Copy
TTT-lehden uutiskirje 3/2017                  1.3.2017
View this email in your browser
Share
Tweet
Share
Työ Terveys Turvallisuus

-lehden uutiskirje 3/2017

TTT-lehden seuraava uutiskirje 4/2017 ilmestyy 23.3.

Tilaa TTT-lehti!
 
____________________________________________


 
Oho! Työhyvinvoinnin tuottavuus hukassa liki 90 prosentilla työpaikoista

Vain 12 prosentilla suomalaisista organisaatioista työhyvinvointi tuottaa. Toisin sanoen 88 prosenttia organisaatioista puuhastelee jonkin sellaisen henkilöstöhyvinvoinnin parissa, joka ei näy tuloseuroina. Lohduttomat luvut löytyvät TTT-lehden blogista, jonka on kirjoittanut strategisen hyvinvoinnin tutkija ja kehittäjä Ossi Aura.

– Johtajuus nostaa henkilöstötuottavuuden huipputasolle – tai nujertaa sen alimpaan kvartaaliin. Johtajuus on hyvää esimiestyötä, jossa kannustavuus, osallistavuus ja valmentava ote nostavat henkilöstötuottavuutta. Mekanismi perustuu pitkälti motivaation tukemiseen, mutta toki hyvä johtajuus tukee työn hallintaa ja työkykyä laajastikin. Vastaavasti autoritaarinen, ihmisestä välittämätön esimies tukahduttaa motivaation, mitätöi osaamista ja rapauttaa työkykyä, Aura kirjoittaa.

Lue lisää Ossi Auran tutkimuksiin perustuvia faktoja TTT-lehden blogista: Työhyvinvointi ihan oikeasti tuloksellisuuden tueksi?


Selfie raiteilla voi tappaa

– Mun uran aikana on ollut lukemattomia tapauksia, joissa nuoret ja myös vanhemmat oikaisevat usein ajattelemattomuuttaan radan yli, kertoo veturinkuljettaja Tuomo Jacobsson kampanjavideolla Youtubessa.

Myös itsensä ikuistaminen selfie-kuvaan junaraiteilla voi viedä hengen. Junan alle jää vuosittain 50– 60 ihmistä, minkä lisäksi täpäriä pelastumisia on useita.

Trafi, Liikennevirasto, VR Group ja Aseman lapset ry kampanjoivat rataturvallisuuden puolesta. Tavoitteena on saada etenkin nuoret ymmärtämään, että radalla liikkuminen on hengenvaarallista.

Kampanjavideo: 200 tykkäystä. Vain yksi elämä.
Tehtaiden surkeat eristeet ovat kuluerä ja turvallisuusriski

Muun muassa säiliöiden ja putkien puuttuvat ja huonokuntoiset eristeet kasvattavat tehtaiden ja tuotantolaitosten energiakuluja ja lyhentävät laitteiden elinaikaa.

– Parempi tekninen eristys voi vähentää tehtaan energiakuluja useista kymmenistä tuhansista euroista yli sataan tuhanteen euroon vuosittain. Mitä vanhempi tehdas, sitä enemmän yleensä löytyy parantamisen varaa, kertoo johtava asiantuntija Erja Saarivirta Motivasta, joka pyrkii edistämään energian ja materiaalien tehokasta käyttöä.

Eristäminen vähentää turhaa lämpöä työtiloissa, mikä parantaa työskentelyolosuhteita ja edesauttaa jaksamista. Kuumat pinnat voivat myös aiheuttaa tapaturmariskin.
Jää ulkona olevien putkistojen päällä kielii aina eristystarpeesta. Sekin on työturvallisuusriski sekä uhka prosessin toimivuudelle, sillä ylimääräinen paino voi vaurioittaa putkea tai rikkoa sen.

Maksuton uusi opas Motivan verkkosivulla: Teollisuuden tekninen eristys & energiatehokkuus 


Jeesaa jäteauton kuljettajaa

Jäteauton kuljettaja saattaa tyhjentää jopa 350 jäteastiaa työvuoronsa aikana. Yli puolet kuljettajista joutuu käsittelemään liian painavia astioita viikoittain. Yli kolmannes heistä kertoo, että astioissa on päivittäin vääränlaista jätettä.

Lumessa tai liukkaalla pinnalla jäteastiaa on hankala siirtää, ja kuljettaja voi kaatua tai hänelle voi sattua tapaturma. Huolehdi siis lumitöistä, hiekoituksesta ja valaistuksesta myös siellä, missä työpaikan jäteastiat sijaitsevat. Varmista, etteivät astiat ole jäätyneet kiinni eikä siirtoreitti ole liukas.

Äläkä tuki kulkutietä: jäteauton kuljettajista 77 prosenttia kertoo, että muut tienkäyttäjät hidastavat heidän työtään viikoittain.

Näin sujuvoitat kuljettajan työtä ja huolehdit osaltasi hänen työturvallisuudestaan: 6 x jätteet fiksummin
(Kuva: Elina Saarinen)

 

____________________________________________

MAINOS


Taloudellista tukea työhyvinvoinnin kehittämiseen

Kunnossa kaiken ikää (KKI)
-ohjelma myöntää taloudellista tukea henkilöstön työ- ja toimintakyvyn edistämiseen liikunnan ja terveellisten elintapojen avulla. KKI-hanketuen hakuaika on 1.−31.3.2017. Tutustu hakuohjeisiin täällä.
____________________________________________
 
MAINOS


HUOM!

Työsuojeluvastuuopas TTT-lehden lukijoille
-20 %.


____________________________________________Work goes happy 9.3.2017 – tervetuloa TTT-lehden osastolle B27!

Työhyvinvointitapatuma Work goes happy tulee taas! Tule sinäkin Helsingin Wanhaan Satamaan 9.3.2017 klo 9–17 ja poikkea Työ Terveys Turvallisuus -lehden osastolla. Osastollamme voit myös osallistua kylpylälahjakortin arvontaan (arvo 150 euroa).

Work goes happy on vierailijoille maksuton, ja päivän ohjelma on runsas.

TTT-lehden osastolla B27 voit pohtia muun muassa, mitkä ovat sinun työpaikkasi arvot ja toteutuvatko ne myös käytännössä.

Juttu aiheesta TTT-lehden verkkosivuilta: Arvoista tekoihin


Sijoita euro, tienaa viisi tai kuusi: Kehittämispolku-testi tueksi

Kun lasketaan menetettyjen työpanosten arvo ja työikäisten terveydenhoitomenot, Suomelta jää joka vuosi saamatta 24 miljardia euroa. Näin arvioi sosiaali- ja terveysministeriö, jonka mukaan työpanoksen menettämisen kustannukset haittaavat kansantalouden tervehtymistä. Tutkimusten mukaan yksi työhyvinvointiin sijoitettu euro voi säästää – tai tuottaa – tulevaisuudessa viisi tai jopa kuusi euroa.

Työelämä 2020 -hanke kannustaa työpaikkoja tekemään maksuttoman Kehittämispolku-testin, joka auttaa johtoa ja työntekijöitä kehittämään yhdessä toimintaansa. Lisätietoja testistä, testin esittelyvideo ja usein kysyttyjä kysymyksiä Eurosta viis -kampanjasivulla.

Lisätietoa kampanjasta:
Työelämä 2020 -hankkeen koordinaattori Henni-Liisa Kirjavainen, puhelin 029 504 7187. Sähköposti: henni-liisa.kirjavainen(at)tem.fi


Vielä 3 kysymystä eläkeuudistuksesta

Täytän pian 64 vuotta, ja voisin jatkaa työssäni ainakin osa-aikaisesti. Eikö mahdollisuus osa-aikaeläkkeeseen päättynyt vuodenvaihteessa?

Olen 23-vuotias pian valmistuva sairaanhoitaja. Eläkekertymäni on vain 150 euroa kuukaudessa. Miten sillä kukaan tulee toimeen?

Olen kuullut, että eläkeuudistuksen jälkeen työeläkettä kertyy aiempaa paremmin. Keski-ikäisenä kaipaisin kyllä lisää virtaa työhöni, mutta voiko parannus pitää paikkansa?

Eläketurvakeskuksen tiedottaja Kimmo Kontio vastasi eri elämäntilanteista kumpuaviin kysymyksiin: Askarruttaako eläkeuudistus?
(Kuva: ETK)
 


 

Filippiiniläiset työsyrjinnän kohteena

Filippiiniläiset työntekijät olivat sopineet työnantajan kanssa tulevansa Suomeen kokoaikaiseen hoiva-alan työhön. Työsopimuksissa oli määritelty päivä- ja viikkokohtainen työaika, joka vastasi kokoaikatyötä. Työntekijöiden saavuttua Suomeen heille oli kuitenkin tarjottu pelkästään osa-aikaista siivoustyötä kodeissa ja toimistoissa. He olivat olleet jo Suomeen saapuessaan velkaa työnantajalle.

