Copy
Nieuwsbrief van Nicolette Bosveld -  Natuurlijk Gezond Zutphen  
Like Gezondheidsnieuws augustus 2011 on Facebook

Beste Peter,

In deze nieuwsbrief wil ik meer aandacht schenken aan de zwangerschap en hulp bij zwangerschap en baby’s. Verder wil ik nader ingaan op geitenmelk als voeding voor zuigelingen. Daarnaast enige wetenswaardigheden over het fenomeen vrije radicalen en wat dit nu eigenlijk zijn.

Nicolette Bosveld


'Geitenmelk net zo goed als moedermelk'
 

Geitenmelk is goed voor de gezondheid. De melk bevat zelfs zoveel goede voedingsstoffen dat het te vergelijken is met moedermelk, zo concluderen Spaanse onderzoekers. Naast deze goede voedingstoffen, vond het onderzoeksteam van de Universiteit van Grenada ook dat geitenmelk juist minder van de voedingsstof bevat die verantwoordelijk is voor koemelkallergie. Dit maakt geitenmelk hypoallergeen.

Koolhydraten
Ook bevat geitenmelk veel oligosachariden: meervoudige koolhydraten. Deze stoffen bereiken de dikke darm zonder verteerd te worden en kunnen daardoor optreden als prebioticum. Ze ondersteunen de ontwikkeling van de probiotische flora in de darm, deze gaan de strijd aan met ziekmakende bacteriën.
Net als moedermelk, bevat geitenmelk ook minder lactose dan koemelk. Mensen met lactose-intolerantie kunnen vaak wel geitenmelk drinken. Daarbij is geitenmelk, door kleinere cellen, ook makkelijker te verteren dan koemelk.

Vetzuren
Het essentiële verschil tussen geitenmelk en koemelk is de samenstelling van het vet. Geitenmelk bevat meer essentiële vetzuren. Deze vetzuren zijn een snellere bron van energie en worden niet opgeslagen als lichaamsvet.
De onderzoekers concludeerden ook dat het vet in geitenmelk het totale cholesterol verlaagt en behoudt normale vetniveaus elders in het lichaam. Dit maakt geitenmelk een goede voedingskeuze bij het voorkomen van hartziekten.

Mineralen
Tot slot wijzen de Spaanse onderzoekers erop dat geitenmelk ook rijk is aan mineralen, zoals calcium en fosfor. Het bevat daarnaast ook meer zink en selenium dan koemelk.

"Om al deze redenen kan geitenmelk worden beschouwd als natuurlijk functioneel voedingsmiddel." vertelt Margarita Sanchez Compas. "Het is goed voor iedereen om regelmatig geitenmelk te drinken. Maar mensen met een allergie of intolerantie voor koemelk, een hoog cholesterol, bloedarmoede of osteoporose hebber er echt veel baat bij."
bron : Vitals


  
 De Bowen Techniek en natuurgeneeskundige gezondheidsadviezen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van vrouw en kind tijdens en na de zwangerschap. Natuurlijk Gezond heeft een afgestemd behandeltraject ontwikkeld waarbij aanstaande moeders al in het begin van de zwangerschap terecht kunnen bij Natuurlijk Gezond.
Juist in het begin van de zwangerschap is het van essentieel belang om u en uw kindje goed te voeden.
U wordt geadviseerd omtrent de zwangerschap, uw voeding en beweging en er worden eventueel supplementen geadviseerd. Wanneer in een later stadium van de zwangerschap het energieniveau vermindert, de moeder rugpijn en/of zware benen heeft of slecht slaapt, kan Bowen al deze ongemakken helpen verlichten en geeft het de moeder kans comfortabeler en meer ontspannen naar de bevalling uit te kijken. 
 
 
Baby's
Al enkele dagen na de geboorte is de baby met de Bowen Techniek te behandelen om eventuele gevolgen van een moeilijke bevalling te verlichten. Omdat de techniek zo licht is merkt de baby nauwelijks dat hij/zij wordt behandeld, terwijl de resultaten des te opzienbarender zijn. Enkele klachten die bij baby’s goed met Bowen zijn te behandelen: koliek, het uit de lijn liggen van de wervels door de bevalling, kiss-problemen en de hik. 

