Copy
Uusiouutisten Verkkoviesti 20/2013
VERKKOVIESTI 20/2013
14.11.2013
JÄTEHUOLLON TÄRKEIN TIETOLÄHDE
Tule kierrättämään uusia ajatuksia kanssamme! Ekokem
www.uusiouutiset.fi uudistui
Tuhkasta timantteja Porissa

  Teollisista sivutuotteista ja puhtaasta energiasta luodaan liiketoimintaa Tuhkasta timantteja II -tapahtumassa Porissa.

Lue lisää tämän Verkkoviestin tapahtumakalenterista.

Europress hakee vahvistuksia tiimiinsä

   Europress hakee myyntitiiminsä vahvistukseksi Pirkanmaan alueelle avainasiakaspäällikköä.

Yhtiö hakee myös Keravan-tehtaalle myyntiassistenttia.

Lähetä hakemuksesi viimeistään 21. marraskuuta.

Lisätietoja tästä linkistä tai klikkaamalla viereistä banneria.

Kaakkoisen Euroopan jätehuolto puhuttaa Sofiassa

  Sofiassa Bulgariassa pohditaan maaliskuussa vaihtoehtoja Kaakkois-Euroopan jätehuolto-ongelmien ratkaisuun.

Jätehuollon ja kierrätyksen tapahtuma Save the Planet pidetään 5.-7. maaliskuuta 2014 Sofiassa.

Lisätietoja klikaamalla viereistä banneria.

Jätevoimalaverkosto korvaa kaatopaikat

  Noin 150 osanottajaa jätelaitos- ja voimalaitosaloilta kokoontui tiistaina ja keskiviikkona Jätelaitosyhdistyksen järjestämille Jätehuollon energiapäiville Espoon Hanasaareen.

Suomeen on rakentumassa 10-11 suuren jätevoimalan verkosto. Tavoitteena on, että vuonna 2016 yhteensä 1,1 tai 1,2 miljoonaa yhdyskuntajätetonnia hyödynnettäisiin energiana, eivätkä jätteet enää menisi kaatopaikoille.

Nyt käynnissä olevien seitsemän jätteenpoltto- ja -kaasutuslaitoksen yhteenlaskettu kapasiteetti on noin 900 000 tonnia.

Tampereen ja Vantaan jätevoimalaitokset ovat rakennusvaiheessa. Itä-Suomen ekovoimalaitoksen valmistelu on pitkällä. Lounais-Suomeenkin saattaa tulla uutta termistä käsittelykapasiteettia.

Vantaa kirii

Vantaan Energian jätevoimalan rakentaminen on edennyt savukaasunpuhdistuksen koestusvaiheeseen. Juuri nyt työmaalla tehdään talotekniikan asennustöitä, vaakojen perustuksia ja muita aluetöitä.

Projektin johtaja Kalle Patomeri kertoo, että alkuperäisestä rakentamisaikataulusta ollaan hieman jäljessä suunnittelutöiden viivästymisistä johtuen, mutta aikataulu on tarkoitus kiriä takaisin niin, että jätteenpolton ensitulet palaisivat suunnitellusti maaliskuussa 2014.

Tampereella valutöihin

Tammervoima Oy on nyt päässyt aloittamaan arinateknologiaan perustuvan jätevoimalansa rakentamisen vaiherikkaan teknologiapäätösprosessin jälkeen.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Harri Kallio kertoo, että hyötyvoimalan maanrakennus- ja perustustyöt ovat käynnistyneet Tampereen Tarastenjärvellä.

"Nyt jännitetään, ehditäänkö valutyöt tehdä ennen talven pakkasia. Tavoittena on, että voimala on tuotantokäytössä vuonna 2016", Kallio sanoo.

Yhtiö pitää tänään työmaatontilla tiedotustilaisuuden, jossa se kertoo muun muassa hankkeen työllistävästä vaikutuksesta.

Riikinvoima valitsee kokonaislaitostoimittajan

Riikinvoima Oy:n ekovoimalaitoshanke elää ratkaisun hetkiä. Yhtiö valitsee kiertopetitekniikkaan perustuvan laitoksen kokonaislaitostoimittajan näinä päivinä.

Riikinvoima Oy:n toimitusjohtaja Juha Räsänen kertoo, että tarjouskilpailun perusteella valinta tehdään Andritz Oy:n ja Foster Wheeler Energia Oy:n välillä.

