Copy
FOR IMMEDIATE RELEASE


 
Studenten kiezen voor The Student Hotel
 
Amsterdam, 14 september – De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft eerder vandaag een persbericht uitgestuurd waarin de bond stelt dat The Student Hotel (TSH) huurrechten schendt en dat studenten door de komst van The Student Hotel gedwongen worden om hoge huren te betalen omdat er onvoldoende normaal geprijsde kamers beschikbaar zouden zijn, aldus Jarma Berkhout voorzitter van de LSVb. The Student Hotel herkent zich niet in het beeld dat de LSVb schetst en gaat graag in op de onjuiste veronderstellingen en feiten die de LSVb in dit persbericht presenteert. The Student Hotel geeft aan de LSVb graag uit te nodigen voor een debat over de toekomst van studentenhuisvesting. “In plaats van elkaar persberichten te sturen, gaan we liever persoonlijk het debat aan met de LSVb,” aldus Frank Uffen (directeur partner relations van The Student Hotel).
 
The Student Hotel heeft inmiddels vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Groningen. Voor alle Nederlandse vestigingen geldt dat zij reeds voor het academische jaar volgeboekt waren. Voor TSH is dit een bevestiging van het draagvlak voor het “fenomeen” studentenhotel  en wel om twee redenen. Allereerst is er de groei van het Engelstalige onderwijs. Nederland trekt steeds meer internationale studenten die voorheen kozen voor traditionele onderwijsmarkten als Engeland en Amerika. The Student Hotel werkt nauw samen met universiteiten en hogescholen; door de substantiële groei van internationale studenten wordt de kwaliteit en ambitie van het Nederlandse onderwijssysteem gewaarborgd. Daarnaast kiezen studenten steeds vaker bewust voor studentenhuisvesting die vergelijkbaar is met die van een Amerikaanse campus; kamers met allerlei voorzieningen, services en sociale en culturele programma’s. Voor de studenten speelt ook het sociale aspect een rol; je maakt gedurende het jaar vrienden uit de hele wereld. Meer dan 75% van de studenten die in The Student Hotel verblijven komen niet uit Nederland. 
 
Bewuste keuze voor flexibiliteit
Met de introductie van het Bachelor en Master systeem circa 15 jaar geleden zijn onderwijsprogramma’s steeds korter geworden. Een steeds grotere groep studenten, en met name internationale studenten heeft voor kortere periodes huisvesting nodig, een ontwikkeling die de afgelopen jaren zichtbaar was in de EU, waar ook een rijke variatie in het aanbod in studentenhuisvesting is ontstaan. Het gaat hierbij om een globale trend waar het Nederlandse aanbod, voor de komst van The Student Hotel, nog niet gereed voor was. Binnen de reguliere studentenhuisvesting is er vaak onvoldoende aanbod voor dergelijke kortere termijnen, met name aan het begin van het studiejaar. The Student Hotel zorgt met zijn concept dat juist voor die korte periodes altijd voldoende aanbod is in internationale studentensteden. Bij The Student Hotel kun je al vanaf februari – dus 6 maanden van te voren – zelf een kamer kiezen en boeken. Een mogelijkheid waar studenten grif gebruik van maken, gezien het feit dat alle vestigingen van The Student Hotel reeds voor het begin van het academische jaar zijn volgeboekt. Studenten kiezen dus bewust en weloverwogen voor een verblijf in The Student Hotel op een moment dat er nog voldoende overig woningaanbod is, van gedwongen huur is dus geen enkele sprake. Uffen: “Deze groep studenten kiest kwaliteit, zekerheid en service boven subsidie. Voor hen bestond er in Nederland nog geen studentenhuisvesting die past bij hun wensen en verwachtingen. We geven absolute zekerheid in plaats van huurrecht en zijn juist daarom populair bij studenten die hier nog geen netwerk van vrienden en familie hebben.” 
 
Toekomst studentenhuisvesting
“Wij begrijpen de zorg over de betaalbaarheid van kamers. Voor studenten met een kleine beurs is het belangrijk dat er goedkope kamers beschikbaar zijn. De woningbouwcorporaties en de huursubsidies zijn er niet voor niets. Volgens cijfers van Kences hebben Nederlandse woningbouwverenigingen 86.000 betaalbare studentenwoningen beschikbaar en zijn zij hiermee verantwoordelijk voor een kwart van de totale studentenhuisvesting. The Student Hotel bedient met zijn 2.400 kamers slechts 0.5% van de markt. Graag zouden wij met de LSVb nadenken hoe we het bestaande aanbod van betaalbare studentenwoningen uit kunnen breiden.
 
Wij investeren in huisvesting zonder enige subsidie, voor een internationale groep studenten die steeds vaker voor Nederlandse universiteiten kiest, voor topopleidingen. De aantijging dat de komst van Studenten Hotels studenten dwingt tot het betalen van hogere huren snijdt dus absoluut geen hout. Daarnaast meldt de LSVb dat studenten bij TSH kamers voor 1100 euro per maand huren, terwijl wij al kamers beschikbaar hebben vanaf 635 euro per maand, een onnodige overdrijving en een onjuiste weergave van de feiten.”
 
“Kort gezegd, ik denk dat The Student Hotel onderdeel is van een grotere verandering in het Nederlandse hoger onderwijs model. Wij denken dat Nederland een heel belangrijke en populaire bestemming gaat worden voor internationaal talent. Dat komt omdat Nederland toponderwijs aanbiedt en daar horen topvoorzieningen als The Student Hotel bij”, het zou goed zijn als de LSVb inziet dat het onderwijsklimaat verandert en dat we trots mogen zijn dat zoveel buitenlands toptalent voor Nederland kiest”, aldus Uffen.

 
Over The Student Hotel
The Student Hotel groep is in 2012 opgericht door de Schotse entrepreneur Charlie MacGregor. Er zijn momenteel zeven hotels operationeel in Europa, met 15 nieuwe hotels in aanbouw of in de pijplijn. Het eerste hotel opende in 2012 in Rotterdam, gevolgd door Amsterdam-West (2013), Den Haag (2014), Amsterdam-City (2015) en nu Groningen. Daarnaast nam The Student Hotel in 2015 Melon District over en opende hierdoor vestigingen in Barcelona en Parijs. Nieuwe openingen staan gepland in Eindhoven (begin 2017), Florence (eind 2017) en Bologna (zomer 2018). The Student Hotel scout en ontwikkelt leegstaande en ‘ongeliefde’ gebouwen die, eenmaal gerenoveerd, een positieve economische en sociale impact hebben voor de buurt. Elke locatie is open voor de ‘gemeenschap’ in de breedste zin van het woord en motiveert mensen die in de buurt werken, wonen of studeren om de ruimtes en faciliteiten te gebruiken. De organisatie heeft grootse expansieplannen, met het doel vóór 2020 veertig nieuwe hotels (15.000 kamers) in Europa te openen, waarbij de pijlen in Nederland zijn gericht op Delft, Leiden en Maastricht.
Voor meer informatie, beeldmateriaal en/of interviewaanvragen met de initiatiefnemers, kunt u contact opnemen met:

Kult&Ace

Patricia Douma
patricia@kultandace.com
06-15956555 / 020-7371836


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
hello@kultandace.com · Nassaukade 155hs, Nederland · Amsterdam, NH 1053 LK · Netherlands