Copy
TTT-lehden uutiskirje 13/2016                  27.10.2016
View this email in your browser
Share
Tweet
Share

Työ Terveys Turvallisuus

-lehden uutiskirje 13/2016

TTT-lehden seuraava uutiskirje 14/2016 ilmestyy 23.11.

Tilaa TTT-lehti tai osta irtonumero!

__________________________________________________
Tutustu TTT-lehden uusittuihin verkkosivuihin!

Työ Terveys Turvallisuus -lehden verkkosivut on uudistettu: toivottavasti löydät kaipaamasi tiedon entistä helpommin. Käy tutustumassa: www.tttlehti.fi 
 
Huonosti käyttäytyvät opettajat

– Mitä on tapahtunut aikuisille, jotka ennen kunnioittivat toisiaan? Kunnioittivat opettajia ja koulun henkilökuntaa. Jos oppilaspalaverissa äiti sanoo lapselle opettajan kuullen, että englantia ei tarvitse opetella, koska hän itsekään ei ole sitä ikinä oppinut, ja toisen isä ei jaksa välittää, onko hänen lapsensa läksyt tehty, meillä on isoja ongelmia. Ja nämä äidit ja isät ovat viime laman lapsia, sen ajan laman, kun Jörn Donner sanoi kansanedustajana (pardon my French): me ollaan suoraan sanoen kusessa. Ymmärrättekö jo te muutkin, mitä meille on tapahtumassa?

Näin kirjoittaa opettaja Elina Tuomi blogissaan. Lue Elina Tuomen blogi nyt TTT-lehden verkkosivuilta.


Työsuojelun teemaviikolla terveellistä työtä kaikenikäisille

Työurat pitenevät ja eläkeikämme nousee vähitellen. Arvioidaan, että monissa Euroopan maissa vuoteen 2030 mennessä 55–64-vuotiaiden työntekijöiden osuus koko työvoimasta on 30 prosenttia tai enemmän.
Paraikaa vietetään eurooppalaista työsuojelun teemaviikkoa: terveellistä työtä kaikissa ikävaiheissa pitkän uran loppuun saakka. Tietoa ja vinkkejä työntekijöille, työnantajille, henkilöstöjohtajille ja työsuojelun ammattilaisille esimerkiksi näiltä Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston verkkosivuilta.


Vauhtia yhdenvertaisuussuunnitteluun
– seuraa seminaaria verkossa 14.11.


Tiesitkö, että kaikilla yli 30 hengen työpaikoilla on oltava yhdenvertaisuussuunnitelma vuoden 2016 loppuun mennessä?

Yhdenvertaisuusvaltuutettu ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue järjestävät iltapäiväseminaarin, jossa saa käytännön neuvoja uuden yhdenvertaisuuslaissa kirjatun velvoitteen toteuttamiseen. Seminaaria voi seurata suorana verkkolähetyksenä maanantaina 14.11.2016 klo 14.00–16.00.

Ohjeet ja tilaisuuden sisältö seminaarin Facebook-tapahtumasivulla. Lisätietoja seminaarista: jussi.o.aaltonen@oikeus.fi ja jenny.rintala@avi.fi


Sosiaalityöntekijät rasittuvat muita kuntatyöntekijöitä enemmän

Sosiaalityöntekijöiden sairauspoissaolot johtuvat muita ammattiryhmiä useammin mielenterveyden ongelmista. Verrattuna psykologeihin, erityisopettajiin ja lastentarhanopettajiin sosiaalityöntekijöillä on jopa kaksinkertainen riski joutua mielenterveysongelmien vuoksi työkyvyttömäksi. Tämä tutkimushavainto pätee sekä Suomeen että Ruotsiin.

Vaikka sosiaalityölle ominaiset kuormitustekijät tunnetaan, niihin ei osata riittävästi puuttua. Sosiaalityöntekijöillä sairauspoissaoloja on enemmän kuin muilla kuntatyöntekijöillä. Tiedot käyvät ilmi Työterveyslaitoksen kunta-alaa koskevasta tutkimuksesta, johon osallistui yli 120 000 sosiaalityöntekijää, psykologia, erityisopettajaa ja lastentarhanopettajaa Suomessa ja Ruotsissa 2005–2012.

