Copy
 
View this email in your browser

WALpost 16/11/2016

Volksbevraging Zwijndrecht: dit viaduct moet zakken: stem daarom ja, ja, nee

Volksbevraging over Oosterweel in Zwijndrecht – Geef je stem voor een leefbare gemeente

De gemeente Zwijndrecht organiseert een volksbevraging over de Oosterweel-verbinding.

Mogelijk staan de werken nu voor de deur in Zwijndrecht en op Linkeroever: er is een bouwaanvraag ingediend. De Vlaamse Regering moet die goedkeuren of weigeren. Ook kunnen extra voorwaarden opgelegd worden. Zodra de vergunning op tafel ligt, kunnen de werken van start gaan. 

Het gemeentebestuur moet aan de Vlaamse regering een advies geven over de bouwaanvraag en wil daarvoor de mening van de inwoners van Zwijndrecht-Burcht kennen: hoe ver moet de gemeente gaan in haar streven voor een leefbare gemeente. Hierbij een warme oproep om zeker te stemmen. De stem van de bevolking kan het gemeentelijk standpunt heel wat meer gewicht  geven.

Lees meer 

Natuurbeheer Haasop Kallo: Dag van de Natuur

Natuurpunt WAL afdeling Haven - zaterdag 19 november

Voor de 38ste editie willen we ons extra inzetten in het gebied Haasop. Heb je zin om lekker moe te worden in de frisse buitenlucht en tegelijk de natuur vooruit te helpen?

Kom dan naar Haasop waar we met kniptangen en zaagjes de verbossing terugdringen en het takkenmateriaal afvoeren.

Geen probleem als je enkel een halve dag of een uurtje kan vrijmaken. Alle hulp is immers de hele dag welkom! Maak zeker van de gelegenheid gebruik voor een ontdekkingstocht in dit anders voor het publiek gesloten gebied.

Je maakt er kennis met geëngageerde mensen die samen het beste van zichzelf geven voor meer en betere natuur. Plaatselijke jeugdvereniging zijn ook van harte welkom! Zo wordt het een succesvolle hoogdag voor het natuurbeheer!
 
Afspraak: 9u30 zandpad dat naast het Fluxys-station uitgeeft op de Koestraat. Einde rond 17u. 
Meebrengen: werkkledij, werkhandschoenen, laarzen, eten en drinken. Wij zorgen voor materiaal en een hapje en drankje. Een extra boomzaag of snoeitang komt altijd van pas.
Info: Johan Baetens 0484 23 75 59 of e-mail Johan Baetens 

Het verhaal van den bagger op Linkeroever: wandeling

Natuurpunt WAL afdeling Zwijndrecht Linkeroever - zondag 20 november om 10u

Patrick Van Puymbroeck is al jaren actief in het Antwerpse als amateur paleontoloog. Tijdens zijn boeiende voordracht (op 8 november) vertelde hij het verhaal van het opspuiten van Linkeroever.

Op 20/11 brengt Patrick zijn verhaal in de praktijk tijdens een uitstap naar ‘Het Zand’ op Linkeroever. Zeker een aanrader voor wie mee genoot van de lezing van Patrick!
 
Afspraak: aan Het Zand Linkeroever (Blancefloerlaan, grens LO-Zwijndrecht)
Info: tel. 03 722 15 37 of e-mail Natuurpunt WAL 

Paddenstoelenwandeling Steendorp

Natuurpunt WAL afdeling Scousele - zondag 20 november 14u-16u

De omgeving van de Roomkouter bezit een grote verscheidenheid aan paddenstoelen. Het juist determineren van paddenstoelen is een moeilijke zaak. Paddenstoelenexperten nemen ons mee op stap. Ook leuk voor kinderen.
 
Meebrengen: stevige stapschoenen
Afspraak: Natuurhuis, Kapelstraat 170a,  9140 Steendorp
Info: Nine Van Hoyweghen tel. 0473 72 66 15 of e-mail Nine Van Hoyweghen 
Er is geen inschrijving vereist en de wandeling is gratis.

Winterwatervogeltellingen 2016

Wie graag meewerkt aan de telling van overwinterende watervogels in onze regio neemt contact met:
• Regio Temse/Steendorp: Gerry Heyrman 0498 57 72 24 of e-mail Gerry Heyrman
• Regio Linkeroever, Beveren, Zwijndrecht: René Maes tel. 0494 17 85 86 of e-mail René Maes 

Voordracht: “Toen de dieren nog spraken” door Joeri Cortens

Natuurpunt WAL afdeling Scousele: maandag 21 november 2016 - 20u

Apen apen apen na? Gaan spinnen op het web? Twitteren (blauwe) vogeltjes zelf wel eens?

In deze natuur-educatieve comedyvoorstelling staat de communicatie tussen mensen, dieren en planten centraal en worden we met de neus gedrukt op alles wat er fout kan gaan.  

Hoe communiceren we? Zijn we beland in een communicatie-revolutie of begrijpen we elkaar steeds minder? Spraakwaterval Joeri Cortens, educatief medewerker Natuurpunt-CVN, sleept ons enthousiast mee in een boeiend verhaal waar we onszelf meermaals zullen tegenkomen…

Met deelname van Mina-raad Temse en NP-CVN Waasland. 
Verplicht inschrijven bij Veerle Vael 
Afspraak: om 20u in zaal Roxy, Stationsstraat 29, 9140Temse Einde om 22u30.
Info: Nine Van Hoyweghen 0473 72 66 15 of e-mail Nine Van Hoyweghen  

Plantenwerkgroep Scousele

Natuurpunt WAL afdeling Scousele - woensdag 23 november en donderdag 8 december van 19u30 tot 22u

Een werkgroep voor ‘kenners’ waar flora, nota’s en loepen worden bovengehaald. Dus niet voor het grote publiek. Interesse? Contacteer Freddy Moorthamer: tel. 0475 923 484 of e-mail Freddy Moorthamer (Meebrengen: loupe, flora, te determineren planten.)

Voordracht Dirk Draulans 'In de Putten' - inschrijven verplicht

Heemkundige Kring 'Het Land van Beveren:' woensdag 23 november om 20u

Al enkele jaren woont Dirk Draulans in onze polders vlak bij het immer uitdijende havengebied. Daar ziet hij hoe mens en natuur elkaar helpen of voor de voeten lopen. In zijn natuurdagboek "In de Putten" volgde hij een jaar lang zijn omgeving.


Het is een relaas van een leven in een conflictzone, waar mensen wonen en werken met vaak onverzoenbare belangen. Vanuit het standpunt van de natuurminnaar die meent dat niet alleen kwetsbare mensen maar ook kwetsbare dieren aandacht verdienen beschrijft hij wat er elk seizoen gebeurt en hoe het gebied verandert.

Dit is een evenement in samenwerking met het Davidsfonds Wase Polders.
Locatie: Zaal Reinaert - OC Ermenrike - Tuinwijkstraat 66 - 9120 Kieldrecht

Inschrijven: 6€ voor leden en 8€ voor niet-leden. Over te schrijven voor 19/11/16 op rekeningnr. BE82 7510 0442 6068 van Davidsfonds Wase Polders

Kornoeljes hakken in natuurreservaat Blokkersdijk

Natuurpunt WAL afdeling Linkeroever-Zwijndrecht: zaterdag 26 november 9u

Kornoelje is een woekerende struik die op termijn het natuurreservaat dreigt te overheersen. Om verdere uitbreiding tegen te gaan dringen zich maatregelen op.

Daarom gaan we de struiken tot op de grond snoeien of indien mogelijk uitsteken. Het hout wordt opgeruimd en op één plaats verzameld zodat het als schuilplaats voor vogels en kleine zoogdieren kan dienst doen.

Afspraak: 9u  einde A. Vermeylenlaan (kruispunt Esmoreitlaan), hoofdingang St-Annabos, rechts van WZC Hof Ter Schelde. Carpooling langs Noordscheldeweg over Scheldedijk tot aan pompstation. Fietsers kunnen zelf tot daar rijden. Vandaar wandelen we tot aan het werkterrein. Einde 12u30.
Meebrengen: werkhandschoenen en waterdicht schoeisel of laarzen. Wij zorgen voor gereedschap.
Info: Willy Verschueren tel. 0474 42 95 11 of e-mail Willy Verschueren 

Natuurbeheer Rietveld Kallo

Natuurpunt WAL afdeling Haven: zaterdag 26 november 9u

Grote rietpartijen zijn het belangrijkste doelbiotoop van dit unieke gebied. Voorlopig blijft het riet echter beperkt tot enkele lijnvormige elementen. Dat heeft alles te maken met de vraat van ganzen aan de jonge scheuten. 