Käräjäoikeus katsoi, että työntekijät asetettiin huomattavan epäedulliseen asemaan heidän kansalaisuutensa ja etnisen alkuperänsä vuoksi. Lisäksi työnantaja oli käyttänyt hyväksi työntekijöiden riippuvaista asemaa, taloudellista ahdinkoa sekä ymmärtämättömyyttä ja tietämättömyyttä Suomen työlainsäädännöstä ja sovellettavasta työehtosopimuksesta. Lue lisää.
(Kuva: Thinkstockphotos)


 


Opettajalle sakot työturvallisuusrikoksesta

Oppilas oli opettajan johdolla ja valvonnassa toisen oppilaan kanssa purkamassa raskasta hyllyä. Kun hyllyrakenteet oli purettu nosturin avulla, oppilas oli poistamassa hyllyn sivuseinämiä yhdistävää viimeistä välitukea. Viimeisen välituen irrottamisen jälkeen hyllyn vasen seinämä kaatui oppilaan päälle. Sen jälkeen hänen ja jo kaatuneen seinämän päälle kaatui vielä toinen seinämä. Kumpikin seinämä painaa noin 200 kiloa. Oppilaalle tapaturma aiheutti kaksi hiusmurtumaa selkänikamaan.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi ammattiopiston opettajan 20 päiväsakkoon eli yhteensä 800 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.
Lue lisää. 

Epäasiallinen kohtelu toi isot sakot

Kuljetusalan yrityksen toimitusjohtaja oli kohdellut työntekijää epäasiallisesta usean vuoden ajan 2010–2015. Epäasiallisuus ilmeni huutamisena, nimittelynä, syrjimisenä, perusteettomana moittimisena ja nyrkin puimisena. Toimitusjohtaja oli kohdellut epäasiallisesti myös useita muita yhtiön työntekijöitä.

Käräjäoikeus totesi, että epäasiallinen kohtelu oli ollut jatkuvaa ja se vaaransi työntekijän työturvallisuuden. Toimitusjohtaja sai sakkoja 14 520 euroa, eli 60 päiväsakkoa. Yhtiö tuomittiin 25 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi toimitusjohtaja ja yhtiö velvoitettiin maksamaan työntekijälle 5 000 euroa tilapäisestä haitasta, yli 25 000 euroa ansionmenetyksestä ja oikeudenkäyntikuluja yli 7 000 euroa. Lisää aiheesta.

 

 

Työntekijä putosi: työ oli suunniteltu ja toteutettu turvattomasti

Työntekijä oli siirtämässä loistevalaisinta paikasta toiseen. Hän nousi A-tikkaita apunaan käyttäen paikalla olleen kompressorin päälle. Työntekijä menetti tasapainonsa, putosi takaperin 2,19 metrin matkan lattialle ja loukkaantui. Putoamissuojausta ei ollut.

Työsuojeluviranomainen totesi, että työnantajan olisi pitänyt suunnitella työ paremmin ja selvittää työn vaarat. Lue lisää.


Ajankohtaista uutisvirtaa TTT-lehden Facebook-sivuilla!

TTT-lehden Facebook-sivut


TTT-lehti 2/2017 ilmestyy 22. maaliskuuta!

Aiheina muun muassa:
  • Uusiin töihin viisikymppisenä
  • Esimiestaidot, alaistaidot vai sittenkin työyhteisötaidot?
  • Uusi Aisapari-sarja: Työsuojeluvaltuutettu ja työsuojelupäällikkö yhteisellä asialla
  • Hengähdä hetkeksi, suitsi häiriötekijöitä, vähennä stressiä
  • Työn tilaajan tinkimättömyys lisää työturvallisuutta
  • Teho-osaston hoitaja suojautuu tartuntoja vastaan
(Kuva: Merja Karjalainen)

____________________________________________


Tilaa TTT-lehti tai osta irtonumero!


Ilmoita TTT-lehdessä ja TTT-lehden uutiskirjeessä!

Ota yhteyttä myyntipäällikkö Jaana Koivistoon, puhelin 040 770 3043, jaana.koivisto@tttlehti.fi

 

Copyright © 2017 TTT-lehti. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Osoitelähde: TTT-lehden uutiskirjerekisteri

Postiosoitteemme on:
Työ Terveys Turvallisuus
Pohjantie 3
Espoo 02100, Finland
 

Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen (unsubscribe) tai päivittää yhteystietosi (update) viestin alaosassa olevista linkeistä. 
This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Työhyvinvoinnin erikoislehti Työ Terveys Turvallisuus · TTT Kustannus Oy · Asolantie 29B · Vantaa 01400 · Finland