Copy

Dobrodošli v osemindvajseti številki novičnika Akcijski potencial!

Skrb za možgane

Ali več korakov na dan res prežene bolezni stran?
Izsledki kažejo, da večje število korakov dnevno sovpada z nižjim tveganjem za pojav demence in umrljivost.

Visoko predelana živila in tveganje za kognitivni upad
Čeprav uživanje visoko predelanih živil v splošnem velja za zdravju škodljivo, je pri tem pomembno upoštevati njihovo prehransko vrednost.

Možganoslovje
Benzodiazepini in zdravje sinaps
Izsledki raziskave na miših orisujejo nov mehanizem, po katerem benzodiazepini lahko krnijo obstojnost sinaps in prispevajo h kognitivnim motnjam.

Prihajajoči dnevi

15.3. - Slovenski dan možganov

Na Slovenski dan možganov, 15. marec 2023, bomo ob 20:15 v atriju Znanstveno-raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti javnosti na kratko predstavili ugotovitve raziskave slovenskega javnega mnenja, o tem, kako javnost razume pojem "zdravje možganov", kolikšen pomen pripisuje zdravju lastnih možganov, kako prebvalci Slovenije skrbijo za svoje možgane, kaj jih pri tem omejuje in s čim bi jim skrb zanje lahko olajšali. Zbrani podatki bodo odprli vpogled v izzive, ki jih bomo morali premagati v prid izboljšanja zdravja možganov. Vabljeni!

 
13.-17.3 Teden možganov: Na koncu jezika

Pod drobnogled bomo tokrat vzeli JEZIK. Pa ne samo tistega v naših ustih ali tistega na čevljih - beseda "jezik" namreč pomeni veliko več. Letošnji program bo osredotočen na njegov razvoj in vlogo, ki jo ima v našem vsakdanu, prav tako se bomo dotaknili različnih vrst govoric, ki jih poznamo.Vabljeni na Teden možganov!
Več o programu boste izvedeli v prihajajočih dneh na spletni strani tedenmožganov.si.

17. 3. - Svetovni dan spanja

Letos obeležujemo 16. svetovni dan spanja, ki tokrat poteka pod sloganom “Spanje je ključno za zdravje” in opozarja, da je spanje, poleg zdrave prehrane in telesne dejavnosti, predpogoj za telesno, duševno in socialno dobrobit vsakega posameznika. Pet ključnih sporočil si lahko preberete na sliki.
Več o tej temi si lahko preberete na podstrani "Spanje" na zdravaglava.si ali spremljate obeležitev tega dne na NIJZ spletni strani.
Možgani v medijih


Možgani na dlani,
vsak četrtek ob 7:35
na Prvem
Sveže iz radijske malhe radovednosti o možganih in svetovih, ki jih odpirajo:

Februarske epizode Možganov na dlani smo začeli s tretjim, zadnjim delom spominov legendarne psihologinje Mete Kramar, tako kot vse pretekle epizode, tudi to posebno serijo hrani radijski arhiv. Dr. Michael Kavšek z Univerze v Bonnu nam je razložil, kako se razvija 3D vid pri dojenčkih, V omrežjih zvoka pa smo gostili Špelo Loti Knoll, glasbeno terapevtko in akademsko glasbenico, ki dobro ve, da ima glasba moč, ki presega besede in jezik.  Uspavanke za dojenčke vsi dobro poznamo, pa vemo tudi, katera glasba uspava starejše možgane, ki se vse večkrat spopadajo z nespečnostjo? Prof. dr. Kira Vibe Jespersen z Univerze v Aarhusu raziskuje to področje, ki ga je delila z nami. Pa še to, marec prinaša Teden Možganov »Na koncu jezika«, ki se mu s serijo Tako se govori! v petih epizodah pridružujejo tudi Možgani na dlani.

Samoumiritev

Zavestno doživljanje telesa med gibanjem

O pomenu gibanja smo že govorili, več si lahko preberete tudi na podstrani Gibanje, tokrat pa prof. dr. Borut Škodlar v oddaji Samoumiritev predstavi novo vajo povezano z zavedanjem o telesu, ki pomaga, da ob vadbi procesi uravnavanja napetosti veliko lažje stečejo. Podkastu lahko prisluhnite tukaj.
Več o gibanju si lahko preberete tukaj.

Hej, poglej!
Hej, poglej! je rubrika za predstavitev zanimivih spletnih vsebin.

Vzrok za Alzheimerjevo bolezen sto let po odkritju še vedno uganka

Znanstveniki že desetletja neuspešno iščejo zdravilo zoper Alzheimerjevo bolezen. Vse do januarja letos, ko so odobrili prvo zdravilo, ki - sodeč po kliničnih študijah - upočasni napredovanje te bolezni. Kako deluje novo zdravilo, ki bi morda lahko prineslo drobno za spopadanje s to boleznijo, in zakaj pravi vzrok Alzheimerjeve bolezni po vseh letih raziskav še vedno ni znan?

Gostoma oddaje dr. Zvezdanu Pirtošeku, predstojniku Katedre za nevrologijo na ljubljanski Medicinski fakulteti in dolgoletni predstojnik kliničnega oddelka za bolezni živčevja v ljubljanskem UKC, in Lani Blinc, zdravnici, doktorski študentki nevroznanosti, sourednici na portalu zdravaglava.si in asistentki na Inštitutu za patofiziologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, lahko prisluhnete na podkastu FREKVENCA X.

Kako bi ocenili naš novičnik (od najnižje ocene (1) do najvišje (10))?
lowest 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   highest
Sorry, voting is closed.
Facebook
Instagram
YouTube
Spletna stran
Podprite nas
Vse pravice pridržane © 2023 SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost.


Tukaj lahko posodobite svoje nastavitve ali se odjavite od novičnika.
 
       International Brain Research Organization - Wikipedia
Email Marketing Powered by Mailchimp