Na de bevalling
Het proces van de bevalling zelf geeft een flinke belasting en spanningen in het gehele spier- en skeletsysteem. Samen met de losse structuren door de hormonen is er hierdoor ook enige tijd na de bevalling een toegenomen gevoeligheid voor blessures. De effecten van de Bowen Techniek helpen dan klachten te voorkomen. 
Bowen helpt de moeder bij herstel van de houding, lage rugpijnen, hormoonspiegel, ongerustheidgevoelens, borstontstekingen en postnatale depressie.  


 
Wetenswaardigheden over vrije radicalen
 
Waarschijnlijk een van de meest besproken items als we praten over gezondheid. Maar wat betekent dit vrije radicaal nu eigenlijk? En wat zijn anti oxidanten en wat doen ze in het lichaam? Daarom een uitleg over dit veel besproken onderwerp.Zoals u misschien wel weet bestaan moleculen uit 2 of meer atomen, bijeengehouden door een ring met elektronen. Een stabiel molecuul bevat een gepaard elektronenset om de buitenste schil. Een vrije radicaal echter bevat een ongepaard elektronenset in de buitenste schil. De afbeelding hieronder laat zien hoe een stabiele en onstabiele molecuul eruit zien. 
 
De instabiele molecuul heeft de neiging om òfwel een elektron af te pakken van een ander molecuul òfwel een elektron op te dringen aan een andere molecuul, zodat de vrije radicaal zelf weer stabiel wordt. Op celniveau kunnen deze instabiele moleculen celmembranen aantasten, vitale enzymen onwerkzaam maken of de genetische code veranderen. Een verandering van de genetische code kan tot gevolg hebben dat de cel zich ongecontroleerd kan gaan delen en ziekten en klachten kunnen ontstaan (waaronder ook kanker). 
 

 
 
De ´vrije radicalen´ worden dus aangemaakt door een natuurlijk proces in  ons lichaam, maar er zijn vele factoren die er voor zorgen dat ze zich sneller vermeerderen.Zonder vrije radicalen kunnen we niet leven want ons lichaamscellen hebben zuurstof nodig om energie te kunnen produceren. Als bijproducten van de verbrandingsprocessen ontstaan daarbij allerlei zuurstofverbindingen, waarvan sommige zogenaamde vrije radicalen zijn. Soms vermeerderen de vrije radicalen zich meer dan nodig is en treedt sneller veroudering op met het gevolg het ontwikkelen van ziekten. Naarmate het lichaam meer energie produceert – bijvoorbeeld bij sporten of in geval van stress - neemt ook het aantal vrije radicalen toe. Bij ontstekingen als gevolg van ziekte ontstaan meer vrije radicalen. Vrije radicalen zijn hoog reactieve deeltjes. Zij dringen andere lichaamseigen verbindingen, zoals eiwitten, vetten en het erfelijk materiaal, binnen en nemen van deze intacte moleculen afzonderlijke elektronen af. Deze aangetaste moleculen worden zelf vrije radicalen die weer met andere moleculen reageren. Zo ontstaat als het ware een echte kettingreactie, met cumulatief negatieve invloeden.
Ook omgevingsinvloeden kunnen zulke reacties in het lichaam veroorzaken: uitlaatgassen, geneesmiddelen, chemicaliën (bijvoorbeeld oplosmiddelen), smog, sigarettenrook en alcohol, maar ook UV-straling worden met het ontstaan van vrije radicalen in verband gebracht.

De term vrije radicalen klinkt niet alleen agressief – ze zijn het nog ook
Sommige cellen in ons immuunsysteem gebruiken deze agressieve vrije radicalen als wapen tegen bacteriën en virussen. Bij ontstekingen en allergieën produceert het immuunsysteem een grotere hoeveelheid vrije radicalen. De werking van vrije radicalen is echter nogal ongericht en ze kunnen dan ook lichaamseigen weefsels beschadigen.
 
