Copy
Logo

Et nyhedsbrev, der giver samtaler om det at være menneske, og som gør dig nysgerrig på tro og tvivl, sorg, glæde, ansvar og spiritualitet.

Julens mange toner

December er en tid, hvor mit hjerte tvinges til at blive så stort, som det overhovedet kan.

Måneden er fyldt med varme og farver, levende lys og røde, hjemmebroderede løbere med hjerter.

Det er dage med ideer til gaver, samtaler på kryds og tværs om fælles foræringer eller udfritning af ønsker.

Det er dage med klip og klistret dej. Musik. Glögg.

Men det er også dage, der gør så ondt, at hjertet næsten holder op med at slå.

Vi er sammen

Hvert minut i mit liv er spændt ud fra glæde til sorg. Samtidig. Det er den måde, jeg lever livet efter vores søns død.

Han døde 17. december, og politiet ringede på, mens jeg skrev julekort.

Det gør jeg ikke mere.

Julen er for altid forandret.

Men vi er sammen.

Julen er lykkeligvis stadig tiden, hvor vi er samlet. Og så kan andre tale negativt om gaveræs og hvad ved jeg. Det er ikke det, der fylder min jul.

Det gør tonerne. Musikkens toner. Salmerne. Men også alle farvetonerne. Hver og en af de grå, men også hver og en af alle farverne.

Læs og lyt i 2022

Julen er familietid. Jeg skriver ikke nyhedsbrev eller udsender podcast før efter nytår. Da kommer der til gengæld en serie stærke samtaler. Det lover jeg.

Inden da kan læse lidt nedenfor om denne uges samtale med den norske præst, Ingrid Ribe-Nyhus om mirakler - ikke blot julens, men livets.

Næste år udkommer i øvrigt en julekalender fra min hånd. Den skriver jeg på i øjeblikket. Det gør godt!

Jeg håber, at I, når tiden kommer, vil glædes over at læse. Den handler om ham, vi fejrer. Eller er det måske også os selv, vi fejrer?

Glædelig Jul og godt nytår til alle.

Charlotte

At se alt med nye øjne

At være gravid og føde blev for den norske præst Ingrid Ribe-Nyhus et vendepunkt, som forandrede hendes syn på den tro, der ikke kun var en kultur og en privat overbevisning i hendes familie, men også hendes job.

Julefortællingen blev virkelighed.

Et barn kom og forandrede alt.

- Jeg tænkte helt anderledes om Gud og Jesus, fortæller Ingrid Ribe-Nyhus, Oslo, i det nyeste afsnit af podcasten Berørth.

- Jeg husker for eksempel, at jeg ganske så spontant, en dag sagde til Andreas (hendes mand og Olavas far), at nu ved jeg, hvorfor det er Maria med Jesusbarnet, deres relation, som er nøglen. Jeg vidste det bare. Det var ikke, fordi jeg ligefrem kørte på med dybsindige refleksioner lige efter fødslen. Jeg havde ikke sådan nogle intellektuelle tanker. Det var et helt konkret øjeblik. En indsigt, der pludselig var der.

At få et barn, er, som mange ved, funderer Ingrid Ribe-Nyhus, at se alt med nye øjne. Også sig selv. Og selv om hun med sin baggrund i en familie af teologer var forberedt på det store i, at et menneske kommer til verden, blev hun helt tavs.

- Jeg blev slået af, hvor ordløs jeg blev. Det, synes jeg egentligt, var fint, at det var så anderledes, så stort, så nyt, at jeg ikke havde ord.

Hør alle afsnit af Berørth her
Læs artikler i POV her

Følg med her