Copy
Ha a levél nem megfelelően jelenik meg, kérjük kattintson ide:

Felépült Magyarország első e4 téglaháza

2015. szeptember végére lezárultak Magyarország első energiahatékony e4 téglaházának építési munkálatai Budapesten. A Wienerberger konszern e4 épületfilozófiája alapján megvalósított, mintaértékű, közel zéró energiaigényű családi ház kulcsait októberben át is vehette az építtető család.
A Wienerberger konszern válasza az egyre szigorodó épületenergetikai előírásokra az ún. e4 koncepció. Az e4 négy „e” betűvel kezdődő fogalom - az energiahatékonyság, élhető lakókörnyezet, elérhető építési költségek és egészséges lakókomfort – rövidítését jelenti. Az e4 épületfilozófia lényege, hogy ez a négy szempont egyenlő súllyal határozza meg, lakóépületünk mennyire jól szolgálja majd a benne lakókat. Mind a négy kritériumnak tehát egyformán kell érvényesülnie, egyik sem lehet a másiknak alárendelve.

A magyarországi leányvállalat közel három évig tartó előkészítés után 2015-ben döntött arról, hogy Vincze László DLA építész tervei alapján a valóságban is megmutatja ennek az épületfilozófiának a megvalósíthatóságát. Az e4 téglaház építtetője egy budapesti, kétgyermekes pedagógus házaspár – mondhatjuk, hogy egy átlagos magyar család , akik rendelkeztek egy budapesti építési telekkel. Az e4 tanulmánytervet tehát a telekre és a család igényeihez kellett „igazítani”.

A ház építése mindösszesen 207 napot vett igénybe, amit Vincze László DLA építész véleménye alapján is kivitelezési bravúrnak mondható Magyarországon. A felépült közel zéró energiaigényű téglaház a Wienerberger e4 tervezési filozófiája alapján az energiahatékonyság mellett élhető lakókörnyezetet, egészséges lakóklímát és elérhető építési költségeket is biztosít. A ház 4,5 szobás, lakóterülete összesen 147 m², ezen túl a belső teret tágas, fedett teraszok (58 m²) kötik össze a kerttel, illetve az emeleten 7,3 m² erkélyt és 21 m² tárolót építettek.

Az épület kétszintes, mely energetikailag kedvezőbb a földszintesnél. A földszinti nagy üvegfelületek természetes árnyékolását a felső épülettömeg kiugratásával oldotta meg az építész. A nappali mennyezetét a ház ferde, 20 fokos hajlásszögű tetősíkja adja - vizuálisan az emeleti galériával összenyitva, mely tágas térélményt biztosít. A 20 fokos dőlésszögű födém Porotherm Födémrendszer alkalmazásával Magyarországon különleges mérnöki megoldásnak számít, így méltó eleme a Wienerberger referenciaháznak.

Energiatudatos építészeti tervezés


Az energiafogyasztás minimalizálásának érdekében az e4 ház építésze már a ház alapkoncepcióját is energiatudatos szemléletben alakította ki. Az épület formája igen kompakt, a termikus burok pedig kiválóan hőszigetel. A külső falak Porotherm 44 Klíma Profi téglából épültek külső hőszigetelés nélkül, mely alacsony hőátbocsátási tényezővel rendelkezik a hőveszteség csökkentése érdekében, ugyanakkor hőtároló tömegével segít megvédeni az épületet a nyári túlmelegedéstől. Az épület tornácos kialakítása nyáron biztosítja a déli nagy üvegfelületek árnyékolását, míg télen lehetővé teszi a napsugárzás bejutását a belső térbe, ezzel csökkentve a fűtési költséget.

Megújuló energiaforrások


A Wienerberger e4 ház épületgépészeti rendszere levegős hőszivattyúból és hővisszanyerő szellőztető berendezésből áll. A hőszivattyú a hőt a környező levegőből vonja el, a működéséhez szükséges energia pedig napelemekkel megtermelhető. A hőelosztást felületfűtés és -hűtés biztosítja, mely hatékonyan kapcsolható a hőszivattyúhoz. Ezekkel a rendszerekkel az épület fűtési költsége akár nullára is csökkenthető. A belső levegő minőségét hővisszanyerős szellőztető berendezés biztosítja.

Magas komfortszint elérhető áron


A nagy belmagasságú nappali összeköttetést biztosít a fölső szint közlekedőjével, így a fő élettér a ház szívében koncentrálódik. Ezzel az elrendezéssel az építész az alapterület hatékony kihasználását kellemes, és különleges belső térrel ötvözte. Az épület természetes építőanyagai, mint például a vakolt égetett kerámia téglák, és födémek javítják az épület páraháztartását, hozzájárulva a kiváló egészséges lakókomforthoz. A természetes fény bejutását egy nagyméretű tetőablak is segíti.
Az energiahatékony építészeti megoldásokkal, a megújuló energiát hasznosító fűtéssel és a magas komfortszinttel az e4 ház jó példa arra, hogyan lehet az e4 koncepció komplex elképzelését a helyi igényeknek megfelelően, működőképesen megvalósítani.
Alapadatok
Hasznos alapterület: 147 m²
Fajlagos primerenergia-fogyasztása: 81,9 kWh/m² 

Épületgépészet
Levegő-víz üzemű hőszivattyú
Hővisszanyerős gépi szellőztetés
Talajkollektor a beszívott frisslevegő temperálására
Padlófűtés és mennyezetfűtés-hűtés
Napelemek előkészítése
Kandalló kémény beépítése
 
További kérdés esetén személyes konzultáció kérhető:

Kiss Benedek, Nyugat-Magyarország
Tel: 06-20-511-7207; E-mail: benedek.kiss@wienerberger.hu
 
Nagy Tamás, Budapest valamint Pest és Nógrád megye
Tel: 06-30-982-0798; E-mail: tamas.nagy@wienerberger.hu
 
Bartók László, Kelet-Magyarország
Tel: 06-30-297-3165; E-mail: laszlo.bartok@wienerberger.hu
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
YouTube
YouTube
Email
Email
Copyright © 2015 WIENERBERGER Téglaipari zRt., All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences