Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

σε αυτό το γράμμα σας έχω:

🔘 μια θαυμάσια ιστορία ανοργανωσιάς 
🔘 τρεις προτάσεις για την πανδημία
🔘 37 λινξ
🔘 τα νέα του 241020 Club (κοντεύει) και
🔘 4 φωτογραφίες πανέμορφων μαϊμούδων


Μια φορά και έναν καιρό, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χάσει τις εκλογές, είχε τουιτάρει ότι όχι, δεν έχασε, ότι δήθεν τον έκλεψαν και μετά πήγε για γκολφ. Οι υπεύθυνοι της καμπάνιας του οργάνωσαν μια μεγάλη συνέντευξη τύπου στο Four Seasons της Φιλαδέλφειας για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την τρομερή κλοπή και να συγκλονίσουνε τον κόσμο και να παρουσιάσουν τα αδιάσειστα στοιχεία.

Μόνο που κάποιος κάπου κάπως κάτι δεν κατάλαβε, ή κάποια παρανόηση συνέβη, και έκλεισε για το event το Four Seasons της Φιλαδέλφειας, αλλά όχι το Four Seasons το ξενοδοχείο, όπως θα περίμενε κανείς. Και μετά προφανώς ήταν πολύ αργά για να αλλάξουν τη διεύθυνση στην πρόσκληση. 

Οπότε η συνέντευξη τύπου των στελεχών της καμπάνιας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την Προεδρία της ισχυρότερης χώρας του κόσμου συνέβη στο πάρκινγκ του Four Seasons Total Landscaping, ενός φυτωρίου που βρίσκεται σε ένα βιομηχανικό πάρκο στα περίχωρα της Φιλαδέλφειας, ανάμεσα σε ένα βιβλιοπωλείο πορνογραφικών βιβλίων και ένα αποτεφρωτήριο. Δεν παρουσίασαν κανένα στοιχείο. 

Αυτό είναι κάτι που συνέβη στον κόσμο μας αυτή την εβδομάδα

Και τώρα,       

δυο προτάσεις για την πανδημία


Η Ελλάδα σαρώνεται από το δεύτερο και χειρότερο κύμα της πανδημίας. Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές σχεδόν σίγουρα οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από Covid στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τους χίλιους. Το απόγευμα ήταν 997, και το ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή την υπόθεση είναι από μόνο του μια φρίκη. Άνθρωποι πεθαίνουν από αυτό το πράγμα τώρα που μιλάμε, και είναι θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Γι' αυτό επαναφέρω εδώ την πρόταση που είχα κάνει όταν ακόμα οι νεκροί ήταν λιγότεροι από 500 (πριν από μόλις 27 ημέρες): να μάθουμε τα ονόματά τους. Να μάθουμε τι χάσαμε.

Ταυτόχρονα, όλοι γκρινιάζουμε για το πόσο ανεύθυνοι πολίτες είμαστε εμείς οι Έλληνες και πόσο χάλια τα κάνει η κυβέρνηση και τι κακοί που είναι οι νέοι που δεν έχουν συνείδηση και πάνε στα πάρτι και, ΟΚ, σωστά όλα αυτά, απλά να έχουμε στο νου μας ότι σε όλη την Ευρώπη γίνεται ακριβώς το ίδιο. Σε αυτό που μας συμβαίνει -αντίθετα με τη χρεοκοπία της προηγούμενης δεκαετίας, ας πούμε-, δεν φταίμε μόνο εμείς, φταίει κυρίως ένας ανεξάρτητος, εξωτερικός παράγοντας, κι αυτό νομίζω ότι δεν ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε.  

Σε αυτές τις περιπτώσεις στη μικρότερη κλίμακα της ιδιωτικής ζωής, όπου το διακύβευμα είναι μικρότερο και οι αποτυχίες μόνο προσωπικές, έχω διαπιστώσει ότι το μόνο πράγμα που πιάνει είναι μια προσπάθεια. Μια χειρονομία. Μια κίνηση. Μια δράση, μια απάντηση, μια ανταπόκριση, μια 
 

προσπάθεια


Όταν ο κόσμος πεθαίνει και αρχίζουμε να γκουγκλάρουμε "τι είναι triage" δεν αρκεί να παίρνουμε μόνο τα απαραίτητα και αυτονόητα μέτρα που πήραμε και την άλλη φορά και να περιμένουμε μετρώντας τον κορωνοϊό στα λύματα. Πρέπει να κάνουμε κάτι. Κάτι μεγάλο, κάτι που να δείχνει ότι προσπαθούμε και παλεύουμε. Όχι λόγια, πράξεις. Αν η πανδημία είναι ακατάσχετη και ο αγώνας γίνεται κυρίως στο πεδίο της δημόσιας ψυχολογίας, η λάθος λύση είναι να δημιουργούμε υπερβολικές προσδοκίες για το εμβόλιο. Η σωστή, να κάνουμε κάτι που δίνει την εντύπωση της προσπάθειας, της απόπειρας του ελέγχου, ακόμα κι αν, στη χειρότερη περίπτωση, είναι μια ψευδαίσθηση. 

