Copy
TTT-lehden uutiskirje 4/2017                  23.3.2017
View this email in your browser
Share
Tweet
Share

 Työ Terveys Turvallisuus


-lehden uutiskirje 4/2017

TTT-lehden seuraava uutiskirje 5/2017 ilmestyy viikolla 17.TTT-lehti 2/2017
on ilmestynyt!


Keskiviikkona 22.3. ilmestyneen Työ Terveys Turvallisuus -lehden aiheita ovat muun muassa:
 
Tilaa TTT-lehti tai osta irtonumero!

____________________________________________Miksi työn ilo särkyy?

– Työuupumuksen kierteessäni ei ollut raskainta itse uupumus. Raskainta oli työnantajan vähättelevä suhtautuminen terveyteeni, kuormituksen kokemukseeni ja uratoiveisiini. Koin olevani pelkkä numero ja kertakäyttötavara, kirjoittaa työuupumuksen kokenut Nina Nores-Syvänen.


Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen vastaa Ninan kirjeeseen muun muassa näin:

– Saan itsekin ajoittain kirjeitä työuupuneilta, ja useimmiten niissä kerrotaan lannistavasta johtamisesta. Olen pohtinut, mistä mitätöivä johtaminen voi johtua: ehkäpä osin tiedon puutteesta, osaamattomuudesta, välinpitämättömyydestä, vallasta oman edun tavoittelun välineenä ja usein varmasti myös johdon omista paineista. Siitäkin huolimatta, että työhyvinvoinnista on saatavilla valtavasti tietoa ja koulutusta ja esimiesten tulisi vaalia työpaikan arvokkainta pääomaa: ihmisiä. Yhtäkään yritystä ei tiettävästi ole pelastettu ajamalla työntekijöitä loppuun.

Nina Nores-Syväsen koskettava kirje ja Työterveyslaitoksen tutkijaprofessorin Jari Hakasen vastaus TTT-lehdessä: Miksi työn ilo särkyy? 


Hyveistä syntyy hyvää työtä

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas otti työyhteisön kehittämisessä ja muutosten kohtaamisessa hyveet avuksi. Hoasilaisilla hyveitä on kuusi: arvostus, avuliaisuus, joustavuus, keskustelu, rohkeus ja vastuullisuus. 

Rakennuttajainsinööri Laura Pääkkönen (kuvassa) uskoo, että hyveiden pohtiminen sai työntekijät kiinnittämään huomiota käyttäytymiseensä – esimerkiksi siihen, miten toisille puhutaan ja miten toimitaan yhdessä. – Sehän on tosi tärkeää, kun tehdään yhteistyötä asukkaiden ja kumppanien kanssa ja myös työkavereiden kesken.

Pääkkösen mielestä Hoasin hyveet ovat normaalia hyvää käytöstä ja monille tuttuja jo kotikasvatuksesta. Prosessi sai hänetkin kuitenkin ajattelemaan esimerkiksi sitä, miten hän ilmaisee itseään ja miten muut kokevat hänen ilmaisutyylinsä.

Lue Työelämä 2020 -hankkeen kanssa yhteistyössä tuotettu juttu: Hyveistä syntyy hyvää työtä
(Kuva: Heli Hirvelä)

Näpit irti, suu poikki!

– Mitäs meidän Kerttulille kuuluu? Ässä oli pehmeä ja hymy kova.
Sanoin varovasti, että ihan hyvää.

Hän ojensi kätensä lantioni korkeudelle kämmen ylöspäin ja nosti vähän keskisormeaan niin, että se näytti tunkeutuvan näkymättömän naisen sisään.

– Kuule, tulepas tänne, niin parannetaan sultakin ne voivottelujen aiheet. Masennusta muka. Ei taida olla kuin munan puutetta.


Ote on oululaisen lukion äidinkielen opettajan ja kirjailijan Katri Rauanjoen romaanista Jonain keväänä herään, (Atena, 2016). – Kirjassa kuvattu kohtaus on yhdis­telmä tilanteita, jotka olen oikeasti kokenut, Katri Rauanjoki kertoo.

– Häirintää ei voi hyväksyä missään työssä. Työpaikan pitää pyrkiä luomaan ilmapiiri, jossa asiakkaatkin käyttäytyvät kunnolla. Hyvällä työpaikalla ei ole häirintää, sanoo Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian dosentti Kaisa Kauppinen.

Lue vaietusta aiheesta lisää TTT-lehdestä: Seksuaalinen häirintä satuttaa
(Kuva: Thinkstockphotos) 
____________________________________________

MAINOS 
____________________________________________
Stressi aisoihin monitilatoimistossa

Jotta muutto monitilatoimistoon ja työskentely siellä ei tuottaisi ylimääräistä stressiä, tarvitaan hyvää suunnittelua, yhdessä sovittuja pelisääntöjä, joistakin vanhoista työtavoista luopumista ja uusien opettelua – ja myös malttia ja aikaa. Tutkija Annu Haapakangas neuvoo:
  • Miettikää jo vanhoissa tiloissa, mitä mahdollisuuksia monitilatoimisto tarjoaa työnne tekemiseen. Mitä parannuksia muutoksella tavoitellaan?
     
  • Työskentelyä helpottaa paperittoman työtavan opettelu pikkuhiljaa jo ennen muuttoa.
     
  • Miten pidätte yllä yhteisöllisyyttä ja hyvää yhteishenkeä? Esimerkiksi yhteinen viikoittainen kahvihetki voi olla tärkeä kokoontuminen työpaikoilla, joilla ihmiset työskentelevät paljon toimiston ulkopuolella.
     
  • On hyvä sopia yhdessä esimerkiksi siitä, millaisessa tilanteessa tiettyä tilaa on tarkoitus käyttää ja voiko tiloja varata. Pelisääntöjä sovitaan usein myös tilanteisiin, jotka saattavat häiritä toisia. Niitä ovat esimerkiksi eväiden syöminen työpisteellä, hiljaisten tilojen työrauhan kunnioittaminen ja työpisteen siisteydestä huolehtiminen käytön jälkeen.
Lisää vinkkejä: Stressaako monitilatoimisto?
(Annu Haapakankaan kuva: Martti Komulainen)
____________________________________________

MAINOS


84 % suomalaisista pitää työsuhde-etuja merkittävänä työhyvinvoinnin kannalta

Tuoreen tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista pitää työsuhde-etuja merkittävänä työhyvinvoinnin ja työnantajamielikuvan kannalta. 77 % työnantajista tarjoaakin jo etuja. Yleisimmät näistä ovat lounas- ja liikuntaetu.

Lue lisää

____________________________________________
Riskipelaajia töissä?

15 prosenttia suomalaisista pelaa rahapelejä riskitasolla. 124 000 suomalaisella on rahapeliongelma. Yli 50 prosenttia rahapeliongelman vuoksi hoitoon hakeutuvista käy töissä.

Kohonnut riski rahapeliongelman kehittymiseen on rahapelialalla, kuljetusalalla, vuorotyössä, matkustusta vaativissa töissä sekä tehtävissä, joissa samassa tilassa on rahapelejä.

Apuna rahapelaamisen riskien tunnistamisessa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusi opas:

Työelämä pelissä – Tietoa raha­pelihaittojen tunnistamisesta ja ehkäise­misestä työyhteisössä.  


Tapaturmien mustia maakuntia yhä useita

Vakuutuslaitokset korvasivat vuonna 2015 yhden työpaikkatapaturman noin 22 palkansaajaa kohden. Tapaturmataajuuksina ilmaistuna se tarkoittaa, että vuonna 2015 Suomessa sattui 28,8 korvattua työpaikkatapaturmaa miljoonaa työtuntia kohti. Luvut perustuvat Tapaturmavakuutuskeskuksen (TVK) tilastoihin.

Kun tapaturmataajuudet sijoitetaan kartalle aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueiden mukaisesti, pienimmät taajuusluvut löytyvät Etelä-Suomesta (26,8) ja korkeimmat Itä- (32,9) ja Lounais-Suomesta (31,9).

Isossa osassa maata tehdään Etelä-Suomea tyypillisemmin suorittavaa työtä, jossa pitkiäkin sairauspoissaoloja vaativia tapaturmia sattuu enemmän kuin toimisto-, asiantuntija- ja palvelutehtävissä.

– Toimialojen sisälläkin on alueellisia eroja: työ ja tapaturmariskit ovat erilaisia esimerkiksi Etelä-Suomessa isolla viljelytilalla kuin karjatilalla Pohjois-Karjalassa, toteaa Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtaja Markku Rautio.

Rautio lisää, että alueellisia eroja on myös turvallisuuskulttuurissa ja johtamisessa, Itä-Suomen tappioksi. Pienyrityksissä ja kuntatyöpaikoilla ei välttämättä pidetä työturvallisuutta tärkeänä eikä sitä nähdä keinoksi kilpailla osaavasta työvoimasta. Tietoakin tarvittaisiin lisää.

Katso oman maakuntasi tapaturmataajuus vuosina 2005, 2010 ja 2015. 
____________________________________________

MAINOSSmart tarjoaa parhaat työvaatteet, turvajalkineet ja suojaimet ammattitaidolla, asiantuntemuksella, hyvällä ja joustavalla palvelulla

Helsingin Herttoniemen ja Tampereen Sarankulman isot myymälät — ja ammattitaitoiset myyjät palvelevat ympäri Suomen.

Smart Original Oy
Puusepänkatu 5,
00880 Helsinki,
puh. 09 755 2750

Nuutisarankatu 35,
33900 Tampere,
puh. 010 205 3100

myynti@smartoriginal.fi____________________________________________

 
14 000 euron uhkasakot työsuhdeasiakirjojen laiminlyönnistä

Työsuojeluviranomainen on tuominnut parketti- ja mattoasennuksia toiminimellä tekevälle yrittäjälle 14 000 euron uhkasakot, koska hän ei ole antanut työntekijöilleen työsuhteeseen liittyviä asiakirjoja.

Työnantajalla on velvollisuus antaa kaikille työntekijöille palkkalaskelma jokaisen palkanmaksun yhteydessä ja työtodistus työsuhteen päättyessä viivytyksettä työntekijän sitä pyytäessä. Työsuhteen ehdot on annettava työntekijälle kirjallisena aina silloin, kun työsuhde kestää yli kuukauden. Lue lisää.

Teatterin keinoin pelolla johtamista vastaan

Pelolla johtaminen on perseestä -teatteriesitys saa ensi-iltansa Helsingissä 29.3. Esitys perustuu samannimiseen kirjaan, jonka ovat kirjoittaneet Maarika Maury, Jaana Tuomila ja Tuomo Meretniemi. Pelolla johtaminen voi olla huutamista, kiusaamista tai vähättelyä. Tai se voi olla hiljaista välinpitämättömyyttä, tavoitteiden epäselvyyttä ja turhaa byrokratiaa. – Pelolla johtaminen aiheuttaa tehottomuutta, innostumattomuutta, työuupumusta, sairauspoissaoloja ja ennenaikaisia eläköitymisiä, sanoo näytelmän käsikirjoittaja Maarika Maury.

Näytelmässä pääosissa ovat Kirsi Salo ja Mikko Kivinen (kuvassa). Esitystä voi tilata ensi-illan jälkeen yrityksiin ja eri paikkakunnille. Lisätietoja tiedotteesta.
 


Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinto haettavana

Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinto myönnetään esimerkillisestä onnettomuuksien ja vahinkojen ehkäisytyöstä, ansiokkaasta sosiaali- ja terveysalan turvallisuuden edistämisestä tai alan turvallisuutta edistävän laitteen tai toimintatavan kehittämisestä. Turvallisuuspalkinto myönnetään yhteisölle. Lisäksi tunnustuspalkintoja voidaan myöntää henkilöille, työryhmille, yrityksille, yhteisöille tai laitoksille.

Sosiaali- ja terveysalan turvallisuuspalkinto jaetaan nyt 13. kerran. Sitä voi hakea 31.3.2017 mennessä palkintolautakunnalle osoitetulla vapaamuotoisella palkitsemisesityksellä. Palkitsemisesitys ja lisätiedot sähköpostitse: annastiina.karttunen@sppl.fi
Lisätietoja Suomen Palopäällystöliiton sivuilta.

Kuvassa vuoden 2016 tunnustuspalkintojen saajat TERVE-SOS-tapahtumassa Seinäjoella.


 
____________________________________________

MAINOSTyöhyvinvointipäälliköt, hr-ammattilaiset, työsuojeluvaltuutetut, esimiehet, johto

Motiviren palvelukonseptissa työyhteisön tuki- ja hyvinvointivalmentajiemme ammattitaito oman arjen tapojen analysoinnissa auttavat asiakkaitamme soveltamaan oppimaansa. Meiltä "tilataan" tapojen muutoksia, jotka auttavat jaksamaan ja innostavat sekä töissä että vapaalla.

Haluamme olla edelläkävijöitä yksilöllisen- ja yhteisöllisen hyvinvointiosaamisen kasvattamisessa ja jalostamisessa. Näemme, että yksilötasolla hyvinvointiosaaminen on osa ammattitaitoa ja yhteisötasolla merkittävä henkilöstötuottavuuden tekijä. Hyvinvointia ei voi ostaa
se tehdään!

Tule kuulemaan, miten me sen teemme. Ilmoittaudu ilmaisille aamiaisille tästä tai kutsu meidät paikan päälle.


Lisätiedot:

Markus Hytti 
0401760620
markus.hytti@motivire.fi

Tuukka Nieminen
0407220033
tuukka.nieminen@motivire.fi

Pia Kenkimäki
0505962475
pia.kenkimaki@motivire.fi


____________________________________________


 


Tsekkaa arvonnassa voittaneiden nimet TTT-lehden Facebook-sivulta!

Work goes happy -työhyvinvointitapahtumassa Helsingin Wanhassa Satamassa 9.3. arvottiin TTT-lehden osastolla 150 euron arvoinen kylpylälahjakortti ja kaksi TTT-lehden vuosikertaa. Löydät voittajien nimet TTT-lehden Facebook-sivulta. (Päivitys 21.3.2017)____________________________________________


Tilaa TTT-lehti tai osta irtonumero!


Ilmoita TTT-lehdessä ja TTT-lehden uutiskirjeessä!

Ota yhteyttä myyntipäällikkö Jaana Koivistoon, puhelin 040 770 3043, jaana.koivisto@tttlehti.fi

 

Copyright © 2017 TTT-lehti. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Osoitelähde: TTT-lehden uutiskirjerekisteri

Postiosoitteemme on:
Työ Terveys Turvallisuus
Pohjantie 3
Espoo 02100, Finland
 

Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen (unsubscribe) tai päivittää yhteystietosi (update) viestin alaosassa olevista linkeistä. 
This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Työhyvinvoinnin erikoislehti Työ Terveys Turvallisuus · TTT Kustannus Oy · Asolantie 29B · Vantaa 01400 · Finland