” Bazel (uitgezonderd 20 augustus, dan is er samenkomst aan de Dijkstraat in Rupelmonde)
Duurtijd : 2 tot 3 uur. Bij uitzonderlijk slecht weer zal de inventarisatie worden geannuleerd. 
Info: Koen Van der Aa tel. 0473.730.403 of paulkruin@hotmail.com

Kruidenwandeling in Steendorp

zondag 19 juni van 14u tot 16u

Herborist en Natuurpunt-CVN gids Dolf Du Pont neemt ons mee op stap in de kruidige wereld. Deze keer worden de plantjes heel anders bekeken. Waar komen de kruidige planten ons ter hulp? Kunnen ze bijdragen tot onze gezondheid of schoonheid? Waar vinden we ze en hoe moeten we ze verwerken? Zijn ze gevaarlijk of heel nuttig? Durf je de geheime wereld van de planten betreden? Op eigen risico uiteraard...! Iedereen is welkom aan het Natuurhuis Kapelstraat 170a 9140 Temse.

Info: contacteer Nine Van Hoyweghen tel. 0473 72 66 15 of e-mail Nine Van Hoyweghen 

Vismonitoring in de Schelde 2016 

donderdag 16 juni om 20u

Sinds 2002 onderzoekt het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) het visbestand in de Zeeschelde. Onze medewerker Mark Staut werkt daaraan mee. 


Om de vissen te ‘monitoren’, vangt Mark ze met een dubbele schietfuik op de laagwaterlijn aan het Ketenisseschor te Kallo (Ketelplaat). De vissen worden op naam gebracht, gemeten en vrijgelaten.

Je mag Mark altijd een handje helpen!
Info: Mark Staut tel. 03 755 24 20 of e-mail Mark Staut

Zonnewende

zaterdag 25 juni

Actie in het Vlietbos

dinsdag 28 juni

De Reuzenbalsemien, een plant uit de Himalaya, werd in een naburige tuin aangeplant. Deze expansieve plant dreigt nu ook het Vlietbos te overwoekeren en de inheemse planten te verdrukken. Hoogste tijd dus om in te grijpen. We willen duizenden planten verwijderen om een (kleine) ramp te voorkomen. Later op de maand lopen we er nog wel eens langs om ‘vergeten’ planten alsnog uit te trekken. 


Afspraak om 19u30 op de hoek van de Dwarslaan/Verbrandendijk Zwijndrecht tegenover Basic Fit.
Info: contacteer Kris Peeters tel. 0485 796 771 of e-mail Kris Peeters 

Op zoek naar nachtvlinders in Steendorp

Natuurpunt WAL-kern Scousele: vrijdag 1 juli van 20u30 tot 's nachts

Nachtvlinders zoeken en een nachtwandeling… een leuke, leerrijke en spannende activiteit! We starten aan het Natuurhuis Kapelstraat 170a 9140 Temse en maken een mooie wandeling in de omgeving. Als het donker genoeg is, komen we terug op het vertrekpunt en installeren we een nachtvlinderlichtval.


Onder deskundige begeleiding van Hugo De Beuckeleer bekijken we de nachtvlinders. Een speciale wereld zal voor je open gaan! Dit is een absolute aanrader. De wandeling is niet geschikt voor rolstoelen en buggy’s. Trek bij regenweer laarzen aan, en breng zeker een zaklamp mee.
Iedereen is welkom. Deelname is gratis. Inschrijven hoeft niet.

Info: contacteer Nine Van Hoyweghen tel. 0473 72 66 15 of e-mail Nine Van Hoyweghen 

Wandelingen in de polders van Groot-Kruibeke

Diverse data

Waterwegen en Zeekanaal biedt gratis kalenderwandelingen aan begeleid door Barbiergidsen.
 

Broedvogel- en torenvalkinventarisatie Scousele

Juni (van 10u tot 12u30)

De lente is dé periode om je kennis van broedvogels bij te spijkeren. Ga met natuurgids Gerry Heyrman op stap en ontdek de boeiende wereld van de broedvogels. Gerry inventariseert ook de torenvalken in de regio.De diverse tochten gebeuren per fiets. Vergeet zeker je verrekijker niet. Neem vooraf contact met Gerry Heyrman: tel. 0498 57 72 24 of e-mail Gerry Heyrman. (Foto: Pascal De Munck)

Bushcraft-weekends Natuurpunt-CVN

Diverse data

Altijd al eens in de natuur willen slapen in je zelfgemaakte hut of shelter? Wil je leren hoe je vuur kan maken zonder aansteker of lucifer? Zin om samen een waar feestmaal klaar te maken op het kampvuur? Zelf eens een houten lepel leren maken? 


Kom dan naar een van de CVN-bushcraft activiteiten. Laat je zintuigen prikkelen en proef van de heerlijke verrassingen uit de natuur. Avontuur verzekerd voor groot en klein! Via deze link kan je je inschrijven voor het bushcraft-weekend in Ranst (zaterdag 20 augustus en zondag 21 augustus) of het groot bushcraft-weekend in het Meerdaalwoud (vrijdag 14 oktober t.e.m. zondag 16 oktober).

Bekijk ook de activiteiten van onze partners en buurafdelingen

Er is altijd plaats tekort om al onze activiteiten op te nemen in de digitale nieuwsbrief, en daarbij komt dat onze vrienden en buren van KRUINWAKONA, Natuurpunt Waasland Noord en Natuurpunt Waasland Zuid ook steeds tal van interessants en boeiends op stapel hebben staan. Check daarom zeker hun websites om te zien wat er allemaal te beleven valt!
Natuurpunt WAL ijvert als regionale vereniging sinds 1978 met natuurweten-schappelijk onderzoek, beheerwerken, educatie en beschermingsacties voor het behoud van alle natuurgebieden en open ruimten op de Antwerpse Linkeroever, Beveren, Kruibeke, Temse en Zwijndrecht-Burcht.

Natuurpunt WAL heeft 1800 leden en vertegenwoordigt Natuurpunt (98.000 gezinnen) in de regio, heeft een associatieovereenkomst met KRUIN vzw, is lid van Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen en Greenpeace.

Natuurpunt WAL werkt graag samen met Oxfam Wereldwinkels, Pasar, Gezinsbond en Fietsersbond.

Ben je nog geen lid? Via deze link is dat snel geregeld!

Secretariaat Natuurpunt WAL: Yzerhand 17, 9120 Beveren tel. 03 722 15 37; email info@natuurpuntwal.be  /Open maandag-donderdag  9u-18u, en vrijdag van 9u tot 13u www.natuurpuntwal.be
Copyright © 2016 Natuurpunt Waasland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Share
Tweet
Forward
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website