View this email in your browser

WALpost 7/12/2016

Blijf lid van Natuurpunt WAL in 2017

Nieuwe leden van Natuurpunt krijgen voor 27 euro per gezin:
1.   Een welkomstpakket met o.a. de Natuurpunt-wandelgids met prachtige wandelingen en fietstochten in onze mooiste natuurgebieden
2.   Viermaal per jaar het tijdschrift Groenlink van Natuurpunt WAL met regionaal natuurnieuws
3.   Viermaal per jaar het kleurrijke tijdschrift Natuur.blad
4.   Een volledig aanbod van honderden activiteiten in heel Vlaanderen
5.   Gratis verzekering bij deelname aan de Natuurpunt- en Natuurpunt WAL-activiteiten
6.   10% korting in de Natuurpuntwinkel en belangrijke kortingen in sommige winkels bij vertoon van je lidkaart
 
Je kan ook enkel de regionale vereniging Natuurpunt WAL steunen voor 7 euro per jaar. Dan krijg je viermaal per jaar het regionale tijdschrift Groenlink van Natuurpunt WAL met natuurnieuws uit jouw regio.

Maar lid worden van Natuurpunt (27 euro) geeft jou én de natuur veel meer voordelen! 
Geef jouw steun aan het natuurbehoud in jouw eigen streek en stort 7€ of 27€ op rek. BE02 0012 3927 6040 met vermelding: lid Natuurpunt WAL 2017.
Ben je al lid van Natuurpunt (27 euro), wacht dan op een vraag tot betaling van Natuurpunt.

Winterwatervogeltellingen 2016-2017 

Natuurpunt 17/12 en 18/12, 14/01 en 15/1, 18/2 en 19/2, 18/3 en 19/3

Wie graag meewerkt aan de telling van overwinterende watervogels in onze regio neemt contact met:
• Regio Temse/Steendorp: Gerry Heyrman 0498 57 72 24 of e-mail Gerry Heyrman
• Regio Linkeroever, Beveren, Zwijndrecht: René Maes tel. 0494 17 85 86 of e-mail René Maes 

Verder is er nog een aalscholvertelling op zaterdag 14/01, een wulpentelling op zaterdag 21/01 en een meeuwentelling op zaterdag 28/01. Info vindt u bij dezelfde contactpersonen, behalve voor de aalscholvers: Guido Borghijs tel. 0485 96 20 20 

Plantenwerkgroep Scousele

Natuurpunt WAL afdeling Scousele - donderdag 8 december om 19u30, woensdagen 14 december om 20u en 11 januari om 19u30

Een werkgroep voor ‘kenners’ waar flora, nota’s en loepen worden bovengehaald. Dus niet voor het grote publiek. Interesse? Contacteer Freddy Moorthamer: tel. 0475 923 484 of e-mail Freddy Moorthamer (Meebrengen: loupe, flora, te determineren planten.)

Polders van Kruibeke in de running voor de prestigieuze Henry Van De Velde award

KRUIN  

Zoals u misschien reeds ter ore is gekomen, zijn de tijdcapsules in de Polders van Kruibeke momenteel mee in de running voor de prestigieuze Henry Van De Velde award. Mogen wij u vragen om uw stem mee uit te brengen? Dit kan u doen door op deze link te klikken. Alvast bedankt!

Geschenkenbeurs Oxfam Wereldwinkels Beveren

Natuurpunt WAL afdeling Beveren - zaterdag 10 december en zondag 11 december

Ook dit jaar organiseert de Wereldwinkel van Beveren haar jaarlijkse geschenkenbeurs. Natuurpunt WAL is er ook van de partij. Op onze stand kan je terecht voor informatie over onze werking, een overzicht van onze activiteiten en onze natuurplekken langs de Wase Linkerscheldeoever, een origineel geschenk voor de feestdagen, een leuke natuurbabbel en misschien nog meer…
 
De Wereldwinkel- en Natuurpuntvrijwilligers verwachten je! Zaterdag en zondag ben je welkom van 10 tot 18u. 
 
Locatie: Koninklijk Atheneum van Beveren (tegenover Colruyt)

Infoavond paddenoverzet Kruibeke

KRUIN - woensdag 14 december om 20u

Heb jij ook zin om onze amfibische vrienden een handje toe te steken? Bij deze een warme oproep om aan de Kruibeekse paddenoverzet deel te nemen.

Dit kan zowel ’s ochtends als ’s avonds. U loopt steeds mee met een ervaren amfibieliefhebber die u ook het onderscheid zal tonen tussen een vrouwelijke en een mannelijke kleine watersalamander, die we ongetwijfeld zullen terugvinden in de emmers. 


Bedoeling is één week (of meerdere) van vrijdag tot donderdag op stap te gaan met zaklamp en fluohesje en laarzen. Interesse hiervoor? Contacteer Koen Van Der Aa: tel. 0473 730 403 of e-mail Koen Van Der Aa

De eerste ploeg gaat van start op vrijdag 10 februari en stopt op donderdag 16 februari waarna een nieuwe ploeg overneemt enz. tot de laatste week van maart. We organiseren dit reeds voor de 7e keer in Bramensdam (grens Bazel – Temse). 

Natuurbeheer Haasop

Natuurpunt WAL afdeling Haven: zaterdag 17 december en 7 januari om 9u

Heb je zin om lekker moe te worden in de frisse buitenlucht en tegelijk de natuur vooruit te helpen? Kom dan naar Haasop waar we met kniptangen en zaagjes de verbossing terugdringen en het takkenmateriaal afvoeren. Geen probleem als je enkel een halve dag of een uurtje kan vrijmaken. Alle hulp is immers  welkom!


Maak zeker van de gelegenheid gebruik voor een ontdekkingstocht in dit anders voor het publiek gesloten gebied. Je maakt er kennis met geëngageerde mensen die samen het beste van zichzelf geven voor meer en betere natuur. Plaatselijke jeugdverenigingen zijn ook van harte welkom! Zo wordt het een succesvolle hoogdag voor het natuurbeheer!

Meebrengen: werkkledij, werkhandschoenen, laarzen, eten en drinken. Wij zorgen voor materiaal en een hapje en drankje. Een extra boomzaag of snoeitang komt altijd van pas.
Afspraak: om 9u30 zandpad dat naast het Fluxys-station uitgeeft op de Koestraat. Einde 17u
Info: Johan Baetens tel. 0484 237 559 of e-mail Johan Baetens  

Opruimactie Sint-Annabos/ Het Rot

Natuurpunt WAL afdeling Linkeroever-Zwijndrecht: zaterdag 17 december 9u

Sommige ‘recreanten’ nemen het niet al te nauw met de natuur en werpen of dumpen massa’s zwerfvuil in onze natuurgebieden. Elk jaar halen we zo’n 100 tot 150 vuilniszakken uit de natuur. Ook deze winter gaan we het zwerfvuil te lijf. Het zou fijn zijn mocht je ons daar bij helpen!
 


Afspraak: om 9u aan de parking voormalige manege St-Annabos, Ch. De Costerlaan 100.
GPS 51.229098, 4.363085 We werken tot 12u30.
Meebrengen: werkhandschoenen en waterdicht schoeisel of laarzen. Wij zorgen voor gereedschap.
Info: Jef Van De Wiele tel. 03 775 27 21 of e-mail Jef Van De Wiele 

Aanplant notenbomen met Threon

KRUIN: zaterdag 17 december om 9u

Op 17 december zullen medewerkers van Threon* samen met leden van Kruin en Zonnewende, 50 notelaars planten aan de voet van de ringdijk, vanaf de Scheldelei tot aan de Kapelbeek (600 m), te Kruibeke. 

De firma Threon schonk deze bomen ter gelegenheid van hun 15-jarig bestaan in België, en maakten van de gelegenheid gebruik om van deze samenwerking aan teambuilding te doen.  

Deze actie kon tot stand komen dank zij een nauwe samenwerking tussen Waterwegen en Zeekanaal, de Gemeente Kruibeke, Provincie Oost-Vlaanderen, Kruin en Zonnewende.

Het is de bedoeling om gefaseerd de volledige ringdijkvoet, naar oud gebruik, met notelaars te beplanten van Kruibeke tot Rupelmonde.
*Threon is een internationaal adviesbureau, met kantoren te Gent, gespecialiseerd in: project management, training, consulting, sourcing en software-oplossingen. 

