vzw Optimistenbond van het Koninkrijk België
vzw Ligue des Optimistes du Royaume de Belgique

Aardig zijn voor anderen is een investering met een hoog rendement. (Willy Vonhögen)
 

DE GEEST VAN OPTIMISTAN, STAAT VAN EEN HOGER 

Waarom zijn jullie altijd zo gehaast? Deze slechte gewoonte berokkent veel schade aan de ontwikkeling van je psychische en spirituele vermogens. Snelheid en dynamiek zijn goede kwaliteiten om te slagen op het fysieke vlak, dat spreekt vanzelf. Maar je moet van tijd tot tijd kunnen stoppen om een trager, rustiger, gematigder ritme aan te nemen, waardoor andere krachten hun werk van organisatie en harmonisatie kunnen doen. Als je altijd gehaast, altijd druk bezig bent, zal je uiteindelijk jezelf niet meer herkennen, je zal niet meer weten waar je het hebt, noch wie je bent.
Neem de gewoonte aan om af en toe een moment van rust in te bouwen. Zeg tegen jezelf dat je ten minste voor een paar minuten, eindelijk, oog in oog kan staan met de zon, met de natuur, met de wezens van het licht, met jezelf, met de eeuwigheid... Nieuwe krachten zullen in jou ontwaken en je zal voelen dat je jezelf hebt teruggevonden.
(Aïvanhov)


L’élégance est quand l’intérieur est aussi beau que l’extérieur. (Coco Chanel)


RELAX!
Hoeveel tragedies worden veroorzaakt door mensen die, hoewel ze zeggen dat ze het goed menen, niet in staat zijn om rustig te reageren op een kleine belediging of een onrecht zonder veel belang! Ze menen het goed, maar bij de geringste aanleiding, doen ze eindeloze conflicten losbarsten.
De meeste conflicten zijn aldus ontstaan uit minuscule incidentjes waaraan men, in plaats van ze te minimaliseren zoals men had gekund, een kolossaal belang heeft toegekend en die uiteindelijk ontaard zijn. Iedereen weet dat, maar wie trekt er lessen uit voor de toekomst? Vraagt men zich af: ""Wacht even, als ik die houding aanneem, als ik een dergelijk besluit neem, ga ik dan een bijdrage leveren om dingen te verbeteren of ze nog meer compliceren?"" Het is de vraag of de mensen wel echt het goede willen. Ondanks hun bevestigingen is dat niet zo zeker. Als ze dat echt wilden, zouden ze in staat zijn om het te realiseren. En in ieder geval zou het gemakkelijker zijn voor hen om een brandje te blussen bij het begin, dan een grote brand te moeten bestrijden wanneer hun onverzettelijkheid en hun slechte wil het vuur heeft doen uitbreiden.  (Aïvanhov)


Opportunities to find deeper powers within ourselves come when life seems most challenging. (Joseph Campbell)

Privation and suffering alone open the mind to all that is hidden to others. (Joseph Campbell)


People say that what we’re all seeking is a meaning for life. I don’t think that’s what we’re really seeking. I think that what we’re seeking is an experience of being alive, so that our life experiences on the purely physical plane will have resonances with our own innermost being and reality, so that we actually feel the rapture of being alive. (Joseph Campbell)
 

LIDGELDOPROEP 2018

Hartelijk dank aan de leden die hun lidgeld voor 2018 reeds hebben vereffend.

Het lidgeld voor 2018 bijft ongewijzigd: 
- Gewoon jaarlijks lidgeld particulier: 50 euro
- Gewoon jaarlijks lidgeld student tot 26 jaar: 10 euro
- Gewoon jaarlijks lidgeld vennootschappen: 200 euro
- Eenmalig lidgeld als ‘Optimist tot in de kist': 300 euro (Namenlijst van deze Optimisten tot in de kist)
- Eenmalig lidgeld als ‘Optimist tot in de kist’ vennootschappen: 1200 euro (Namenlijst van deze Optimisten tot in de kist)
 
U kunt het lidgeld overschrijven op de bankrekening 
BE80 3101 7554 0077 (BIC: BBRUBEBB) van de vzw Optimistenbond van het Koninkrijk België, Alfred Solvaylaan, 1 te 1170 Brussel. (IBAN: ) of via Paypal (klik)


Es ist eine Verwandtschaft zwischen den glücklichen Gedanken und den Gaben des Augenblicks: Beide fallen vom Himmel. (Friedrich von Schiller)OPTIMISME EN SPIRITUALITEIT...

