Copy
Nieuwsbrief # 13 - oktober 2013
In deze nieuwsbrief:

- Cinekid 2013 (16-25 oktober)
- Kamer oormerkt 16,6 miljoen voor culturele mediaproducties
- 880.000 euro Europese steun voor drie Nederlandse films
- Oase - indiendeadline 1 november (reminder)
- Nieuwe speelfilms Brimstone en Beyond Sleep geselecteerd voor Dutch cross-over
- Nordisk Forum
- Scriptbank.nl brengt makers en ideeën samen
- Workshops en Forums
- In roulatie
Het door het Filmfonds ondersteunde festival Cinekid vertoont in de herfstvakantie niet alleen het beste wat de wereld te bieden heeft op het gebied van jeugdfilm, -televisie en - nieuwe media, maar het organiseert ook een groot programma voor iedereen die werkzaam of geïnteresseerd is in deze sector: Cinekid For Professionals. Zo vinden er diverse ontmoetingen plaats tussen Europese producenten en is er een uitgebreide coproductiemarkt en video library met de allerlaatste producties. Op dinsdag 22 oktober vindt de Zappdag plaats; de jaarlijkse bijeenkomst voor iedereen die te maken heeft met jeugdtelevisie en waarin dit jaar speciale aandacht besteed wordt aan storytelling. Op woensdag 23 oktober vindt er een internationale conferentie plaats met sprekers uit de hele wereld,  waar dit jaar de aandacht in het bijzonder uit zal gaan naar live-action voor film, televisie en nieuwe media. Donderdag 24 oktober is er een seminar over de laatste ontwikkelingen in de digitale wereld wat kinderen betreft en een masterclass over Stop-Motion animatie. Op vrijdag 25 oktober is er een seminar over apps voor kinderen. Voor het volledige programma, kijk hier: http://www.cinekid.nl/professional/full-programme

Met een motie oormerken de Kamerleden Verhoeven (D66), Segers (CU), Van Dam (PvdA) en Huizing (VVD) 16,6 miljoen euro vanaf 1 januari 2017 voor de ontwikkeling en realisering van bijzondere culturele media-producties zoals nu door het Mediafonds gestimuleerd. Hieronder vallen Nederlandse documentaires, drama en andere culturele media-producties, volgens een tussen de publieke omroep en de Raad voor Cultuur overeen te komen regeling. Eventueel wordt dit vastgelegd in de prestatieafspraken met de publieke omroep en wordt dit wettelijk verankerd. Ook wordt 8 miljoen euro minder bezuinigd op de regionale omroepen. In het recente akkoord tussen de coalitiepartijen en de oppositiepartijen D66, SGP en CU werd eerder vastgelegd dat de aangekondigde extra bezuiniging van 100 miljoen euro op de publieke omroep per 1 januari 2017 wordt gehalveerd. Gisteren sprak de Tweede Kamer over de invulling hiervan.

Kijk hier voor de motie van 17 oktober 2013.
Lees hier de eerdere berichtgeving over het Mediafonds en de Publieke Omroep.
De Nederlandse speelfilms Onder het Hart, The Lobster en Francoɸonia krijgen totaal 880.000 euro aan Europese realiseringssteun. Dat is tijdens de laatste vergadering van het coproductiefonds Eurimages besloten. Alle producties ontvingen in Nederland eerder steun van het Nederlands Filmfonds. Lees verder
Het Nederlands Filmfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds slaan de handen ineen met een nieuwe stimuleringsprogramma voor de ontwikkeling van lange documentaires: Oase. Dit programma biedt ervaren documentaire-regisseurs de mogelijkheid om filmplannen te ontwikkelen voor lange documentaires. Met dit initiatief willen het Cultuurfonds en het Filmfonds de ontwikkeling van treatments (verkorte versie van een script of scenario) voor documentaires met cinematografische kwaliteit extra stimuleren.