Vertrekplaats: Scheldelei, infokeet
Info: Gilbert Smet tel. 0497 48 26 00 of e-mail Gilbert Smet

Winterwandeling 'Langs ongekende hoekjes van Kruibeke'

KRUIN: maandag 26 december om 14u

Wandelen langs ongekende wegeltjes omgeving Heihoek, Barbierbeek, natte laarzenpad, wijmenveldje. We passeren oude hoeves met rijke geschiedenis, Botermelk- en Pismolenstraat met z'n molen, kriskras door boomgaarden en Schoenmaekersdam. Mis dit niet! Aangepast schoeisel is aanbevolen! 

Vertrekplaats: Lange Heihoekstraat 26, 9150 Kruibeke (parkeermogelijkheid in doodlopend gedeelte van de straat, links voor het viaduct richting Haasdonk
Info: Paul Volckerick tel. 0494 54 56 25 of e-mail Paul Volckerick

Samen met kinderen zoeken naar watervogels

KRUIN: woensdag 28 december om 9u30

Ben jij tussen zeven en twaalf jaar? Dan kan je met ons, verrekijker, telescoop en vogelgids op zoek naar de watervogels in de Polders van Kruibeke.

Schrijf je snel in want er kunnen maar 15 kinderen mee. Je groot- en/of ouders mogen gerust mee. Breng een verrekijker mee. Als je geen hebt, zorgen wij ervoor.

Afspraak: om 9u30 aan de Golem (groot houten beeld), Scheldelei, 9150 Kruibeke.
Einde: om 12u. 
Info en Inschrijven: e-mail KRUIN, met vermelding van aantal kinderen, leeftijd en of wij voor een verrekijker moeten zorgen. 

7de editie Ganzondag Kieldrecht met lezing Dirk Draulans

Natuurpunt WAL- afdeling Haven: 15 januari 2017 van 10u tot 17u

Naar goede gewoonte organiseert Natuurpunt WAL- afdeling Haven ook in 2017 de ‘Ganzondag’ in de omgeving van Doel- en Prosperpolder. Op deze dag word je meegevoerd in een boeiend verhaal over vogels, natuur en haven waarbij je kennis maakt met enkele prachtige pareltjes van natuurgebieden.


Deze natuurgebieden vormen ook het thema van het nieuwe boek "In de Putten" van Dirk Draulans. Speciaal voor Natuurpunt WAL geeft hij graag een korte lezing uit zijn boek. Bovendien is er, aansluitend een geleide wandeling onder leiding van Dirk zelf. Daarvoor moet je je wel zo snel mogelijk inschrijven want het aantal plaatsen is beperkt tot 20 inschrijvingen. Noteer deze topdag alvast in jullie agenda! Meer info volgt in Groenlink en via www.natuurpuntwal.be 

Inschrijven wandeling Dirk Draulans:  e-mail Johan Baetens
Info: Johan Baetens tel. 0484 237 559 of e-mail Johan Baetens

Bekijk ook de activiteiten van onze partners en buurafdelingen

Er is altijd plaats tekort om al onze activiteiten op te nemen in de digitale nieuwsbrief, en daarbij komt dat onze vrienden en buren van KRUINWAKONA, Natuurpunt Waasland Noord,  Natuurpunt Waasland Zuid en Natuurpunt Antwerpen Stad ook steeds tal van interessants en boeiends op stapel hebben staan. Check daarom zeker hun websites om te zien wat er allemaal te beleven valt!
Natuurpunt WAL ijvert als regionale vereniging sinds 1978 met natuurweten-schappelijk onderzoek, beheerwerken, educatie en beschermingsacties voor het behoud van alle natuurgebieden en open ruimten op de Antwerpse Linkeroever, Beveren, Kruibeke, Temse en Zwijndrecht-Burcht.

Natuurpunt WAL heeft 1800 leden en vertegenwoordigt Natuurpunt (98.000 gezinnen) in de regio, heeft een associatieovereenkomst met KRUIN vzw, is lid van Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen en Greenpeace.

Natuurpunt WAL werkt graag samen met Oxfam Wereldwinkels, Pasar, Gezinsbond en Fietsersbond.

Ben je nog geen lid? Via deze link is dat snel geregeld!

Secretariaat Natuurpunt WAL: Yzerhand 17, 9120 Beveren tel. 03 722 15 37; email info@natuurpuntwal.be  /Open maandag-donderdag  9u-18u, en vrijdag van 9u tot 13u www.natuurpuntwal.be
Copyright © 2016 Natuurpunt Waasland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Share
Tweet
Forward
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website