Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

πώς θα αλλάξει ο κόσμος;


αυτό θέλω κυρίως να σας πω σήμερα. Τη χρειαζόμαστε αυτή την πληροφορία. Δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, να συσσωρεύονται παγκόσμιας κλίμακας προβλήματα, να πρέπει να διαχειριστούμε κοσμοϊστορικά γεγονότα τρεις φορές την ημέρα, πρέπει κάπου κάπως να βρεθεί μια φόρμουλα, μια μέθοδος, ένας τρόπος να αρχίσουμε να βρίσκουμε και λύσεις. 
 

πώς θα αλλάξει ο κόσμος; 

όταν το 3,5% του πληθυσμού ξεσηκωθεί και κατέβει για να διαδηλώσει ειρηνικά στους δρόμους. Έτσι λέει η Έρικα Τσένογουεθ, που είναι πολιτική επιστήμονας στο Χάρβαρντ. Δείτε και την ομιλία της σε ένα TEDx. Σύμφωνα με τη θεωρία της, τέτοιας κλίμακας ειρηνικές δράσεις δεν έχουν αποτύχει ποτέ να οδηγήσουν σε πολιτικές αλλαγές. 

Το 3,5% χρειάζεται. Για μετρηθείτε, πόσοι είμαστε; 

διαΝΕΟδιαβάσματα


Τα πολλά καινούργια κείμενα που βγάλαμε περιλαμβάνουν κλιματική αλλαγή, gig economy, τους οικονομικούς μηχανισμούς που θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας στο επόμενο διάστημα, μια προ-Covid έρευνα για τη χρήση του ίντερνετ στην Ελλάδα, τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία ως ιστορικό γεγονός, κι είχαμε και μια συνομιλία στο online Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν έχετε παράπονο. Προσπαθούμε. 

Την ερχόμενη Τετάρτη, δε, έχουμε κι άλλο διαΝΕΟσις LIVE (zoom link), αυτή τη φορά με θέμα τις αλλαγές που προκαλεί η πανδημία στην κοινωνία και την πολιτική, και καλεσμένους τον Τάσο Γιαννίτση, τη Μαριέττα Γιαννάκου και το Νίκο Δεμερτζή του ΕΚΚΕ. Γράφεστε εδώ

αύριο στην Καθημερινή

γράφω για το Facebook και τα άλλα social media. Η δικαιολογία ότι πρόκειται για "πλατφόρμες" και ότι δεν έχουν ευθύνη για ό,τι γράφεται γι' αυτές είναι, φυσικά, ένα ψέμα και σε αυτό το άρθρο προσπαθώ να εξηγήσω το γιατί. Θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί, όπως πάντα. 

Θυμίζω ότι την προηγούμενη Παρασκευή είχα γράψει για το ότι στις ΗΠΑ ο Τραμπ δεν είναι το πρόβλημα, είναι μόνο ο καταλύτης. Κι επίσης να σας πω εδώ ότι την μακροσκελέστατη ιστορία του προηγούμενου γράμματος, εκείνη με το "We Shall Overcome", την ανέβασα και στο site να υπάρχει. Άσχετο με την Καθημερινή αυτό, απλά το λέω. 

και τώρα, τα (πολλά) λινξ


Στο θέμα της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, να 33 λεπτά από τον Τζον Όλιβερ που εξηγούν ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα. Έχει ενδιαφέρον και για εμάς, κατά τη γνώμη μου. Το βίντεο καταλήγει σε ένα απόσπασμα θυμωμένης καταγγελίας μιας κυρίας με ζηλευτή παρρησία και θεαματικά εύγλωττο πάθος. Αξίζει να δείτε ολόκληρη την δική της τοποθέτηση σε αυτό το βίντεο. Είναι μόνο επτά λεπτά, αλλά τα λέει όλα. 

