Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να κατορθώσει τα πάντα

αυτό είναι κάτι γνωστό, δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί, ή και ο καθένας χώρια, οπότε καθώς ο κόσμος καταρρέει και τα λοκντάουν απλώνονται ξανά στις πόλεις των ανθρώπων, επιτρέψτε μου να σας πάρω μαζί σε μια περιήγηση στις εσχατιές του ανθρώπινου νου, στα άκρα της φαντασίας και της δημιουργικότητας, σε έναν κόσμο γνώσης και σοφίας που λέγεται: τα βραβεία Ig Nobel. 

Είναι αυτή η ετήσια λίστα επιστημονικών βραβείων που τιμούν τις πιο απροσδόκητες, παλαβές ή αστείες -αλλά αληθινές- επιστημονικές δημοσιεύσεις. Και εδώ θα επιλέξω τις καλύτερες φετινές και κάποιες αξιοσημείωτες από προηγούμενα χρόνια για να σας επισημάνω. Νομίζω ότι το χρειάζεστε. Εγώ το χρειαζόμουν. 

Πρώτα απ' όλα, τι να πει κανείς για τους ερευνητές από τον Καναδά και τις ΗΠΑ που ανέπτυξαν μια μεθοδολογία για να διαπιστώνουν αν κάποιος είναι νάρκισσος μελετώντας τα φρύδια του. Βραβείο Ψυχολογίας, 2020

Ή για την έρευνα μιας ομάδας επιστημόνων από δέκα χώρες (!) που μελέτησαν τη σχέση που μπορούν να έχουν οι εισοδηματικές ανισότητες σε μια χώρα με το πόσο συχνά τα μέλη του πληθυσμού της χώρας φιλιούνται στο στόμα. Βραβείο Οικονομικών, 2020 

Ή για την έρευνα του αμερικανού επιστήμονα που μέτρησε το ποσοστό των εντομολόγων που φοβούνται τις αράχνες (οι οποίες, φυσικά, δεν είναι έντομα). Βραβείο Εντομολογίας, 2020 

Ή, πώς θα μπορούσε να ξεχάσει κανείς την έρευνα επιστημόνων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ με τίτλο "Πειραματικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι μαχαίρια κατασκευασμένα από κατεψυγμένα ανθρώπινα κόπρανα δεν λειτουργούν", η οποία μελετά το αν μαχαίρια κατασκευασμένα από κατεψυγμένα ανθρώπινα κόπρανα λειτουργούν. Βραβείο Επιστήμης Υλικών, 2020

Πάμε όμως πιο βαθιά στην αναζήτηση της αλήθειας, περνώντας σε άλλες, σχεδόν φιλοσοφικές σφαίρες: Τι προστασία παρέχει απέναντι σε διάφορους καρκίνους (στήθους, ωοθηκών, προστάτη) και απέναντι στα εμφράγματα του μυοκαρδίου η κατανάλωση πίτσας που έχει παρασκευαστεί και καταναλωθεί στην Ιταλία; Πώς επηρεάζεται η θερμοκρασία του όσχεου των Γάλλων ταχυδρόμων ανάλογα με το αν οι ταχυδρόμοι φορούν ή όχι ρούχα; Πόσα λίτρα σάλιου παράγει καθημερινά ένα 5χρονο παιδί*; Ποιας χώρας τα χαρτονομίσματα είναι καλύτερος φορέας βακτηρίων; Μπορούν στ' αλήθεια οι έμπειροι γευσιγνώστες να διαπιστώσουν αν υπάρχει μια μύγα μέσα στο κρασί μόνο από τη μυρωδιά; Είναι το ανθρώπινο σάλιο ικανοποιητικό καθαριστικό υγρό για επιφάνειες; Πόσες θερμίδες θα προσέφερε μια δίαιτα βασισμένη στην κατανάλωση ανθρώπινου κρέατος, σε σχέση με τις παραδοσιακές δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση κρέατος από άλλες πηγές; 

Είναι ερωτήματα όλα αυτά. Υπάρχουν κι άλλα. Τόσα πολλά ερωτήματα. Τουλάχιστον σήμερα μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη ζωή και τις προκλήσεις της γνωρίζοντας ότι κάποια από αυτά, κάποιοι, κάπου τα ψάχνουν. Γιατί τα ψάχνουν; Κανείς δεν ξέρει. Αλλά τα ψάχνουν.  

Και ξέρετε τι γίνεται, αργά ή γρήγορα, μ' όποιον ψάχνει. 

ghibli
ένα δωράκι: οι άνθρωποι από το στούντιο Ghibli ανέβασαν εκατοντάδες καρέ από πολλές από τις ταινίες τους, για να τις χαζέψετε ή να τις κατεβάσετε. Είναι σαν έργα τέχνης -πολλά κάνουν ό,τι πρέπει για screensavers, αν έχετε οθόνες σχετικά χαμηλής ανάλυσης. 

αύριο στην Καθημερινή

γράφω για την τραγωδία που πάει να συμβεί στις ΗΠΑ και τα απίστευτα πράγματα που ενδέχεται να δούμε (κατάπληκτοι και σοκαρισμένοι) απο τις 3 Νοέμβρη και μετά. Η αφορμή ήταν αυτό το πολύ τρομακτικό άρθρο στον Atlantic, που εξηγεί με λεπτομέρειες το πολιτικό και δικαστικό χάος που ετοιμάζει το ρεπουμπλικανικό κόμμα για να σαμποτάρει και να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Εδώ, εξάλλου, μπορείτε να παρακολουθείτε μια σύνθεση των δημοσκοπήσεων και των προβλέψεων, για να έχετε μια εικόνα. Αυτή την εβδομάδα θα έχουνε και debate εκεί πέρα. Τι θα ακούσουν τα αυτιά μας, τι θα δουν τα μάτια μας, αναρωτιέμαι. Τέλος πάντων, το άρθρο θα ανέβει εδώ το σαββατόβραδο

Θυμίζω ότι το προηγούμενο Σάββατο είχα γράψει για το ότι, μέσα σε όλα αυτά, η χώρα μας έχει μια τελευταία ευκαιρία να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο και να σχεδιάσει μια οικονομία που παράγει αρκετό πλούτο για να πληρώνουμε μισθούς, συντάξεις και τόκους, και να μένει και τίποτε για καμιά επένδυση σε υποδομές, παιδεία, υγεία και άλλα απαραίτητα. Γιατί 10 χρόνια; Γιατί μετά λήγει η περίοδος χάριτος που έχουμε από τους δανειστές (τους θυμάστε;) και πάμε πάλι για χρεοκοπία. 

το βιβλίο της εβδομάδας

In Lviv
Αυτό που βρίσκεις ένα βιβλίο που δεν έχεις καν ακουστά σε βιβλιοπωλείο και από το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο σε κερδίζει και σε πείθει και το παίρνεις μου συμβαίνει πια πολύ σπάνια. Μου συνέβη με αυτό. Το "East West Street" του βρετανού δικηγόρου Φίλιπ Σαντς είναι, ουσιαστικά, η αληθινή, συναρπαστική ιστορία τεσσάρων ανθρώπων τους οποίους συνδέει μία πόλη, το Λβιβ της Ουκρανίας. Η πόλη αυτή είχε διάφορα άλλα ονόματα παλιά (Λέμπεργκ, Λβοβ) 
και δεν βρισκόταν πάντα στην Ουκρανία. Από το 1914 μέχρι το 1944 η πόλη άλλαξε χώρα οκτώ φορές, και ήταν ένα κομβικό σημείο για την εξέλιξη της "τελικής λύσης" των Ναζί και, παραδόξως, κομβικό σημείο και για την ανάπτυξη της έννοιας του διεθνούς Δικαίου μετά τον πόλεμο. Ο συγγραφέας μας παίρνει μαζί του σε μια γιγάντια βιβλιογραφική και δημοσιογραφική έρευνα για να εντοπίσει τις λεπτομέρειες της ζωής των τεσσάρων: του Χανς Φρανκ, αξιωματούχου του Ναζιστικού Κόμματος που ήταν ένας εκ των υποδίκων στη δίκη της Νυρεμβέργης, του εβραίου δικηγόρου Χερς Λάουτερπαχ, που έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του θεωρητικού υποβάθρου για τα δικαιώματα των ατόμων απέναντι στη βία των κρατών, και εισήγαγε την έννοια του "εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας", του εβραίου δικηγόρου Ραφαήλ Λέμκιν, που εισήγαγε πρώτος την έννοια της "γενοκτονίας" ως έγκλημα, και του παππού του συγγραφέα Λέον. Όλες οι ιστορίες ξεκινούν από το Λβιβ και καταλήγουν στην ιστορική κορύφωση της Νυρεμβέργης (και, στην περίπτωση του Λεόν, στο Παρίσι), και η διαδρομή είναι σαν στιβαρό αστυνομικό μυθιστόρημα, γεμάτη απρόοπτα, εκπλήξεις, ανατροπές και απίστευτες συμπτώσεις. 

Το συστήνω, ειδικά σε όσους ενδιαφέρονται για την ευρωπαϊκή ιστορία και την ιστορία του 2ου Π.Π. -αυτό το βιβλίο προσφέρει μια φρέσκια ματιά και ασχολείται με θέματα και πρόσωπα που τα "παραδοσιακά" ιστορικά βιβλία κανονικά αγνοούν. 

και τώρα, τα λινξ

Μέχρι πότε θα κρατήσει η πανδημία; Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, θα ξεμπερδέψουμε το 2022, το νωρίτερο. Στην καλύτερη περίπτωση. Διαβάστε, δε, και την έκθεση του ιδρύματος που έχει με τη γυναίκα του, το οποίο παρακολουθεί πώς τα πάει η ανθρωπότητα στους 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη που συμφώνησαν τα κράτη του κόσμου το 2015. Μέχρι το 2019, λέει, ο κόσμος προόδευε σε όλα. Το 2020 πήγαν πίσω σχεδόν όλα. Σε κάποιες περιπτώσεις, σοβαρές προσπάθειες για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων του ανθρώπινου είδους πήγαν πίσω ως και μια δεκαετία. Μέσα σε ένα χρόνο. 

Εδώ, μια καταγραφή για τις εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο. Έχετε καταλάβει πια ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα όσο τα υπόσχονταν ειδικοί και μη την άνοιξη. Η ιστορία αυτή θα τραβήξει πολύ. 

Ενδιαφέρον: σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο που δουλεύουμε που έχει προκαλέσει η πανδημία. Εμείς, παρεμπιπτόντως, το έχουμε ξαναγυρίσει στην τηλεεργασία. Οπότε ξέρετε, όταν με βλέπετε στην τηλεόραση: από κάτω είμαι με τη βερμούδα.   

2 στους 3 αμερικανούς νέους δεν γνωρίζουν ότι 6 εκατομμύρια Εβραίοι εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα. 11% πιστεύουν ότι το Ολοκαύτωμα το προκάλεσαν οι Εβραίοι. Σκούρα τα πράγματα. 

Άλλη μια εβδομάδα, άλλο ένα τεράστιο άρθρο με αποκαλύψεις για το μπάχαλο εντός του Facebook, και την αδυναμία της εταιρείας να ελέγξει το ίδιο της το προϊόν και τις τραγικές του συνέπειες. 

Εκείνη η φορά που η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ προήδρευσε σε μια θεατρική δίκη με θέμα μια διαμάχη ανάμεσα στον Ορέστη και την Ηλέκτρα, τα αδέρφια από την τραγωδία του Αισχύλου. 

Τέλος, το ταλέντο της εβδομάδας, από το ΤικΤοκ*μισό λίτρο. Η απάντηση είναι μισό λίτρο. 

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2020 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.