Copy
Dag Nieuwsflitslezer
 
Veel leesplezier!
KOOGO nodigt graag alle voorzitters en/of een lid van de ouderwerkingen uit
voor haar online algemene vergadering op 15 maart om 20u00. 
Ik schrijf me in voor de online algemene vergadering van KOOGO!
Resultaten ouderbevraging corona

Op maandag 1 februari 2021 verspreidde KOOGO samen met VCOV en GO! Ouders een ouderbevraging over de coronamaatregelen op school tijdens de eerste helft van dit schooljaar. 

In totaal vulden 4738 ouders de bevraging in, waarvan 2317 ouders van kinderen uit het gemeentelijk, stedelijk of provinciaal onderwijs. KOOGO wil alle ouders bedanken voor het massaal invullen van de bevraging en het delen van hun ervaringen en mening.

Bekijk hier het rapport en de infographic van KOOGO.
Lees hier de gezamenlijke resultaten van de ouderbevraging corona van de drie ouderkoepels.

Van start met je ouderraad

Je hebt samen met andere ouders een decretale ouderraad opgericht. Maar hoe gaan jullie nu van start? Hoe verloopt de oprichtingsvergadering? Welke mandaten zijn er en hoe worden die verdeeld?  Hoe stel je het huishoudelijk reglement op? Wat zijn de overlegbevoegdheden? En wat met de informatieplicht naar alle ouders? 
 
Antwoorden op deze en andere vragen krijg je tijdens ons
online vragenuurtje voor ouders en ouderwerkingen
op Facebook op 2 maart om 20u00.
Stel je vragen tijdens het event via de chat of stuur nu al je vragen door! 
School van de hoop

School van de Hoop is een hulpprogramma van de Stichting Koningin Paola.
School van de hoop biedt financiële ondersteuning en begeleiding voor de ontwikkeling van vernieuwende projecten die de integratie van de kansarme jongeren en hun gezin bevorderen.

Scholen en externe personen die nauw verbonden zijn met de school en haar omgeving, zoals leden van een ouderwerking, ouderraad of schoolraad, mogen vanaf 1 februari 2021 hun kandidaatsdossier indienen. De geselecteerde projecten krijgen een financiële steun van maximum 15.000 € per jaar. Bij een positieve evaluatie kan deze tegemoetkoming met maximum 4 jaar verlengd worden.
Alle kandidaatsdossiers moeten vóór 31 maart 2021 ingediend worden.
Lees hier het reglement.
Week van de lentekriebels

Van 8 tot 12 maart is het de Week van de lentekriebels met als thema sexting. 
Leerkrachten over heel Vlaanderen geven tijdens deze Week van de lentekriebels relationele en seksuele vorming.

Maar ... praten over seks, is dat niet de taak van de ouders?  Ouders hebben uiteraard een heel belangrijke rol. Ze zijn voor veel jongeren de belangrijkste opvoeders en steunfiguren. De Week van de Lentekriebels is een mooie aanleiding om ook thuis hierover in gesprek te gaan. 


Praten met je kind over sexting, hoe doe je dat? Welke info en raad geef je best?

Niels Van Paemel van Child Focus geeft uitleg en advies in deze aflevering van KLAAR
Vriendenboekje gaat digitaal

Corona zorgt ervoor dat ouderwerkingen steeds meer inzetten op online in contact blijven en digitaal verbinden. Daarom heeft KOOGO het Vriendenboekje voor ouderwerkingen gedigitaliseerd. Het Vriendenboekje voor ouderwerkingen stimuleert op een speelse manier de communicatie, de verbinding en de samenwerking tussen leden van een ouderwerking. Het maakt de kwaliteiten en talenten binnen een ouderwerking zichtbaar. 
Download het digitaal invulbaar Vriendenboekje en verspreid het onder de leden van je ouderwerking. Je kan de ingevulde exemplaren delen via een Dropbox, Google Drive, ...
 
Fijn! Ik download het digitale invulbare Vriendenboekje meteen.
De Nationale Pyjamadag

Op vrijdag 12 maart steunen we met z'n allen de vele kinderen en jongeren die niet naar school kunnen omwille van langdurige ziekte. Op de Nationale Pyjamadag trekt iedereen uit solidariteit een pyjama, onesie of pantoffels aan. 

Als oudervereniging kan je meer doen dan symbolisch steunen. Zet samen een actie op in het kader van Pyjamadag en breng het klaslokaal naar zieke kinderen thuis. 

Is je ouderwerking één uit de duizend? Wat dacht je van 1000 plantjes verkopen, 1000 km lopen of 1000 wenskaarten versturen? Doe mee met de #1000vanBednet. Zet je eigen actie op en steun zo meer dan 1000 Bednetters!
Conflicthelden

Is je kind vaak betrokken bij conflicten? Zie je dat je kind moeilijk ruzies kan oplossen? Heeft je kind nood aan een luisterend ooradvies, training en getuigenissen van andere jongeren? Luister naar je kind zonder te oordelen en praat erover. Wil je kind liever zelf op zoek naar hulp en alleen aan de slag? Op de website van Conflicthelden vindt je kind (13j-18j) informatie en oefeningen om op een goede manier om te gaan met conflicten. Bekijk hieronder het filmpje.
Beweegadvies voor je kind

Een gezonde levensstijl vraagt om een gezonde mix van bewegen, staan en zitten. Een variatie aan leuke bewegingsactiviteiten is voor je kind van groot en vitaal belang. 

Als ouder ervoor zorgen dat je kind elke dag voldoende beweegt en niet te veel stil zit? Dat klinkt allemaal heel mooi en het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. 
Maar hoe stimuleer je je kind om te bewegen en minder lang stil te zitten?
Gezond Leven lanceert de 5 V's als handige HOE-tips:
  1. Voel je goed
  2. Verander je omgeving
  3. Voorzie plannen, afspraken en regels
  4. Varieer waar je beweegt en minder zit
  5. Vervang minder gezonde keuzes door gezonde gewoontes
Hou altijd in het achterhoofd: elk kind is anders. De ene tip werkt bij het ene kind beter dan bij het andere. Probeer een paar tips uit en pas toe wat bij jouw kind echt helpt.
Heb je suggesties voor de volgende Nieuwsflits?
Laat het ons weten.
 
Bedankt voor het lezen van onze Nieuwsflits!

Ken je nog geïnteresseerde ouders?

Stuur deze nieuwsflits door!

Heb je vragen?
Neem contact op met KOOGO.
 
Facebook
Twitter
Link
Website
Registreer vandaag nog ouderwerking!
Copyright © 2020 KOOGO vzw, Alle rechten voorbehouden.
Je ontvangt deze e-mail omdat je je bij onze medewerkers of online hebt opgegeven
(conform richtlijnen GDPR) voor de Nieuwsflits van de ouderkoepel KOOGO.


Voeg ons toe aan je adresboek

Ik wil mijn gegevens aanpassen

Ik schrijf me uit
   
E-mailmarketing mogelijk gemaakt door Mailchimp