vzw Optimistenbond van het Koninkrijk België
vzw Ligue des Optimistes du Royaume de Belgique

De hoeveelheid angst in je hart is juist zo groot als het gewicht van alles waar je nog aan gehecht bent. (Godfried Danneels)

OPTIMISTAN IN AMERICA!
(klik op het beeld)


Well done is better than well said. (Benjamin Franklin)

DE GEEST VAN OPTIMISTAN, STAAT VAN EEN HOGER BEWUSTZIJN
Een wijze was in zijn tuin bezig fruit te plukken. Plotseling hoort hij een geluid en ziet een man rennen: ‘Waar ga je zo snel heen?’ vroeg hij. – ‘Mijn buurman achtervolgt me met een geweer: hij beweert dat ik zijn schuur in brand heb gestoken.’ – ‘Ga maar gauw, ik regel het wel.’ Komt de andere man: ‘Waar ren jij naartoe?’, vraagt de wijze. ‘Je lijkt wel buiten adem. Ga toch even zitten.’ – ‘Nee, ik moet iemand inhalen die mijn schuur in brand heeft gestoken. Hij krijgt een lesje dat hij zich zijn hele leven zal herinneren.’ – ‘Maar die is vast al ver weg. Kijk eens naar deze vruchten, ze zijn overheerlijk. Ga toch zitten en proef ze.’ De man gaat uiteindelijk zitten, smult van het fruit en de wijze laat hem ook de bloemen en de bomen in de tuin bewonderen, de blauwe lucht, enzovoort. Deze korte pauze verandert zijn humeur, hij ziet ervan af zijn buurman te achtervolgen en biedt de wijze zelfs aan om hem te helpen zijn vruchten te plukken.
Je zult zeggen dat dit een onwaarschijnlijk verhaal is. Niet zo zeer… De wijze wist dat, als hij op de weg was gaan staan en tegen de woedende man had gezegd: ‘Stop, het heeft geen zin zo hard te lopen’, de ander hem zou hebben weggeduwd, zonder naar hem te willen luisteren, en dan was hij verplicht geweest geweld te gebruiken. Wat heeft hij dus gedaan? Hij heeft zijn aandacht afgeleid door hem fruit aan te bieden. Dat betekent dat, als we mensen willen beletten kwaad te doen, we in plaats van ons tegen hen te verzetten, het beter is te proberen hun energieën van richting te doen veranderen.
(Aïvanhov)

They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety. (Benjamin Franklin)

DE DAG VOOR DE VREDE
Ter gelegenheid van de Internationale dag voor de Vrede op 21 september, ontving de Optimistenbond, samen met Z.M. de Koning van Marokko, de Premier Charles Michel, Mevrouw Sylvie van den Wildenberg, de Heer Joël Rubenfeld, Imam Khalid Khalid Hajji en Imam Salah Echallaoui de award voor de Vrede van Almawoutin radio-TV.An investment in knowledge pays the best interest. (Benjamin Franklin)

HET TEGENOVERGESTELDE VAN HET OPTIMISME IS OOK EN VOORAL HET CYNISME
Het tegenovergestelde van het optimisme is niet alleen het pessimisme. Neen, het tegenovergestelde van het optimisme heet ook en misschien vooral het cynisme. De cynici zijn vernielers. Zij vernielen alles, de hoop, het enthousiasme, de ethiek, al hetgeen toch mooi zou kunnen zijn. De cynici maken alles vuil. 
Zoals het communisme door zijn cynisme is ten gronde gegaan, zal ook deze maatschappij die overproductie en overconsumptie van goederen met weinig toegevoegd geluk promoot en die zich in hebzucht en totaal gebrek aan ethiek en moraliteit heeft bedorven door haar cynisme teniet gaan indien ze niet heel spoedig evolueert naar meer broederlijkheid. Wij, de Optimisten, de burgers van Optimistan, Staat van een hoger bewustzijn, zullen nieuwe voorstellen moeten maken voor een mooiere, rechtvaardigere en humanere wereld. 

I am for doing good to the poor, but I differ in opinion about the means. I think the best way of doing good to the poor is not making them easy in poverty, but leading or driving them out of it. (Benjamin Franklin)
 
Cynicism masquerades as wisdom, but it is the farthest thing from it. Because cynics don’t learn anything. Because cynicism is a self-imposed blindness, a rejection of the world because we are afraid it will hurt us or disappoint us. Cynics always say no. But saying “yes” begins things. Saying “yes” is how things grow. Saying “yes” leads to knowledge. “Yes” is for young people. So for as long as you have the strength to, say “yes” (Stephen Colbert)

Money has never made man happy, nor will it, there is nothing in its nature to produce happiness. The more of it one has the more one wants. (Benjamin Franklin)

HET HUWELIJK DER AFSCHUWELIJKEN
(klik op het beeld)

La nature est éternellement jeune, belle et généreuse. Elle possède le secret du bonheur et nul n’a su le lui ravir. (George Sand)

WORD LID VAN DE OPTIMISTENBOND

Lid worden van de Optimistenbond houdt in dat u akkoord gaat met de waarden van het optimisme en met de gedachtengang van onze vereniging. U krijgt dan een insigne van Optimistan, samen met de brochure en plakkertjes met de logo van de vereniging. Om lid te worden, klik hier of of het beeld hieronder.


He that is good for making excuses is seldom good for anything else. (Benjamin Franklin)

(klik op het beeld)


Energy and persistence conquer all things. (Benjamin Franklin)

Anger is never without a reason, but seldom with a good one. (Benjamin Franklin)


 

BEWUST KIJKEN

Je bekijkt een gezicht, een voorwerp, een landschap… Ben je je bewust van wat er dan met jou gebeurt? Heb je er al eens aan gedacht hoe weids, diep of betekenisvol deze daad van het kijken is? Kijken lijkt eenvoudig, zonder mysterie, maar bestudeer en ontcijfer het, en je zult ontdekken dat het een daad van de hoogste magie is.
Je laat je blik rusten op een voorwerp… Vanaf dat moment stelt dit voorwerp een gevaar voor dat op de loer ligt, of een geluk dat je wacht. Dit hangt af van de aard van het voorwerp, zijn vorm, zijn uitstraling en ook van je innerlijke toestand, want je hele wezen neigt ertoe de vorm, de afmetingen en de eigenschappen van dit voorwerp aan te nemen. Ja, innerlijk, op psychisch gebied, bewust of onbewust, vereenzelvig je je met wat je waarneemt. Dit is een natuurlijke, biologische wet. En van deze wet, indien goed begrepen en bewust toegepast, hangt je vermogen af om te evolueren, je te vervolmaken. Maak er dus een gewoonte van om je blik te richten op alles wat mooi, harmonieus, lichtend en volmaakt is.
(Aïvanhov)

It is no measure of health to be well ajusted to a profoundly sick society. (Jiddu Krishnamurti)

 

VLUCHTELINGEN EN WERKLOOSHEID
Soms hoort men zeggen dat we met de belangrijke werkloosheid die we in Europa kennen toch niet alle ellende van de wereld kunnen opvangen. De werkloosheid inroepen om onze hulp te weigeren aan deze mensen die met hun kinderen aan de dood trachten te ontsnappen lijkt ons bijzonder cynisch. Beseffen degenen die zo denken dat er een hiërarchie der waarden bestaat? Indien alle Europese landen alle 300.000 vluchtelingen par jaar zouden opvangen zou de Europese bevolking, die 514 miljoen inwoners telt, met 1 bijkomende inwoner per 1600 inwoners stijgen. Zou dat nu zo erg zijn? De reactie van de Europese landen lijkt ons een bijstandsverzuim aan personen in gevaar te zijn en het feit dat de misdaad collectief wordt bedreven maakt ze niet minder gruwelijk. (LS)

Savages we call them because their manners differ from ours. (Benjamin Franklin)

He that is of the opinion money will do everything may well be suspected of doing everything for money. (Benjamin Franklin)

(klik op het beeld)


 
Ach es ist unsäglich, wie sich die armen Menschen auf der Erde abquälen. (Johann Wolfgang von Goethe)
 
HET KOOR VAN OPTIMISTAN
Het leven verbrokkelt een mens in zoveel stukken dat er geen mooiere taak bestaat dan hem dank zij de muziek te helpen zijn spirituele eenheid te herstellen. (Sofia Goebaidoelina)
 