Αυτό έκαναν στη Σλοβακία, όπου έκαναν τεστ για Covid σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Όλοι τεστ. Δεν μαντεύουν τώρα πόσοι έχουν κολλήσει μετρώντας τα λύματα. Τους βρήκαν, κάθε έναν και κάθε μία, και κάθε Σλοβάκος και κάθε Σλοβάκα έμαθε αν έχει ή όχι, αν κινδυνεύει, αν πρέπει να κλειδαμπαρωθεί για λίγες ημέρες για να σωθεί η χώρα. Έκαναν κάτι. 

Αυτή είναι η δεύτερη πρότασή μου. 

Κι εδώ θέλω να σας πω ότι αντιλαμβάνομαι το βάρος και το πλάκωμα που πιθανότατα νιώθετε όποτε διαβάζετε τέτοια ή, στην εποχή μας, το βάρος που νιώθετε με το να υπάρχετε απλά σε αυτό τον κόσμο. Το συμμερίζομαι και το μοιράζομαι. Γι' αυτό θέλω σε αυτό το σημείο του γράμματος να αλλάξω το αφήγημα και να σας παρουσιάσω κάτι εντελώς διαφορετικό. 

Το πιο όμορφο μαϊμούδι του κόσμου. 

Κοιτάχτε αυτό το πανέμορφο μαϊμούδι. Pygathrix nemaeus το είδος, ζει στο Βιετνάμ, το Λάος και τα πέριξ, και κινδυνεύει με εξαφάνιση. Κοιτάχτε το. Μοιάζει απίθανο το ότι αυτό το πράγμα υπάρχει έτσι στον κόσμο μας. Τι σταυροδρόμια πήρε η εξέλιξη για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα; Από ποια γονιδιακή παλέτα διάλεξε, και με τι κριτήριο; Τι άλλο μπορεί να φτιάξει; Μπορεί να μας σχεδιάσει τους ουρανοξύστες του Ελληνικού; 

αύριο στην Καθημερινή

γράφω για το ότι ο πρωθυπουργός της χώρας αποκάλεσε τους ψεκασμένους "ψεκασμένους". Έχω σκέψεις περί αυτού. 

Το κείμενο θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί

διαΝΕΟδιαβάσματα

Αυτή την εβδομάδα προτείνω το εξής: ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις πραγματικές επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό, με χρήσιμα στοιχεία και την κατάρριψη μερικών μύθων για το θέμα.  

δείτε εδώ πόζα, σα σε διαφήμιση για χειμερινή κολεξιόν, με θεατρικότητα και angst στο ύφος, μη σας πω και με ennui. 

και τώρα, δεκάδες λινξ ποιότητας ΑΑ

Δεν το λέω επειδή είμαι μπροστά, αλλά έχω πολλά πολύ ενδιαφέροντα αυτή την εβδομάδα, αλλά πρώτα θέλω να σας βάλω αυτό, κι αν είναι να πατήσετε μόνο ένα, πατήστε αυτό. Η ProPublica, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ερευνητικής δημοσιογραφίας (τον οποίο παρεμπιπτόντως είχα επισκεφτεί πριν από χρόνια, οι πιστοί ίσως θυμάστε) έκανε μια έρευνα για το πώς στην Αριζόνα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες χάνουν την πρόσβαση σε επιδόματα και βοήθεια από το κράτος. Αλλά δεν σας το βάζω εδώ γι' αυτό. Ο οργανισμός, εκτός από την κανονική έρευνα, δημοσίευσε και μια μεταφρασμένη της εκδοχή σε "απλή γλώσσα", δηλαδή σε ένα κείμενο με απλές, ξεκάθαρες προτάσεις και με λίστες, για να γίνεται εύκολα κατανοητό και από άτομα με μαθησιακές δυσκολίες -δηλαδή σε αυτούς τους οποίους το κείμενο αφορά άμεσα. Μπορείτε να διαβάσετε την αρχική έρευνα εδώ και τη μετάφραση σε απλή γλώσσα εδώ. Το βρήκα θαυμάσιο και, για κάποιο λόγο που δεν έχω καταλάβει ακόμα, πολύ συγκινητικό. Σας προτείνω να το διαβάστε.   

