Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

έχω πολλά να σας πω, αλλά δεν μπορώ

συγκεκριμένα, έχω πολλά ενδιαφέροντα νούμερα και συμπεράσματα εδώ δίπλα, στο αρχείο που κοιτάζω στον υπολογιστή μου, τα οποία είμαι σίγουρος ότι θα σας αρέσουν και θα τα βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέροντα και θα εκπλαγείτε. Αλλά δεν μπορώ να σας τα πω, επειδή θα τα δημοσιεύσουμε τη Δευτέρα το πρωί και δεν κάνει να χαλάσω την έκπληξη.

Προέρχονται από την καινούργια πανελλαδική έρευνα που κάναμε για το πώς ζουν οι Έλληνες σήμερα, μέσα στην κρίση και την καραντίνα, και τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά. Ένα νούμερο θα βρείτε στο αυριανό άρθρο της Καθημερινής. Τα υπόλοιπα, το πρωί της Δευτέρας στο dianeosis.org. Το ίδιο απόγευμα στις 17:00, θα συζητήσουμε με ένα Zoom για τα αποτελέσματα (χωράνε πολλή κουβέντα) με το Στράτο Φαναρά, τον Πάνο Τσακλόγλου, τη Μαρίνα Οικονόμου και τον Στάθη Καλύβα. Γράφεστε εδώ. Όπως και την προηγούμενη φορά, αν μπείτε λίγα λεπτά πιο νωρίς μπορεί να δείτε εκτός προγράμματος bloopers που δεν θα υπάρχουν στο αρχείο που θα ανέβει στο YouTube μετά το πέρας της συζήτησης. Κάτι θα σκεφτώ.  

Εν τω μεταξύ, μπορείτε να δοκιμάσετε να απαντήσετε κι εσείς -ανώνυμα- σε πέντε από τις ερωτήσεις της έρευνας εδώ, για να δούμε πόσο κοντά είστε με το γενικό πληθυσμό, πόσο παρόμοια ζείτε αυτή την πρωτοφανή, κοινή μας εμπειρία. 

αύριο στην Καθημερινή

γράφω για τις αόρατες συνέπειες της κρίσης στην ψυχική υγεία πολλές από τις οποίες, αντίθετα με άλλες συνέπειες, δεν μπορούμε καν να τις φανταστούμε. Για παράδειγμα: τι σημαίνει το ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πάνω από ένα μήνα να αγγίξουμε άνθρωπο εκτός του νοικοκυριού μας; Το έχετε σκεφτεί; 

Θα δημοσιευτεί εδώ το Σαββατόβραδο. Θυμίζω ότι την προηγούμενη εβδομάδα (τη Μεγάλη Παρασκευή!) είχα γράψει για το ότι ο κόσμος, όταν ξαναβγούμε, δεν θα είναι ο ίδιος

το βιβλίο της εβδομάδας
(επιτέλους, τελείωσα ένα!)

Αυτό το βιβλίο δεν είναι μια απλή βιογραφία των Beatles -κάτι που, ως θέμα, μπορεί και να μην σας ενδιαφέρει πολύ- αλλά μια κριτική καταγραφή της πορείας τους τη δεκαετία του '60 και, παράλληλα, μια καταγραφή των κοινωνικών και των πολιτικών συνθηκών της εποχής. Πάρα πολύ ωραίο.

Απλά, αν το ακούτε σε audiobook όπως εγώ, σε πολλά σημεία θα σας λείπει πολύ κάτι αυτονόητο: τα τραγούδια. Εγώ έφτιαξα μια πατέντα με το Spotify στο μόνο διάστημα που μπορώ να ακούω πια audiobooks: το σφουγγάρισμα 

και τώρα, τα λινξ


Ένα μεγάλο, αναλυτικό κείμενο από τον Μπιλ Γκέιτς για όλα όσα ξέρουμε για τον κορωνοϊό, για τα πάρα πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε και για τις προσπάθειες που γίνονται για την εξεύρεση λύσης. Επίσης από τον Μπιλ Γκέιτς αυτή την εβδομάδα (πολυγραφότατος): ένα άλλο πολύ ωραίο κείμενο στον Economist, μικρότερο, με έμφαση στις τρεις τεχνολογικές επαναστάσεις στο χώρο της υγείας που επιταχύνονται από την πανδημία. Το κείμενο αυτό ξεκινά με την εξής φράση: 

"When historians write the book on the covid-19 pandemic, what we’ve lived through so far will probably take up only the first third or so. The bulk of the story will be what happens next".

Οι μισοί θάνατοι από Covid-19 στην Ευρώπη συνέβησαν σε οίκους ευγηρίας

Τα 7 πράγματα που πρέπει να κάνει μια χώρα για να βγει από την καραντίνα και να επανεκκινήσει την οικονομία της με σχετική ασφάλεια. Ενδιαφέρον. Και δύσκολο. 

Πόσοι είναι πραγματικά οι θάνατοι που προκαλεί ο κορωνοϊός; Πολύ περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους που ανακοινώνονται. Μια πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή που επιβεβαιώνει ότι αυτό που ζούμε είναι μια παγκόσμια ανθρωπιστική τραγωδία, όχι "γρίπη". 

Ένα εξαιρετικό άρθρο από τον εξαιρετικό συγγραφέα και γιατρό Σιντάρντα Μουκέρτζι (που έχει γράψει δύο φανταστικά βιβλία, ένα για την ιστορία του καρκίνου και ένα για την ιστορία του γονιδίου). Το άρθρο έχει για θέμα το τι συμβαίνει μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό όταν κολλάει τον SARS-CoV-2 και εισάγει μια παράμετρο (τη σημασία του ιικού φορτίου όταν κολλάει κάποιος) που είναι κάπως παραγνωρισμένη σε αυτή τη φάση. 

Ο venture capitalist Μαρκ Αντρίσεν (ο οποίος 1: στα παλιά τα χρόνια, στην εποχή μου, είχε φτιάξει το Netscape και 2: είναι ακόμα μόλις 48 χρονών) πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία βρέθηκε τραγικά ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την κρίση επειδή έχει εξαφανιστεί η κουλτούρα του "να χτίζεις". Οτιδήποτε. Δρόμους, αναπνευστήρες, υποδομές, σχολεία, κατοικίες. Σε αυτό το άρθρο υποστηρίζει ότι τώρα είναι η ώρα η Αμερική να αρχίσει πάλι να χτίζει

Επίσης πολύ ωραίο: Αυτό το σκληρό, λιτό και ξεκάθαρο κείμενο που εξηγεί γιατί οι ΗΠΑ είναι, πια, ένα failed state. Η κρίση, γράφει ο (εξαιρετικός συγγραφέας και δημοσιογράφος) Τζορτζ Πάκερ, αποκαλύπτει προϋπάρχουσες τραγικές δυσλειτουργίες στο κράτος και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η πολιτική σε αυτή τη χώρα. Ο Τραμπ είναι μόνο το σύμπτωμα. Η ασθένεια προϋπήρχε. 

Κι αυτό ενδιαφέρον: Η ιδέα της ομοιόμορφης εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης για παιδιά είναι εντελώς άκυρη, κάθε απόπειρα καταδικασμένη σε αποτυχία. "One-size-fits-all education barely works in a classroom", γράφει η κυρία, "but it is completely unmanageable with kids spread out across their various households working independently". 

Το παγκόσμιο αναγκαστικό πείραμα τηλεεργασίας και άλλων με-το-ζόρι και από-ανάγκη τεχνολογικών λύσεων. 

Πώς κάνει προπόνηση μια κολυμβήτρια σε καραντίνα; Έτσι *ημότζι με ανοιχτό το στόμα*

Τέλος, δύο λινξ χωρίς άμεση σχέση με την πανδημία, έτσι, για να ξεσκάσουμε.

Μια από τις απολαύσεις του ίντερνετ είναι να γράφει κάποιος κάτι, συνήθως κάτι βαρύγδουπο και γεμάτο στόμφο, και να τρώει μια μεγαλοπρεπή, μεγαλειώδη λεκτική φάπα, ένα τέλειο επιχείρημα που διαλύει αυτό που έγραψε ολοκληρωτικά και υπέροχα. Είναι ακόμα πιο ωραίο -μα δύσκολο- όταν γίνεται επιτυχημένα με απάντηση σε έκταση ολόκληρου άρθρου. Αυτή την εβδομάδα βρήκα ένα θαυμάσιο παράδειγμα.
Εδώ το άρθρο ενός λαοπρόβλητου αρθρογράφου.
Εδώ η υπέροχη απάντηση

Σας αφήνω με αυτή τη μικρή ηρωίδα. Καλό Σαββατοκύριακο και να προσέχετε. 

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2020 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.