Copy
Uusiouutisten Verkkoviesti 14/2012
VERKKOVIESTI 14/2012
28.8.2012
JÄTEHUOLLON TÄRKEIN TIETOLÄHDE
Ekokem - Säästämme luonnonvaroja
CleanDesign Lahti
ISWA Beacon Conferencen muistutus

  ISWA BEACON 2nd International Conference on Final Sinks pidetään ensi toukokuussa Espoossa. Tapahtumajärjestäjät muistuttavat, että tapahtuman abstraktien lähettämisen deadline lähestyy: se on 14. syyskuuta.

Lue lisää tämän Verkkoviestin tapahtumakalenterista.

Teollisuusjätteistä tehtiin tie

  Teollisuusjätteistä on rakennettu tie Nokialla.

Huonokuntoista soratietä kunnostettiin kolmen kilometrin matkalta käyttämällä tiekerroksessa Rambollin kehittämää kuitutuhkarakennetta.

Rakenteen ainekset ovat peräisin Valkeakosken UPM:n ja Nokian Georgia Pacific Nordicin tehtailta. Rakenteessa on lentotuhkaa, kuitusavea ja sementtiä.

Aiemmin uusiomateriaaleja on käytetty tierakenteissa lähinnä sideaineina. Tämä oli ensimmäinen kerta, että kuitutuhkasta tehtiin kokonainen tiekerros näin pitkälle tieosuudelle.

”Teollisuuden jätteiden hyödyntäminen tuo lisää vaihtoehtoja uusien ja kunnostettavien teiden rakenneratkaisuiksi. Lisäksi jätteitä hyödyntämällä voidaan vähentää kaatopaikkojen kuormittumista ja yritysten jäteverotaakkaa”, painottaa Rambollin valvontakonsultti Pietari Kousa.

Kuitutuhkaa kului Nokialla kaksi tonnia per tiemetri, yhteensä noin 6 000 tonnia. Pirkanmaan ELY-keskus halusi toteuttaa kunnostuksen nimenomaan uusiomateriaaleilla.

Rambollin mukaan kuitutuhka ehkäisee tien routimista, sillä se eristää lämpöä paremmin kuin tavallinen kiviaines. Teollisuuden sivutuotteita hyödyntämällä vältetään myös perinteisten kiviainesten louhimisesta ja kuljettamisesta aiheutuvat haitat.

Jätteistä muotoiltu imuri Taiteiden Yössä
  Helsingin Taiteiden Yössä viime torstaina pääsi ihmettelemään muun muassa vappuroskista valmistettua pölynimuria.

Muotoilija Tiia Vanhatapion suunnittelema Trash Monster -pölynimuri valmistui muoviroskista, joita Electroluxin joukot ja Vanhatapio keräsivät vappuna Helsingin keskustasta.

”Tein imuriin värikkään pinnan, jossa näkyy juhlinnasta syntynyt laaja valikoima roskia. Toivon, että tämä herättää kuluttajat miettimään myös suunnittelun ekologista puolta”, Tiia Vanhatapio toteaa.

Electrolux haluaa muistuttaa pölynimurilla siitä, ettei kierrätysmateriaalia ole saatavilla riittävästi teollisuuden tarpeiden tyydyttämiseksi.

Electrolux hyödyntää uusiomateriaaleja tuotesuunnittelussa. Yhtiön Green-malliston imurit valmistetaan jopa 70-prosenttisesti kierrätysmuovista. Kun imuri poistuu käytöstä, se voidaan kierrättää uudelleen.

Westenergyltä myös sähköä
  Westenergyn jätteenpolttolaitos Mustasaaressa on päässyt tuottamaan ensimmäisen kerran sähköä.

Koepolttovaiheessa tuotetaan nyt jätteestä sekä kaukolämpöä että sähköä. Jatkossa generaattorin tuottamalla sähköteholla pystytään vuodessa kattamaan seitsemän tuhannen kotitalouden sähkön tarve.

Kierrätys voisi myöhentää ylikulutuspäivää
  Viime viikon keskiviikkona, 22.8., vietettiin laskennallista maailman ylikulutuspäivää.