Samen met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) rasteren we al enkele jaren aangeplante rietzoden uit. 

Op die locaties neemt het riet wel toe. Op 26 oktober zullen we meer rietpartijen met draad beschermen. De Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) levert ons hiervoor draad en palen.

Meebrengen: werkkledij, werkhandschoenen, (lies)laarzen en/of laarzenpak en eventueel eten en drinken. Wie wat handgereedschap (hamer, tangen,…), een kruiwagen of een nietjesschieter heeft, mag dit meebrengen. Wij zorgen voor materiaal, een tussendoortje en warme drank. 

Het is een gevarieerde activiteit met zowel licht werk als wat moeilijkere taken. We maken er een gezellige natuurbeleving van. Iedereen kan er aan deelnemen en we hebben veel helpers nodig!
 
Afspraak: om 9u ingang t.h.v. nr. 50 op de Melseledijk Kallo. Einde 12u30.
Inschrijven: Om een inschatting van het benodigde gereedschap en catering te kunnen opmaken hebben we graag dat je een mailtje stuurt naar René Maes om je aanwezigheid te melden bij of hem telefonisch verwittigd van je aanwezigheid op 0494 17 85 86 

Lepelaarsnest bouwen in de Verrebroekse plassen

Natuurpunt WAL afdeling Haven: zaterdag 3 december om 9u30

Graag nodigen we je uit om deel te nemen aan de beheerdag om de nestplaats van de lepelaars weer in orde te maken. (Deze vervangt de geplande werken in de Haasop.) Een link naar de plaats van afspraak is toegevoegd.


Vorige jaren hadden we steeds afspraak in het voorjaar om de broedplaats van de Lepelaars op te knappen. Dit jaar kiezen we bewust voor 3 december omdat het water van de plas tijdelijk is afgelaten. Daardoor is het eiland vlot bereikbaar om nieuwe takken aan te brengen op de bestaande takkenhoop, waarop deze sierlijke vogels hun nestplaats hebben. Immers, beetje bij beetje verteert het takkeneiland en wordt daardoor lager en kleiner.
 
Voor het aanbrengen van de takken kunnen we nog veel helpende handen gebruiken.
En vergeet niet: werken in een (niet vrij toegankelijk) natuurgebied is een unieke belevenis. 

Kom je ons helpen bij deze klus? Na de werken word je getrakteerd op een warme drank en een hapje, en wordt er nog wat bijgepraat over het reilen en zeilen in de andere natuurgebieden en de ontwikkelingen die daar nog gepland zijn.
 
Meebrengen: laarzen, werkkledij, werkhandschoenen en eventueel een boomzaag of snoeitang. Wij zorgen voor materiaal. Een kettingzaag is voorbehouden voor deskundige mensen die de veiligheidsregels voor zichzelf en anderen respecteren.
Info & inschrijving: Johan Baetens tel. 0484 23 75 59 of e-mail Johan Baetens

Deelnemers aan deze activiteit zijn verzekerd door de Natuurpunt-verzekering
Inschrijven is niet verplicht, maar is voor ons wel handig zodat we zicht hebben op de omvang van de groep.

Polders van Groot-Kruibeke

zondag 4 december om 14u

Eén keer per maand organiseert Waterwegen en Zeekanaal een gratis activiteit voor het publiek. Deze activiteit wordt begeleid door de Barbiergidsen. Iedereen kan deelnemen en het is volledig gratis. Alle tochten duren ongeveer 2 uur en zijn ongeveer 4km. Deze keer is het thema 'Prehistorische polder'.
 

Opruimactie Sint-Annabos/ Het Rot

Natuurpunt WAL afdeling Linkeroever-Zwijndrecht: zaterdag 17 december 9u

Sommige ‘recreanten’ nemen het niet al te nauw met de natuur en werpen of dumpen massa’s zwerfvuil in onze natuurgebieden. Elk jaar halen we zo’n 100 tot 150 vuilniszakken uit de natuur. Ook deze winter gaan we het zwerfvuil te lijf. Het zou fijn zijn mocht je ons daar bij helpen!

