Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

ένας νέος τρόπος να σας τα λέω

Την προηγούμενη εβδομάδα σας έβαλα να μου απαντήσετε σε μια ερώτηση: "Αν αυτό το νιουζλέτερ δεν ήταν δωρεάν, πόσα θα πληρώνετε ευχαρίστως για να το λαμβάνετε για ένα χρόνο;". Στο σημερινό email: 

  • Θα σας εξηγήσω την αφορμή για εκείνη την ερώτηση (και θα μάθουμε και τις απαντήσεις)
  • Θα σας ανακοινώσω ένα εντελώς καινούργιο κόλπο με το οποίο θα μιλάω πιο συχνά σε λίγους από εσάς. 
  • Θα σας πω την ημερομηνία που προτείνω να έχετε στο μυαλό σας για το τέλος της πανδημίας. 
  • και βέβαια θα ακολουθήσουν και τα γνωστά λινξ, βίντεο, τικτοκ και νέα από τον παλαβό μας κόσμο. 

η αφορμή για εκείνη την ερώτηση 

ήταν το ότι το ξάφνου συνειδητοποιήσαμε ότι τα λειτουργικά έξοδα του νιουζλέτερ που διαβάζετε αυτή τη στιγμή, του νιουζλέτερ του bookworm (το οποίο πάει σε 4.000 μέλη), και των websites (κι εδώ μιλάμε για συνδρομές services και τεχνική συντήρηση μόνο) κοστίζουν πάνω από 1.500 ευρώ το χρόνο. Τα μισά από αυτά είναι μόνο το κόστος της υπηρεσίας Mailchimp που χρησιμοποιώ για να σας στέλνω αυτό εδώ το γράμμα. Είναι πολλά λεφτά. Με τα χρόνια, μαζεύονται. 

Αλλά τι να κάνεις; Να ψάχνεις για διαφημίσεις, να χρεώνεις membership, να βγάλεις να πουλάς μπλουζάκια; Τίποτε από αυτό δεν είναι ντροπή, αλλά τίποτε από αυτά δεν μπορώ να κάνω σήμερα, δεδομένου μάλιστα ότι στο νοικοκυριό έχουμε και κανονικές δουλειές, οπότε οι ανάγκες δεν είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να το κάνουμε αυτό εδώ επάγγελμα. 

Οπότε σκέφτηκα κάτι άλλο, που ελπίζω να σας αρέσει. 

Αφού δοκίμασα με την ερώτηση εκείνη να δω αν όντως αρκετοί από εσάς θα έβαζαν ένα νούμερο στην αξία που παίρνουν από εδώ μέσα, σκέφτηκα να φτιάξω για πολύ λίγους από αυτούς, τους πιο πρόθυμους, κάτι νέο. Ένα πείραμα.  
 

έχει δημιουργηθει ένα καινούργιο, κλειστό WhatsApp group 


στο οποίο σας καλώ σήμερα να μπείτε. Θα έχει 120 μέλη όλα όλα (θα σας εξηγήσω σε λίγο γιατί), και σε αυτό θα στέλνω μηνύματα για ένα χρόνο. Θα είναι μονόδρομο -μόνο εγώ θα στέλνω μηνύματα- και εκεί θα ανεβάζω λινξ σαν αυτά που βρίσκετε εδώ (αλλά πρώτοι, τη στιγμή που τα βρίσκω), και ακόμα παρατηρήσεις, σημειώσεις, ιδέες και σκέψεις, ανάλογα με το πώς θα μου βγει. Δεν έχω ακόμα πλήρες πλάνο για το τι θα γίνει αυτό το εργαλείο, πέρα από μια ιδέα για τη νύχτα της 3ης Νοεμβρίου 2020. Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι θα γίνει εκείνη τη νύχτα. 

Πώς γράφεστε;
1) Αποφασίζετε αν θέλετε να κάνετε μία και μοναδική δωρεά 5 ή 50 ευρώ για να βοηθήσετε να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα που είπαμε.   
2) Πατάτε το αντίστοιχο από τα παρακάτω κουμπιά. 
3) Πληρώνετε με PayPal ή πιστωτική κάρτα (το PayPal διαχειρίζεται την πληρωμή, φυσικά)
4) Βάζετε το email και το τηλέφωνό σας στη φόρμα του PayPal για να σας προσθέσω στη λίστα. 

Αυτό ήτανε. 
 
Οπότε ξεκινάτε από τα κουμπιά: 

5 ευρώ
50 ευρώ

Η πληρωμή, επαναλαμβάνω, γίνεται μία φορά, μέσω PayPal (και με πιστωτική κάρτα) και τα λεφτά που θα μαζευτούν θα πάνε αποκλειστικά για την συντήρηση των νιουζλέτερ και του georgakopoulos.org. Δεν θα τα φάμε σε Lego και βιβλία, σας το υπόσχομαι αυτό. 

Να πω επίσης ότι αυτά τα κουμπιά θα πάψουν να λειτουργούν μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός των 100 δωρητών των 5 ευρώ και των 20 δωρητών των 50 ευρώ. Επειδή τόσα χρήματα χρειάζονται για να συντηρηθούν αυτά τα πράγματα για ένα χρόνο. Οπότε μόνο 120 θα αποκτήσουν πρόσβαση στο γκρουπ. Φέτος. 

Επίσης σημαντικό: Οι μέχρι 20 που θα επιλέξετε να δώσετε 50 ευρώ με τα παραπάνω κουμπιά, δεν παίρνετε τίποτε επιπλέον. Απλά είστε πιο ευκατάστατοι και το αντέχετε οικονομικά και έτσι θέλετε, βρε αδερφέ, να δώσετε παραπάνω για να απολαμβάνουν αυτό το γράμμα και οι 4.900 άλλοι. Θα σας στείλω ένα προσωπικό ευχαριστήριο email σε εσάς τους 20, βέβαια, διαφορετικό στην καθεμία και τον καθένα, όχι όμως επειδή είστε καλύτεροι fans από τους άλλους (που μπορεί να είστε, αλλά μπορεί και όχι) αλλά επειδή είστε λιγότεροι και θα το προλάβω.

Επίσης σημαντικό: Σας αγαπώ όλους εξίσου, ακόμη και αυτούς που δεν θέλουν ή δεν πρόλαβαν πληρώσουν για να μπουν στο γκρουπ του WhatsApp. 

Εσείς που θα πληρώσετε, πρώτον, στηρίζετε το νιουζλέτερ και για όλους τους υπόλοιπους. Λουστείτε την ευγνωμοσύνη τους μέσα από το ίντερνετ. Θέλω μόνο να σας θυμήσω πάλι να αφήστε ένα email και ένα τηλέφωνο μέσα στις φόρμες του PayPal για να σας βάλω το γκρουπ, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί αμέσως. Φυσικά, αν δεν θέλετε, δεν είστε αναγκασμένοι να μπείτε στο γκρουπ. Μπορείτε απλά να δωρήσετε τα χρήματα για το καλό του νιουζλέτερ. Επίσης, αν μπείτε, μπορείτε να βγείτε όποτε θελήσετε. Ό,τι θέλετε μπορείτε να κάνετε. Πάντως σας προτείνω να γραφτείτε τουλάχιστον μέχρι και τη νύχτα της 3ης Νοεμβρίου 2020. Θα είναι καλό να την περάσουμε μαζί αυτή την εμπειρία. 

Αυτό το πείραμα ξεκινάει σήμερα, ξημερώματα Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020, και θα κρατήσει ένα χρόνο ακριβώς. Για τόσο καιρό θα μείνει ενεργό το WhatsApp Goup. Πώς θα θυμηθώ ότι πέρασε ο χρόνος και τελείωσε το πείραμα, ρωτάτε; Ε, νομίζω ότι θα καταφέρω να θυμηθώ τη συγκεκριμένη ημερομηνία.  

σήμερα είναι τα γενέθλιά μου

γραφτείτε

5 ευρώ
50 ευρώ

αύριο (εντάξει, σήμερα) στην Καθημερινή

γράφω για το πάρτι του 2024. Συγκεκριμένα, επειδή μετά από επτά μήνες πανδημίας πολύς κόσμος εξακολουθεί να μην έχει καταλάβει τι συμβαίνει, προτείνω σε όλους και σε όλες να κάνουν μια (όχι εντελώς αυθαίρετη) υπόθεση: ότι η πανδημία θα τελειώσει το 2024. Όχι νωρίτερα. 

Η αφορμή γι' αυτό το άρθρο είναι το ότι πολλοί πολύ λογικοί και συμπαθείς μου άνθρωποι, που ξέρουν τι τους γίνεται γενικά, αντιδρούν με εντελώς παράλογο και ανορθολογικό τρόπο στο θέμα της πανδημίας, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες εκφάνσεις της ζωής και της δραστηριότητάς τους. Είναι σαν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής μας συμπεριφοράς να υπαγορεύεται όχι από τη λογική και τη σκέψη, αλλά μια ψυχολογική άμυνα που εκφράζεται ως άρνηση και τυφλότητα απέναντι στο φαινόμενο. 

Ο Νικόλας Χρηστάκης σε πρόσφατο άρθρο του έγραφε ότι από το 2024 και μετά θα ξεμπερδέψουμε από τον κορωνοϊό. Αν αυτό το παίρναμε ως θέσφατο, πώς θα κανονίζαμε τις δουλειές μας, τι πλάνο θα κάναμε για τις ζωές μας στο μεσοδιάστημα; 

Το κείμενο θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί

Σας υπόσχομαι ότι καταλήγει σε ένα (κάπως) αισιόδοξο μήνυμα. 

και τώρα, για να μην ξεχνιόμαστε, μερικά λινξ


Γράψτε στο Google "ο μάγος του Οζ". Κάτω από τις φωτογραφίες δεξιά, πατήστε τα κόκκινα γοβάκια. Ωραίο; Να μια λίστα με άλλα 35 easter eggs του Google

Θυμάστε που σας είχα γράψει πρόσφατα για τη Σουζάνα Κλαρκ και τα βιβλία της; Και το ότι έπασχε από μια μυστήρια ασθένεια που την εμπόδιζε να γράψει; Εδώ η πρόσφατη συνέντευξή της στον New Yorker

Αυτά τα σύννεφα (!) 

Ένας στους τρεις αμερικανούς πιστεύουν σε κάποιο βαθμό τις παλαβομάρες της συνωμοσιολογικής σέχτας QAnon. Εν τω μεταξύ, ερευνητές του Cornell ανέλυσαν 38 εκατομμύρια άρθρα για να εντοπίσουν τους superspreaders των fake news και της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ. Μαντέψτε ποιος ήταν ο νούμερο ένα superspreader παραπληροφόρησης.  

400.000 άνθρωποι είδαν την AOC να παίζει live Among Us στο Twitch. Το ότι καταλαβαίνω όλες τις λέξεις της προηγούμενης πρότασης με κάνει να αισθάνομαι πάλι νέος. Πράγμα χρήσιμο αυτή την ημέρα. 

Ένα άρθρο σχετικό με αυτό που γράφω αυτή την εβδομάδα στην Καθημερινή: για την οικονομική κρίση δεν φταίνε τα lockdowns -φταίει η κατάρρευση της ζήτησης. Πολλοί επιχειρηματίες ακόμα αδυνατούν να το καταλάβουν αυτό. 

Σε αυτό το βίντεο ένα αυτοκίνητο με τ' όνομα SSC Tuatara σπάει το ρεκόρ ταχύτητας από αυτοκίνητο παραγωγής σε δημόσιο δρόμο: 532 χιλιόμετρα την ώρα. Είναι εκπληκτικό, σε κάποιο σημείο οι γραμμές του δρόμου μοιάζουν να ενώνονται σε μία λευκή ευθεία. 

Γιατί είναι προτιμότερο να καταπολεμούμε τη φτώχεια δίνοντας κατευθείαν χρήματα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, και όχι βοήθεια σε είδος. 

Όλες οι μπάλες σε αυτό το βίντεο κινούνται σε ευθεία γραμμή.

Ένα από τα πράγματα που προβλέπω ότι θα εξαφανιστούν από την ανθρώπινη δίαιτα τις επόμενες δεκαετίες είναι η ζάχαρη. Εδώ ένα αφιέρωμα στις προσπάθειες που γίνονται να μειωθεί η προσθήκη ζάχαρης σε τρόφιμα και γλυκά. 

Εδώ ένα βίντεο με σκηνές από μια στρατιωτική παρέλαση του Αιγυπτιακού στρατού. Διαβάζοντας τις λέξεις αυτές σας εγγυώμαι ότι δεν μπορείτε να φανταστείτε το θέαμα που θα αντικρίσετε πατώντας το λινκ. 

ναι, αλλά τελικά γιατί σας έκανα εκείνη την ερώτηση την προηγούμενη εβδομάδα; 

Γιατί σας ρώτησα "πόσα θα πληρώνατε ευχαρίστως για να το λαμβάνετε για ένα χρόνο;". Εν μέρει από περιέργεια, αλλά βασικά δεν το ρώτησα για εμένα. Το ρώτησα για εσάς. Για να σκεφτείτε αυτή την ερώτηση και να καταλήξετε σε μια απάντηση με ένα νούμερο. Ώστε σήμερα να έχετε αυτό το νούμερο στο μυαλό σας. Δεν έχω ιδέα αν έπιασε το κόλπο -υποθέτω ότι θα το μάθουμε σύντομα. Αν δεν έπιασε θα κλονιστεί σφόδρα η εμπιστοσύνη μου στους Τβέρσκι και Κάνεμαν.   

τι είχατε απαντήσει; 

1128 από εσάς απάντησαν, ένα ιλιγγιώδες νούμερο, και οι περισσότεροι θα δίνατε 20 ευρώ για να το διαβάζετε αυτό το πράγμα κάθε εβδομάδα για ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, έλαβον: 
34,4% 20 ευρώ
28,2% 0 ευρώ 
23,6% 5 ευρώ 
4,7% 50 ευρώ 
9,1% Άλλα νούμερα (από 1 μέχρι 5000 ευρώ) και πολύ ενδιαφέροντα επεξηγηματικά μηνύματα, πολλά από τα οποία (ξέρετε ποιοι είστε) με συγκίνησαν βαθιά. 

Ώχου πανάθεμά σας πάλι. 

τελευταία ευκαιρία

5 ευρώ
50 ευρώ
https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2020 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.