Yhtiö odottaa saavansa marraskuun aikana myös investointitukipäätöksen työ- ja elinkeinoministeriöltä. Myös ympäristölupapäätöstä odotetaan tässä kuussa.

Lounais-Suomi etsii parhaita ratkaisuja

Lounaisen Suomen jätehuoltoyhtiöt etsivät hankintarenkaana parhaita ratkaisuja noin 140 000 tonnin yhdyskuntajätteen hyödyntämiselle kilpailullisella neuvottelumenettelyllä.

Hankintarengas on pyytänyt yksityisiltä toimijoilta ehdotuksia, miten jäte kannattaisi hyödyntää joko energiana tai kierrättämällä tai näiden yhdistelmällä.

Hankintarengas kilpailuttaa hyödyntämisen kolmessa vaiheessa. Myös osaratkaisut ovat mahdollisia: minimi on 10 000 tonnin jäte-erä. Hankintapäätös lähivuosien ratkaisuista tehdään tammikuussa.

"Tämä on Suomen yrittäjämyönteisin hankintakilpailu. Mikään toimija ei voi sanoa, ettei olisi ollut mahdollista tarjota vapain käsin erilaisia hyödyntämisratkaisuja. Nyt on paikka tuoda innovatiiviset ratkaisut esille", Loimi-Hämeen Jätehuollon toimitusjohtaja Immo Sundholm korostaa.

Cleantechia Slushissa

  Suomalaiset cleantech-ratkaisut esittäytyvät tänään startup- ja sijoittajatapahtuma Slushissa.

Iltapäivän Cleantech track -sessiossa puhuvat muun muassa Enevon Fredrik Kekäläinen ja Solved.fi:n Santtu Hulkkonen.

Pääministeri Jyrki Katainen vieraili eilen ZenRoboticsin teltalla. Katso YouTube-videosta, mitä tapahtui.

Yhteistyöllä Venäjän ympäristömarkkinoille

  Entistä avoimempi, verkostomainen yhteistyö yritysten, tutkimuslaitosten ja julkishallinnon välillä parantaa yksittäisten yritysten mahdollisuuksia onnistua Venäjän haastavilla ympäristömarkkinoilla.

Näin todettiin kolmivuotisessa hankkeessa, joka edisti eteläsuomalaista ympäristöliiketoimintaa Pietarissa ja Luoteis-Venäjällä. Hankkeen päätösseminaari pidetään tänään Finlandia-talossa.

Hankkeessa järjestettiin muun muassa yritys- ja tutkijatapaamisia, seminaareja ja työpajoja. Lisäksi luotiin uusi Invest in -yhteistyömalli.

”Vientiyrityksiltä saadun palautteen mukaan julkiset yrityspalvelut tarjoavat apuaan ensisijaisesti viennin käynnistämiseen. Ajantasaista markkinatietoa ja erilaisia rahoitusmuotoja kaivataan myös markkinoillepääsyn jälkeen kasvun eri vaiheissa”, sanoo hankkeen projektipäällikkö Laura Nurmi.

EAKR-rahoitusta saaneen hankkeen toteutuksesta vastasivat Culminatum Innovation Oy, Green Net Finland ry, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto.

Sortti-asemilla sujuvasti

  HSY:n Sortti-asemien asiakkaat pitävät asemia sujuvina asioida ja ruuhkattomina.

HSY teetti viime kesänä asiakaskyselyn Kivikon ja Konalan Sortti-asemilla. 97 % vastaajista piti toimintaa Sortti-asemilla sujuvana ja 96% suosittelisi asemaa tuttavilleen.

"Olemme erittäin tyytyväisiä näihin tuloksiin", sanoo HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen. Hän tulkitsee, että HSY on onnistunut vastaamaan asiakkaiden toiveeseen nopeasta palvelusta Sortti-asemilla. Syyskuussa Konalan asemalle asennettiin asiakaskortilla toimivia itsepalvelulaitteita testattavaksi.

Husmannin edustus L&T:lle

  Lassila & Tikanoja edustaa jatkossa yksinoikeudella Suomessa saksalaista jätepuristinvalmistaja Husmannia.

Samalla L&T solmi sopimuksen, jonka kautta se otti haltuunsa huomattavan osuuden konkurssiin menneen Compactor Finland Oy:n aktiivisesta leasing-laitekannasta. L&T tarjoaa leasing-yhtiöiden asiakkaille myös laitteiden huoltopalvelut.

