vzw Optimistenbond van het Koninkrijk België
vzw Ligue des Optimistes du Royaume de Belgique

Over afwezigen, niets dan goed. (Phil Bosmans)


DE GEEST VAN OPTIMISTAN, STAAT VAN EEN HOGER BEWUSTZIJN
Je gaat naar de kruidenier om een kilo kersen te kopen. Hij weegt ze af en ziedaar je kilo kersen.... maar hij doet er nog een handjevol kersen bij. Wat is een handjevol kersen? Bijna niets, maar het maakt je blij. Wat je verheugt is niet zozeer die paar kersen die je erbij krijgt, maar het vriendelijke gevoel dat zich via dat gebaar uit.
Dit is slechts een voorbeeld. Maar wanneer je de mensen observeert, zie je dat er velen zijn die dat gebaar niet weten te maken. Toch zijn ze zelf niet behoeftig – ze hebben zelfs vaak veel meer dan ze nodig hebben – maar innerlijk is er iets dat hen tegenhoudt: zij zijn niet in staat om te geven, zij kunnen dat gebaar naar anderen niet maken. En vervolgens klagen ze dat ze geen vrienden hebben. Hoe kun je hen laten inzien dat kleine gebaren al voldoende zijn, gebaren die bijna niets kosten maar die de harten openen. (Aïvanhov)


Van kinderen kan je heel veel leren. Bijvoorbeeld: waar de grenzen liggen van je geduld. (Wiet van Broeckhoven)
 
Kind dat met een slecht rapport thuiskomt aan zijn vader: 'Wat denk je? Is het erfelijk of ligt het aan mijn omgeving?' (Wiet van Broeckhoven)

 

Als ik de mensen soms hoor zeggen: het leven is hard, vraag ik me altijd af: in vergelijking met wat? (Wiet van Broeckhoven)

WORD LID VAN DE OPTIMISTENBOND

Lid worden van de Optimistenbond houdt in dat u akkoord gaat met de waarden van het optimisme en met de gedachtengang van onze vereniging. U krijgt dan een insigne van Optimistan, samen met de brochure en plakkertjes met de logo van de vereniging. Om lid te worden, klik hier of of het beeld hieronder.

 

Als zwemmen goed is voor de lijn, hoe verklaart u dan de walvis? (Wiet van Broeckhoven)

DUC IN ALTUM...

(klik op het beeld)

 
Het enige plezierige aan je eigen fouten is, dat je er soms anderen gelukkig mee maakt. (Wiet van Broeckhoven)

Telegram aan een ziek parlementslid: 'Uw collega's wensen u met een meerderheid van 32 stemmen, 24 tegenstemmen en 6 onthoudingen een spoedig herstel toe.' (Wiet van Broeckhoven)


MEDELIJDEN...
Iemand vertrouwt je zijn verdriet toe... Vaak niet zozeer opdat je hem zou helpen een oplossing te vinden, dan wel je ertoe te bewegen met zijn toestand mee te voelen. Echter, als je je laat overweldigen door zijn lijden, help je hem niet, want je raakt verlamd en je loopt het gevaar met hem weg te zinken. Denk je dat je hem door je vriendelijkheid, door je medelijden verzachting kunt bieden? Ja, voor het moment misschien, maar even later beginnen de jammerklachten weer en dat kan zo heel het leven doorgaan. Die persoon zal blij zijn dat je altijd voor hem klaarstaat om in zijn lijden te delen, hij zal er evenwel niet beter van worden. En jij, hoe zal het jou vergaan?
Als je iemand van nut wilt zijn, sta dan niet toe dat zijn ontreddering bij jou binnendringt. Blijf helder, rustig, stevig, dat is de enige manier om hem eruit te trekken. Je kunt zo iemand alleen helpen door er een zekere weerstand tegenover te stellen.
(Aïvanhov)


La vraie méthode du savoir vivre, c'est de se taire et de confier les difficultés au temps. (Jean Guitton)

 

