Copy
Nieuwsbrief #5 maart 2017
JAARVERSLAG 2016
 
2016 vormde het laatste jaar van de beleidsperiode. Het jaarverslag omvat daarom tevens een reflectie op de ontwikkelingen en behaalde resultaten in de afgelopen vier jaar.  Lees het jaarverslag hier. 

De mogelijkheden voor beginnende en ervaren makers in alle categorieën wierpen ook in 2016 vruchten af, met selecties in de competities van toonaangevende festivals als Venetië, Locarno en Toronto. Op internationalisering werd opnieuw resultaat geboekt met het vierde coproductieverdrag op rij met de Franse Gemeenschap van België en de openstelling van de herziene Council of Europe Convention on Cinematographic Co-production, die beide door Minister Bussemaker werden ondertekenden nieuwe partnerschappen met labs en coproductiemarkten. Na twee en een half jaar Film Production Incentive is aan 181 projecten een cash rebate verstrekt, waarmee naar verwachting 199 miljoen euro aan bestedingen in Nederland wordt gerealiseerd.
 
Het Fonds ontving in totaal 1.370 aanvragen waarvan er 666 (49%) werden toegekend.


Lees hier meer over de activiteiten van het Fonds in 2016 vanuit de beleidsprioriteiten
TALENTONTWIKKELING - INNOVATIE - INTERNATIONALISERING - PROFESSIONALISERING

In de periode 2017-2020 bouwt het Fonds voort op de ingezette koers. Wel verlegt het Fonds accenten in beleid: kwaliteit en diversiteit gaan boven kwantiteit en vraag en aanbod worden beter op elkaar afgestemd om het bereik en de impact van films verder te vergroten. Om de internationale aansluiting verder te versterken onderzoekt het Fonds waar de Film Production Incentive verder aan effectiviteit kan winnen en bereidt het momenteel vanuit een integrale visie op film en media mogelijke uitbreiding van de incentive voor naar high-end series.
 

NIEUW EXPERIMENTEEL is de nieuwe makers- en publieksavond van het Nederlands Filmfonds die draait om Filmisch Experiment. 16 maart worden in Sociëteit Sexyland een aantal recente producties uit- en toegelicht in het bijzijn van de makers.

Op het programma staan onder andere :
WERK van Erik van Lieshout
VOICES OF FINANCE van Clara van Gool
DELETION van Esther Urlus
BEYOND INDEX van Gerald van der Kaap
De presentatie is in handen van Dick Tuinder, consulent Filmisch Experiment.
Voor meer informatie over deze avond, neemt u contact op met info@filmfonds.nl

  
  
  
OPROEP OASE 
 
In 2017 is er 1 indienmogelijkheid voor OASE, met als deadline 11 april. De volgende mogelijkheid om in te dienen voor OASE zal in 2018 zijn. OASE, waarin het Prins Bernhard Cultuurfonds en Filmfonds gelijkwaardige partners zijn, is uniek. Het is een vrijplaats voor ervaren regisseurs om lange documentaires met cinematografische kwaliteit te ontwikkelen. Klik hier voor meer informatie en om in te dienen. 
 
Burma Storybook van Petr Lom en Corinne van Egeraat ontving eerder OASE steun

OASE is er speciaal op gericht om vrije artistieke ruimte voor de documentairemaker te creëren. Lees  hier  meer informatie over deze regeling.     
OPROEP TELESCOOP
11 april 2017 is de volgende deadline voor Telescoop. Telescoop is voor onderscheidende en ambitieuze speelfilms van hoge cinematografische kwaliteit, gemaakt voor een breed publiek en met een culturele meerwaarde. Telescoop is een samenwerking tussen het Filmfonds en de publieke omroep, ondersteund door het Ministerie van OCW. 
 
Sinds 2000 heeft Telescoop onder andere geresulteerd in speelfilms zoals Minoes, Nynke, Phileine zegt sorry, In Oranje, Floris, De Dominee, Pluk van de Petteflet, Ik omhels je met duizend armen, Zwartboek, Alles is liefde, De Storm, Sonny Boy, Tirza, Suskind, De Heineken Ontvoering, Dolfje Weerwolfje, Alles is familie, Wiplala, Michiel de Ruyter, Publieke Werken en Storm - Letters van vuur.  
Lees verder en vraag aan.
 
De gezamenlijke totale Telescoopbijdrage van de samenwerkende partijen is € 1.848.384 per film (inclusief omroepbijdrage), waarvan de maximale realiseringsbijdrage van het Filmfonds € 600.000 bedraagt.
 
  
 Michiel de Ruyter, Publieke Werken, Storm - Letters van Vuur
International Indian Film & TV Conclave, Mumbai 
Film Commissioner Bas van der Ree bezocht de International Indian Film & TV Conclave in Mumbai. Hier bracht hij Nederland als filmland en de Netherlands Film Production Incentive onder de aandacht van toonaangevende Bollywood producenten. De International Indian Film & TV Conclave is een driedaags event waar film & TV-locaties vanuit de gehele wereld zich presenteren, en belangstellende filmproducenten te woord kunnen staan. Er was veel interesse voor Nederland als filmlocatie en de Production Incentive speelt een sterk motiverende rol in de locatiekeuze. 

 

International Short Film Festival Clermont Ferrand


Dit jaar reisde wederom een Nederlandse delegatie af naar het International Short Film Festival in Clermont Ferrand. De samenwerking tussen EYE International en het Filmfonds bedroeg onder meer de realisatie van een grotere stand op de markt. Op deze stand werden vertegenwoordigers van festivals, omroepen, sales agents en producenten ontvangen en met elkaar in contact gebracht. 7 korte films waren geselecteerd voor het festival. 