De kwestie van het optimisme en het pessimisme gaat veel verder dan algemeen wordt gedacht. Alleen wie het spirituele welzijn nastreeft, kan echt optimistisch zijn, terwijl degene die zich concentreert op materiële welvaart, ook al is hij aanvankelijk hoopvol gestemd, op een dag gedwongen zal worden zijn illusies te laten varen.
Optimisme en pessimisme vertegenwoordigen twee filosofieën over het leven. De pessimist kijkt niet verder dan zijn neus lang is, terwijl de optimist zijn ziel opent voor de enorme uitgestrektheid van de hemel... Op weg ... zal hij uiteraard het kwaad in al zijn vormen tegenkomen, zal hij lijden, twijfelen aan de anderen en aan zichzelf, ontmoedigd raken. Maar zelfs in de ergste momenten zal hij niet ten onder gaan, want in zijn hart, in zijn ziel blijft ... de belofte van alle rijkdommen, van alle overwinningen.
 

People seldom do what they believe in. They do what is convenient, then repent. (Bob Dylan)
 

HET TEGENOVERGESTELDE VAN HET OPTIMISME IS OOK EN VOORAL HET CYNISME

Het tegenovergestelde van het optimisme is niet alleen het pessimisme. Neen, het tegenovergestelde van het optimisme heet ook en misschien vooral het cynisme. De cynici zijn vernielers. Zij vernielen alles, de hoop, het enthousiasme, de ethiek, al hetgeen toch mooi zou kunnen zijn. De cynici maken alles vuil. 
Zoals het communisme door zijn cynisme is ten gronde gegaan, zal ook deze maatschappij die overproductie en overconsumptie van goederen met weinig toegevoegd geluk promoot en die zich in hebzucht en totaal gebrek aan ethiek en moraliteit heeft bedorven door haar cynisme teniet gaan indien ze niet heel spoedig evolueert naar meer broederlijkheid. Wij, de Optimisten, de burgers van Optimistan, Staat van een hoger bewustzijn, zullen nieuwe voorstellen moeten maken voor een mooiere, rechtvaardigere en humanere wereld.

It is no measure of health to be well ajusted to a profoundly sick society. (Jiddu Krishnamurti)

Cynicism masquerades as wisdom, but it is the farthest thing from it. Because cynics don’t learn anything. Because cynicism is a self-imposed blindness, a rejection of the world because we are afraid it will hurt us or disappoint us. Cynics always say no. But saying “yes” begins things. Saying “yes” is how things grow. Saying “yes” leads to knowledge. “Yes” is for young people. So for as long as you have the strength to, say “yes” (Stephen Colbert)

Find a place inside where there’s joy, and the joy will burn out the pain. (Joseph Campbell)
 
If you can see your path laid out in front of you step by step, you know it’s not your path. Your own path you make with every step you take. That’s why it’s your path. (Joseph Campbell)

Follow your bliss and the universe will open doors for you where there were only walls. (Joseph Campbell)
 
 
AGENDA
KONINKLIJKE VLAAMSE ACADEMIE 
(Klik op het beeld) 

 
Is the system going to flatten you out and deny you your humanity, or are you going to be able to make use of the system to the attainment of human purposes? (Joseph Campbell)

Your sacred space is where you can find yourself over and over again. (Joseph Campbell)

If you travel far enough, you'll eventually meet yourself. (Joseph Campbell)


ACADEMIE VOOR LEVENSKUNST
(Klik op het beeld)When a spider makes a beautiful web, the beauty comes out of the spider’s nature. It’s instinctive beauty. How much of the beauty of our own lives is about the beauty of being alive? (Joseph Campbell)

Tragedy is an unfinished comedy. (Joseph Campbell)

SPES FORUM
(Klik op het beeld)

He who thinks he knows, doesn't know. He who knows that he doesn't know, knows. (Joseph Campbell)

