Winter is here! En wat ziet Berlijn er weer prachtig uit onder een witte deken. In deze nieuwsbrief zie je de foto's en lees je het laatste nieuws uit Berlijn. Veel plezier!

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser
Goedemorgen mede-Berlijnliefhebbers!

Heeft het bij jullie ook gesneeuwd deze winter?

In Berlijn hadden we in ieder geval geen gebrek aan winters weer de afgelopen maand! Vrieskou, sneeuw, ijs, het passeerde allemaal de revue. Keer op keer ben ik weer blij verrast over hoe prachtig Berlijn erbij ligt onder een witte deken. In al mijn enthousiasme besloot ik gelijk wat foto's van winters Berlijn op mijn Facebook-pagina te delen:
  1. Fotoserie: Sneeuwwandeling door Friedrichshain
  2. Fotoserie: Sneeuwwandeling door Mitte (Reichstag, Museuminsel, Berliner Dom)
Wat mij betreft volgt er nog een derde miniserie. Ik heb namelijk nog helemaal geen genoeg van winters wit Berlijn!
In deze nieuwsbrief lees je het laatste nieuws van BerlijnBlog, komende evenementen in Berlijn en nog veel meer leuks uit de stad.

Veel leesplezier en tot volgende maand!
liebegruesse

Sneeuw, luxe eten & Kensington


Bij het terugkijken op mijn laatste twee weken in Fotodagboek #50 (Whoohoo! Een jubileumsnummer! Feestje!) geniet ik nog even na van alle toffe dingen die ik heb gedaan. Heerlijk door de sneeuw gewandeld, gegeten bij mijn ultieme favoriete restaurant in Berlijn (Tim Raue) en als klap op de vuurpijl gedanst bij Kensington. Ook in dit fotodagboek: urbexen, bagels en het Mauerpark. Fijn! ❤ 
 

Berlijn tijdens de Wende


Jan Poort ken je misschien nog van zijn fotoserie van Berlijn in de jaren '80. Nu staat ook het vervolg online met foto's van Berlijn vlak na de Wende. Grenswachters op de Berlijnse Muur, journalisten voor de Brandenburger Tor, demonstraties in Oost-Berlijn. Een interessante tijdreis naar november 1989!
 

Verlaten fabriek Rüdersdorf

 
Bijna heel Berlijn is gebouwd met cement uit Rüdersdorf. Het plaatsje net buiten Berlijn was ooit een flinke industriestad. Nu staan veel fabrieken leeg. Dat moest ik nader onderzoeken! Op een winterse zondag gingen we met camera en statief op pad om te fotograferen in Rüdersdorf. Misschien herken je deze locatie wel uit de serie Homeland of uit The Hungergames !
 

11 favoriete muurschilderingen


Street art vind je in Berlijn in allerlei verschillende soorten en maten. In dit artikel neem ik mijn favoriete murals in Berlijn onder de loep. Grote kleurrijke muurschilderingen die Berlijn op hun eigen manier verrijken. Wat voor gedachte zit erachter? En waar kun je ze vinden? De antwoorden deel ik met je! Een artikel dat ik zelf érg leuk vond om te schrijven. 
 

Minigolfen in het donker


Wat te doen op een donkere winterdag die wel wat pit en kleur kan gebruiken? Midgetgolfen natuurlijk! Natuurlijk? Ja! Bij Schwarzlicht Minigolf waan je je in een buitenaardse wereld waar je gezellig een balletje kunt slaan met wat vrienden. Biertje erbij en je vergeet zo dat het buiten guur weer is. 
 

De Anhalter Bunker


Vlakbij het Anhalter Bahnhof staat de Anhalter Bunker. De schuilkelder die reizigers en omwonenden bescherming bood tegen luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog, is vandaag de dag als museum (over de geschiedenis van Berlijn) en als spookhuis (voor echte waaghalzen!) te bezoeken. 
 

5x: autobiografische romans


Op zoek naar nóg meer Berlijns leesvoer? Misschien zijn deze vijf autobiografische boeken dan wat voor jou! Perfect om de wintermaanden mee door te komen. Samen met een grote kop thee en een dekentje op de bank natuurlijk. 
 

"Ja" voor het reuzenrad!


In Fotodagboek #49 neem ik je digitaal mee naar de laatste weken van december 2015. Mee naar leuke cafeetjes, mee op fototour met mijn nieuwe fish eye lens, mee op ontdekkingstocht naar street art, mee door Berlijn tijdens de stille kerstdagen en mee in het reuzenrad.

Vinden jullie ook niet dat Berlijn eigenlijk áltijd een reuzenrad zou moeten hebben?
 

Restaurant van de maand:

Tim Raue


Één van de eerste etentjes van 2016 ging naar één van mijn ultieme favoriete restaurants in Berlijn: Tim Raue. De Berlijnse kok heeft twee Michelinsterren maar zijn restaurant is voor zo’n luxe zaak heel casual ingericht. Het gaat er bij hem écht om het eten. Niet om het zien en gezien worden, of om overdreven stijve etiquette. Het personeel loopt zelfs rond op Converse All Stars. Ik voel me dan ook gelijk op mijn gemak! Op je bord worden de meest bijzondere smaakcombinaties geserveerd en ook tijdens mijn derde bezoek aan dit restaurant werd ik weer positief verrast.

Tip: ga eens lunchen bij Tim Raue, da's stukken goedkoper dan het diner en de beleving is vrijwel hetzelfde. Urenlang tafelen en genieten van kunst op een bordje. Mij kun je niet gelukkiger maken!


Keuken: Sterrenmenu geïnspireerd op de Aziatische keuken
Adres: Rudi-Dutschke-Straße 26 
OV: U6 Kochstraße
Meer informatie: tim-raue.com
Mijn laatste diner bij Tim Raue. Kunst op een bordje.

Foto van de maand:
 

'Berlijns winterlandschap'


Als het écht koud is in Berlijn, bevriest de Spree. Een fascinerend schouwspel vind ik dat altijd. Zo bijzonder om te zien hoe de ijsblokken als een mozaïek op de rivier drijven. Prachtig!
Het prachtige uitzicht vanaf mijn werkplek. 

Doen deze maand:

Filmfestival Berlinale

Do 11.02.2016 - Zo 21.02.1016

Februari is dé maand voor de filmliefhebber. Dan vindt namelijk het Berlijnse filmfestival Berlinale plaats. Ik kijk er al helemaal naar uit! Meer dan 400 films en documentaires gaan in Berlijn in premiere en het allerleukste is dat je voor veel films gewoon kaartjes kunt kopen! Ook vind ik het tof dat er in Berlijn veel aandacht is voor kleinere filmhuisproducties, daarmee onderscheidt het filmfestival zich duidelijk van veel andere interenationale festivals. 

Kaartjes voor films scoor je via: Tickets gaan vanaf 8 februari in de verkoop. 

Zelf vind ik het altijd leuk om films uit te zoeken waar de producent bij aanwezig is omdat die vaak nog wat over de intentie van de film vertellen. Ook de films die meedingen naar de publiekspijs zijn leuk om te bezoeken omdat je dan je eigen stem kunt uitbrengen. Mij benieuwen wat voor films dit jaar als winnaars uit de bus komen!

Bekijk hier het programma van Berlinale 2016
Elk jaar in februari is het Berlinale. Een feestje voor de filmliefhebber!

Uit de oude doos:

Tränenpalast


Ooit was station Friedrichstraße het grensovergangstation tussen Oost- en West-Berlijn. Tränenpalast werd deze emotionaal zwaar beladen plek genoemd vanwege de vele tranen die zijn gelaten tijdens het afscheid. Op de plek waar toen de controleposten stonden, is een interessant museum geopend. 
Één van de controleposten in het Tränenpalast.

Nieuws en leesvoer uit en over Berlijn


Bowie. R.I.P. Deze plekken moet je als Bowiefan bezoeken als je in Berlijn bent:
fotostrasse.com/david-bowies-berlin

Eva schreef over ons bezoek aan het verlaten Kinderkrankenhaus:
evainberlin.com/travel-hotspots/abandoned-kinderkrankenhaus-weisensee

10 prachtige kastelen in Duitsland (ik heb er nog 8 te gaan...):
www.placestoseeinyourlifetime.com/top-10-wonderful-german-castles

4 toffe Berlijnse hotspots ontdekt door Merel van de Groene Meisjes:
www.degroenemeisjes.nl/berlijn-4-nieuwe-hotspots

Het prachtige zwembad in de Oderberger Straße zal heropenen in 2016:
www.bz-berlin.de/berlin/pankow/ab-herbst-schwimmen-im-historischen-stadtbad-oderberger-strasse
 
Na 30 jaar zal het zwembad in de Oderberger Straße weer openen. Is het geen plaatje?
Hoeveel van deze 25 Berlijnse metrostations herken jij?
www.morgenpost.de/berlin/article206963997/Wie-gut-kennen-Sie-die-Berliner-U-Bahnstationen

'In popmuziek hoor je de worsteling van Duitsland met het verleden':
nos.nl/artikel/2079904-in-popmuziek-hoor-je-de-worsteling-van-duitsland-met-het-verleden

Minder dan de helft van de Berlijners is in Berlijn geboren. Maar waar komen ze dan vandaan?
interaktiv.morgenpost.de/berliner-zugezogenen-atlas

De 12 mooiste foto's van 2015 volgens VisitBerlijn (met een foto van mij - cool!)
blog.visitberlin.de/de/7093-instagram-die-schoensten-berlin-bilder-2015.html

Het Berlijnse KaDeWe krijgt een facelift. Van onze eigen Rem Koolhaas! 
www.volkskrant.nl/buitenland/koolhaas-neemt-legendarisch-berlijns-warenhuis-onder-handen
Ontwerp van Koolhaas voor het vernieuwde KaDeWe.

De Berlijnkalender


Elke maand deel ik in mijn nieuwsbrief een selectie van de leukste, meest bijzondere en interessante evenementen die op de planning staan. Vervelen hoeft geen moment!
Prachtige zelfgemaakte sierraden uit Berlijn op de Handmade Designmarkt
Zoek je naar concerten of feestjes? Kijk dan even op Songkick of ResidentAdvisor. Daar staat zoveel dat het niet allemaal in mijn nieuwsbrief past ;-).
Share
Tweet
Forward
Read Later
Al een aantal jaren doe ik op mijn BerlijnBlog verslag over alles wat ik leuk, interessant en bijzonder vind aan en in Berlijn. Dat kan een nieuw restaurant om de hoek zijn, maar ook een verlaten wachttoren van de DDR. Het zijn vooral mijn persoonlijke tips. Daarmee ben ik misschien niet zo compleet als een reisgids, maar mijn Berlijntips zijn wel persoonlijk en eerlijk. 

Met inmiddels 60.000 bezoekers per maand is BerlijnBlog uitgegroeid tot een echte community. En daar hoor jij ook bij. Bedankt daarvoor!

Veel leesplezier,
Marjolein
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Google+
Google+
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest

Uitschrijven nieuwsbrief | Over BerlijnBlog | Naar BerlijnBlog.nl

Copyright © Marjolein van der Kolk BerlijnBlog.nl.