Suomalaisia sosiaalityöntekijöitä kuormittavat erityisesti resurssipula, kiireinen työtahti, asiakasvastuu ja asiakkaiden moniongelmaisuus. Sosiaalityön vaativuuden vuoksi työssä jaksamista tukevien voimavarojen merkitys korostuu. Lue lisää.
(Kuva: Thinkstockphotos)


Millainen on hyvä pomo – entä millainen on huono?

Hyvä pomo on luotettava, kannustava, kuunteleva, vastuunsa kantava, välittävä, rinnalla kulkeva, valmentaa, ei pomota, auttaa työkavereita onnistumaan, uskaltaa myöntää virheensä...

Huono pomo ei ole kiinnostunut alaisensa työstä eikä arjesta. Jos johtajuus olisi kunnossa, Suomi olisi noussut aikoja sitten. Ei sovi arvostella, vaikka olisi kuinka huono.

Muun muassa näin vastasivat taannoiset messuvieraat pomokyselyyn TTT-lehden osastolla Helsingissä. Saman kyselyn toteutamme seuraavaksi Oulussa 2. marraskuuta Work goes happy -tapahtumassa.
Tervetuloa Oulun Technopolikseen TTT-lehden osastolle!

Jos et pääse Ouluun, kerro oma mielipiteesi TTT-lehden Facebook-sivulla. Arvomme kaikkien pomokyselyyn osallistuneiden sekä uusien FB-tykkääjien kesken Hotelli Haikon Kartano & Spa -lahjakortin (arvo 300 euroa)!


Valokuva- ja videokilpailu: miltä näyttää työ Helsingissä?

Mitä työ on? Pitääkö työstä saada palkkaa ja voiko harrastus olla työtä? Onko työ velvollisuus vai voiko se olla leikkiä? Muun muassa näillä kysymyksillä herätellään osallistumaan valokuvaus- ja videokilpailuun, jossa aiheena on työ Helsingissä vuonna 2016.

Kilpailuun toivotaan kuvia ja videoita aidoista tilanteista kaikkina vuorokaudenaikoina. Kuvien tulee olla otettuja vuoden 2016 aikana. Kilpailuaika on 1.10.–31.12.2016. Voittajat julkistetaan 28.2.2017. Lue lisää.

Hovioikeus: betonituotetehtaan työtapaturmasta sakot toimitusjohtajalle

Turun hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden tuomion, jonka mukaan betonituotetehtaan toimitusjohtaja sai 900 euron sakkorangaistuksen työturvallisuusrikoksesta. Hovioikeus piti myös voimassa käräjäoikeuden langettamat lähes 10 000 euron vahingonkorvaukset, jotka on maksettava työtapaturmassa loukkaantuneelle työntekijälle kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta sekä oikeudenkäyntikuluista. Toimitusjohtaja tuomittiin lisäksi maksamaan työtapaturmassa loukkaantuneelle työntekijälle hovioikeusmenettelyn aiheuttamia oikeudenkäyntikuluja noin 4 800 euroa.

Tapaturma sattui, kun elementtitehtaan pihalla olleita betonielementtejä oltiin lastaamassa kuorma-autoon. Tehtaalla tehtiin tilojen laajennusta ja työt olivat vielä kesken. Pihalla varastoituina olleita elementtejä ei ollut tuettu niin, etteivät ne olisi päässeet kaatumaan. Työntekijä oli maassa laittamassa nostokoukkuja kiinni lastattaviin elementteihin. Yksi noin metrin korkuinen 2 000 kilon painoinen elementti kaatui, ja työntekijä jäi osittain elementin alle ja loukkaantui. Lue lisää.
(Kuva: Thinkstockphotos)

Suojaamamaton ketjukuljetin oli työturvallisuusrikos

Työntekijä oli työskentelemässä ketjukuljettimen risteysasemalla. Valmistusvirheellinen palahuopapaketti ei ohjautunut sivuun linjastosta, joten hän yritti napata sen ketjukuljettimen päältä. Tällöin hänen hansikkaansa tarttui suojaamattoman ketjukuljettimen hammasrattaan ja ketjun väliin. Työntekijän sormenpää murskautui.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että työturvallisuusmääräyksiä oli rikottu, koska ketjukuljettimen risteysalueella oli suojaamaton ketjun ja hammaspyörän aiheuttama puristumis- ja leikkautumiskohta. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi lempääläläisen kateaineita valmistavan yrityksen 18 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yhtiön tuotantojohtajalle langetettiin 25 päiväsakon eli 2 200 euron ja työnjohtajalle 15 päiväsakon eli 585 euron sakkorangaistukset työturvallisuusrikoksesta. Lue lisää.

