Copy
TTT-lehden uutiskirje 12/2016                  5.10.2016
View this email in your browser
Share
Tweet
ShareTyö Terveys Turvallisuus


-lehden uutiskirje 12/2016

TTT-lehden seuraava uutiskirje 13/2016 ilmestyy viikolla 43.
 

Uusin TTT-lehti on ilmestynyt!

Tiistaina 4. lokakuuta ilmestyneen TTT 5/2016 kannessa on sairaanhoitaja Hanna Korhonen, joka palasi pitkän sairausloman jälkeen töihin. Työnantaja on sama mutta tehtävät uudet. Paluu onnistui, kun kaikki osapuolet olivat valmiita etsimään luovia ratkaisuja.

Osalle painetun lehden tilaajista TTT 5/2016 tulee Forssa Printin painoprosessissa sattuneiden ongelmien vuoksi hieman myöhässä. Pahoittelut siitä!


Tilaa TTT-lehti tai osta irtonumero!_____________________________________________

 


Työpaikoille kannabiksen infoviikko?

Olen nyt 35-vuotias perheellinen mies. Olen poltellut kannabista 15-vuotiaasta lähtien välillä enemmän ja välillä vähemmän. Töitä olen tehnyt vuosia pilvessä ilman minkäänlaista riskiä tai ongelmia. Tulen polttelemaan loppuelämäni ainakin jonkin verran. Voin sanoa, että kannabiksesta on paljon enemmän hyötyä kuin haittaa.

Tällä lukijan TTT-lehden verkkosivuille lähettämällä kommentilla alkoi TTT-lehden ja Ehyt ry:n järjestämä Kannabis ja työ -seminaari.

Pitäisikö työpaikoilla järjestää kannabisviikko, jonka aikana kerrotaan, miten aine vaikuttaa ja miten toimitaan, jos siitä tulee ongelma? Näin ehdotti seminaarissa Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton Sakki ry:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Otto Arola.

– Myönteinen asennoituminen kannabikseen on lisääntymässä, mutta kannabiksen haitat eivät ole tiedossa tai niitä ei haluta tiedostaa. Käyttö ei rajoitu vain nuoriin. THL:n tilastojen mukaan edellisen kuukauden aikana kymmenettuhannet 35–69-vuotiaat ovat käyttäneet kannabista. Kaikkiin päihteisiin pitäisi suhtautua samalla tavalla ja kannabis nostaa alkoholin rinnalle työpaikoilla ja työterveyshuollossa, totesi johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki A-klinikkasäätiöstä.

TTT-lehden verkkosivuilta löydät linkit Kannabis ja työ -seminaarin videoihin.
_____________________________________________


MAINOSExtended DISC® sertifiointikoulutus

Viimein Suomessa!
2 päivää ja henk.koht. coaching. 14.12.2016 ja 17.1.2017.

Valmentajille, HR-ammattilaisille, rekrytoijille, esimiehille. Välitöinä DISC-mallin soveltamista työssä kehittämiseen, yksilöiden ja tiimien analysointi. Mukana: Diplomi, tunnus raporttien tekoon, sisältää muokattavia raportteja ja 5 ilmaista raporttia. Ilmoittaudu ja tutustu tästä ohjelmaan

Completon muut avoimet valmennukset
 

_____________________________________________


Työhyvinvoinnista tulosta, mutta miten?


– Paras tapa kehittää työhyvinvointia on antaa työntekijöiden vaikuttaa itse omaan työhönsä. Se lisää myös innostusta, sanoo henkilöstötuottavuuden tutkimusjohtaja Marko Kesti Lapin yliopistosta. Lapin yliopistossa on hiljattain kehitetty menetelmä, jolla pystytään mittaamaan työhyvinvoinnin vaikutukset tuottavuuteen. (Kuva: Kati Leinonen/Ilmestys Oy)

– Kun kysyy suoraan, ei tarvitse olettaa eikä olla tietävinään, toteaa Oral Hammaslääkärit Oyj:n henkilöstöjohtaja Sara Purhonen. (Kuva: Emma Huttu Photography)

– Virkistyspäivät ja pullakahvit ovat kivoja lisiä, mutta ennen kaikkea pitää varmistaa, että ihmisillä on mahdollisuudet ja edellytykset tehdä työtään. Lisäksi osaamisen tukeminen edellyttää laadukasta johtamista, Purhonen summaa.

Marko Kesti ehdottaa konkreettista tavoitetta suorituskyvyn kasvattamiselle kaikissa suomalaisissa työyhteisöissä. Tavoite liittyy työelämäinnovaatioihin eli osaamislähtöisten kilpailuetujen hyödyntämiseen.
– Jokaisen lähiesimiehen tulisi viedä käytäntöön neljä työelämäinnovaatiota vuodessa oman työporukkansa kanssa. Silloin organisaation tuottavuus saadaan nousuun.

Sara Purhonen ja Marko Kesti käsittelevät työelämän myyttejä Työelämä 2020 -hankkeen ja TTT-lehden yhteisen juttusarjan viidennessä osassa, jonka löydät täältä.
 