HET TEGENOVERGESTELDE VAN HET OPTIMISME IS OOK HET CYNISME
Het tegenovergestelde van het optimisme is niet alleen het pessimisme. Neen, het tegenovergestelde van het optimisme heet ook en misschien vooral het cynisme. De cynici zijn vernielers. Zij vernielen alles, de hoop, het enthousiasme, de ethiek, al hetgeen toch mooi zou kunnen zijn. De cynici maken alles vuil. 
Zoals het communisme door zijn cynisme is ten gronde gegaan, zal ook deze maatschappij die overproductie en overconsumptie van goederen met weinig toegevoegd geluk promoot en die zich in hebzucht en totaal gebrek aan ethiek en moraliteit heeft bedorven door haar cynisme teniet gaan indien ze niet heel spoedig evolueert naar meer broederlijkheid. Wij, de Optimisten, de burgers van Optimistan, Staat van een hoger bewustzijn, zullen nieuwe voorstellen moeten maken voor een mooiere, rechtvaardigere en humanere wereld.

(klik op het beeld)

 

'Wij kunnen u geen levensverzekering geven omdat u al 102 bent.' - 'Dat begrijp ik niet. Het is toch statistisch bewezen dat op die leeftijd nog weinig mensen sterven.' (Wiet van Broeckhoven)
 
Werken is goed maar het mag niet teveel van je vrije tijd in beslag nemen. (Wiet van Broeckhoven)


"Wist je dat hij tegenwoordig werkt?" - "Zo is hij. Voor geld zou hij alles doen."( Wiet van Broeckhoven)

Cynicism masquerades as wisdom, but it is the farthest thing from it. Because cynics don’t learn anything. Because cynicism is a self-imposed blindness, a rejection of the world because we are afraid it will hurt us or disappoint us. Cynics always say no. But saying “yes” begins things. Saying “yes” is how things grow. Saying “yes” leads to knowledge. “Yes” is for young people. So for as long as you have the strength to, say “yes” (Stephen Colbert)
 

It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. (Jiddu Krishnamurti)

Soms hoort men zeggen dat we met de belangrijke werkloosheid die we in Europa kennen toch niet alle ellende van de wereld kunnen opvangen. De werkloosheid inroepen om onze hulp te weigeren aan deze mensen die met hun kinderen aan de dood trachten te ontsnappen lijkt ons bijzonder cynisch. Beseffen degenen die zo denken dat er een hiërarchie der waarden bestaat? Indien alle Europese landen alle 300.000 vluchtelingen par jaar zouden opvangen zou de Europese bevolking, die 514 miljoen inwoners telt, met 1 bijkomende inwoner per 1600 inwoners stijgen. Zou dat nu zo erg zijn? De reactie van de Europese landen lijkt ons een bijstandsverzuim aan personen in gevaar te zijn en het feit dat de misdaad collectief wordt bedreven maakt ze niet minder gruwelijk.
(klik op het beeld)

 
Ich bin das Schwert, ich bin die Flamme. (Heinrich Heine)
 
HET KOOR VAN OPTIMISTAN
Het leven verbrokkelt een mens in zoveel stukken dat er geen mooiere taak bestaat dan hem dank zij de muziek te helpen zijn spirituele eenheid te herstellen. (Sofia Goebaidoelina)
 
Elke donderdag van 20 tot 22u, repetitie van het Koor van Optimistan, Alfred Solvaylaan, 1 te 1170 Brussel onder leiding van zangleraar Stéphane Goemans (+32.488.25.56.73) We gaan samen leren zingen. Inschrijvingen: info@optimistenbond.be met copie aan barbara.weller@optimistan.net

(Klik op het beeld)

Sommige dingen moet je geloven om ze te kunnen zien. (Wiet van Broeckhoven)
 
Alle paddestoelen zijn eetbaar. Weliswaar zijn er paddestoelen die je maar één keer kunt eten. (Wiet van Broeckhoven)


Vijftig is een heerlijke leeftijd vooral als je zestig bent. (Wiet van Broeckhoven)

 
IK BEN REEDS LID VAN DE OPTIMISTENBOND MAAR BEN MIJN LIDGELD VOOR 2015 VERGETEN TE VEREFFENEN (Klik) 
IK WORD LID VAN DE OPTIMISTENBOND EN BURGER VAN OPTIMISTAN (Klik)
IK STEUN DE OPTIMISTENBOND MET EEN FISCAAL AFTREKBAAR GIFT (Klik)