Elke donderdag van 20 tot 22u, repetitie van het Koor van Optimistan, Alfred Solvaylaan, 1 te 1170 Brussel onder leiding van zangleraar Stéphane Goemans (+32.488.25.56.73) We gaan samen leren zingen. Inschrijvingen: info@optimistenbond.be met copie aan barbara.weller@optimistan.net

(Klik op het beeld)


Whatever is begun in anger ends in shame. (Benjamin Franklin)

The doors of wisdom are never shut. (Benjamin Franklin)


 


OPTIMISTAN
(Klik op het beeld)

De vlag van Optimistan, Staat van een Hoger Bewustzijn, is te koop ter zetel van de Optimistenbond (info@optimistenbond.be)

It is only when the rich are sick that they fully feel the impotence of wealth. (Benjamin Franklin)

Half a truth is often a great lie. (Benjamin Franklin)
 
Without freedom of thought, there can be no such thing as wisdom - and no such thing as public liberty without freedom of speech. (Benjamin Franklin)


Being ignorant is not so much a shame, as being unwilling to learn. (Benjamin Franklin)

MET DANK AAN ONZE VRIEND BOB DELBECQUE


Don't throw stones at your neighbors if your own windows are glass. (Benjamin Franklin)

Three can keep a secret, if two of them are dead. (Benjamin Franklin)

 
I saw few die of hunger; of eating, a hundred thousand. (Benjamin Franklin)


(Klik op het beeld) Past newsletters

Buscad leyendo y hallaréis meditando. (San Juan de la Cruz)

DE VOLLEDIGE NEDERLANDSTALIGE AGENDA
 

Heb je een probleem, maar niet de oplossing, dan ben jij het probleem. (Confucius)

(Klik op het beeld)La sua esistenza era l’unica cosa a qui non aveva fatto l’abitudine. (Carlo Gragnani)

BROCHURE EN PLAKKERTJES 

Indien u de nieuwe brochure en enkele plakkertjes van de Optimistenbond wenst, zullen we u ze graag gratis opsturen. (info@optimistenbond.be)

Don't believe what your eyes are telling you. All they show is limitation. Look with your understanding. Find out what you already know and you will see the way to fly. (Richard Bach)

(Klik op het beeld)


A liberdade é a que nos constitui entes morais, bons ou maus; é um grande bem para quem tem juízo; e para quem o não tem, um mal gravíssimo. (Marquês Maricá)


DE PERS

Brussel Deze Week

Places to be: Nederlands   Frans  Duits  Engels   Spaans   Italiaans   Portugees   Grieks

Zie ook www.optimistenbond.be - persoverzicht

Animus facit nobilem. (Lucius Annaeus Seneca) 

Met vriendelijke groeten.

 Luc Simonet
  Voorzitter

http://www.optimistenbond.be
http://www.liguedesoptimistes.be
http://www.optimistenzondergrenzen.org
http://www.optimistan.org
http://www.optimistenbond.nl
http://www.Optimistenbund.de
http://www.liguedesoptimistes.fr
http://www.liguedesoptimistesdubenin.co
www.norway.optimistan.org
www.ligadelosoptimistas.es
http://ch.optimistan.org/
http://luxembourg.optimistan.org/
http://monaco.optimistan.org/
http://niger.optimistan.org/

WE WERKEN IN SAMENWERKING MET:
Academie voor levenskunst
Agenda Plus
Bond Zonder Naam
B Plus
Centrum voor Europese cultuur
Change Think+
Club van Rome
Jonge Academie
Jump
Netwerk Ondernemen

Spes Forum
Universiteit voor het Algemeen Belang
We Citizens

 
 

 


 
Like 20160923 Bedenkingen voor een optimistische week on Facebook share on Twitter Google Plus One Button
Volg op Twitter  |  Facebook  | naar een vriend opsturen
 
vzw Optimistenbond van het Koninkrijk België
Alfred Solvaylaan, 1
1170 Brussele
BE 0876.715.001
Uitschrijven 
Copyright © 2016 VZW Optimistenbond van het Koninkrijk BelgiĆ«, Tous droits réservés.