Afspraak: om 9u aan de parking voormalige manege St-Annabos, Ch. De Costerlaan 100.
GPS 51.229098, 4.363085 We werken tot 12u30.
Meebrengen: werkhandschoenen en waterdicht schoeisel of laarzen. Wij zorgen voor gereedschap.
Info: Jef Van De Wiele tel. 03 775 27 21 of e-mail Jef Van De Wiele 

Winterwandeling 'Langs ongekende hoekjes van Kruibeke'

KRUIN: maandag 26 december om 14u

Wandelen langs ongekende wegeltjes omgeving Heihoek, Barbierbeek, natte laarzenpad, wijmenveldje. We passeren oude hoeves met rijke geschiedenis, Botermelk- en Pismolenstraat met z'n molen, kriskras door boomgaarden en Schoenmaekersdam. Mis dit niet! Aangepast schoeisel is aanbevolen! 

Vertrekplaats: Lange Heihoekstraat 26, 9150 Kruibeke (parkeermogelijkheid in doodlopend gedeelte van de straat, links voor het viaduct richting Haasdonk
Info: Paul Volckerick tel. 0494 54 56 25 of e-mail Paul Volckerick

Samen met kinderen zoeken naar watervogels

KRUIN: woensdag 28 december om 9u30

Ben jij tussen zeven en twaalf jaar? Dan kan je met ons, verrekijker, telescoop en vogelgids op zoek naar de watervogels in de Polders van Kruibeke.

Schrijf je snel in want er kunnen maar 15 kinderen mee. Je groot- en/of ouders mogen gerust mee. Breng een verrekijker mee. Als je geen hebt, zorgen wij ervoor.

Afspraak: om 9u30 aan de Golem (groot houten beeld), Scheldelei, 9150 Kruibeke.
Einde: om 12u. 
Info en Inschrijven: e-mail KRUIN, met vermelding van aantal kinderen, leeftijd en of wij voor een verrekijker moeten zorgen. 

Natuurhuis in Steendorp: Kapelstraat 170a, 9140 Steendorp

In de winterperiode (november tot einde maart) zal het Natuurhuis open zijn van 13u30 tot 16u30 u elke 2de zondag van de maand.
 
Je kan er terecht voor een sanitaire stop, een drankje, een gezellige babbel en info over de streek en je hebt een prachtig uitzicht van op het dakterras.
 
Kom wandelen in onze mooie streek en spring eens binnen! De vrijwilligers van Natuurpunt Scousele verwachten je.

Natuurpunt-kalender 2017 nu verkrijgbaar

De Natuurpuntkalender 2017 is weer beschikbaar. De prachtige beelden zijn voor deze editie gemaakt door de finalisten van de Natuurpunt & Argus Fotowedstrijd 2015. De kalender kost 10€ en is te verkrijgen via ons kantoor of via de Oxfam Wereldwinkel Beveren (Yzerhand 17). 

Bekijk ook de activiteiten van onze partners en buurafdelingen

Er is altijd plaats tekort om al onze activiteiten op te nemen in de digitale nieuwsbrief, en daarbij komt dat onze vrienden en buren van KRUINWAKONA, Natuurpunt Waasland Noord,  Natuurpunt Waasland Zuid en Natuurpunt Antwerpen Stad ook steeds tal van interessants en boeiends op stapel hebben staan. Check daarom zeker hun websites om te zien wat er allemaal te beleven valt!
Natuurpunt WAL ijvert als regionale vereniging sinds 1978 met natuurweten-schappelijk onderzoek, beheerwerken, educatie en beschermingsacties voor het behoud van alle natuurgebieden en open ruimten op de Antwerpse Linkeroever, Beveren, Kruibeke, Temse en Zwijndrecht-Burcht.

Natuurpunt WAL heeft 1800 leden en vertegenwoordigt Natuurpunt (98.000 gezinnen) in de regio, heeft een associatieovereenkomst met KRUIN vzw, is lid van Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen en Greenpeace.

Natuurpunt WAL werkt graag samen met Oxfam Wereldwinkels, Pasar, Gezinsbond en Fietsersbond.

Ben je nog geen lid? Via deze link is dat snel geregeld!

Secretariaat Natuurpunt WAL: Yzerhand 17, 9120 Beveren tel. 03 722 15 37; email info@natuurpuntwal.be  /Open maandag-donderdag  9u-18u, en vrijdag van 9u tot 13u www.natuurpuntwal.be
Copyright © 2016 Natuurpunt Waasland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Share
Tweet
Forward
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website