Global Footprint Network laskee vuosittain maailman ekologisen jalanjäljen. Se kertoo, miten suuri määrä maa- ja merialueita tarvitaan tuottamaan ihmiskunnan tarvitsemat luonnonvarat.

Suomalaisilla on suuri vastuu varjella maailman yhteisiä varantoja. Olemme maailman harvoja maita, joilla vielä on ”ylijäämää” biokapasiteetissaan: Suomen luonnonvarat vastaavat 12,2 globaalia hehtaaria asukasta kohden, mutta ekologinen jalanjälkemme on ”vain” 6,2 globaalia hehtaaria.

Ympäristöministeriön ympäristöneuvos Sauli Rouhinen muistuttaa, että ei ole vain suomalaisten oma asia, kuinka hoidamme metsiämme ja peltojamme ja kuinka suunnittelemme yhdyskuntarakenteen ja asumisen.

Rouhisen mukaan kierrättämällä ja uusiokäyttämällä jo käyttöön otettuja luonnonvaroja voitaisiin vaikuttaa luonnonvarojen riittävyyteen ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Kierrätyksen täytyisi kuitenkin olla radikaalisti nykyistä tehokkaampaa.

”Kaikki bioperäinen jäte pitäisi muuttaa maanparannusaineeksi ja energiaksi, joka korvaisi fossiilisia polttoaineita. Kaatopaikat pitäisi periaatteessa kieltää kokonaan” Rouhinen summaa.

LUT-koulutukselle laatuleima
 Lappeenrannan teknillisen yliopiston (Lappeenranta University of Technology, LUT) energiatekniikan koulutusohjelma ja ympäristötekniikan koulutusohjelma ovat läpäisseet kansainvälisen akkreditoinnin.

Ohjelmat ovat saaneet alansa eurooppalaisen insinöörikoulutuksen ASIIN- ja EUR-ACE -laatuleimat (European Accredited Engineering Programmes) ensimmäisinä Suomessa.

Akkreditointi koskee sekä kandidaatin että diplomi-insinöörin tutkinto-ohjelmia, ja se on voimassa täydet viisi vuotta syyskuulle 2017.

”Olemme erityisen ylpeitä siitä, että LUT:ssa on nyt maailmanlaajuisestikin tarkastellen yksi ensimmäisistä akkreditoiduista ympäristötekniikan koulutusohjelmista”, pohtivat ympäristötekniikan koulutusohjelman johtaja, professori Risto Soukka ja professori Lassi Linnanen akkreditoinnin merkitystä.


FinnMETKO-messuilla ennätyspaljon nähtävää
 Konealan FinnMETKO-messutapahtumaan on tulossa 30.8.-1.9. ennätysmäärä näytteilleasettajia.

Jämsässä torstaina alkavaan metsä-, maanrakennus-, energia- ja kuljetusalan tapahtumaan on ilmoittautunut yli 350 näytteilleasettajaa.

Tapahtumassa on nähtävää myös jätehuolto- ja kierrätysalan ammattilaisille. Työnäytöksissä olevista murskaimista ja seuloista osa soveltuu myös jätteen käsittelyyn.

Tapahtuman tiedottaja Sirpa Heiskanen muistuttaa, että kävijöiden kannattaa varata tarpeeksi aikaa alueelle saapumiselle, sillä 9-tien remontti kiertoteineen aiheuttaa varmasti liikenneruuhkia etenkin aamuisin.

FinnMETKOssa on perinteisesti vieraillut reippaasti yli 30 000 kävijää.

Ravintolaruoasta suurin osa roskiin
 Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan ravintolat ja suurkeittiöt heittävät vuosittain 456 000 tonnia ruokaa roskiin siitäkin huolimatta, että ruokahävikin ehkäisemiseksi tehdään jatkuvasti yhä enemmän töitä.

Ruokahävikin määrä vastaa kahdeksaatoista kiloa vuodessa kansalaista kohden.

Pohjoismaiden ministerineuvosto on nyt laatinut oppaan, jonka tarkoituksena on auttaa toimialaa vähentämään hävikkiä.

Tapahtumakalenteri

Kemianteollisuus ry järjestää

Ympäristönsuojelulainsäädännön uudet virtaukset -
ympäristönsuojelulain uudistus ja jätteet -teemapäivän

9.10.2012


Päivän tarkoituksena on antaa tuoretta tietoa ympäristönsuojelulain kokonaisuudistuksesta ja uudesta jätelaista ja siihen liittyvistä asetuksista sekä uudistuvasta jäteluettelosta.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset:
www.chemind.fi/koulutusohjelmat


ISWA BEACON

2nd International Conference on Final Sinks
– Sinks a Vital Element of Modern Waste Management

16–18 May 2013
Espoo, Finland


Important dates:

14 September 2012: Deadline for abstracts submission
28 September 2012: Author notification
31 October 2012: Registration opening (online)
30 November 2012: Opening of full papers submission
15 February 2013: Deadline for the early-bird registrations
16-18 May 2013: ISWA BEACON Conference


Lue lisää: http://finalsinks.aalto.fi


26. valtakunnalliset Jätehuoltopäivät
10.–11.10.2012

Helsingin messukeskuksessa, Jäte- ja kierrätysmessujen yhteydessä

Teemoina tilannekatsaus jätealan lainsäädännöstä, ratkaisuja orgaanisen jätteen kaatopaikkakieltoon varautumiseksi, teollisuuden ja rakentamisen jätteiden hyödyntäminen sekä jätehuollon valvonta.

Ohjelmassa myös tutustuminen ZenRobotics Oy:n toimintaan Viikissä sekä illallinen.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset:
www.jatehuoltoyhdistys.fi


17. Valtakunnalliset jätteen hyötykäyttöpäivät
20.-21.11.2012

Ylioppilastalo,
Laserkatu 10, Lappeenranta

Seminaari edistää jätealalla toimivien yritysten, yhteisöjen ja tutkimuslaitosten tiedonvaihtoa sekä esittelee jätealan uusia hyötykäytön innovaatioita.

Päivien ohjelman suunnittelusta vastaa Lappeenrannan teknillisen yliopiston Ympäristötekniikan koulutusohjelma ja järjestämisestä FCG Koulutus ja konsultointi Oy.

Tervetuloa Lappeenrantaan!

Lisätietoja:

Sisällön osalta:
koulutuskoordinaattori Kati Koikkalainen, Lappeenrannan teknillinen yliopisto
kati.koikkalainen@lut.fi
puh. 040 584 2793

Ilmoittautumiset:
koulutuskoordinaattori Ulla Hallakoski, FCG Koulutus ja konsultointi Oy
ulla.hallakoski@fcg.fi
puh. 050 302 7712

www.lut.fi/jatepaivat

Yhdyskuntatekniikka 2013
15.-16.5.2013
Jyväskylän Paviljonki

Alan suurin seminaari- ja näyttelytapahtuma.

Koko ala yhdessä tapahtumassa.

Lisätietoja:
www.yhdyskuntatekniikka.fi27.-30.10.2012
EcoExpoAsia

Hongkong
www.ecoexpoasia.com


27.-30.11.2012
Pollutec

Lyon, Ranska
www.pollutec.com


Sinun tapahtumasi tähän?
Varaukset ja lisätietoja tästä.

Lisää tapahtumia:
www.uusiouutiset.fi/tapahtumat.htm
 
easyFairs Pakkaus 2012

Tilaa uudistunut Verkkoviesti

Uusiouutiset-lehti

EcoExpoAsia

Kemia-lehti

Trash Monster -imurin väreissä näkyvät vielä vappujuhlinnan jäljet.  Kuva: Jaakko Lukumaa.

Oletko lukenut tuoreen Uusiouutiset-lehden? Tilaa lehti omaksesi.

www.uusiouutiset.fi

Copyright © 2012 Uusiouutiset-lehti, Pidätämme oikeiden muutoksiin.