Copy
Nieuwsbrief #1 2016
In deze nieuwsbrief Still: Beyond Sleep, openingsfilm IFFR

Het Filmfonds nodigt u van harte uit op dinsdag 26 januari 2016 voor de presentatie Beleid 2017-2020. In deze bijeenkomst worden de plannen toegelicht voor de nieuwe beleidsperiode 2017-2020 en is er gelegenheid voor het stellen van vragen.
 
Datum: 26 januari 2016
Locatie: EYE, zaal 1, IJpromenade 1, Amsterdam

Programma: 
17:45 uur - 18:00 uur Ontvangst 
18:00 uur - 19:00 uur Presentatie door Doreen Boonekamp, directeur/bestuurder

Na afloop nodigen wij u uit voor een borrel in de foyer. Graag vernemen wij voor 21 januari op
aanmelden@filmfonds.nl of u bij de presentatie aanwezig bent.

George van Breemen is benoemd tot adjunct-directeur bedrijfsvoering van het Nederlands Filmfonds. George is momenteel hoofd financiën & juridische zaken en in zijn functie tevens verantwoordelijk voor personeel en organisatie. Hij heeft inmiddels een lange en succesvolle staat van dienst en hij heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de omvorming van de Fondsorganisatie en de implementatie van nieuw beleid en regelgeving. De nieuwe functietitel van George van Breemen tot adjunct-directeur bedrijfsvoering doet recht aan de groei en transitie van het Fonds en, in samenhang daarmee, de toename van zijn financiële en organisatorische verantwoordelijkheden.

Maria Lam wordt met ingang van 8 februari 2016 communicatiemanager media en online bij het Nederlands Filmfonds. Maria is met haar brede communicatie-ervaring in de filmindustrie een aanwinst voor de Fondsorganisatie. Zij was mede-oprichter van het Amsterdam Film Week & Series Weekend. Daarvoor werkte zij bij Warner Bros. Pictures als hoofd van de publiciteitsafdeling en was verantwoordelijk voor de publiciteitscampagnes van zowel onafhankelijke films als blockbusters. Ook werkte zij bij A-Film Distribution, waarvan het laatste jaar in de functie van publiciteitsmanager. Momenteel is Maria als manager international press & public relations werkzaam voor het International Film Festival Rotterdam

Op 10 januari  jl. is de heer Dr. Joachim Philipp Wolff overleden. Als telg uit een bioscoopgeslacht, speelde hij een prominente rol binnen het nationale en internationale filmbedrijf. 

Joachim Wolff was ondernemer, bestuurder en onderzoeker in hart en nieren. De familie Wolff heeft de filmvertoning in Utrecht en daarbuiten sterk bepaald. Het startsein voor de bioscoopketen Wolff Bioscopen (met bioscopen in Utrecht, Groningen, Rotterdam, Huizen en Nieuwegein), werd door vader A.F. Wolff gegeven en verder uitgebouwd door Joachim en zijn zonen. Huub Bals’ Cinemanifestatie, voorloper van het Nederlands Film Festival en het Internationaal Film Festival Rotterdam, vond plaats in Wolff-theaters. Internationale grootheden als Pier Paolo Pasolini, Audrey Hepburn en Agnes Varda waren in Utrecht te gast. Joachim Wolff stond aan de basis, nationaal én internationaal, van marktonderzoek voor het film- en bioscoopbedrijf. De Stichting Filmonderzoek komt voort uit de onderzoeksafdeling die de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie oprichtte, mede op initatief van Joachim Wolff. 

Hij was bestuurslid en vicepresident van de Europese brancheorganisatie  UNIC en supervisor van het European Cinema Yearbook van Media Salles. Joachim Wolff ontving de Jan Nijland Zilveren Roos 2014 vanwege zijn enorme betekenis voor de bioscoopwereld. Hij werd 86 jaar oud. (Bron: Nederlands Film Festival)

De Nederlandse bioscoopsector heeft een heel goed jaar achter de rug. Het aantal bioscoopbezoekers in Nederland in 2015 steeg met 7 procent. Afgelopen jaar gingen er in totaal 32.951.335 personen in Nederland voor een film naar een bioscoop of het filmtheater. Sinds 1967 zijn er niet zoveel mensen naar de film gegaan. De groei is te danken aan de voortdurende investeringen in bioscopen en filmtheaters, maar het filmaanbod zorgde ervoor dat 2015 extra goed kon worden afgesloten.  De best bezochte films van 2015 waren Spectre, Minions en Jurassic World. Star Wars: The Force Awakens gaf de kerstomzet een forse zet. Ook de Nederlandse films Gooische vrouwen 2 en Michiel de Ruyter droegen bij aan het succes van 2015. Lees verder.