GRAAG ONTVANG IK GRATIS (OF SCHRIJF IK EEN KENNIS IN) DE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF (Klik)
 
There is so much in the world for us all if we only have the eyes to see it, and the heart to love it, and the hand to gather it to ourselves, so much in men and women, so much in art and literature, so much everywhere in which to delight, and for which to be thankful. (Lucy Maud Montgomery)
 

OPTIMISTAN
(Klik op het beeld)

De vlag van Optimistan, Staat van een Hoger Bewustzijn, is te koop ter zetel van de Optimistenbond (info@optimistenbond.be)
 
Hij doet de hele dag niets en zelfs dat doet hij met tegenzin. (Wiet van Broeckhoven)

Ik zou al eerder op je brief geantwoord hebben maar jij hebt er mij geen geschreven. (Wiet van Broeckhoven)


Ik wilde mijn kind naar een gehoorzaamheidscursus sturen. Maar het wou niet. (Wiet van Broeckhoven)

(Klik op het beeld) Past newsletters 
Cambiar de horizontes, cambiar de método de vida y de atmósfera, es provechoso a la salud y a la inteligencia. (Gustavo Adolfo Bécquer)

DE VOLLEDIGE NEDERLANDSTALIGE AGENDA
 

Heb je een probleem, maar niet de oplossing, dan ben jij het probleem. (Confucius)

(Klik op het beeld)Ogni paura esiste solo fino a quando la si affronta e la si comprende. È allora che perde tutta l’energia che le si era attribuita e non diventa altro che una piccola goccia d’acqua nel palmo della nostra mano. (Luca Doveri)

BROCHURE EN PLAKKERTJES 

Indien u de nieuwe brochure en enkele plakkertjes van de Optimistenbond wenst, zullen we u ze graag gratis opsturen. (info@optimistenbond.be)

Don't believe what your eyes are telling you. All they show is limitation. Look with your understanding. Find out what you already know and you will see the way to fly. (Richard Bach)

(Klik op het beeld)


Não quero uma vida pequena, um amor pequeno, uma alegria que caiba dentro da bolsa. Eu quero mais que isso. Quero o que não vejo. Quero o que não entendo. Quero muito e quero sem fim. (Fernando Mello) 


DE PERS

Brussel Deze Week

Places to be: Nederlands   Frans  Duits  Engels   Spaans   Italiaans   Portugees   Grieks

Zie ook www.optimistenbond.be - persoverzicht

Timeo hominem unius libri. (Tommaso d'Aquino)

Met vriendelijke groeten.

 Luc Simonet
  Voorzitter

http://www.optimistenbond.be
http://www.liguedesoptimistes.be
http://www.optimistenzondergrenzen.org
http://www.optimistan.org
http://www.optimistenbond.nl
http://www.Optimistenbund.de
http://www.liguedesoptimistes.fr
http://www.liguedesoptimistesdubenin.co
www.norway.optimistan.org
www.ligadelosoptimistas.es
http://ch.optimistan.org/
http://luxembourg.optimistan.org/
http://monaco.optimistan.org/
http://niger.optimistan.org/

WE WERKEN IN SAMENWERKING MET:
Academie voor levenskunst
Agenda Plus
Bond Zonder Naam
B Plus
Centrum voor Europese cultuur
Change Think+
Club van Rome
Jonge Academie
Jump
Netwerk Ondernemen

Spes Forum
Universiteit voor het Algemeen Belang
We Citizens

 

 
 

 


 
Like 20160610 Bedenkingen voor een optimistische week on Facebook share on Twitter Google Plus One Button
Volg op Twitter  |  Facebook  | naar een vriend opsturen
 
vzw Optimistenbond van het Koninkrijk België
Alfred Solvaylaan, 1
1170 Brussele
BE 0876.715.001
Uitschrijven 
Copyright © 2016 VZW Optimistenbond van het Koninkrijk BelgiĆ«, Tous droits réservés.