Paloturvallisuussuunnitelman laiminlyönnistä rangaistus

Rakennusfirman työntekijät olivat poistaneet talon ulkoseinässä ollutta vanhaa maalia kuumennuslaitteilla. Kun työmiehet olivat menneet kahville, seinä oli syttynyt tuleen seinälautojen väliin jääneestä kipinästä. Rakennus vaurioitui tulipalossa pahasti.

Käräjäoikeus tuomitsi rakennusfirman työnjohtajan työturvallisuusrikkomuksesta, koska hän ei ollut laatinut työstä kirjallista paloturvallisuussuunnitelmaa. Vastaava työnjohtaja vetosi käräjillä siihen, että hän oli arvioinut työkohteen vaarat ja katsonut, ettei kirjallista paloturvallisuussuunnitelmaa tarvita. Hän sanoi myös, että työntekijät olivat kokeneita ja ammattitaitoisia eikä mikään suunnitelma olisi estänyt tulipaloa. Oikeus kuitenkin katsoi, että vanhan puurakennuksen maalinpoisto lämmittämällä olisi vaatinut kirjallisen paloturvallisuussuunnitelman. Lue lisää. 

Hovioikeus: elementtitehdas syyllistyi työturvallisuusrikokseen

Elementtitehtaan työntekijä oli hakemassa sidontalankaa kulkien täytettävänä olleen valuvaunun ja sen edessä olleen elementtipöydän välistä. Samaan aikaan etäämmällä ollut valukoneen hoitaja alkoi siirtää radio-ohjattua valuvaunua elementtipöydän yli. Hän ei katsonut valuvaunun suuntaan eikä siten havainnut työntekijää. Työntekijä puristui valuvaunun ja elementtimuotin reunan väliin ja loukkaantui.

Turun hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden valkeakoskelaiselle elementtitehtaalle tuomitseman 20 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Myös yhtiön tuotantopäällikön 1 860 euron ja työnjohtajan 520 euron sakkorangaistukset pysyivät ennallaan. Lue lisää.

Ota rappuset hyötykäyttöön: muista porraspäivät 7.13.11.

Vinkkejä porrasjumppaan täältä.
(Kuva: Jiri Halttunen/KKI-ohjelma)
TTT-lehti 6/2016 ilmestyy 22. marraskuuta! Siinä aiheina mm:

  • Miten sinä kuljet työmatkasi?
  • Näin työhyvinvointi näkyy tuloksessa
  • Lukihäiriö voi haitata myös aikuisen oppimista
  • Turvallisuusopit käyttöön jo koulussa
(Kuva: Thinkstockphotos) 


Ajankohtaista uutisvirtaa TTT-lehden Facebook-sivuilla!

Käy tsekkaamassa, ketkä voittivat messuarvonnoissa Hotelli Haikon Kartano & Spa -lahjakortit!


__________________________________________________
 

Tilaa TTT-lehti tai osta irtonumero!


Ilmoita TTT-lehdessä ja TTT-lehden uutiskirjeessä!

Ota yhteyttä myyntipäällikkö Jaana Koivistoon,
puhelin 040 770 3043, jaana.koivisto@tttlehti.fi


 

Copyright © 2016 TTT-lehti. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Osoitelähde: TTT-lehden uutiskirjerekisteri

Postiosoitteemme on:
Työ Terveys Turvallisuus
Pohjantie 3
Espoo 02100, Finland
 

Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen (unsubscribe) tai päivittää yhteystietosi (update) viestin alaosassa olevista linkeistä. 
This email was sent to sanna.alajoki@kemia-lehti.fi
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Työhyvinvoinnin erikoislehti Työ Terveys Turvallisuus · TTT Kustannus Oy · Asolantie 29B · Vantaa 01400 · Finland