Eternity isn't some later time. Eternity isn't even a long time. Eternity has nothing to do with time. Eternity is that dimension of here and now that all thinking in temporal terms cuts off.... the experience of eternity right here and now, in all things, whether thought of as good or as evil, is the function of life. (Joseph Campbell)
 
POSITIVITEIT 
(Klik op het beeld)
 
 

When you are on the right path, invisible hands will come to your aid. (Joseph Campbell)

Life will always be sorrowful. We can't change it, but we can change our attitude toward it. (Joseph Campbell)
 
POLLUTIE IS GEEN FATALITEIT
Wanneer je de trein neemt om naar een verafgelegen stad te reizen is het niet altijd mogelijk om een rechtstreekse verbinding te hebben; op een gegeven moment moet je uitstappen en een andere trein nemen, en je moet dus opletten dat je het station niet mist.
In deze grote reis van het leven die je hebt aangevat heb je ook een bestemming die je moet bereiken. Maar hier gaat het over een innerlijke bestemming en de naam die je eraan geeft heeft geen belang. Het is als een licht dat in de verte schijnt, en om er dichter bij te komen moet je telkens voelen op welk moment je de trein moet verlaten om een andere te nemen. Geen enkel personeelslid, van geen enkel station, zal je deze inlichting geven. Op verschillende momenten van je leven geeft de Voorzienigheid je gelegenheden om een hogere graad van bewustzijn te bereiken. Het is aan jou om dit te voelen en je in te spannen om van trein te wisselen, zodat je dichter bij je bestemming kunt komen, want deze kansen zullen zich beslist niet opnieuw voordoen of slechts heel lang daarna. Dus wat een tijdverspilling!
(Aïvanhov)


(klik op het beeld)


 
It is only when a man tames his own demons that he becomes the king of himself if not of the world. (Joseph Campbell)

Follow your inner heart and the world moves in and helps. (Joseph Campbell)

 
VLUCHTELINGEN EN WERKLOOSHEID

Soms hoort men zeggen dat we met de belangrijke werkloosheid die we in Europa kennen toch niet alle ellende van de wereld kunnen opvangen. De werkloosheid inroepen om onze hulp te weigeren aan deze mensen die met hun kinderen aan de dood trachten te ontsnappen lijkt ons bijzonder cynisch. Beseffen degenen die zo denken dat er een hiërarchie der waarden bestaat? Indien alle Europese landen alle 300.000 vluchtelingen par jaar zouden opvangen zou de Europese bevolking, die 514 miljoen inwoners telt, met 1 bijkomende inwoner per 1600 inwoners stijgen. Zou dat nu zo erg zijn? De reactie van de Europese landen lijkt ons een bijstandsverzuim aan personen in gevaar te zijn en het feit dat de misdaad collectief wordt bedreven maakt ze niet minder gruwelijk. (LS)
(klik op het beeld)

There is perhaps nothing worse than reaching the top of the ladder and discovering that you’re on the wrong wall. (Joseph Campbell)
 
You become mature when you become the authority of your own life. (Joseph Campbell)
 

SLAVENHANDEL IN LIBIË... DAT IS NU!
(Klik op het beeld) 

The world is a dangerous place to live; not because of the people who are evil, but because of the people who don't do anything about it. (Albert Einstein)
Deze arme mensen worden voor geld gemarteld en voor 400 usd als slaven verkocht!

 
Opportunities to find deeper powers within ourselves come when life seems most challenging. (Joseph Campbell)

The fates lead him who will; him who won't they drag. (Joseph Campbell)

(klik op het beeld)


La mayor parte de la gente confunde la educación con instrucción. (Severo Catalina)
 

HET KOOR VAN OPTIMISTAN

Elke donderdag van 20 tot 22u, repetitie van het Koor van Optimistan, Alfred Solvaylaan, 1 te 1170 Brussel onder leiding van zangleraar Stéphane Goemans (+32.488.25.56.73) We gaan samen leren zingen. Inschrijvingen: info@optimistenbond.be met copie aan barbara.weller@optimistan.net

(Klik op het beeld)


Het leven, zei Sofia Gubaidulina, verbrokkelt een mens in zoveel stukken dat ik geen grotere taak ken dan hem, dankzij de muziek, te helpen zijn spirituele eenheid weder op te bouwen

DE GEZONDHEID EN HET OPTIMISME

(klik op het beeld)

L’amico è colui che non si comporta in modo meschino con noi. (Francesco Alberoni)

GRAAG ONTVANG IK GRATIS (OF SCHRIJF IK EEN KENNIS IN) DE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF (Klik)    
 
Indien u zeker wilt zijn dat u deze mails zult ontvangen liever dan ze in uw spams te zien, voeg het adres 'info@optimistenbond.be' toe aan uw adressenlijst.