Σύμφωνα με στοιχεία της άνοιξης από πόλεις των ΗΠΑ, 8 στις 10 μολύνσεις με κορωνοϊό συνέβαιναν σε εστιατόρια, γυμναστήρια, μπαρ και άλλους τέτοιους κλειστούς χώρους. Αν μπορώ να κάνω μια τρίτη πρόταση για την πανδημία (που την έχω ξανακάνει, αλλά την επαναλαμβάνω), είναι αυτή: να παραμείνουν κλειστοί αυτοί οι χώροι μέχρι να τελειώσουμε με τον κορωνοϊό. Και η υπόλοιπη κοινωνία και οικονομία να αναλάβει το βάρος υποστήριξης αυτών των ανθρώπων μέχρι τότε, για να μην καταστραφούν. Δεν είναι σπατάλη. Είναι επένδυση. 

Άλλο ένα άρθρο για τους ασθενείς με Covid που δεν γίνονται με τίποτε καλά. Είναι μια από τις πιο τρομακτικές πτυχές του φαινομένου, φρονώ. 

Το 1898 έγινε το μόνο πραξικόπημα που έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ. Ένοπλοι ρατσιστές μπούκαραν στο δημαρχείο του Γουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας και ανάγκασαν όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους -οι οποίοι για πρώτη φορά στην Ιστορία περιλάμβαναν και μαύρους- να παραιτηθούν. Η κυβέρνηση της χώρας δεν παρενέβη σε αυτή τη φρίκη.

Σύμφωνα με αυτό, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα προσπαθεί να κάνει κάτι παρόμοιο τώρα. Έστω κι αν αποτύχει -που δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποτύχει-, κάνει ζημιά στην υγεία της αμερικανικής δημοκρατίας και καταστρέφει ανεπανόρθωτα και το μόνο αξιόπιστο συντηρητικό πολιτικό πόλο στο πολιτικό της σύστημα. 

Γιατί έχασε ο Τραμπ. Ενδιαφέρουσα ανάλυση, δεν συμφωνώ με όλα. 

Επίσης ενδιαφέρον: Το 70% της αμερικανικής οικονομίας ψήφισε Μπάιντεν

Μια απίστευτη ιστορία δύο τύπων που βρήκαν με ανιχνευτή μετάλλων ένα θησαυρό των Βίκινγκ και μετά πήραν όλες τις λάθος αποφάσεις που θα μπορούσαν. Σαλάτα τα 'καναν. 

Δείτε επίσης σας παρακαλώ τα ξεκαρδιστικά αποσπάσματα από συνεντεύξεις που έπαιρνε αυτή η κυρία τη δεκαετία του '70 και του '80 από τους διάσημους της εποχής, ρωτώντας εντελώς απίθανα πράγματα, ενίοτε και με τρομερή αγένεια (εδώ και μια συνέντευξη που έδωσε η ίδια τις προάλλες, αφότου το βιντεάκι έγινε viral). Στο ίδιο θέμα, να ένα παρόμοιο αλλά πολύ πιο ανατριχιαστικό βίντεο με έναν παρουσιαστή τηλεπαιχνιδιού που καλωσόριζε τις γυναίκες παίκτριες με ένα φιλί στο στόμα. 

Αυτό το ενδιαφέρον επεισόδιο του Freakonomics για τις οικονομικές επιπτώσεις της φασαρίας. Του θορύβου δηλαδή. Επίσης: ο Μπιλ Γκέιτς έχει καινούριο podcast στο οποίο θα συζητά με τη Ρασίντα Τζόουνς ενδιαφέροντα θέματα για τον κόσμο μας και για το μέλ... ΩΠΑ

-μόλις έπαθα τρομερό διπλό deja vu, πρώτα μου φάνηκε ότι σας έχω ξαναγράψει για το podcast του Μπιλ Γκέιτς και της Ρασίντα Τζόουνς και αμέσως μετά ότι σας έχω ξαναγράψει ότι μου φάνηκε ότι σας έχω ξαναγράψει για το podcast του Μπιλ Γκέιτς και της Ρασίντα Τζόουνς. Δεν είμαι καλά.

Ίσως ήρθε η ώρα για ένα διάλειμμα για λίγη ακόμη μαϊμουδένια ομορφιά. 

Κοιτάχτε ύφος, σα το βάρος της ύπαρξης, οι σκοτούρες, τα σεκλέτια, να βαραίνουν τους κυρτούς, πανέμορφους, σα με κασμίρι επενδυμένους μικρούς ώμους του. Κοιτάχτε βλέφαρα. 

αλλά ας συνεχίσουμε


Μια ανάλυση για τα σχολεία και την εκπαιδευτική διαδικασία -η οποία, λέει, ήταν χάλια και πριν από την πανδημία. 

Καθώς περιμένετε την 4η σεζόν του The Crown (μεθαύριο!): Ένα ντοκιμαντέρ για την νίκη μιας ΑΙ στον αγώνα κατά του παγκόσμιου πρωταθλητή του Go. Δωρεάν στο YouTube. 

Άλλο ένα ντοκιμαντέρ, πιο μικρό (μόνο 8 λεπτά): Πώς βρίσκεις πόσο κορωνοϊό έχουν οι κάτοικοι μιας πόλης από τα λύματα

Πώς είναι να μεγαλώνεις στην Τουρκία του Ερντογάν

Αν σας αρέσουν οι ιστορίες αποτυχίας από τον κόσμο των επιχειρήσεων, αν δεν χορταίνετε ιστορίες περί WeWork, Theranos και τα τοιαύτα, να η ιστορία του Quibi. Τι είναι το Quibi; Ακριβώς. 

Ο πρώην CEO της Google υπέβαλε αίτηση να γίνει πολίτης της Κύπρου

Τα πανέμορφα νέα διαβατήρια της Νορβηγίας. Μήπως, αν δεν μπορεί η εξέλιξη, να μας σχεδιάσουν αυτοί τους ουρανοξύστες του Ελληνικού;

Αυτό το βίντεο συγκρίνει το γεωγραφικό μέγεθος γνωστών πόλεων. Εντυπωσιακό, αλλά λιγότερο εντυπωσιακό από το παρόμοιας τεχνοτροπίας συγκριτικό των φανταστικών διαστημοπλοίων, που σας έδειξα πρόσφατα. 

Τι έβαλε ο άνθρωπος. Το 'χω κάνει με κάλτσα και καλάθι με άπλυτα, αλλά χωρίς λίμνη ενδιάμεσα. 

Αυτός ο βορειομακεδόνας stand up κωμικός, επίσης, πολύ καλός. 

Τι σημαίνει συστημικός ρατσισμός; Να είσαι εκατομμυριούχος, διάσημος μουσικός και όταν αγοράζεις το καινούργιο σου σπίτι να έρχεται ο γείτονας για να σε ρωτήσει αν όντως εσύ αγόρασες το σπίτι, αν σου ανήκει. Λες και του φαίνεται απίστευτο. Μια εμπειρία του Αμίρ Τόμσον, του ντράμερ των Roots, όπως την έγραψε στο τουίτερ αμέσως μόλις του συνέβη. 

Αυτό το ωραίο αφιέρωμα στις πόλεις και τον αστικό σχεδιασμό. Μεταξύ άλλων περιέχει και εκείνο τον ύμνο στην Αθηναϊκή πολυκατοικία, που σας είχα ξαναδείξει. 

Σπουδαίο: Τα φορτηγά που θα πηγαίνουν στην Ουαλία από την Ιρλανδία θα πρέπει να περνάνε πρώτα από την Αγγλία, επειδή η κυβέρνηση ξέχασε να φτιάξει τελωνεία στην Ουαλία. Ένας θρίαμβος θα είναι αυτό το Brexit, σπουδαία ιδέα, καταπληκτική εκτέλεση, όχι μπράβο.  

τέλος, ένα update για το WhatsApp γκρουπ


Όπως είπαμε και την προηγούμενη φορά, κάναμε μια κλήρωση για να γεμίσουμε το WhatsApp group, το διαβόητο "241020 Club" με 60 τυχερούς που ήθελαν πάρα πολύ, συνεισφέροντας και στα λειτουργικά έξοδα αυτού εδώ του νιουζλέτερ. 222 από εσάς θέλατε πάρα πολύ και δηλώσατε συμμετοχή και την Τετάρτη το βράδυ έγινε η προαναφερθείσα κλήρωση εδώ στο σαλόνι από όπου σας γράφω και τώρα. Παρεμπιπτόντως, 222 ήταν το λεωφορείο που έπαιρνα για να πάω στο πανεπιστήμιο τα αρχαία χρόνια. Ίσως να είναι τυχαίο, ίσως όχι. Αν πάντως είστε μία ή ένας από τους 222 και δεν έχετε λάβει ένα email με τον κομψό τίτλο "YOU WON!" τότε είτε ψαχτείτε στα spam είτε περιμένετε. Αν κάποιοι από τους 60 νικητές δεν γραφτούν στο PayPal μέχρι την επόμενη Τετάρτη, θα έχουμε επιλαχόντες. Ήδη έχουν γραφτεί οι 44, βεβαίως, αλλά κρατήστε την ελπίδα ζωντανή. Είναι το μόνο πράγμα που μας μένει. Αυτό, και οι πανέμορφες μαϊμούδες. 

τι σκέφτεσαι, μαϊμούδι; 
τι υπάρχει πίσω από το γεμάτο θλίψη βλέμμα σου; 
πιθανότατα τίποτε 
ίσως κάτι πεζό, τετριμμένο
σχεδόν ανθρώπινο
ίσως, δε, να σκέφτεσαι κάτι άλλο
το μόνο που μένει να πούμε τούτο το βράδυ

καλό σαββατοκύριακο σε όλους
https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2020 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.