Kipin kapin portaisiin!

Portaiden nousu kohentaa kuntoa jo muutamassa viikossa. Se vahvistaa lihaskuntoa, parantaa kestävyyttä ja vaikuttaa erityisesti reisi- ja pakaralihaksiin. Lisäksi porraskävely harjoittaa koordinaatiota ja tehostaa aivojen kykyä lähettää nopeita viestejä lihaksille. Kunnossa kaiken ikää -ohjelman kenttäpäällikön Sari Kivimäen laatiman tehokkaan porrasjumpan ohjeet täällä.
(Kuva: Jiri Halttunen / KKI-ohjelma)
_____________________________________________


MAINOS
 
8.11.2016, Helsingin Messukeskus


Teemapäivä: Tuotannon turvallisuus fokuksessa. Ajankohtaista nyt.

Tuotannon ja varastoinnin turvallisuuden säädökset ovat uudistuneet viime vuosina. Mikä on turvallisuustyössä ajankohtaista nyt? Esillä uudet ohjeet ja standardit, jaossa käytännön kokemuksia.

Lisätietoja:
Merja Vuori, Kemianteollisuus ry, merja.vuori@kemianteollisuus.fi

Katso ohjelma ja ilmoittaudu:
http://www.kemianteollisuus.fi/fi/chemasverkkokauppa/koulutukset/
_____________________________________________


Liikenteessä kaukaa viisas ja valmis muutokseen?

– Suomen kielessä on sanonta ”kaukaa viisas”. Se kuvaa hienosti sitä, mikä turvallisessa liikennekäyttäytymisessä on olennaisinta. Kutsumme sitä myös ennakoinniksi. Se on sitä, kun ottaa turvallisuuden osaksi arjen valintoja: kenkien, auton, pyöräilyvarusteiden, kokonaisten matkojen ja aikataulujen valitsemista. Se on kaukaa viisasta ja palkitsee turvallisuudelle tyypillisellä, vähän tylsälläkin tavalla. Kaikki sujuu suunnitellusti, kirjoittaa TTT-lehden blogissa Liikenneturvan kehittämispäällikkö Antero Lammi.

Mutta mikä on ”kaukaa viisaan” vastakohta ja mitä siitä voi liikenteessä pahimmillaan seurata? Entä miten omaa liikennekäyttäytymistään voi muuttaa? Lue Antero Lammin blogi.
(Kuva: Liikenneturva)
Mokaamisen monet mahdollisuudet

”Jos ei uskalla tehdä virheitä, ei uskalla tehdä mitään.”
”Multitaskingia ei ole olemassakaan.”
”Kun on muutaman kerran häpäissyt itsensä julkisesti, siihen tottuu, eikä se tunnu enää niin pahalta.” 

Muun muassa näistä totuuksista kirjoittaa TTT-lehden päätoimittaja uusimmassa pääkirjoituksessaan. Päätoimittajalta: Mokaamisen monet mahdollisuudet.
Ylitöiden raju määrä oli työturvallisuusrikos

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi kurikkalaisen
lypsykarjatilan isännän työturvallisuusrikoksesta
20 päiväsakkoon.

Tuomioistuimen
syyskuinen ratkaisu koski ylityötuntimääriä, jotka työntekijälle oli kertynyt vuosien 2012 ja 2013 aikana. Työaikalain mukaan ylityön vuotuinen enimmäismäärä on 250 tuntia. Työntekijälle oli kertynyt esimerkiksi vuoden 2013 tammikuun ja syyskuun välisenä aikana yli tuhat tuntia ylitöitä. Tämä tarkoittaa, että ylityön sallittu vuotuinen enimmäismäärä oli yhdeksässä kuukaudessa ylittynyt yli 300 prosentilla. Lue lisää. (Kuva: Thinkstockphotos)


 

Vuotuiset ylityöt valvomatta: johto vastuuseen

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi närpiöläisen tehtaan tuotantopäällikön työaikarikkomuksesta 20:een ja toimitusjohtajan työaikarikkomuksesta 25 päiväsakkoon. Maksettavaa tuotantopäällikölle kertyi 900 euroa ja toimitusjohtajalle 9 600 euroa.

Viisi yhtiön työntekijää oli tehnyt ylitöitä yli vuotuisen 250 ylityötunnin enimmäismäärän. Osalle työntekijöistä oli kertynyt ylitöitä jopa lähes 600 tuntia vuodessa. Käräjäoikeus katsoi selvitetyksi, että tuotantopäällikön tehtäviin oli kuulunut valvoa kahden työntekijän ylityötunteja. Toimitusjohtaja ei ollut selkeästi organisoinut kolmen muun työntekijän ylitöiden valvontaa. Käräjäoikeus katsoikin, että toimitusjohtaja oli itse vastuussa.

