Ik kan terugkijken op een mooi Festival of Lights en een prachtig begin van de herfst. Lees je mee?

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser
Goedemorgen allemaal!

De oktobermaand zit er alweer op! Dit betekent dat we niet alleen kunnen terugkijken op een prachtig begin van de herfst, maar ook op een spectaculair lichtfestival. Elk jaar in oktober wordt Berlijn betoverend verlicht door projecties van het Festival of Lights en Berlin Leuchtet. Natuurlijk ging ik ook dit jaar op pad met camera en statief. Mijn favoriete lichtprojecties deel ik met jullie op mijn blog
 
En het is november, dus ik verheug me alweer op de kerstmarkten! Daarvoor is het toch nooit te vroeg? Verder lees je in deze nieuwsbrief mijn nieuwste artikelen en wat exclusieve nieuwsbrieftips. Viel Spaß!
liebegruesse

BerlijnBlog 8 jaar! Hoera!

 
Ongelooflijk hoe snel de tijd voorbij vliegt. Alweer acht jaar werk ik met veel liefde aan mijn blog. Om dat te vieren beantwoord ik 11 vragen over Berlijnbloggen. Benieuwd of ik mijn blog zou verkopen voor € 50.000? Of wat ik zou willen verbeteren aan mijn blog?
 

Verlaten Russisch dorp...


Vogelsang ligt zo'n 65 kilometer ten noorden van Berlijn. Wat je daar aantreft is het beste te omschrijven als een grote spookstad. Tot 1994 was dit nog een legerbasis voor Russische soldaten. De sporen daarvan zijn nog goed te zien: overal propaganda en Russische leuzen. Ik schreef over dit spannende en interessante bezoek...
 

Herfst, wat ben je mooi!


De afgelopen weken waren een ware ontdekkingstocht. Ik had een lang vakantieweekend in Porto, ik ging op zoek naar Berlijnse tradities en fotografeerde de Berlijnse herfst. Ik neem je mee in mijn nieuwste fotodagboek!
 

Berlijn komt naar Amsterdam!

 
Tussen 16 en 22 november kun je in Amsterdam de pop up store 'Pop Into Berlin' bezoeken. In de winkel kun je kennis maken met Berlijn als creatieve stad. Twintig toffe Berlijnse merken zullen present zijn, waaronder Berliner Winter, TomShot en Und Gretel.
 

Fietsen door West-Berlijn

 
In mijn fotodagboek #44 neem ik je onder andere mee op een fietstocht door West-Berlijn. Ik bezocht het Olympisch Stadion, fietste door het Grunewald en beklom de Grunewaldturm. Een heerlijke tocht was het! 
 

Verrassend Saksen-Anhalt

 
Kom je met de auto naar Berlijn? Overweeg dan eens een tussenstop te maken in Saksen-Anhalt. In juni maakte ik kennis met dit mooie Bundesland en op mijn blog deel ik mijn mooiste foto's en tips. Vanuit Berlijn is Saksen-Anhalt ook prima met de trein te bereiken!
 

Wat doen die konijnen in de Chausseestraße?

 
De Berlijnse Muur was een nachtmerrie voor de Berlijners, maar een droom voor konijnen. Die leidden een ongestoord en vrij leven op de Todesstreifen. De kleine monumentjes aan de Berliner Mauerweg in de Chausseestraße herinneren daar nog aan. 
 

Op fototour door Neukölln

 
Tijdens een fototour door Neukölln (én over het Tempelhofer Feld) wist de wijk me te verrassen met idyllische straatjes, hofjes en pleintjes. Het is een wijk met vele gezichten. We ontdekten zelfs een klein verlaten tankstation. Gaaf!
 

Tien Berlijntips voor gevorderden


Ik werd door Tix gevraagd enkele van mijn favoriete Berlijntips uit te kiezen, die niet algemeen bekend zijn. Oef! Nog best lastig met zoveel leuke plekken en bezigheden in Berlijn. Ik deed een poging en zette 10 favoriete Berlijntips op een rij, met o.a. het Gärten der Welt, Volkspark Humboldthain en het Russische monument in Pankow. 

Restaurant van de maand: Vabrique


Verstopt in een hofje in Kreuzberg, kun je een heel Pinterestwaardig restaurant vinden. Zoals de naam al doet vermoeden is Vabrique in een oude fabriek gevestigd. De historische ramen achter de bar zijn een plaatje om te zien. Naast een knusse inrichting is ook de wisselende menukaart een reden voor mij om terug te blijven keren naar dit restaurant. Onlangs at ik er nog tagliatelle met eend en wilde champignons. Daar maak je me blij mee!

Keuken: regionale seizoensgebonden Duitse keuken
Adres: Ritterstraße 12-14
OV: U8 Moritzplatz
Meer informatie: www.vabrique.de
Vabrique.

Foto van de Maand: Kleurrijk Tiergarten


In elke nieuwsbrief plaats ik een van mijn favoriete foto's, die ik de afgelopen maand heb gemaakt. Volg me op Flickr of Instagram voor meer Berlijnfoto's.
Berlijn in de herfst... Is het geen plaatje?


Doen deze Maand: Kerstmarkten!


November is de maand dat de kerstmarkten weer van start gaan. Yes! Wat mij betreft kan het allemaal niet vroeg genoeg beginnen. Nu de bomen allemaal kaal zijn, moeten we iets hebben om naar uit te kijken, toch?

Mijn favoriete kerstmarkten zijn:
 1. Gendarmenmarkt, 23 november – 26 december 2015
 2. Schloß Charlottenburg, 23 november – 26 december 2015
 3. Kulturbrauerei, 23 november – 22 december 2015
Ook zo'n zin in gesuikerde amandelen, Glühwein en een hoop gezelligheid? Check dan mijn overzicht met Berlijnse kerstmarkten 2015 voor meer inspiratie.
De kerstmarkt op de Gendarmenmarkt is een van mijn favorieten

Geüpdatet: Alternatieve kerstmarken


Traditionele kerstmarkten zijn gezellig, maar leuke cadeautjes scoor ik toch het liefst op een toffe designmarkt. De komende maand staat bol van alternatieve markten waar lokale ontwerpers hun producten verkopen. Een overzichtje vind je hier (de pagina zal ik blijven aanvullen met leuke markten). 
Holy.Shit.Shopping in het Kraftwerk Köpenicker Straße. 

Uit de oude doos


Het is november, dus weertechnisch zou het best wel eens grauw en nat kunnen worden de komende weken. Geen nood, ook dan is er genoeg te doen in Berlijn! Ik deel mijn suggesties in mijn artikel vol Berlijnse regentips
Berlijn is ook leuk als het regent. Echt!

Berlijnse leestips


Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
 1. Grün Berlin GmbH neemt het Spreepark over. Zullen in 2016 de parkpoorten worden geopend? - http://www.berliner-zeitung.de/berlin/gruen-berlin-gmbh-uebernimmt-der-spreepark
 2. Alle overgebleven wachttorens uit Oost-Berlijn op een rijtje - http://digitalcosmonaut.com/2015/the-watchtowers-of-east-berlin
 3. Op 9 november start een nieuwe serie bij de VPRO, 'Het Duitsland van mijn moeder' - http://duitslandinstituut.nl/artikel/13801/tv-maakster-volgt-spoor-van-verdreven-duitse-familie
 4. Geschiedenis van de flaneerboulevard Kantstraße - http://www.slowtravelberlin.com/on-the-kantstrasse-a-short-history-of-flaneuring-in-germany
 5. Eva bracht een bezoekje aan de Teufelsberg - evainberlin.com/travel-hotspots/teufelsberg-berlijn
 6. 3 x 3 favorieten in het Samariterkiez in Friedrichshain - http://mitvergnuegen.com/kiez-hoch-drei/kiez-hoch-drei-der-samariterkiez-in-friedrichshain
 7. Het nasynchroniseren van Duitse films en series. Bedacht door de duivel? - http://www.standorthamburg.eu/2015/nasynchroniseren
 8. Zelfs wat Natasja als minpunt ziet, vind ik nog een groot compliment. Bedankt voor de leuke review van 'Mijn Berlijn'! - http://www.watzijzegt.com/2015/10/review-mijn-berlijn-met-de-leukste-berlijn-tips
 9. In Beelitz-Heilstätten kun je nu over de bomen lopen. Heel gaaf! - http://andberlin.com/2015/10/26/baumkronenpfad-beelitz-heilstatten (mijn blog volgt)
 10. Half Nederlandse in Berlijn Anne Pleun start On the Rocks, een startup die papier maakt van steen - http://nos.nl/op3/artikel/2064436-deze-nederlandse-start-up-maakt-papier-van-steen.html
 11. Toffe nieuwe ontdekkingen in Neukölln - http://www.iheartberlin.de/2015/11/02/exploring-berlin-the-hottest-new-places-in-neukolln
De Berliner Morgenpost heeft weer een prachtige animatie gemaakt 'Berlins Neue Skyline'. Je ziet op prachtige wijze wat er sinds 1990 allemaal is gebouwd in de stad. 

De Berlijnkalender

Kijk voor meer komende evenementen op www.iheartberlin.de/events.
Mijn favoriete plek voor fototentoonstellingen C/O Berlin.
Share
Tweet
Forward
Read Later
Al een aantal jaren doe ik op mijn BerlijnBlog verslag over alles wat ik leuk, interessant en bijzonder vind aan en in Berlijn. Dat kan een nieuw restaurant om de hoek zijn, maar ook een verlaten wachttoren van de DDR. Het zijn vooral mijn persoonlijke tips. Daarmee ben ik misschien niet zo compleet als een reisgids, maar mijn Berlijntips zijn wel persoonlijk en eerlijk. 

Met inmiddels 60.000 bezoekers per maand is BerlijnBlog uitgegroeid tot een echte community. En daar hoor jij ook bij. Bedankt daarvoor!

Veel leesplezier,
Marjolein
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Google+
Google+
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest

Uitschrijven nieuwsbrief | Over BerlijnBlog | Naar BerlijnBlog.nl

Copyright © Marjolein van der Kolk BerlijnBlog.nl.