Copy
View this email in your browser
Berørth er et ugentligt nyhedsbrev om at leve med tvivl, tro og religiøse oplevelser. Mit håb er at sætte gang i samtaler mellem alle os, der er berørt på den ene, anden eller tredje måde. Jeg håber, du får glæde af at læse med.

Giv dine venner noget at tale om. Klik nedenfor og videresend Berørth til dem.
Videresend Videresend
Jeg fik en mail fra Norge ...

Kjære Charlotte!
Jeg har nå tatt din skriveskole og jeg vil bare takke deg for alle gode tips og tanker rundt det å skrive.
Du sier til slutt "God skrivelyst" og det er det jeg nå sitter igjen med. Jeg har virkelig blitt inspirert til å skrive mer, og det er jeg svært takknemlig for.
Når jeg lyttet til dine videoer og tok notater, ble jeg bare mer og mer sikker på at jeg skal fortsette å skrive. 
Ha en fin vår i Danmark!
Med venn
lig hilsen
Anita Reitan


Hvis du vil have adgang til skriveskolen til særpris, skal du slå til nu, inden tilbuddet lukker ned om en uge. Få fire videoer, 30 års erfaringer og en god begyndelse på din helt egen skrivekarriere!

Normalpris for alle fire lektioner af min skriveskole er 995 DKK.
Min introduktionspris til dig, der modtager mit nyhedsbrev, er 349 DKK. Denne pris gælder kun næste uge med. 
Læs mere om skriveskolen her

Gud passer bedre til nu - end før  


”Gud passer egentlig bedre til den kommende tid end den forgangne og nutidige, hvor der er blevet gjort og gøres stor forskel på folk på grund af deres køn.”

Sådan skriver jeg i det afsluttende kapitel i min nye bog ”Med rank ryg. En fortælling om tro og moderskab”.

Jeg prøver at være optimistisk og se en fremtid for mig, hvor kvinder og mænd respekterer hinanden som mennesker. 

For, som jeg skriver i forordet, så gavner det mod, Jesus havde til at tale de gamle kønsroller midt imod, både kvinder og mænd.

Det ”definerer kristendommen som et solidt grundlag for et mere ligeværdigt samfund, hvor både kvinder og mænd kan øge deres selvrespekt ved at se sig selv og hinanden som mennesker.”

Det synes jeg, vi skal tale meget mere om. Derfor har jeg skrevet bogen.

I sidste kapitel skriver jeg blandt andet: 

”De stærke kirkesamfund i den vestlige kultur er domineret af mænd. Det har selvfølgelig afspejlet sig i den måde, teksterne er blev tolket på, altertavlerne malet på, salmerne digtet på, ritualerne dannet på og så videre.

Det er der intet mærkeligt i, som jeg har skrevet før. Men det bliver anderledes fremover.
Vi lever i samfund, hvor muskelkraft betyder mindre og mindre, og hvor vi kan få børn og have familier på utallige måder. Det giver en mængde forandringer og blandt andet en mere ligelig fordeling af magten mellem kønnene. Flere af alle køn får erfaringer, der ligner hinanden. Kvinder er ledere. De unge fædre er sammen med deres børn, fra de er små.

Det er en anden virkelighed. En, hvor vi ideelt set ser hinanden mere som mennesker. Fremover vil det at være menneske være det vigtige, ikke vores køn. Præcis som Jesus viste os, og som der står i skabelsesberetningen.

For mig er det en gave at være kristen i sådan en brydningstid. Ikke kun, fordi det som beskrevet tidligere i bogen giver mig styrke som kvinde, men også fordi det giver et sted at stå midt i verdensforandringerne, som giver ro.

Hvordan det?

Fordi skabelsesberetningen fortæller mig, at vi først og fremmest er skabt som mennesker, og nu er vi på vej hen mod en tid, hvor det rent faktisk respekteres, at Gud har flere sæt øjne. Det er sådan, det er. Alle er mennesker, men vi er forskellige.”


I denne uge har jeg indlæst ”Med rank ryg”, der gerne skulle udkomme som lydbog samtidig med den trykte bog 12. maj.
Forudbestil ”Med rank ryg” her
Læs om mine andre bøger her

At bede om noget på selve Store Bededag 


Da jeg fyldte 50 år i 2012, var mit eneste ønske en ring, jeg havde set i et vindue sammen med min mor en dag, vi gik tur ad Strædet i København.

Jeg fik den af hende og mine søskende. Jeg elsker dem og den. 

Nu pryder den forsiden på min kommende bog sammen med den ring, jeg fortalte om i sidste uge, Chokoladeringen fra Emquies-Holstein.

Rosenringen af indfarvet koral er skabt af er af Kasia Gasparski, der i mere end 20 år har haft til huse på Kompagnistræde. Ringen er atypisk for hende, der mest arbejder abstrakt.

"Men den har faktisk en historie, der passer til dig," fortalte hun, da jeg talte med hende forleden.

Til en serie af store smykker ville hun tage udgangspunkt i steder, hvor der var mange kvinder. Hun valgte fire: Det tyrkiske harem, Topkapi, Vestalindernes tempel i Rom, Moulin Rouge og et nonnekloster på Kreta, hvis navn hun ikke husker. De tre første steder gav umiddelbar inspiration, mens det var sværere med klostret.

"Jeg er ikke selv religiøs, men hos nonnerne ledte jeg efter et symbol, der kunne indkapsle det feminine og det spirituelle."

Korset og fisken, der ofte bruges som kristne smykker, viste ikke det kvindelige tydeligt frem, men en dag så hun rosen brugt som kvindesymbol. 

"Jeg synes også, det rent æstetiske, sommerlige og frugtbare ved den røde rose passer godt til netop den kvindelige spiritualitet," uddyber Kasia Gasparski.

Nu er jeg endnu mere glad for, at jeg bad om at få ringen i gave.

Men kan man sådan bede andre om noget?

Jeg ved det ikke, og beder ikke ellers om præcise gaver, men da jeg så ringen sammen med min mor, vidste vi begge med det samme, at den ville være den fineste gave fra dem til mig. 

Ellers siger jeg for det meste kun tak, når jeg beder.

Hver morgen sidder jeg i kontemplativ bøn en halv time, men det er mere en tilstand af nærvær med Gud. Det er ikke en række ord, hvor jeg beder om noget. 

Det er ikke, fordi jeg ikke synes, man kan bede om hjælp og støtte. Jeg gør det bare ikke med egne ord.

Jeg beder det meste af tiden med mit åndedræt end af de ældste, kristne bønner, hjertebønnen: Herre, Jesus Kristus, forbarm dig over mig. 

Mere behøver jeg ikke. At han skal forbarme sig over mig er så rigeligt at bede om.

Jeg ved, at mange har gavn af bønner og selv beder jeg også gerne i fællesskabet til gudstjenesten, men selv mærker jeg ikke, at det hører sig til i mit liv.

Men godt vejr i dag, hvor mange har fri, det beder jeg gerne om.

Nyd dagen!
Se min kalender her (den opdateres løbende)
Tag på vandring med præsten i øresneglen her
Læs min klumme i Kristeligt Dagblad i dag (kræver abonnement)
Besøg guldsmed Kasia Gasparski her

Følg med på sociale medier

Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Copyright © 2021 CR Books, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp