Welkom in 2016 en welkom in de eerste nieuwsbrief van het jaar vol nieuwe Berlijntips!

Bekijk deze nieuwsbrief in je browser
Hoi en gelukkig nieuwjaar!
 
Het mag dan al 6 januari zijn, maar te laat voor de beste wensen is het nooit. Toch? Voor 2016 wens ik jullie veel geluk, gezondheid en natuurlijk mooie Berlijnmomenten. Ik hoop van harte dat al je dromen en wensen waar mogen worden in het nieuwe jaar!

Nieuw jaar, nieuwe Berlijnontdekkingen. Ik heb d'r in ieder geval zin in!

Maar eerst kijk ik nog even terug op 2015. Voor mij persoonlijk een geweldig jaar! Ik bracht mijn boek 'Mijn Berlijn' uit, ik werd in New York ten huwelijk gevraagd en ik ontdekte zoveel verrassende en fijne Berlijnplekken. Mijn persoonlijke ultieme Berlijnfavorieten van 2015 deel ik op mijn blog. Bereid je voor op heel veel fijne restaurants, cafés en bezienswaardigheden! Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar die van jullie. Ik lees jullie favoriete Berlijnontdekkingen van 2015 en Berlijnplannen voor 2016 graag in de reacties onder het artikel!
Veel leesplezier met de eerste nieuwsbrief van 2016!
liebegruesse

6 toffe concept stores in Berlijn

 
Waarom ik concept stores zo tof vind? Ondanks dat ik niet van winkelen houd? Omdat de winkels zo mooi zijn dat ze zelf al een bezoekje waard zijn, omdat de producten vaak origineel en duurzaam zijn én omdat je er vaak nog heerlijk kunt eten ook! Bij deze zes adresjes ben je zo een middag zoet!
wink emotico. Zo is winkelen wél leuk!

Mijn Instagramjaar


Weet je wat ik zo leuk vind aan bloggen? Dat ik in contact kom met zoveel mensen die dezelfde passies voor Berlijn en/of fotografie hebben als ik! Instagram is een app die ik graag gebruik voor het delen van mijn mooiste Berlijnplaatjes en de plek waar ik ook veel inspiratie vandaan haal. 

Zit jij ook op Instagram? Het lijkt me leuk je daar te zien! Als je het leuk vindt, kun je mij volgen op: 
 

Boomkronenpad Beelitz

 
Het verlaten ziekenhuiscomplex Beelitz-Heilstätten is misschien wel het meest bekende verlaten gebouw bij Berlijn. Hoewel, is het nog wel zo verlaten? Er worden rondleidingen gegeven en er is een boomkronenpad aangelegd. Nieuwsgierig hoe het verlaten ziekenhuiscomplex er nu bijligt, ging ik op onderzoek uit!
 

Kerstimpressies uit Berlijn


Lichtjes, markten en gezelligheid overal. En ook heel fotogeniek. Dát is de adventperiode in Berlijn! Ik trok er regelmatig op uit en verzamelde kerstige sfeerimpressies uit Berlijn. Heb jij de kerstdagen al eens in Berlijn doorgebracht? Aanrader hoor!
 

East Side Gallery: yay of nee?

 
Over weinig Berlijnse bezienswaardigheden zijn de meningen zo verdeeld, als over de East Side Gallery. En ik heb ook zo mijn twijfels over dit stukje Berlijnse Muur. Bij vlagen vind ik het geweldig, soms vermijd ik de plek liever. Vind jij een bezoek aan de East Side Gallery de moeite waard?
 

Mysterieus en mistig Berlijn


Mist vind ik geweldig. Het troebele zicht geeft namelijk een hele andere en mysterieuze sfeer aan de stad. Iets wat de hobbyfotograaf in mij heel gelukkig maakt! Vorige maand was het flink mistig en ik deelde 33 mistige foto's op mijn blog. Weinig woorden, veel plaatjes!
 

Urbexen in het Wernerbad


Ik sneakte het Wernerbad in Berlijn-Kaulsdorf naar binnen en vond daar een nijlpaard, een pinguïntrio en een zwembad. Toch durfde ik geen duik te nemen tussen de bonte beestenboel. Het oudste openluchtzwembad heeft namelijk wel eens betere tijden gekend...
 

Nürnberg, trouwen, analoge fotografie en meer...


December was een goede maand! We vonden een locatie voor ons huwelijk (Whaa! Spannend!), we bezochten vrienden in Nürnberg (Wat een leuke stad!), we maakten veel analoge foto's, ik ontdekte gave restaurants en ik maakte veel Berlijnfoto's. Check het in mijn BerlijnBlog Fotodagboek #48!
 
2015 was een jaar vol gave Berlijnontdekkingen! Mijn favorieten van het jaar deel ik in 15 Berlijnfavorieten van 2015. Hopelijk zit er nog iets leuks voor jullie tussen!

