Copy
Logo

Et nyhedsbrev, der giver samtaler om det at være menneske, og som gør dig nysgerrig på tro og tvivl, sorg, glæde, ansvar og spiritualitet.

Hvem hjælper du?

Forleden skrev jeg på Instagram, (se længere nede, hvor du kan finde mig på de sociale medier), om en låge, jeg havde åbnet. Selve lågen er som sådan ikke noget særligt (se selv), og dem, der bor bag den, vil også have sig betakket for at blive udnævnt til nogle helt særlige mennesker. Derfor får I heller ikke at vide, hvem de er.

Det er to familier med børn, der bor her. Det er i Hellerup, tæt på min gamle skole, men jeg var der forleden aften til middag, fordi jeg en dag for mere end fire år siden fulgtes med den ene mor i flyet fra Aalborg til København.

Hvor vigtig er den der korrekthed

Hun havde været hjemme hos familien med sine to drenge, (nu har parret tre), og slæbte sig op ad flyets trappe med rygsække og småbørn. Mange havde vildt travlt, jeg er bare vild med børn, så jeg hankede op i et af dem og lidt pakkenelliker, og vi kom endog heldigvis til at sidde ved side af hinanden.

Vi talte hele vejen.

Det tager kun en halv time, men vi kom vidt omkring. Hun havde læst min første bog, og fire år efter var det så, at hun fandt min mailadresse på min hjemmeside og skrev. Her er noget af det, der stod i mailen:

Kære Charlotte,

Sagen er den, at vi er en del af en lille “klub” bestående af 8 venner der hver måned mødes og putter nogle penge i en lille pulje, som vi så deler ud til venner og bekendte, som vi tænker kunne bruge en opmuntring eller konkret støtte til noget. Ideen kommer fra det bibelske tiende-koncept.

Min mand har bøvlet meget med tro i rigtig mange år. Han har prøvet at tro, og gerne villet tro, men har ligesom ikke følt at han alligevel kunne få det til at resonere i ham, og for ham er din fortælling noget helt særligt, fordi du ikke gjorde noget for at få dit møde med Jesus og så bagefter gik så kritisk til værks i forhold til det, men stadig ikke kunne afvise det. Og fordi du ikke prøver at overbevise nogen om noget men bare fortæller din historie, som du har oplevet.

En anden i gruppen sagde, at hun havde følt sig klemt i den måde man skulle tro og leve på for at være "rigtig kristen” i det miljø hun er vokset op i, og for hende har det været utrolig frisættende at høre om dine oplevelser og din tilgang til tro.

Fra vores lille gruppe vil vi gerne sige tak fordi du gør hvad du gør, med det du har fået, og hvis du vil tage imod det, vil vi gerne give dig 4000,- som en konkret opmuntringsgave til hvad end du nu sætter pris på - god mad eller massage eller noget helt andet. Jeg kunne ikke finde nogen overførselsmuligheder hverken på din hjemmeside eller på din nyhedsmail, som jeg også får. Vil du sende et kontonr. eller mobilepay nr. så vi kan overføre til dig?

Kærlig hilsen,
M

Min mand ved, hvordan jeg reagerede. I andre må gætte jer til det.

Jeg vekslede pengene til en serie behandlinger hos en, jeg har tillid til og som har givet mig det, jeg har brug for efter nogle år med megen sygdom.

Nu har jeg det bedre. Også ved tanken om M.

Da jeg drog ud til familien og deres venner for at spise til aften en helt almindelig aften og åbnede den helt almindelige låge, slog det mig, hvor almindeligt, det kunne være at gøre som dem.

Skulle vi ikke tage at gøre den slags omsorg til noget helt almindeligt?

Skulle vi ikke?

Ny forskning: Kvinder skabte kristendommen

- Kristendommen var aldrig blevet til uden kvindernes indsats, da Jesus levede og i årene derefter.

Det fastslår Marianne Aagaard Skovmand, cand. theol. PhD og forfatter til et omfattende værk om kvinder i kristendommens første tid.

Det handler om hemmelig viden og skjult magt. Om fakta gemt væk i årtusinder, som nu afdækkes. I sin nye bog, ”De skjulte ledere”, dokumenterer Marianne Aagaard Skovmand, at kvinderne oprindelig havde en afgørende betydning i kristendommen, og at de først senere blev skrevet og skubbet ud.

- Det var ofte kvinder, der organiserede og finansierede møderne mellem kristne de første år, ligesom de sørgede for Jesus og hans følge, fastlår hun efter sin indgående forskning forud for udgivelsen af ”De skjulte ledere – om kvinderne i den tidligere kristendom”.

Den udkommer på Gyldendal 26. oktober og dokumenterer, hvordan Jesus og senere Paulus, der formede begyndelsen på kristendommen og konstant inddrog kvinderne i beslutningerne, og det i en tid, hvor det var endnu mere provokerende end i dag.

- Det betyder noget at kunne fastslå det, for det er selve kernen af kristendommen, at både kvinder og mænd er skabt af Gud i hans billede og derfor har samme værdi og samme rettigheder. Nu kan vi se, at Jesus og også Paulus faktisk stod ved det og kæmpede for det i de år, påpeger Marianne Aagaard Skovmand.

Selv om man har studeret de kristne tekster indgående i 2000 år, dukker der hele tiden ny viden op. Oftere og oftere er det viden, der giver kvinderne en større rolle.

Det er værd at tænke over, ikke?

Hør det nyeste afsnit af Berørth her
Læs artiklen i POV her

Følg med her