Een overdaad aan vrije radicalen betekent een concreet gevaar voor het lichaam. In dat geval spreekt men van oxidatieve stress. Vrije radicalen worden medeverantwoordelijk gehouden voor vele – vooral chronische – ziektebeelden, zoals:

 • Hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld Arteriosclerose 
 • Kanker Diabetes mellitus en haar gevolgziekten
 • Neurologische ziekten zoals Dementie en Parkinson
 • Reumatische aandoeningen
 • Grijze staar (cataract) en de ouderdomsziekte Maculadegeneratie
 • Storingen van het immuunsysteem en auto immuunziekten
 
Ook het verouderingsproces van de lichaamscellen wordt voor een deel toegeschreven aan de werking van vrije radicalen.
Om vrije radicalen te neutraliseren heeft het lichaam de zogenaamde anti-oxidanten nodig. Gelukkig zijn er ook stoffen die deze vrije radicalen neutraliseren namelijk de anti-oxidanten. Naast antioxidanten die door het lichaam zelf worden aangemaakt, moet mens en dier er ook zeer veel binnen krijgen door voeding.

Anti-oxidanten en voeding
 1. De anti-oxidanten die door het lichaam zelf aangemaakt worden bevatten onder andere de stoffen glutathion en urinezuur. Ook melatonine speelt een grote rol als anti-oxidant. Naast anti-oxidanten die door het lichaam zelf worden aangemaakt, moet mens en dier er ook zeer veel binnen krijgen door voeding.Vitamine C is een goede anti oxidanten en bevindt zich in: citrusvruchten, kiwi, aardbei, papaja, meloen, groene en rode pepers.        Verder zijn Broccoli, spruitjes, bloemkool, groene thee, knoflook, bramen, frambozen zwarte bessen en rode druiven, curcuma (geelwortelpoeder) tomaten een zeer goede bron van anti-oxidanten. Dus deze moet u dagelijks aan uw voeding toevoegen.
 2. Vitamine E: tarwekiemen, noten, granen en plantaardige olie uit die producten.
 3. B-caroteen: gele, oranje en donkergroene groenten.
 4. Selenium: graanproducten, vlees, gevogelte en vis.
 5. Zink: lever, vlees, peulgewassen, melkproducten, noten en granen.
 6. Als er inmiddels klachten zijn ontstaan is het belangrijk om d.m.v. therapie het lichaam weer in balans te brengen en kan hulp van buitenaf belangrijk zijn in het herstel proces. Airnergy therapie* werkt op energietransport in de cel en heeft een gunstige werking in het tegengaan van oxidatieve stress. Verder helpen orthomoleculaire supplementen en voeding en lifestyle coaching hierbij.
Wilt u meer weten hoe u uw lichaam in conditie kunt houden? Of wilt u gezond en vitaal blijven? Kijk op de site bij Vitaliteitskuur/Detoxkuur of bel of mail voor meer informatie.
 

Overige  
 
Wist u dat u bij Natuurlijk Gezond ook terecht kunt voor COPD en chronische longklachten, burn-out en re-integratie trajecten, zwangerschapsklachten ?. Kijk voor meer informatie de site www.natuurlijkgezond.eu  
 
Zomer actie voor cliënten van Natuurlijk Gezond


 
Alhoewel het weer niet zo heel erg zonnig kunt u toch gebruik maken van deze zonnige aanbieding
 
 
 
 
Tevreden 
 

Bent jezelf tevreden met de behaalde resultaten van een behandeling bij Natuurlijk Gezond? Geef je familie, collega of vriend deze bon. Of stuur deze nieuwsbrief door naar hen.
En zij ontvangen dan 50% korting op het eerste consult of een gratis Airnergy behandeling.  
Of stuur deze nieuwsbrief door naar je Facebook of Linkedin account. (Druk dan op het logovan Facebook en/of Linkedin. Deze buttons zijn te vinden boven en onderaan de nieuwsbrief).

Wil je iemand attent maken op deze nieuwsbrief? Ga dan naar het
invul formulier op mijn website.  
 


Vergoedingen
Verder krijg ik regelmatig de vraag of de consulten worden vergoed door de verzekering. Ik kan je melden dat de consulten bij Natuurlijk Gezond geheel of gedeeltelijk vergoed worden bij een
aanvullende zorgverzekering.Ook is er geen verwijzing nodig van uw arts. Tot slot ben ik aangesloten bij de VBAG. Voor
meer informatie kijk dan op mijn website.
 
Met gezonde groet,
 
Nicolette Bosveld
 
Natuurlijk Gezond
Prins Clausstraat 3
7204 AV  ZUTPHEN
T.0575-513124
www.natuurlijkgezond.eu 

 
Lid V.B.A.G en R.B.N.G.               Like Gezondheidsnieuws augustus 2011 on Facebook 

Copyright © 2011 Natuurlijk Gezond, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp