Ik ben al helemaal in in de stemming voor de feestdagen! In deze nieuwsbrief geef ik mijn tips voor een feestelijke decembermaand in Berlijn.

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser
Ho, ho, ho, Merry Christmas!

Tenminste, bijna dan. Want in Berlijn zijn we al helemaal in de kerststemming! 

De kerstmarkten zijn allemaal opgebouwd en op elke hoek van de straat kun je er terecht voor een warme kop Glühwein of een zakje gebrande amandelen. Dat het zo vroeg donker wordt, is ineens helemaal niet meer zo erg. Knus juist!

Benieuwd waar je moet wezen voor de leukste kerstmarkten? Op mijn blog heb ik een overzicht gemaakt van zowel de leukste traditionele kerstmarkten als alternatieve kerstmarkten
 
Verder lees je in deze nieuwsbrief mijn nieuwste artikelen en wat exclusieve nieuwsbrieftips. Viel Spaß!
liebegruesse

Berlijn in de herfst

 
De eerste sneeuw is al gevallen, maar ik kijk graag nog even terug op de prachtige herfst. Ik vind dat toch wel het mooiste seizoen van het jaar. De straten en parken kleurden weer prachtig rood, oranje en geel. Dat maakte het fotograferen tot een echt feestje! Bewijs zien? Dit is mijn impressie van de Berlijnse herfst 2015.
 

Volkspark Friedrichshain

 
Een van de meest dichtstbijzijnde grote stadsparken voor mij is het Volkspark Friedrichshain. Het is niet alleen een heel mooi park, maar ook erg interessant. Wist je bijvoorbeeld dat onder het park nog oorlogspuin uit WO2 schuil gaat? In deze fotoserie van een herfstwandeling door Volkspark Friedrichshain vertel ik iets meer over dit bijzondere stadspark.
 

De Grunewaldturm beklimmen


Midden in het Berlijnse Grundwaldbos staat een eeuwenoude observatietoren. De Grunewaldturm is gebouwd als herinnering aan de Pruisische keizer van het Tweede Rijk, Wilhelm I. De bakstenen toren biedt een waanzinnig uitzicht over het bos en de rivier de Havel. Bij de Biergarten kun je je opwarmen met een lekker soepje. Een romantische locatie voor een dagtripje...
 

Ultiem herfstig Fotodagboek


Zo'n prachtige herfst als dit jaar schreewt er gewoon om om veel foto's te maken. Dat deed ik! Vanaf het boomkronenpad in Beelitz-Heilstätten, in het Viktoriapark en vanaf de Siegessäule. Dat en meer in Fotodagboek #46
 

Berlijnse specialiteiten

 
Eat Berlin is een superleuk winkeltje dat alleen maar lekkernijen uit Berlijn en omgeving verkoopt. Wat dacht je van bier, mosterd, honing en wodka? Genoeg lekkers om de feestdagen mee door te brengen, maar ook leuk als cadeautje voor jezelf of je geliefden. 
 

Fietsen over de Berlijnse Muur


Vorig jaar fietste ik de gehele Berliner Mauerweg. 165 Kilometer fietspad is aangelegd op de plek waar ooit de muur stond. Ik kwam langs veel verrassende en interessante plekken, zoals wachttorens, stukken muur en gedenkplaatsen.
 

Berlijn in de jaren '80


Jan Poort bezocht Berlijn en de DDR meerdere malen in de jaren '80. Op mijn blog mocht ik zijn verhaal en meer dan honderd foto's uit die tijd met jullie delen. Een prachtige documentatie van bijzondere reizen naar Berlijn.
 

8x bierproeven bij Bierlieb

 
Hou je wel van een lekker biertje, maar kies je steeds weer voor dezelfde soorten? Herkenbaar, dat verging mij ook altijd zo. Maar na een bierproeverij bij Bierlieb ging er een (bier)wereld voor me open!
 

Berlijnse fotospam

 
Fotodagboek #47 zit weer bomvol Berlijnspam! Ik ontdekte een nieuw Peruaans restaurant, bezocht de opening van Anton Corbijn bij C/O Berlin, ging tweemaal urbexen, liep ineens een nieuw favoriet café tegen het lijf, dronk de eerste Glühwein van het jaar en bracht een bezoekje aan Nederland
 

5x onbekend?


Esther van demooistestedentrips.nl vroeg me naar mijn favoriete, maar helaas ondergewaardeerde bezienswaardigheden in Berlijn. Dit zijn ze. In het artikel staan ook de favorieten van evainberlin.com en natuurlijk die van Esther zelf. 
 

Restaurant van de maand:

Bosco


Ik ben dol op de Italiaanse keuken! Op alle klassieke gerechten, maar net zo goed op de wat meer verrassende smaakcombinaties. Voor dat laatste ben je bij Bosco in Kreuzberg aan het juiste adres. Er worden mooie seizoensgebonden gerechten geserveerd in een typisch Berlijns 'hipsterinterieur'.

Keuken: Modern Italiaans
Adres: Wrangelstraße 42, Berlijn-Kreuzberg
OV: U1 Schlesisches Tor
Meer informatie: boscoberlin.com

Foto van de maand:
 

'In de sneeuwstorm'


Eind november, en de eerste sneeuw viel al in Berlijn. Wat een heerlijke verrassing! Terwijl ik op de tram stond te wachten in de Allee der Kosmonauten, kwamen grote sneeuwvlokken ineens naar beneden dwarrelen. Als je daarvan niet in de kerststemming raakt...
De eerste sneeuw is gevallen in Berlijn!
In elke nieuwsbrief plaats ik een van mijn favoriete foto's, die ik de afgelopen maand heb gemaakt. Volg me op Flickr of Instagram voor meer Berlijnfoto's.

Doen deze maand:

Kerstmarkten!


Heel Berlijn staat er vol mee: kerstmarkten. Ik krijg er geen genoeg van! Gezellig met vrienden een Glühwein drinken, daar kan niets tegenop, toch? Gelukkig zijn alle klassieke kerstmarkten wederom van de partij en zijn er ook weer genoeg nieuwe markten om uit te proberen. Niet alleen traditionele kerstmarkten, er zijn ook een paar alternatieve varianten.  
Glühwein drinken met zicht op de Fernsehturm. Kan slechter, toch?
Dit is de kerstmarkt voor het Rotes Rathaus.

Geüpdatet:

Mijn Berlijnse Wintertips


Wat te doen op een koude en grauwe winterdag? Ik doe een paar suggesties in mijn artikel vol Berlijnse Wintertips, om de donkere maanden toch een beetje knus door te komen.
Ook in de wintermaanden kan Berlijn prachtig zijn. 

Uit de oude doos:

De eerste keer urbexen in het Spreepark


Voorheen had ik nooit gedacht dat ik zo'n fascinatie zou ontwikkelen voor verlaten gebouwen en vergeten plekken. Mijn eerste bezoek aan het verlaten attractiepark Spreepark was echter zo gaaf, dat er daarna nog vele verlaten plekken in Berlijn volgden. Toch blijft het Spreepark een van de leukste verlaten plekken om te bezoeken. Via een reactie van een bezoeker op mijn blog kwam ik erachter dat je er nog steeds in kunt komen. Te gek!
3,5 jaar geleden in de Spreeblitz in het Spreepark. Good memories!

Nieuws en leesvoer uit en over Berlijn


RBB maakt een reportage over Kotti, bruisend middelpunt van Kreuzberg 
mediathek.rbb-online.de/tv/Die-rbb-Reporter/24h-Kotti

Een fietspad onder de U1, zou dat niet geweldig zijn? Ik ben voor! 
andberlin.com/2015/11/23/radbahn-berlin

Tien jaar Merkel. Wat is er in al die jaren gebeurd?
duitslandinstituut.nl/tien-jaar-merkel-calculerende-kanselier

Hamburg vs. Berlijn. Omdat Hamburg ook leuk is!
standorthamburg.eu/hamburg-vs-berlijn

Fotograaf Vincent Laforet heeft een nieuw fotoboek uitgebracht: 'Air'. Met waanzinnige luchtfoto's van Berlijn
laforetair.com/galleries.php
Berlijn van boven. Hoe gaaf is dat?
Wordt Amsterdam Nieuw-West het nieuwe Kreuzberg? 
Nein, Danke...
www.vincentkompier.nl/kreuzberg-nieuw-west

De Syrische vluchteling Alex kookt elke zaterdag voor daklozen op Alexanderplatz
www.huffingtonpost.com/entry/syrian-refugee-feeds-berlin-homeles

Distrikt Coffie - Een koffiepareltje in Mitte
wattedoeninberlijn.nl/distrikt-coffee

Een bijzonder vergelijk tussen Berlijn toen ('30-'60) en nu in kleurenfoto's 
interaktiv.morgenpost.de/historisches-berlin-in-farbe

Ervaar de DDR op deze elf plekken in Berlijn
mitvergnuegen.com/2015/11-tipps-fuer-einen-sonntag-in-der-ddr

Wilfred Langebeke bezocht plekken waar hij in 1983 foto's maakte
ddrinberlin.wordpress.com/de-jaren-80/1983-revisited
 

De Berlijnkalender

Het Naturkunde is een van de gaafste musea in Berlijn.
Share
Tweet
Forward
Read Later
Al een aantal jaren doe ik op mijn BerlijnBlog verslag over alles wat ik leuk, interessant en bijzonder vind aan en in Berlijn. Dat kan een nieuw restaurant om de hoek zijn, maar ook een verlaten wachttoren van de DDR. Het zijn vooral mijn persoonlijke tips. Daarmee ben ik misschien niet zo compleet als een reisgids, maar mijn Berlijntips zijn wel persoonlijk en eerlijk. 

Met inmiddels 60.000 bezoekers per maand is BerlijnBlog uitgegroeid tot een echte community. En daar hoor jij ook bij. Bedankt daarvoor!

Veel leesplezier,
Marjolein
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Google+
Google+
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest

Uitschrijven nieuwsbrief | Over BerlijnBlog | Naar BerlijnBlog.nl

Copyright © Marjolein van der Kolk BerlijnBlog.nl.