Copy
TTT-lehden uutiskirje 1/2017                  11.1.2017
View this email in your browser
Share
Tweet
ShareTyö Terveys Turvallisuus

-lehden uutiskirje 1/2017

TTT-lehden seuraava uutiskirje 2/2017 ilmestyy 2.2.

Tilaa TTT-lehti!

_____________________________________________
Yhdessä kuulemaan työnilonjulistusta 12.1. klo 12.00!

Työnilonjulistus kajautetaan Tampereelta tänä vuonna 11. kerran, nyt teemalla Ytimessä yhteisö. Julistuksella halutaan kannustaa suomalaisia työpaikkoja työhyvinvoinnin kehittämiseen ja yhteisöllisyyteen.

– Ihmisellä on luontainen tarve kokea olevansa arvostettu yhteisön jäsen. Tarpeen täyttymistä edistävät osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien lisääminen, omien ennakkoluulojen kyseenalaistaminen ja keskinäisen vuorovaikutuksen parantaminen, sanoo dosentti Marja-Liisa Manka.

Työnilonjulistuksen järjestää Tampereen yliopiston työhyvinvoinnin tutkimusryhmä. Tutkimusjohtaja Kirsi Heikkilä-Tammi ehdottaa, että työpaikoilla kokoonnutaan yhdessä kuuntelemaan julistusta torstaina 12. tammikuuta.

Noin 20-minuuttinen webinaari suorana lähetyksenä 12.1.2017 klo 12.00 Tampereen yliopiston verkkosivulla.

(Kuva: Thinkstockphotos)
 

 


Välipala pitää virkeänä

Välipala takaa hyvän vireystason: töissä jaksaa paremmin ja stressinhallinta paranee. Vuorokaudessa 4–5 ateriaa on suositus kaikille, myös laihduttajille ja diabeetikoille, sillä ruoansulatus, insuliinintuotanto ja hampaat tarvitsevat kunnon lepoajat. Toisaalta hereillä ollessa ruokailuvälit eivät saisi venyä yli neljän tunnin.

Myös vuorotyössä tarvitaan säännölliset ruokailuajat, samoin kiireisinä päivinä ja matkoilla.

Välipalan kalorimäärä voi olla noin 10 prosenttia päivän energiatarpeesta. Hyvä välipala sisältää jotakin värikästä ja vitamiinipitoista (hedelmiä, marjoja, kasviksia), jonkin proteiininlähteen (pähkinöitä, rahkaa, jogurttia, raejuustoa) sekä hyvälaatuisia hiilihydraatteja (täysjyväviljaa, kasviksia, marjoja, hedelmiä).

Tuoremehua parempi on smoothie tai hedelmä. Ne kohottavat verensokeria mehua loivemmin ja sisältävät vatsalle terveellisiä kuituja, jotka antavat myös kylläisyyden tunteen. Lue lisää.

(Kuva: Thinkstockphotos)
 
 

Tapaturmapäivä 13. tammikuuta: #hopulleloppu

Meistä 50 prosenttia kokee kiirettä työssään hyvin usein tai melko usein. Työtapaturman sattuessa 45 prosenttia oli työskennellyt kiireessä.

Tutustu tapaturmapäivän 13.1. videoihin ja materiaaleihin: www.tapaturmapaiva.fi

Voit myös osallistua kilpailuun jakamalla sosiaalisessa mediassa kuvan kiireettömästä hetkestäsi hastagilla #hopulleloppu. Kilpailu jatkuu 20. tammikuuta saakka. Lisätietoja täältä.


Uusi verkkosivusto tutkituista työtapaturmista

Tapaturmavakuutuskeskuksen (TVK) uudella verkkosivustolla kerrotaan työpaikkatapaturmista, jotka ovat johtaneet kuolemaan tai vakavaan vammautumiseen. Raportit ovat TVK:n työturvallisuusasiantuntijoiden laatimia ja perustuvat pääosin tutkintaviranomaisten aineistoihin.

Tapaturmaraportteja on tähän mennessä julkaistu neljä:

Tuotantopäällikkö jäi pyöräkuormaajan alle

Mekaanikko puristui nostohaarukan alle

Kuljettaja puristui turvekasan alle

Kaivinkone murskasi rakennusmiehen


5 + 1 vinkkiä tipattomaan tammikuuhun

Tipaton tammikuu tarjoaa mahdollisuuden keskustella työpaikoilla ja työterveyshuolloissa hyvinvoinnista ja terveellisistä elämäntavoista, jotka voivat kantaa tammikuuta kauemmaksikin.