Voor KORT!, het jaarlijkse project voor de korte film, zijn tien nieuwe filmplannen geselecteerd. Een gezamenlijke commissie van het Nederlands Filmfonds, het Mediafonds en de NTR koos tien korte fictiefilms, met een lengte van 5 tot 10 minuten. De films beleven tijdens het Nederlands Film Festival 2016 hun bioscooppremière en worden door de NTR uitgezonden op NPO 3. Daarna zijn ze te zien op de NTR website voor de korte film www.ntr.nl/kortBekijk de geselecteerde filmplannen

Oproep Teledoc Campus 2016 (deadline: 1 februari 2016)
Teledoc Campus is een samenwerkingsproject van NPO, CoBO Mediafonds en het Nederlands Filmfonds voor jonge regisseurs en –producenten. Zij kunnen ervaring opdoen met korte documentaires (25 minuten), waarna de sprong naar lange producties kan worden gemaakt. Dit opent de weg naar kwaliteitsdocumentaires met een cinematografisch en onconventioneel karakter.
Lees verder

Oproep 2e ronde Teledoc 2016 (deadline: 15 februari 2016)
Teledoc is een samenwerkingsproject van NPO, CoBO en het Nederlands Filmfonds voor Nederlandse onafhankelijke documentaire regisseurs en producenten. Een Teledoc is een gelaagde documentaire tussen de 75 en 90 minuten met een eigentijds thema en een onderwerp met een duidelijke Nederlandse connectie. Ervaren regisseurs worden uitgedaagd om een film met een universeel thema en auteursvisie te ontwikkelen, die cinematografisch prikkelend, verhalend en toegankelijk is voor een breed publiek.
Lees verder

Van 21 - 23 maart vindt in Utrecht Cartoon Business plaats, een top-level seminar dat met case studies, best practices en presentaties van experts focust op de nieuwe generatie financiering en distributiemodellen die het gevolg zijn van recente veranderingen in de productie- en distributiemarkten. Cartoon Business staat bekend om zijn uitgebreide programma met telkens nieuwe vooraanstaande sprekers. Naast actuele informatie over financiering en bedrijfsstrategieën, wordt gefocust op de positie en de internationale mogelijkheden van kleinere animatieproducerende landen zoals Nederland. Cartoon Business is een unieke gelegenheid om kennis te maken met de laatste zakelijke ontwikkelingen op het gebied van animatieseries en om te netwerken in een uitgelezen internationaal gezelschap.

Voor Nederlandse professionals geldt een korting van € 200,- op de prijs van € 500,- (inclusief twee diners, twee lunches en koffie). Gebruik bij het inschrijven deze code: SPE145.

Er kunnen zes Europese filmprojecten, geschikt voor coproductie tussen China en Europa, worden geselecteerd voor het Bridging the Dragon Sino-European Co-production lab. De uiterste indiendatum is 30 januari 2016.

Teams bestaande uit een regisseur en producent of een schrijver en een producent kunnen in aanmerking komen. Script consultants en film professionals zullen de deelnemers begeleiden bij de ontwikkeling van hun project. Het lab staat open voor lange fictie- en lange animatieprojecten en aanvragen kan door een Engelstalig treatment in te dienen van maximaal 15 pagina's.
 
De selectie wordt in februari bekendgemaakt. Bridging the Dragon wordt ondersteund door het Nederlands Filmfonds. Kijk voor meer informatie op 
www.bridgingthedragon.com.

IDFA Festival
Film entry opent begin maart. Deadline: 1 mei en 1 augustus
Accreditatie opent 1 juli. Deadline: 10 oktober
IDFA 2016 vindt plaats van 16 - 27 november

Docs for Sale
Film entry deadline: 15 september
Docs for Sale 2016 vindt plaats van 18 - 25 november

IDFA Forum
Project entry opent 1 juli. Deadline: 1 september
IDFA Forum 2016 vindt plaats van 21 - 23 november

IDFAcademy Summer School
Participant applications opent 13 januari. Deadline: 1 maart
IDFAcademy Summer School 2016 vindt plaats van 4 - 9 juli

IDFAcademy
Participant applications opent 1 juli. Deadline: 1 oktober
IDFAcademy 2016 vindt plaats van 17 - 20 november

IDFA Bertha Fund
Project entry voor IBF Classic en IBF Europe zijn geopend. Deadline: 1 februari
Deadline tweede IBF Classic selectieronde in 2016: 15 mei
Deadline tweede IBF Europe selectieronde, met de focus op distributie support: 1 september
Kijk
hier voor meer informatie.

Bekijk de oproep voor het 14e Cyprus International Film Festival (Cyprus Film Days 2016) dat plaatsvindt van 15 april - 24 april 2016. Deadline: 8 februari 2016.
 
Klik hier voor de meest recente toegewezen bijdragen.


Copyright © 2016 Nederlands Filmfonds, alle rechten voorbehouden

+31(0)20 570 76 76 | info@filmfonds.nl | www.filmfonds.nl

      


schijf je uit voor deze nieuwsbrief | update je gegevens