vzw Optimistenbond van het Koninkrijk België
vzw Ligue des Optimistes du Royaume de Belgique

Worden we gelukkig van een gouden kraan of van een bron met helder bergwater ? (Kees van Kooten)

DE GEEST VAN OPTIMISTAN, STAAT VAN EEN HOGER BEWUSTZIIJ
Het verstand is een goed hulpmiddel voor studie en onderzoek van de materie. Maar het is niet altijd de beste gids. Waarom? Niet alleen neemt het de werkelijkheid slechts gedeeltelijk waar, maar vooral ligt aan alles wat het verstand besluit te ondernemen een verborgen motief, een belang, een egoïstische berekening ten grondslag, wat uiteindelijk altijd voor verwarring zal zorgen. Wat overkomt een mens die zich laat leiden door zijn verstand? Nauwelijks heeft hij een offer gebracht, een genereus gebaar gemaakt, of hij heeft er spijt van; hij vindt dat hij nogal dom is geweest om naar de raadgevingen van zijn hart of van zijn ziel te luisteren.
Evenmin is het verstand in staat te bedenken hoe de broederschap onder alle mensen tot stand kan komen, of hoe de aarde slechts één familie zal vormen, of hoe de hele wereld in vrede en harmonie zal leven. Het kan zich niet hoog genoeg verheffen om de echte remedies, de echte oplossingen te ontdekken. Het beeld dat het zich vormt, wat het aanbiedt vanuit zijn onvolledige en egocentrische kijk op de dingen, is altijd onvolkomen en zal niets voorgoed oplossen. Er bestaan oplossingen voor alle problemen die zich aan de mensen voordoen, maar om die te vinden, moet men een beroep doen op het hart, de ziel en de geest.
(Aïvanhov)

Er is te weinig zon onder het nieuws. (Gerd de Ley)
Wie veel kranten verslindt, begint er op de duur erg bedrukt uit te zien. (Gerd de Ley)

Mensen die te vol zijn van zichzelf, moeten dringend op dieet. (Gerd de Ley)

DE LIEFDE STAAT BOVEN DE RECHTVAARDIGHEID

Wie op een of andere wijze de anderen helpt, vindt het niet meer dan rechtvaardig dat hij daarvoor iets terugkrijgt. Dat is billijk, ja, maar de liefde, de liefde die je aanzet om te geven zonder iets terug te verwachten, staat boven de rechtvaardigheid. Het gevoel voor wat juist is, is al van nature aanwezig in de mens, zelfs criminelen kunnen op een bepaalde manier een rechtvaardigheidsgevoel bezitten, en dat geldt zelfs voor de dieren. En hoeveel misdaden zijn er niet begaan om zogezegd het recht te doen zegevieren!
Je kunt niet ontkennen dat rechtvaardigheid een deugd is, maar de liefde is een nog grotere deugd. Je bent vrijgevig geweest en, in naam van de rechtvaardigheid denk je dat men je iets schuldig is, tenminste een bedankje. Maar wanneer je hardnekkig iets blijft verwachten dat misschien niet komt – want er zijn mensen die er niet eens aan denken om dank je te zeggen – voel je je ontgoocheld en ontevreden. En waarom ben je nu die negatieve gevoelens aan het herkauwen? Omdat je iets goeds hebt gedaan! Is dat verstandig?… De vreugde die je hebt ervaren toen je iets goeds deed, waarom probeer je die niet met alle middelen te bewaren? (Aïvanhov)


Tu ne connaîtras jamais la fin de l’histoire en faisant demi-tour à deux minutes de la victoire. (Oxmo Puccino)

HET TEGENOVERGESTELDE VAN HET OPTIMISME IS OOK EN VOORAL HET CYNISME
Het tegenovergestelde van het optimisme is niet alleen het pessimisme. Neen, het tegenovergestelde van het optimisme heet ook en misschien vooral het cynisme. De cynici zijn vernielers. Zij vernielen alles, de hoop, het enthousiasme, de ethiek, al hetgeen toch mooi zou kunnen zijn. De cynici maken alles vuil. 
Zoals het communisme door zijn cynisme is ten gronde gegaan, zal ook deze maatschappij die overproductie en overconsumptie van goederen met weinig toegevoegd geluk promoot en die zich in hebzucht en totaal gebrek aan ethiek en moraliteit heeft bedorven door haar cynisme teniet gaan indien ze niet heel spoedig evolueert naar meer broederlijkheid. Wij, de Optimisten, de burgers van Optimistan, Staat van een hoger bewustzijn, zullen nieuwe voorstellen moeten maken voor een mooiere, rechtvaardigere en humanere wereld. 

It is no measure of health to be well ajusted to a profoundly sick society. (Jiddu Krishnamurti)
 
Cynicism masquerades as wisdom, but it is the farthest thing from it. Because cynics don’t learn anything. Because cynicism is a self-imposed blindness, a rejection of the world because we are afraid it will hurt us or disappoint us. Cynics always say no. But saying “yes” begins things. Saying “yes” is how things grow. Saying “yes” leads to knowledge. “Yes” is for young people. So for as long as you have the strength to, say “yes” (Stephen Colbert)
 
Als ik je één goede raad mag geven: Luistert nooit naar goede raad. (Gerd de Ley)


In een gezelschap van mensen die willen opvallen, is het erg opvallend als je niet probeert op te vallen. (Gerd de Ley)


WORD LID VAN DE OPTIMISTENBOND

Lid worden van de Optimistenbond houdt in dat u akkoord gaat met de waarden van het optimisme en met de gedachtengang van onze vereniging. U krijgt dan een insigne van Optimistan, samen met de brochure en plakkertjes met de logo van de vereniging. Om lid te worden, klik hier of of het beeld hieronder.

 
De grens van zijn denken is de witte rand van zijn krant. (Gerd de Ley)

(klik op het beeld)


Op de gulden middenweg ligt natuurlijk het slijk der aarde. (Gerd de Ley)


Zelfkennis is het begin van alle wijsheid en het einde van de meeste illusies. (Gerd de Ley)

 

VLUCHTELINGEN EN WERKLOOSHEID
Soms hoort men zeggen dat we met de belangrijke werkloosheid die we in Europa kennen toch niet alle ellende van de wereld kunnen opvangen. De werkloosheid inroepen om onze hulp te weigeren aan deze mensen die met hun kinderen aan de dood trachten te ontsnappen lijkt ons bijzonder cynisch. Beseffen degenen die zo denken dat er een hiërarchie der waarden bestaat? Indien alle Europese landen alle 300.000 vluchtelingen par jaar zouden opvangen zou de Europese bevolking, die 514 miljoen inwoners telt, met 1 bijkomende inwoner per 1600 inwoners stijgen. Zou dat nu zo erg zijn? De reactie van de Europese landen lijkt ons een bijstandsverzuim aan personen in gevaar te zijn en het feit dat de misdaad collectief wordt bedreven maakt ze niet minder gruwelijk. (LS)
(klik op het beeld)


Über das Mittelmäßige erhebt man sich mit Behaglichkeit. (Johann Wolfgang von Goethe)
 

HET KOOR VAN OPTIMISTAN
Het leven verbrokkelt een mens in zoveel stukken dat er geen mooiere taak bestaat dan hem dank zij de muziek te helpen zijn spirituele eenheid te herstellen. (Sofia Goebaidoelina)
 
Elke donderdag van 20 tot 22u, repetitie van het Koor van Optimistan, Alfred Solvaylaan, 1 te 1170 Brussel onder leiding van zangleraar Stéphane Goemans (+32.488.25.56.73) We gaan samen leren zingen. Inschrijvingen: info@optimistenbond.be met copie aan barbara.weller@optimistan.net

GRAAG ONTVANG IK GRATIS (OF SCHRIJF IK EEN KENNIS IN) DE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF (Klik)  
 
Nothing is more surprising than the easiness with which the many are governed by the few. (David Hume)


OPTIMISTAN
(Klik op het beeld)

De vlag van Optimistan, Staat van een Hoger Bewustzijn, is te koop ter zetel van de Optimistenbond (info@optimistenbond.be)

Heel wat hernieuwers kunnen het oude niet aan. (Gerd de Ley)

(Klik op het beeld) Past newsletters

La zona más rica de nuestras almas, desde luego la más extensa, es aquella que suele estar vedada al conocimiento por nuestro amor propio. (Antonio Machado)


DE VOLLEDIGE NEDERLANDSTALIGE AGENDA
 

Heb je een probleem, maar niet de oplossing, dan ben jij het probleem. (Confucius)

(Klik op het beeld)Vuoi farti un regalo? Semina la gentilezza, cogli la gioia, coltiva la serenità. (Fabrizio Caramagna) 

BROCHURE EN PLAKKERTJES 

Indien u de nieuwe brochure en enkele plakkertjes van de Optimistenbond wenst, zullen we u ze graag gratis opsturen. (info@optimistenbond.be)

Don't believe what your eyes are telling you. All they show is limitation. Look with your understanding. Find out what you already know and you will see the way to fly. (Richard Bach)

(Klik op het beeld)


Temos uma vida, uma só. Mas muitos julgam que há sempre muito tempo e, por isso, tantas vezes, decidimos adiar o importante para desperdiçar tempo com o que pouco vale. (José Luís Nunes)


DE PERS

Brussel Deze Week

Places to be: Nederlands   Frans  Duits  Engels   Spaans   Italiaans   Portugees   Grieks

Zie ook www.optimistenbond.be - persoverzicht
 
Quid vesper ferat, incertum est. (Titus Livius)

Met vriendelijke groeten.

 Luc Simonet
  Voorzitter

http://www.optimistenbond.be
http://www.liguedesoptimistes.be
http://www.optimistenzondergrenzen.org
http://www.optimistan.org
http://www.optimistenbond.nl
http://www.Optimistenbund.de
http://www.liguedesoptimistes.fr
http://www.liguedesoptimistesdubenin.co
www.norway.optimistan.org
www.ligadelosoptimistas.es
http://ch.optimistan.org/
http://luxembourg.optimistan.org/
http://monaco.optimistan.org/
http://niger.optimistan.org/

WE WERKEN IN SAMENWERKING MET:
Academie voor levenskunst
Agenda Plus
Bond Zonder Naam
B Plus
Centrum voor Europese cultuur
Change Think+
Club van Rome
Jonge Academie
Jump
Netwerk Ondernemen

Spes Forum
Universiteit voor het Algemeen Belang
We Citizens

 
 

 


 
Like 20161028 Bedenkingen voor een optimistische week on Facebook share on Twitter Google Plus One Button
Volg op Twitter  |  Facebook  | naar een vriend opsturen
 
vzw Optimistenbond van het Koninkrijk België
Alfred Solvaylaan, 1
1170 Brussele
BE 0876.715.001
Uitschrijven 
Copyright © 2016 VZW Optimistenbond van het Koninkrijk BelgiĆ«, Tous droits réservés.