A mentira tem o privilégio de poder se expressar com muito mais brevidade do que sua refutação. (Olavo de Carvalho)


OPTIMISTAN

(Klik op het beeld)

De vlag van Optimistan, Staat van een Hoger Bewustzijn, is te koop ter zetel van de Optimistenbond (info@optimistenbond.be)

 
We save the world by being alive ourselves.
(Joseph Campbell)


The job of an educator is to teach students to see vitality in themselves. (Joseph Campbell)

(Klik op het beeld) Past newsletters 


DE VOLLEDIGE NEDERLANDSTALIGE AGENDA
DE VOLLEDIGE FRANSTALIGE AGENDA 
 

The big question is whether you are going to be able to say a hearty yes to your adventure. (Joseph Campbell)

We're in a freefall into future. We don't know where we're going. Things are changing so fast, and always when you're going through a long tunnel, anxiety comes along. And all you have to do to transform your hell into a paradise is to turn your fall into a voluntary act. It's a very interesting shift of perspective and that's all it is... joyful participation in the sorrows and everything changes. (Joseph Campbell)

 
BROCHURE EN PLAKKERTJES 
Indien u de nieuwe brochure en enkele plakkertjes van de Optimistenbond wenst, zullen we u ze graag gratis opsturen. (info@optimistenbond.be)

Don't believe what your eyes are telling you. All they show is limitation. Look with your understanding. Find out what you already know and you will see the way to fly. (Richard Bach)

(Klik op het beeld)You enter the forest at the darkest point, where there is no path. Where there is a way or path, it is someone else's path. You are not on your own path. If you follow someone else's way, you are not going to realize your potential. (Joseph Campbell)

Find a place inside where there's joy, and the joy will burn out the pain. (Joseph Campbell)

 

DE PERS

Brussel Deze Week

Places to be: Nederlands   Frans  Duits  Engels   Spaans   Italiaans   Portugees   Grieks

Zie ook www.optimistenbond.be - persoverzicht 

E quindi uscimmo a riveder le stelle. (William Styron)
 

Met vriendelijke groeten.


                              Luc Simonet
                              Voorzitter

Heb je een probleem, maar niet de oplossing, dan ben jij het probleem. (Konfuzius)
 

www.ligadelosoptimistas.es
www.norway.optimistan.org
http://www.liguedesoptimistesdubenin.co
http://www.liguedesoptimistes.fr
http://www.Optimistenbund.de
http://www.optimistenbond.nl
http://www.optimistan.org
http://www.optimistenzondergrenzen.org
http://www.liguedesoptimistes.be
http://www.optimistenbond.be

Spes Forum
Universiteit voor het Algemeen Belang
We Citizens

http://ch.optimistan.org/
http://luxembourg.optimistan.org/
http://monaco.optimistan.org/
http://niger.optimistan.org/

WE WERKEN IN SAMENWERKING MET:
Academie voor levenskunst
Agenda Plus
Bond Zonder Naam
B Plus
Centrum voor Europese cultuur
Change Think+
Club van Rome
Jonge Academie
Jump
Netwerk Ondernemen

 
 

 


 
Like 20180105 Bedenkingen voor een optimistische week on Facebook share on Twitter Google Plus One Button
Volg op Twitter  |  Facebook  | naar een vriend opsturen
 
vzw Optimistenbond van het Koninkrijk België
Alfred Solvaylaan, 1
1170 Brussele
BE 0876.715.001
Uitschrijven 
Copyright © 2018 VZW Optimistenbond van het Koninkrijk BelgiĆ«, Tous droits réservés.