Het Filmfonds stelt € 40.000 beschikbaar voor Oase. Het Cultuurfonds verdubbelt dit bedrag met een bijdrage uit een CultuurFonds op Naam, het Mady Saks Fonds. Op deze manier is er € 80.000 beschikbaar om documentairemakers de kans te bieden zich professioneel verder te ontwikkelen.
Aanvragen kunnen via het Filmfonds worden ingediend. De deadline hiervoor is 1 november 2013. Aanvragen worden door beide fondsen beoordeeld. Kijk hier voor meer informatie over de richtlijnen en aanvraagprocedure.
In het kader van het nieuwe samenwerkingsproject DUTCH CROSS OVER zijn de speelfilms Brimstone en Beyond Sleep geselecteerd voor realiseringsbijdrage van het Filmfonds van maximaal € 750.000. Daarnaast ontvangen beide projecten de reguliere omroep- en CoBO-bijdrage. Lees verder
 

 
Tijdens het Nordisk Panorama Film Festival in Malmö vond tevens het Nordisk Forum plaats – een coproductie markt voor documentaires. Nordisk is exclusief voor de Scandinavische landen, aangevuld met de Baltische staten. Van die landen waren aanwezig de nationale en regionale fondsen, commisioning editors van de nationale televisie stations en producenten uit IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Litouwen en Letland. Tevens waren op het Forum aanwezig internationale sales agents en commisioning editors van de belangrijkste televisie stations uit de rest van de wereld.
Nederland was dit jaar gastland. Het Filmfonds leidde de delegatie van acht documentaire producenten en de NPO, waaronder NPO Sales en NPO aankoop. De Nederlandse ambassades in Zweden en Denemarken ondersteunden het programma.

De VPRO en IKON waren met hun eindredacteuren documentaire sterk vertegenwoordigd. Tijdens de centrale pitch kon 1 Nederlands project gepitcht worden. Diverse projecten die door de noordelijke landen werden gepitcht lijken interessant om als minoritaire coproductie door Nederlandse producenten te worden uitgevoerd. Bovendien toonden meerdere buitenlandse producenten, tv editors en fondsen interesse voor de Nederlandse projecten die onze producenten bij zich hadden. Mede door het hechte gezamenlijk optreden van de hele delegatie waren de reacties vanuit de Scandinavische kant zeer positief en kan samenwerking leiden tot een verbreding van de inhoudelijke en productionele mogelijkheden voor Nederlandse documentaires.
Deze nieuwe site maakt het mogelijk dat scenaristen, regisseurs en procenten elkaar beter vinden. Scenaristen kunnen hun werk registreren en presenteren, regisseurs kunnen de ideale scenarist zoeken bij hun filmplan en producenten krijgen meer zicht op wie zich buiten hun netwerk bevinden. Veel aandacht is besteed aan het creëren van een insprirende én veilige omgeving om samen filmplannen te kunnen ontwikkelen.
Scriptbank.nl gaat 11 november online. Kijk nu alvast op www.scriptbank.nl
- Digital Strategies - Financing, Marketing and Distribution 2.0, Berlijn, 4-8 december 2013
- International Lab for Professional Filmmakers, Vilnius (Litouwen), 13 januari - 3 maart 2014
- Cartoon Movie 2014, Lyon, 5-7 maart 2014
BUITENKAMPERS, BOEKAN MAIN - BOEKAN MAIN!

Regie en scenario: Hetty Naaijkens

Meer dan 100.000 (Indische) Nederlanders werden tijdens de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië in Japanse kampen geïnterneerd. Lees verder

FEUTEN HET FEESTJE

Regie: Lourens Blok
Scenario: Willem Bosch

Het nieuwe studiejaar voor studentencorps H.S.C. Mercurius begint met een gigantisch inschrijffeest. Lees verder
A LONG STORY

Regie: Jorien van Nes
Scenario: Lotje IJzermans

Als klusjesman Doru plotseling verdwijnt en zijn 9-jarige zoon Mihai alleen achterblijft, gaat de teruggetrokken Ward met hem op zoek naar zijn moeder in Roemenië.
Lees verder
HET DINER

Regie en scenario: Menno Meyjes, gebaseerd op het boek van Herman Koch

Twee echtparen gaan een avond uit eten. Ze praten over alledaagse dingen, maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen. Lees verder
TOEGEWEZEN BIJDRAGEN
 
Klik hier voor de meest recente toegewezen bijdragen.
Facebook
Facebook
Website
Website
Copyright © 2013 Nederlands Filmfonds, All rights reserved.
unsubscribe from this list    update subscription preferences