Voor een deel van de (animatie)producenten was het een eerste kennismaking met het belangrijkste festival voor korte films ter wereld, waar jaarlijks meer dan 3000 filmprofessionals samenkomen. 

 

GREEN FILM MAKING
 
De website van Green Film Making is vernieuwd. Neem snel een kijkje op: www.greenfilmmaking.nl 
 
Workshop: Art Department, Costumes en Make-Up

Dinsdagavond 28 maart vindt de Workshop: Art Department, Costumes en Make-Up van Green Film Making plaats in de Melkweg in Amsterdam. Tijdens deze bijeenkomst staat centraal hoe green filmmaking wordt toegepast in het Art Department en hoe dit nog zou kunnen worden verbeterd. De workshop wordt gepresenteerd door programmamaker Andrea van de Pol (Opium op 4, AVROTROS). Aan het woord komen onder meer: Production designers Dirk Debou, Florian Legters en  Kurt Loyens, kostuumontwerper Linda Bogers, rekwisiteur Leo Zandvliet, architect en duurzaam visionair Jan Jongert en Laura Rosen Jacobson – initiatiefneemster van Buurman. Lees verder. 

Datum & tijdstip: 28 maart, 19.30 – 21.30 + borrel Green Film Making style)
Locatie: Melkweg, Lijnbaansgracht 234a, Amsterdam
Meld je aan via
 rsvp@greenfilmmaking.com

 
 
De komende editie van Buenos Aires Lab (BAL), het project- en ontwikkelingsplatform van BAFICI’s vindt plaats van 20-23 april 2017 in Buenos Aires, Argentinië. BAL richt zich op de ontwikkeling en productie van Latijns-Amerikaanse films en ondersteunt makers die op zoek zijn naar coproducenten. Lees verder. Bij interesse in deelname aan BAL, neem contact op met Dany Delvoie (d.delvoie@filmfonds.nl).
IDFA SUMMER SCHOOL 2017

Trainingsprogramma voor documentairemakers die aan hun eerste of tweede documentaire werken. 
Datum & locatie: Amsterdam, 3-8 juli 2017 
Deadline voor aanmelding: 15 maart 2017 
Meer informatie, klik
 hier
Shanghai International Film Festival
Internationaal filmfestival in Shanghai. Indiening van projecten bestemd voor theatrical distributie (geen animatie)
Datum & locatie: Shanghai, 18-20 juni 2017 
Deadline voor aanmelding (extended): 26 maart 2017 
Meer informatie, klik
 hier of neem contact op met Ellis Driessen: e.driessen@flmfonds.nl
 
NEDERLANDS FILM FESTIVAL
De inschrijving voor de 37e editie van het Nederlands Film Festival
(20-29 september 2017) is geopend. 
Deadlines: 
1 april 2017 voor producties gereed tussen 1-6- 2016 en 1-4-17
1 juni 2017 voor producties gereed tussen 1-4- 2017 en 1-6-2017
1 juli 2017 voor de NFF Studentencompetitie

Meer informatie, klik hier
SUNNY SIDE OF THE DOC

Pitch evenement voor documentaires . 
Datum & locatie: La Rochelle, Frankrijk, 19 - 22 juni 2017 
Deadline: 21 april 2017 
Meer informatie, klik
 hier
DOK LEIPZIG 2017

Festival voor documentaire en animatiefilms.
Datum & locatie: Leipzig, 30 oktober -5 november 2017 
Deadline indiening: 5 mei 2017 
Meer informatie, klik
 hier
MANNHEIM MEETING PLACE

Coproductiemarkt van Filmfestival Mannheim Heidelberg, voor speelfilms 
Datum & locatie: Mannheim, 9 -19 november 2017 
Deadline indiening: 5 september 2017 
Meer informatie, klik
hier
 
Sino-Foreign Audiovisual Translation and Dubbing Cooperation Workshop & Symposium

Vertaal- en dubbing workshop & symposium voor de audiovisuele industrie (Chinees)
Datum & locatie: Shanghai,
 17-23 april, 13-19 juni 2017
Deadline indiening: z.s.m. 
Meer informatie, neem contact op met Ellis Driessen: e.driessen@filmfonds.nl
 
NESPRESSO TALENTS 2017
Vertical Filmmaking Festival, met als thema:
YOU HAVE THE POWER TO... 
Deadline film (max lengte: 3 min.) gereed: 7 april 2017. 
Meer informatie, klik
hier
 
MINGLER
Samen met De Jonge Akademie heeft de Akademie van Kunsten een virtuele ontmoetingsplaats ontwikkeld die kruisbestuiving en ontmoeting in wetenschappelijk en artistiek onderzoek vergemakkelijkt. Een schatkamer voor wetenschappers en kunstenaars die op zoek zijn naar samenwerking dwars door instituutsmuren heen. Meer informatie, klik  hier. E-mailcontact@mingler.network

 
 
IN PRODUCTIE

Klik hier om te zien voor welke producties de draaiperiode in maart 2017 start.
TOEGEWEZEN BIJDRAGEN

Klik hier voor de meest recente toegewezen bijdragen.


Copyright © 2017 Nederlands Filmfonds, alle rechten voorbehouden

+31(0)20 570 76 76 | info@filmfonds.nl | www.filmfonds.nl

      


schijf je uit voor deze nieuwsbrief | update je gegevens