På billedet her sker det.
Min søn på 30 år flytter hjem fra London: Efter seks og et halvt år i England skal han arbejde i København, men lige have et kort stop hos os i Aalborg.
Heldigvis.
Et nyt år er begyndt, om vi vil det eller ej. En forandring kommer, om vi er forberedte eller bliver forskrækkede. Det er sådan, det er.
Livet sker
Corona. Vi orker det ikke, men det dræner os. Jeg har været syg trods dobbeltvaccination, mine foredrag aflyses, tristessen tynger, men jeg vil ikke skrive om den nu. Det kommer. Jeg må tænke mere og ikke blot fyre noget af som en reaktiv raket, men blive lidt i glæden over, at han er hjemme, drengen, og nu skal bo tæt på sin storebror.
Magter vi flere forandringer? De dårlige, de gode?
Vi har ikke noget valg
Hvor banalt lyder det ikke lige? Jeg ved det. Jeg skældes nogle gange ud for at skrive noget, der er selvfølgeligt, noget, der ikke er nyt.
Måske. Jeg tænker nu anderledes om det. Det vil jeg også gøre i 2022.
Jeg skriver det, jeg synes, der skal skrives. Det, der mangler at blive sagt. Det kan være noget velkendt, der er glemt, som ovenstående.
Det kan endda være glemt med vilje, og da er det endnu mere træls, når nogen siger og skriver noget om det.
Det har jeg ofte oplevet med min seneste bog, ”Med rank ryg”, som handler om, hvordan jeg finder styrke i min tro som feminist, mor, voldtægtsoffer, ja, som kvinde, ganske enkelt.
Tal sammen, ti ikke
Jeg kan få at vide, at nu gider man ikke høre mere om kvinder. Eller om #MeToo. Eller jeg får at vide, at alle mænd ikke er slemme.
Og fra andet hold får jeg at vide, at kristendommen er kvindeundertrykkende, så hvordan i alverden kan jeg være kristen?
Jo.
Ser I, det er netop det, der er pointen. Jeg skriver ikke for, at alle skal være enige, men for at få en samtale. Mange samtaler. Vi skal samtale med dem, der ikke er som os selv og dem, der er det. Men vi skal samtale.
Også om vaccinationer. Og tro. Og andet, der er svært.
Det betyder, at vi skal tale sammen.
Det gør man kun, hvis man lytter. Og hvis man gør den anden tryg nok til at ville tale af ærligt hjerte. Derfor skal vi mødes i nænsomhed og varsomhed, især når vi taler om tro (og Corona).
Det siger jeg til alle mine foredrag, og jeg vil med garanti også gentage det her i nyhedsbrevet.
Nænsomhed og varsomhed
Nænsomhed og varsomhed. To gammeldags ord, der i 2022 bliver slidt.
Det håber jeg på.
Da jeg mødtes med norske Vårt Lands religionsredaktør før jul, var det et møde i nænsomhed og varsomhed.
Elise Kruse vidste, at jeg skulle mødes med min døende ven, som jeg mistede få dage efter, jeg var rejst. 4. januar skal han begraves. Jeg følger med på streaming sammen med andre venner hver vores sted med hver vores glas sherry.
Elise Kruse interviewede mig til juleaftensudgaven af avisen, men havde glemt at læse de rettelser, jeg havde sendt til hende.
Hun havde skrevet, at jeg var ateist før mine møder med Jesus, men det har jeg aldrig været. Min tro er ikke en erstatning for ateismen. Jeg var kulturkristen før. Mine oplevelser var en udvidelse af min verden, ikke en omvendelse.
Jeg blev ked af det, da jeg så det i avisen og skrev til hende. Hun undskyldte mange gange og rettede i netudgaven. Snart skal vi mødes igen, på zoom eller Oslo, og det vil igen være nænsomt og varsomt. Trods fejl.
Se her, hvor fint, det er sat op, og hvor smukke fotos, Erlend Berge har taget.
Julesmerte og julehåp hedder artiklen, der begynder på siden før dette opslag: