Copy
TTT-lehden uutiskirje 3/2016                  17.2.2016
View this email in your browser
Share
Tweet
ShareTyö Terveys Turvallisuus

-
lehden uutiskirje 3/2016

 
TTT-lehden seuraava uutiskirje 4/2016 ilmestyy viikolla 11.

Tilaa työhyvinvoinnin erikoislehti Työ Terveys Turvallisuus nyt!

Saat yhden aiemmin ilmestyneen numeron kaupan päälle.

Tai osta TTT-lehden irtonumero!

_____________________________________________Ei yrittäjäkään jaksa painaa 24/7

Nuoret naisyrittäjät neuvovat toisia yrittäjäksi aikovia näin:
  • Pidä itsestäsi huolta, syö hyvin, liiku ja nuku riittävästi.
  • Irtaudu työstäsi harrastusten tai lomien tai jopa minitaukojen avulla.
  • Huolehdi, että ympärilläsi on riittävä tukiverkosto.
  • Valitse ala, joka on lähellä sydäntäsi.
  • Tee yrityksellesi hyvät suunnitelmat.
Samat vinkit taitavat sopia melkein mihin tahansa työhön. Yrittäjänaisten kokemuksista haastattelututkimuksen tehneen Tuula Törhösen blogin löydät TTT-lehden verkkosivuilta.
(Kuva: Thinkstockphotos)Tunnetko tilaajavastuulain?

Viime vuonna työsuojeluviranomaiset tekivät noin 1 850 tilaajavastuuseen liittyvää tarkastusta. Tarkastukset kohdistettiin erityisesti rakennusalalle, teollisuuteen, logistiikan alalle, palvelualalle ja alkutuotantoon.
Tarkastuksissa kävi ilmi, että kaupan, majoituksen ja ravitsemisen aloilla sekä alkutuotannossa tilaajavastuulain tuntemisessa on vielä paljon parannettavaa. Rakentamisen ja teollisuuden yrityksissä työn tilaajan selvitysvelvollisuutta noudatetaan nyt aiempaa paremmin.
 
Tilaajavastuulain mukaan tilaajan on ennen vuokratyö- tai alihankintasopimuksen solmimista hankittava laissa luetellut selvitykset sopimuskumppaneistaan. Tilaajan tulee myös säilyttää selvitykset vähintään kaksi vuotta siitä, kun sopimusta koskeva työ on päättynyt.

Työsuojeluhallinnon verkkosivuilla raportti tilaajavastuuvalvonnasta.

Esimies: kannusta, arvosta, kanna vastuusi

”Innostava esimies miettii, mitä hän voi tehdä työntekijöidensä hyväksi, jotta he kukoistavat ja pystyvät antamaan parhaansa. Innostava ja palveleva esimies on aidosti kiinnostunut työntekijöistään.”

”Innostava esimies kannustaa kehittymään, arvostaa työntekijöitään ja heidän osaamistaan, on aito ja rehellinen, sallii virheet ja antaa anteeksi, näyttää suuntaa ja näkee tavoitteet sekä kantaa vastuuta kokonaisuudesta.”

Ohjeet ovat Työterveyslaitoksen Inspistä! Esimiehelle työkirjasta, jonka voi lukea verkossa.
Opettaja vastuuseen opiskelijan käsivammasta

Oikohöylää käyttäneen opiskelijan käsivamma toi Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa puutyön opettajalle sakot työturvallisuusrikoksesta, vammantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Opiskelija meni oikohöylälle ohentamaan liimapuukappaletta. Hän ei käyttänyt terän suojusta eikä työntökapulaa apuna. Opiskelijan oikea käsi osui terään ja kolme sormea vahingoittui. Työsuojeluviranomainen katsoi, ettei työpaikalla ollut noudatettu työturvallisuusmääräyksiä työntekijälle annettavan opetuksen ja ohjauksen osalta. Lue lisää.
Asbestin kanssa tarkkana: turvallisuuspuutteista sakot

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi rakennuspurkuyrityksen toimialapäällikön, työkohteen vastaavan työnjohtajan ja työnjohtajan 20 päiväsakkoon asbestipurkutyössä tapahtuneesta työturvallisuusrikoksesta. Yhtiö sai lisäksi 10 000 euron yhteisösakon.

Työsuojelutarkastuksessa havaittiin, että purkutyö toteutettiin käyttämällä puutteellisia suojarakenteita ja puutteellisia henkilösuojaimia. Se altisti työntekijät ja työn vaikutuspiirissä olleet asbestille.

Tämän vuoden alussa voimaan tullut asbestilaki ja -asetus velvoittavat selvittämään, onko purettavissa materiaaleissa asbestia. Asbestia sisältäviä rakenteita saa jatkossa purkaa vain sellainen työnantaja tai itsenäinen ammatinharjoittaja, jolla on vaaditut luvat.(Kuva: Thinkstockphotos)
Lue lisää.
Sisäilmaongelmien vuoksi uhkasakko

Työpaikan sisäilmaongelmien selvittäminen ja korjaaminen sekä työntekijöiden altistumisen estäminen ovat työnantajan lakisääteinen velvollisuus. Koska työnantaja ei ollut riittävästi huolehtinut velvollisuuksistaan, työsuojeluviranomainen määräsi sisäilmaongelmien vuoksi vihanneksia jalostavan tehtaan tuotantotiloja käyttökieltoon.

Käyttökielto on voimassa, kunnes yhtiö on korjannut tilat niin, ettei niistä aiheudu vaaraa terveydelle. Työsuojeluviranomainen asetti kiellon noudattamiseksi 50 000 euron uhkasakon. Lue lisää.


Seiso välillä – ja tee oma video!

Mikä saa sinut nousemaan ylös työtuolista? Mitä vinkkejä tarjoat muille istumatyöläisille? Voiko teidän työpaikallanne työskennellä myös seisten? Tee lyhyt video ja laita se #SeisoVälillä-hashtagilla jakoon YouTubessa, Twitterissä, Facebookissa tai Instagramissa 23. helmikuuta mennessä. Työterveyslaitos palkitsee parhaat videot elokuvalipuilla. Asiasta lisää Työterveyslaitoksen sivulla.

Katso myös tietoisku, joka pyörii Finnkinon ja Bio Rexin elokuvateattereissa 23. helmikuuta asti.


Kelkan selkään?

Jos ajat moottorikelkalla töissä tai vapaa-ajalla, tsekkaa turvallisen ajamisen perusteet. Tässä Liikenneturvan 5 vinkkiä:
  • Tutustu kelkkaasi, tarkista ajovarusteesi. Varaudu kelin ja sään muutoksiin. Kunnon kypärä tulee olla kuljettajan lisäksi myös matkustajalla.
  • Suunnittele reitti ennakkoon. Älä anna tuntemattoman maaston yllättää.
  • Sovita ajonopeus tilanteen mukaan.
  • Tartu kelkan ohjaustankoon vain selvin päin.
  • Jätä keli- ja pelivaraa, aja maaston mukaan.
Perusteelliset ohjeet Liikenneturvan Moottorikelkkaoppaassa.TTT-lehti 2/2016 ilmestyy 5. huhtikuuta!

Tilaa TTT-lehti!

_____________________________________________


Ilmoita TTT-lehdessä ja TTT-lehden uutiskirjeessä!

Ota yhteyttä myyntipäällikkö Jaana Koivistoon, puhelin 040 770 3043, jaana.koivisto@tttlehti.fi


 

Copyright © 2016 TTT-lehti. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Osoitelähde: TTT-lehden uutiskirjerekisteri

Postiosoitteemme on:
Työ Terveys Turvallisuus
Pohjantie 3
Espoo 02100, Finland
 

Voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen (unsubscribe) tai päivittää yhteystietosi (update) viestin alaosassa olevista linkeistä.