Αν θέλετε να μάθετε μερικά πράγματα για την ιστορία της καταπίεσης των μαύρων στις ΗΠΑ, διαβάστε προσεκτικά αυτό το τεράστιο άρθρο. Συνοψίζει αιώνες ρατσισμού και βίαιης καταστολής δικαιωμάτων. Στο τέλος θα είστε θυμωμένοι και θυμωμένες αλλά, αν δεν είστε θύματα ή απόγονοι των θυμάτων, θα θυμώσετε με την καλή, ενάρετη, ίσως και γόνιμη έννοια. Επίσης, αυτό το βιβλίο του ίδιου συγγραφέα. 

Το άλλο εξαιρετικό too-longread της εβδομάδας είναι αυτό, της Αν Άπλμπαουμ, που αφορά τους κολαούζους και τους σφουγγοκωλάριους. Τους ανθρώπους αυτούς που ιστορικά επιλέγουν να ακολουθήσουν αυταρχικούς ηγέτες και αντιδημοκρατικά καθεστώτα πηγαίνοντας κόντρα σε πρότερες αξίες και ιδανικά που μπορεί να πρέσβευαν. Μια απόπειρα να εξηγήσει τη συμπεριφορά των περισσότερων Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ σήμερα. Η ιστορία, λέει η Άπλμπαουμ, θα είναι αμείλικτη και με αυτούς, όπως ήταν και με όλους τους άλλους.

Ακόμα αξίζει να διαβάσετε την απίστευτη ιστορία του Φελισιέν Καμπούγκα, που κάποτε ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρουάντα. Χρηματοδότησε τη γενοκτονία των Τούτσι από τους Χούτου, μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ανθρώπινη ιστορία. Συνέβη το 1994: μέσα σε 100 ημέρες 800.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από φίλους, γνωστούς και γείτονες. Ο Καμπούγκα καταζητείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εδώ και 26 χρόνια. Ε. Τον έπιασαν

Επίσης ενδιαφέρον: η γελοία απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα από κάτι γκαφατζήδες αμερικανούς μισθοφόρους. 

Γιατί ανεβαίνει το χρηματιστήριο εν μέσω πανδημίας; Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με αυτό μπορεί να παίζει ρόλο ότι τζογαδόροι που δεν έχουν να ποντάρουν σε αθλήματα μπαίνουν μαζικά σε νέες online πλατφόρμες χρηματιστηριακών αγοραπωλησιών. 

Τo Twitter αφαίρεσε 32.242 λογαριασμούς με όλο το περιεχόμενό τους επειδή αποδείχτηκε ότι ελέγχονταν από τρία κράτη (Κίνα, Ρωσία, Τουρκία) και χρησιμοποιούνταν με τρόπο που παραβιάζει τους όρους χρήσης της υπηρεσίας -κυρίως για πολιτική προπαγάνδα. Έχει ενδιαφέρον ότι εντοπίστηκαν και άλλοι 150.000 λογαριασμοί που αναπαράγουν το υλικό των Κινέζικων λογαριασμών προπαγάνδας -αυτοί προς το παρόν δεν αφαιρέθηκαν. Το Twitter μετέφερε όλο αυτό το υλικό σε δύο συνεργαζόμενα ερευνητικά κέντρα για να τα μελετήσουν και να καταλάβουν πώς λειτουργούν αυτά τα δίκτυα. 

Ξέρατε ότι μπορείτε να δείτε ανά πάσα στιγμή ολόκληρο τον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1987 δωρεάν σε αυτό εδώ το site της ΕΡΤ; Έχει κι άλλο on demand περιεχόμενο από παλιές εκπομπές, λέει, δεν έχω προλάβει να το ψάξω (ERTFLIX το αποκαλούν ανεπισήμως) αλλά ειδικά αν είστε τίποτα μιλένιαλ σας προτρέπω εμφατικά να κάτσετε και να αφιερώσετε δυο ωρίτσες για να δείτε τον τελικό. Θα καταλάβετε πολλά πράγματα. Είναι ένα από τα θεμελιώδη κοινά βιώματα που διαμόρφωσαν αυτό που είμαστε σήμερα ως λαός. 