Restaurant van de maand:

Volta


Tijdens een bezoekje aan Volta, kon ik weer een restaurant van mijn todo-lijstje verplaatsen naar mijn restaurantfavorieten in Berlijn. Met een groepje (ex)collega’s hebben we een ontzettend gezellig avondje gehad bij dit extreme hipsterrestaurant. Het is donker, de muren zijn opengewerkt, de muziek staat hard, de kaart staat vol lekkere cocktails en te midden van het restaurant staat een grote bar. Het heeft echt een beetje de sfeer van een club! Daar moet je van houden. Ik vond het geweldig! 

Keuken: Fusion
Adres: Brunnenstraße 73, Berlijn-Wedding
OV: U8 Voltastraße
Meer informatie: dasvolta.com
Restaurant Volta in Berlijn-Wedding.

Foto van de maand:
 

'U Alexanderplatz'


Voor de eerste keer in mijn leven was ik tijdens de kerstdagen in Berlijn. Een bijzondere ervaring. Veel Berlijners zijn bij hun familie buiten de stad en het lijkt wel uitgestorven. Heb jij metrostation Alexanderplatz wel eens zó stil gezien?
Uitgestorven Alexanderplatz. 

Doen deze maand:

Kijk 'Bridge of Spies'


De nieuwste film van Steven Spielberg speelt zich voor een belangrijk deel af in Berlijn. De film gaat over de Amerikaanse advocaat James B Donovan (gespeeld door Tom Hanks), die de opdracht krijgt om te verhandelen met Rusland over het lot van spionnen. Voordat hij er erg in heeft, belandt hij op het brandpunt van de Koude Oorlog, midden in Berlijn. Je ziet bekende plekken als station Friedrichstraße, Checkpoint Charlie, de Russische ambassade aan Unter den Linden en natuurlijk de Glienicker Brücke.

De film is gebaseerd op een interessant waargebeurd verhaal over Donovan en ik vond het - ondanks dat het hollywoodgehalte wel wat omlaag had gemogen - een goede film om te zien. De film draait momenteel in de bioscoop. 
Januari is een maand voor films. Als je 'Bridge of Spies' nog niet hebt gezien is dat een aanrader!

Uit de oude doos:

Het Joods Museum


Januari is een perfecte maand voor het bekijken van films, maar ook voor het bezoeken van musea. Één van de beste en meest indrukwekkende musea in Berlijn blijft voor mij toch wel het Joods Museum. In de tentoonstelling kom je alles te weten over de geschiedenis van de Joodse cultuur, met natuurlijk extra aandacht voor de holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Naast de indrukwekkende tentoonstelling, maken de monumenten in het museum het tot een unieke plek. 
De Memory Void: één van de monumenten in het door Daniel Libeskind ontworpen museum.

Nieuws en leesvoer uit en over Berlijn


Liften naar Berlijn? De Groene Meisjes deden het met BlaBlaCar:
degroenemeisjes.nl/groen-reizen-blablacar

10x bijzonder overnachten in Berlijn:
nomadandvillager.com/10-x-bijzonder-slapen-in-berlijn

De meest gelezen artikelen van 2015 op foodblog StilinBerlin:
stilinberlin.de/best-of-the-10-most-popular-food-places-of-2015

Ook Wattedoeninberlijn blikt terug op 2015:
wattedoeninberlijn.nl/jaaroverzicht-2015

Zo zien de Berlijnse wijken in Emojis eruit:
www.zitty.de/emojis
Berlijnse wijken in emojis. Herken jij ze allemaal?
Een terugblik op de ontwikkelingen in Duitsland in 2015:
duitslandnieuws.nl/data-overzicht-van-2015-landgenoten-vluchtelingen-startups-bier-en-fietshelmen

Foto's van Ostkreuz toen en nu. Ach, de (n)ostalgie...
interaktiv.morgenpost.de/ostkreuz-frueher-heute

Videobeelden (in kleur!) van Berlijn in 1900 met muziek van Hans Zimmer:
youtube.com/watch?v=B-m9A8mY-U0

'New York is beste stad om te winkelen'. Berlijn scoort een mooie tweede plaats:
nu.nl/new-york-beste-stad-winkelen

Ik ben niet de enige met een passie voor de U-Bahn. Berlijnse metrostations naar kleur:
photolauren.com/u-bahn
Berlijnse metrostations op kleur gesorteerd. Is het geen plaatje?

De Berlijnkalender

Share
Tweet
Forward
Read Later
Al een aantal jaren doe ik op mijn BerlijnBlog verslag over alles wat ik leuk, interessant en bijzonder vind aan en in Berlijn. Dat kan een nieuw restaurant om de hoek zijn, maar ook een verlaten wachttoren van de DDR. Het zijn vooral mijn persoonlijke tips. Daarmee ben ik misschien niet zo compleet als een reisgids, maar mijn Berlijntips zijn wel persoonlijk en eerlijk. 

Met inmiddels 60.000 bezoekers per maand is BerlijnBlog uitgegroeid tot een echte community. En daar hoor jij ook bij. Bedankt daarvoor!

Veel leesplezier,
Marjolein
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Google+
Google+
YouTube
YouTube
Pinterest
Pinterest

Uitschrijven nieuwsbrief | Over BerlijnBlog | Naar BerlijnBlog.nl

Copyright © Marjolein van der Kolk BerlijnBlog.nl.