Työaikalain määräykset eivät ole tahdonvaltaisia eikä niitä voi sivuuttaa työntekijöiden suostumuksella tai edes työntekijöiden omasta aloitteesta. Ylityöt ovat myös uhka työntekijöiden terveydelle. Lue lisää.


 

Turvattoman sahalinjan tapaturmasta sakkoja

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi syyskuussa sulkavalaisen sahayhtiön ja sen edustajat sakkoihin työturvallisuusrikoksesta. Yhtiö ei ollut suojannut sen tuotantolinjalla olleita vaaran paikkoja. Sen vuoksi työntekijän käsi pääsi koneen suojaamattomaan nieluun ja häneltä jouduttiin amputoimaan yhden sormen kärkinivel.

Käräjäoikeus totesi, että työnantajan rikosoikeudelliseen vastuuseen ei vaikuta se, että työntekijä oli rikkonut työnantajan antamia ohjeita. Oikeus totesi, että tapaturmaa ei olisi sattunut, jos laite olisi ollut suojattu. Lue lisää._____________________________________________
 

MAINOS

Talvikäsine tason 5 viiltosuojauksella Cold Grip Plus 5

Honeywellin Cold Grip Plus 5TM -käsineet kehitettiin työntekijöille, joiden on suojauduttava viiltovaaroilta kylmissä olosuhteissa työskennellessään.

 


_____________________________________________


Huolimaton räjäytystyö tuomiolla

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi sastamalalaisen panostajan 70 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta ja vaaran aiheuttamisesta. Lisäksi porilainen kuljetusalan yritys sai 1 500 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta.

Rakennustyömaalla kallion räjäytyksessä kiviä lensi telakan alueelle pisimmillään noin 300 metrin päähän. Paikalla oli räjäytysten aikaan ihmisiä, mutta henkilövahingoilta vältyttiin. Käräjäoikeus totesi, että työhön laaditussa räjäytyssuunnitelmassa ei ollut mainintaa vaarallisesta alueesta eikä peittämisen tarpeesta. Myöskään maaperän koostumusta ei ollut arvioitu riittävän tarkasti. Lisäksi panostaja käytti vanhentuneita räjähteitä. Lue lisää.
Esimies ei voi siirtää työturvallisuusvastuutaan työntekijälle

Rakennusliikkeen johto oli tilannut työmaalle siivoojan. Se ei kuitenkaan ollut huolehtinut siitä, että työmaalla oli riittävästi esimiehiä. Työtehtävän siivoojalle oli antanut toinen työntekijä, jolla ei ollut esimiehelle kuuluvaa työturvallisuusvastuuta.

Käräjäoikeus tuomitsi yhtiön työturvallisuusrikoksesta yhteisösakkoon. Yhtiön johto ei ollut huolehtinut työsuojelun organisatorisista edellytyksistä. Käräjäoikeus totesi, että työturvallisuusrikosta ei voida pitää vähäisenä eikä yhteisösakkoa voida pitää kohtuuttomana eikä työnantaja voi siirtää laissa säädettyä vastuutaan työntekijälle. Hovioikeus ei myöntänyt valituslupaa tuomiosta, joten käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi. Lue lisää.
TTT-lehdessä 5/2016 lisäksi muun muassa:

* Kiire kuriin! Työpaikan yhteiset pelisäännöt avuksi ajanhallintaan


* Työterveyshuolto lähtee aina asiakkaan tarpeista: Rajavartiolaitoksen ja ohjelmistoyrityksen erilaiset ratkaisut

* Esimies, puutu päihdehaittoihin! Tunnistatko ongelmajuomisen merkit?

* Työkunnon mittaukset on kohdistettava oikein

* ”Toivon toistenkin pääsevän samaan fiilikseen”: mies laittoi elämäntapansa remonttiin

* Ammattikuljettajan riskit: kiire, väsymys ja kehno ajokalusto

* Käytä oikein putoamissuojaimia


Tilaa TTT-lehti tai osta irtonumero! 


Ajankohtaista uutisvirtaa TTT-lehden Facebook-sivuilla!

Käy tykkäämässä, anna palautetta ja seuraa kiinnostavia uutisia ja uutisten kommentointia TTT-lehden FB-sivuilla.

 
_____________________________________________


Tilaa TTT-lehti tai osta irtonumero!


Ilmoita TTT-lehdessä ja TTT-lehden uutiskirjeessä!

Ota yhteyttä myyntipäällikkö Jaana Koivistoon,
puhelin 040 770 3043, jaana.koivisto@tttlehti.fi 

Copyright © 2016 TTT-lehti. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Osoitelähde: TTT-lehden uutiskirjerekisteri

Postiosoitteemme on:
Työ Terveys Turvallisuus
Pohjantie 3
Espoo 02100, Finland
 

Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen (unsubscribe) tai päivittää yhteystietosi (update) viestin alaosassa olevista linkeistä. 
This email was sent to sanna.alajoki@kemia-lehti.fi
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Työhyvinvoinnin erikoislehti Työ Terveys Turvallisuus · TTT Kustannus Oy · Asolantie 29B · Vantaa 01400 · Finland