Να κάτι που μπορεί να μην γνωρίζατε: δεν ξέρουμε πόσοι άνθρωποι κατοικούν στη Βόρεια Μακεδονία. Κανείς δεν ξέρει

Κάτι άλλο που ίσως να μην ξέρετε: με ποιά χώρα συνορεύει περισσότερο η Γαλλία; Με ποια έχει σύνορο μεγαλύτερου μήκους, εννοώ. Δεν θα το βρείτε με τίποτε

Η ιστορία του βρετανού ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή που ξύπνησε από κώμα μιλώντας άπταιστα γαλλικά

Όχι τώρα, εξωγήινοι. (το σχετικό paper)

Καιρό είχαμε να δούμε ένα timelapse βίντεο. Τα θυμάστε; Να: Άμστερνταμ

Τέλος, πίστευα ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε όλοι: μια ταινία με θέμα τη Eurovision και πρωταγωνιστή το Γουίλ Φέρελ. Το τρέιλερ δεν είναι και πολύ ωραίο. Αλλά τέλος πάντων. Πορευόμαστε με ό,τι έχουμε ο καθένας. 

τέλος, τα κορωνολίνξ
(γιατί η κρίση δεν έχει τελειώσει, όπως θα δείτε ευθύς αμέσως)


Αυτά που δεν ξέρουμε. Μια απαραίτητη, απλή και κατανοητή καταγραφή των πάρα πολλών πραγμάτων που δεν γνωρίζουμε ακόμα για το πώς λειτουργεί ο SARS-Cov-2. Αυτό το πράγμα υπάρχει ακόμα ανάμεσά μας και δεν ξέρουμε πολύ βασικά πράγματα για το τι κάνει, πώς μεταδίδεται και πώς σκοτώνει. 

Πάρτε για παράδειγμα τους αρρώστους από Covid-19 που είναι άρρωστοι εδώ και δύο ή τρεις μήνες και δεν τους περνάει με τίποτε. Οι ιστορίες τους είναι πολύ τρομακτικές. Πότε θα γίνουν καλά; Κι αν δεν γίνουν καλά ποτέ;

Κάτι επίσης θεαματικό και ελάχιστα αντιληπτό από πολύ κόσμο: πώς συγκρίνεται ο αριθμός των θυμάτων αυτής της πανδημίας με άλλες μεγάλες πανδημίες, φυσικές καταστροφές και τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτή η θεαματική γραφική παράσταση δείχνει πόσο μεγάλο και φονικό είναι αυτό που ζούμε εδώ και μόλις έξι μήνες. Είναι ακόμα στην αρχή. 

Αυτό το συγκινητικό thread από ένα γιατρό σε αμερικανικό νοσοκομείο που έχει περάσει το πρώτο "κύμα", ο οποίος έχει φροντίσει θύματα εμφυλίων και κρούσματα του Εμπόλα στην Αφρική και εδώ, για πρώτη φορά, λέει ότι φοβάται. Οι συνέπειες στη γενιά των γιατρών και των νοσηλευτών που έζησαν αυτή την εμπειρία σε νοσοκομεία πολεων όπως το Μπέργκαμο και η Νέα Υόρκη θα είναι ανυπολόγιστες. 

Αλλά να πούμε και το καλό; Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, αν ο κόσμος μας δεν είχε κάνει τίποτε, στις αρχές Απριλίου θα είχαμε 62 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 -και πάνω από μισό δισεκατομμύριο συνολικά. Η μελέτη δεν τολμά να κάνει εκτίμηση για νεκρούς, καθώς, λέει, τα ποσοστά θνησιμότητας θα ήταν πολύ μεγαλύτερα από αυτά που βλέπουμε σήμερα. Πράγμα λογικό. Αν είχε αφεθεί αυτό το πράγμα ανεξέλεγκτο, θα είχαν κολλήσει πρώτα όλοι οι γιατροί. 

Και μια ενδιαφέρουσα συλλογή: 34 καθηγητές και διανοούμενοι κάνουν προβλέψεις για τον κόσμο μετά τον κορωνοϊό

Σιάτλ
🇺🇸
https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2020 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.