Ranuan jäteasema laajenee

  Napapiirin Residuum Oy laajentaa Ranuan jäteasemaa. Kolmepaikkainen jäteasema laajenee siirtokuormausta ja jätteenpolttologistiikkaa palvelevaksi, 10-paikkaiseksi siirtokuormausasemaksi.

Urakoitsijaksi valittiin Napapiirin Kuljetus Oy. Laajennustyöt maksavat noin 280 000 euroa.

Ecosirin tuotteita Espoon sairaalaan ja Koreaan

  Ecosir Group solmi äskettäisellä Team Finland -delegaation Korean-matkalla yhteistyösopimuksen Samsung-konsernin kanssa.

Sopimus avaa Ecosirin kiinteistölogistiikalle ja automaattisille putkisiirtojärjestelmätuotteille portit Korean kasvaville rakennusmarkkinoille Samsung Construction -yksikön jättihankeissa.

Ecosir Group kertoi juuri myös toimittavansa automaattisen jäte- ja pyykkisiirtojärjestelmän Espoon uuteen nykyaikaiseen sairaalaan.

Lisää konsteja kauppojen ruokahävikin pienentämiseen

  Hyvät sähköiset ennuste- ja tilausjärjestelmät sekä tehostunut logstiikka ovat vähentäneet kauppojen ruokahävikkiä.

MTT:n Foodspill-tutkimuksen mukaan kauppojen ruokahävikki on 12-14 kiloa suomalaista kohti. Vertailulukuna kotitalouksien ruokahävikki on noin kaksinkertainen, 20-30 kiloa per asukas.

Päivittäistavarakauppa ry laati viime kesänä myös yleisen linjauksen myymälöiden ja hyväntekeväisyysjärjestöjen vastuista ruokaketjussa ruoka-avun antamisessa. Linjaus perustuu Eviran uusittuun ruoka-apuohjeeseen.

Kaupat, ympäristöalan organisaatiot ja jätelaitokset olivat mukana viime viikolla Kuluttajaliiton järjestämässä Hävikkiviikossa. Esimerkiksi Motiva jakoi tuhansia hävikkiruuasta valmistettuja ruoka-annoksia.

Jätteen vähentämisen viikko käynnistyy lauantaina

  Ylihuomenna lauantaina 16.11. starttaa jälleen koko Euroopan yhteinen jätteen vähentämisen viikko.

Viikon aikana jaetaan tietoa ja kannustetaan ihmisiä toimimaan vähäjätteisemmän maailman puolesta. Suomessa tapahtumia ja tempauksia järjestetään 24. marraskuuta saakka. Katso paikalliset tapahtumat täältä.

Viikon organisaattorina toimivat Suomessa Jätelaitosyhdistys ja Pirkanmaan Jätehuolto.

TSJ juhlii 10 vuotta

  Turun Seudun Jätehuolto (TSJ) viettää 10-vuotissyntymäpäiviään huomenna 15.11.

TSJ järjestää huomenna monenlaisia tapahtumia jätekeskuksissa ja juhlateltoissa, muun muassa nukketeatteriesityksiä ja tarjoilua.

Tapahtumakalenteri

Tuhkasta timantteja II
- Liiketoimintaa teollisista sivutuotteista ja puhtaasta energiasta
Ti 10.12.2013 klo 10.00 - 16.00
Pori, Yyterin kylpylähotelli


Teemoina:
• Bioenergia- ja tuhkankäsittelyterminaalit
• Teollisuuden sivuvirtojen ja biotuhkan uudet jalostusmahdollisuudet
• Jätemuovin hyötykäyttö metallurgisen koksin valmistuksessa
• Peittoon tarina: tilaa ja mahdollisuuksia ympäristöliiketoiminnalle

Lisätietoa ja ilmoittautumiset:

www.prizz.fi/tapahtumat


Sinun tapahtumasi tähän?
Varaukset ja lisätietoja tästä.

 
YTP ry Cleantech Teolliset Ympäristöpalvelut -seminaari 10.9.2013

27. Valtakunnalliset jätehuoltopäivät 9.-10.10.2013

PacTec, FoodTec, GrafTec ja PlasTec -messut 3.-5-9.2013PlasTec 3.-5.9.2013Ravinteiden kierrätys ja humus. Ajankohtainen teemaseminaari 6.-7.11.2013. Jokioisten Tietotalo.

Tilaa Uusiouutiset nyt

www.uusiouutiset.fi

Copyright © 2013 Uusiouutiset-lehti, Pidätämme oikeiden muutoksiin.