Tipattoman tammikuun vinkit työpaikoille:

1 Tehkää kampanja näkyväksi. Laittakaa intraan linkki tipat­toman tammikuun Facebook- ja verkkosivuille (www.tipaton.fi). Jakakaa tipatonta viettävien työkavereiden blogeja sekä yhteisiin tiloihin esitteitä ja julisteita.

2 Haastakaa toisianne osallistumaan porukkoina tai yksilöinä.

3 Keskustelkaa yhteisistä pelisäännöistä: miten alkoholinkäyttöön suhtaudutaan työpaikan tilaisuuksissa, entä työkaverin krapulaan?

4 Puhukaa yleensä työhyvinvoinnista: miten teidän työpaikkanne edistää hyvinvointia – eihän ylen­määräistä työstressiä tarvitse laukaista juomalla?

5 Luokaa yhteisiä keinoja terveyden ja hyvän olon vaalimiseen: esimerkiksi pysyvää ohjattua liikuntaa.

+ 1 työterveyshuolloille: Kysykää kuukauden aikana kaikilta vastaanotolla käyviltä heidän alkoholinkäytöstään, pitäkää alkoholiin liittyviä materiaaleja ja testejä esillä sekä osallistukaa työpaikkojen tempauksiin.

TTT-lehdessä julkaistut ohjeet antoi Oulun kaupungin ehkäisevän päihdetyön suunnittelija Sirpa Rytky.


HUOM! Mikä on sinun suhteesi alkoholiin?
Tee AUDIT-testi!

(Kuva: Thinkstockphotos)


Ilmainen opas työelämän joustoihin

Liikkuva työ, hajautettu työ, etätyö, monipaikkainen työ. Liukuva työaika, työaikapankki, säästövapaa, osasairausvapaa, vuorotteluvapaa, opintovapaa…

Liki 70 prosentilla suomalaisista on käytössään joustavien työaikojen järjestelmä. Etätyötä tekee joka neljäs, päätyöpaikan ulkopuolella liikkuu ja työskentelee ainakin joskus jopa yli 60 prosenttia palkansaajista. Miehet tekevät useammin etätyötä ja monipaikkaista liikkuvaa työtä kuin naiset.

Kun työelämä joustaa suuntaan jos toiseen, miten käy työhyvinvoinnin? Vastauksia tarjoaa Työterveyslaitoksen uusi ilmainen verkkojulkaisu Jousto-opas.
 


Paljasta hyvä työelämäteko

Millaisin teoin teidän työpaikallanne parannetaan työhyvinvointia ja työvireyttä? Millä pienilläkin aineksilla luodaan työpaikalle hyvä fiilis? Muhiiko mielessäsi idea, jolla haluaisit kehittää työhyvinvointia?

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen kerää työelämän hyviä tekoja ja lupaa palkita parhaat. Ilmarisen oma kokeilu on työyhteisöliikuttajan palkkaaminen (kuvassa).

Ilmoita teot tarinoina, kuvina tai videoina kampanjan verkkosivuilla.

Hovioikeus: hallityömaan tapaturmasta yhteisösakot

Hallityömaalla Pietarsaaressa sattui sähkötapaturma, kun katon räystäälle asennettiin vesikouruja. Kirvesmies sai sähköiskun jännitteellisestä 20 kilowatin voimalinjasta. Vakavien käsivammojensa vuoksi hän on ollut siitä lähtien työkyvytön.

Vaasan hovioikeus piti voimassa Pohjanmaan käräjäoikeuden antaman tuomion työturvallisuusrikoksesta. Hallin pystytystyön turvallisuudesta pääosin vastanneen hallitoimittajan yhteisösakko oli suuruudeltaan 25 000 euroa, rakennusliikkeen 10 000 euroa ja rakennuttajan 3 000 euroa. Erilaisten oikeudenkäyntikulujen ohella yritykset tuomittiin yhteisvastuullisesti maksamaan kirvesmiehelle henkilövahinkoina ja ansionmenetyksinä yli 50 000 euroa. Lue lisää.

(Kuva: Thinkstockphotos)

Ambulanssifirmassa tehtiin liikaa ylitöitä

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi ambulanssifirman toimitusjohtajan sakkoihin työaikarikkomuksesta. Viime keväänä työsuojelutarkastuksessa havaittiin lain salliman ylityömäärän huomattava ylitys. Kuljettajalla oli vuonna 2014 teetetty 250 tunnin lisäksi 160 tuntia ylitöitä: töitä oli vuoden aikana kertynyt siis yhteensä 410 tuntia. Lue lisää.
Hovioikeus: liukas piha oli työturvallisuusrikos

Autonkuljettaja kaatui terminaalin liukkaalla piha-alueella ja vammautui. Terminaalin piha-alueen kunnossapito ei vastannut työturvallisuusmääräyksiä. Terminaalipäällikkö ei ollut riittävästi valvonut terminaalin pihan kulkuteiden talvikunnossapitoa ja oli siten syyllistynyt työturvallisuusrikokseen. Hovioikeus katsoi lisäksi, että terminaalipäällikkö oli myötävaikuttanut työntekijän liukastumiseen. Kulkutien talvikunnossapidon laiminlyönti oli ollut syy-yhteydessä tämän vammautumiseen. Lue lisää.

Hyödynnä TTT-lehden vinkit:
Pidetään työpaikan piha turvallisena
 • Erota henkilökunta- ja asiakasliikenne tavaraliikenteestä.
 • Merkitse kulkutiet ja vaarakohdat selkeästi.
 • Tarvitaanko korokkeita tai kaiteita?
 • Onko risteykset ja alitukset merkitty selkeästi?
 • Missä kohdissa tarvitaan peilejä?
 • Pidä kulkutiet ja poistumisteiden edustat vapaina.
 • Varavalaistus turvaa poistumisen häiriötilanteissakin.
 • Estä liukkaus hiekoittamalla, lämmityskaapeleilla ja katoksilla.
 • Sijoita hiekkavarasto helppokäyttöiseen paikkaan.
 • Huolehdi valaistuksesta porteilla, kulkuteillä, sisäänkäynneissä ja rapuissa. Häikäiseekö jokin valaisin?
 • Tarvitaanko liiketunnistimia?
 • Määrittele vastuut. Kuka huolehtii kulkuteiden kunnosta, kuten lumen poistosta, jään rouhimisesta ja hiekoituksesta?
 • Pyydä työntekijöiltä turvallisuushavaintoja.
 • Kannusta käyttämään turvavarusteita, kuten heijastimia, kypäriä ja liukuesteitä.

Lisää turvallisen pihan vinkkejä TTT-lehden verkkosivulla.

(Kuva: Thinkstocphotos)

Koulun sisäilmaongelmista huomautus Harjavallan kaupungille

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut huomatuksen Harjavallan kaupungille, joka ei ole huolehtinut lain edellyttämällä tavalla koulurakennusten kunnon seurannasta ja turvallisen työ- ja opiskeluympäristön ylläpidosta. Kyse on Harjavallan keskustan alakoulun sisäilmaongelmista.

Ensimmäiset tiedot keskustan alakoulun sisäilmaongelmista ovat vuodelta 2001. Ensimmäinen perusteellinen laaja-alainen kuntotutkimus tehtiin kuitenkin vasta kesällä 2016. Lue lisää.

(Kuva: Thinkstockphotos)
  


Vielä ehdit äänestää vuoden 2016 parasta kantta!

Osallistut samalla 150 euron arvoisen kylpylähotelliyön arvontaan. Äänestä suosikkikanttasi 17.1. mennessä.
TTT-lehti 1/2017 ilmestyy 1. helmikuuta!

Aiheina muun muun muassa:
 • Näin hiljainen tietämys siirtyy nestoreilta noviiseille
 • Työpaikkakiusaaminen vei voimat
 • Koeistunnassa kuusi työtuolia
 • Mitä on tehtävissä, jos työpaikalla ei työsuojelu kiinnosta?
 • Uusi sarja: millainen työ, sellaiset suojaimet
 
Ajankohtaista uutisvirtaa TTT-lehden Facebook-sivuilla!

TTT-lehden Facebook-sivut
 
_____________________________________________


Tilaa TTT-lehti tai osta irtonumero!


Ilmoita TTT-lehdessä ja TTT-lehden uutiskirjeessä!

Ota yhteyttä myyntipäällikkö Jaana Koivistoon, puhelin 040 770 3043, jaana.koivisto@tttlehti.fi

 

Copyright © 2017 TTT-lehti. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Osoitelähde: TTT-lehden uutiskirjerekisteri

Postiosoitteemme on:
Työ Terveys Turvallisuus
Pohjantie 3
Espoo 02100, Finland
 

Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen (unsubscribe) tai päivittää yhteystietosi (update) viestin alaosassa olevista linkeistä. 
This email was sent to sanna.alajoki@kemia-lehti.fi
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Työhyvinvoinnin erikoislehti Työ Terveys Turvallisuus · TTT Kustannus Oy · Asolantie 29B · Vantaa 01400 · Finland