vzw Optimistenbond van het Koninkrijk België
vzw Ligue des Optimistes du Royaume de Belgique

Zonder oordelen, kun je alles horen. (Corrie in ‘t Hout)


DE GEEST VAN OPTIMISTAN, STAAT VAN EEN HOGER 

Waarom zijn jullie altijd zo gehaast? Deze slechte gewoonte berokkent veel schade aan de ontwikkeling van je psychische en spirituele vermogens. Snelheid en dynamiek zijn goede kwaliteiten om te slagen op het fysieke vlak, dat spreekt vanzelf. Maar je moet van tijd tot tijd kunnen stoppen om een trager, rustiger, gematigder ritme aan te nemen, waardoor andere krachten hun werk van organisatie en harmonisatie kunnen doen. Als je altijd gehaast, altijd druk bezig bent, zal je uiteindelijk jezelf niet meer herkennen, je zal niet meer weten waar je het hebt, noch wie je bent.
Neem de gewoonte aan om af en toe een moment van rust in te bouwen. Zeg tegen jezelf dat je ten minste voor een paar minuten, eindelijk, oog in oog kan staan met de zon, met de natuur, met de wezens van het licht, met jezelf, met de eeuwigheid... Nieuwe krachten zullen in jou ontwaken en je zal voelen dat je jezelf hebt teruggevonden.
(Aïvanhov)


Un être privé de la fonction de l’irréel est un névrosé aussi bien que l’être privé de la fonction du réel. (Gaston Bachelard)


DE BROEDERLIJKE BAND
Het feit dat je in een bepaald tijdperk, in een bepaald land, in´een bepaald gezin geboren wordt, dat je een bepaalde fysieke constitutie hebt, dat je al dan niet bepaalde kwaliteiten hebt legt al van bij het begin de kansen en de successen van ieder individu vast. Een maatschappij kan altijd in de richting van gelijkheid werken, en dat is heel wenselijk, maar de ongelijkheid zal blijven. Het enige middel om deze ongelijkheid te verhelpen is het bewustzijn van de broederlijke band die alle mensen met elkaar verbindt. De ware gelijkheid is niet te realiseren en,zowel in de gemeenschap als in het gezin, zal ongelijkheid altijd door broederlijkheid gecompenseerd moeten worden. (Aïvanhov)


站得高看得
Hoe meer je de hoogte neemt en hoe meer je ziet. (Chinees gezegde)
 

LIDGELDOPROEP 2018

Hartelijk dank aan de leden die hun lidgeld voor 2018 reeds hebben vereffend.

Het lidgeld voor 2018 bijft ongewijzigd: 
- Gewoon jaarlijks lidgeld particulier: 50 euro
- Gewoon jaarlijks lidgeld student tot 26 jaar: 10 euro
- Gewoon jaarlijks lidgeld vennootschappen: 200 euro
- Eenmalig lidgeld als ‘Optimist tot in de kist': 300 euro (Namenlijst van deze Optimisten tot in de kist)
- Eenmalig lidgeld als ‘Optimist tot in de kist’ vennootschappen: 1200 euro (Namenlijst van deze Optimisten tot in de kist)
 
U kunt het lidgeld overschrijven op de bankrekening 
BE80 3101 7554 0077 (BIC: BBRUBEBB) van de vzw Optimistenbond van het Koninkrijk België, Alfred Solvaylaan, 1 te 1170 Brussel. (IBAN: ) of via Paypal (klik)


Den größten Fehler, den man im Leben machen kann, ist, immer Angst zu haben, einen Fehler zu machen. (Dietrich Bonhoeffer)OPTIMISME EN SPIRITUALITEIT...

De kwestie van het optimisme en het pessimisme gaat veel verder dan algemeen wordt gedacht. Alleen wie het spirituele welzijn nastreeft, kan echt optimistisch zijn, terwijl degene die zich concentreert op materiële welvaart, ook al is hij aanvankelijk hoopvol gestemd, op een dag gedwongen zal worden zijn illusies te laten varen.
Optimisme en pessimisme vertegenwoordigen twee filosofieën over het leven. De pessimist kijkt niet verder dan zijn neus lang is, terwijl de optimist zijn ziel opent voor de enorme uitgestrektheid van de hemel... Op weg ... zal hij uiteraard het kwaad in al zijn vormen tegenkomen, zal hij lijden, twijfelen aan de anderen en aan zichzelf, ontmoedigd raken. Maar zelfs in de ergste momenten zal hij niet ten onder gaan, want in zijn hart, in zijn ziel blijft ... de belofte van alle rijkdommen, van alle overwinningen.
 

I’ve failed over and over again in my life and that is why I succeed. (Michael Jordan)
 

HET TEGENOVERGESTELDE VAN HET OPTIMISME IS OOK EN VOORAL HET CYNISME

Het tegenovergestelde van het optimisme is niet alleen het pessimisme. Neen, het tegenovergestelde van het optimisme heet ook en misschien vooral het cynisme. De cynici zijn vernielers. Zij vernielen alles, de hoop, het enthousiasme, de ethiek, al hetgeen toch mooi zou kunnen zijn. De cynici maken alles vuil. 
Zoals het communisme door zijn cynisme is ten gronde gegaan, zal ook deze maatschappij die overproductie en overconsumptie van goederen met weinig toegevoegd geluk promoot en die zich in hebzucht en totaal gebrek aan ethiek en moraliteit heeft bedorven door haar cynisme teniet gaan indien ze niet heel spoedig evolueert naar meer broederlijkheid. Wij, de Optimisten, de burgers van Optimistan, Staat van een hoger bewustzijn, zullen nieuwe voorstellen moeten maken voor een mooiere, rechtvaardigere en humanere wereld.

It is no measure of health to be well ajusted to a profoundly sick society. (Jiddu Krishnamurti)

Cynicism masquerades as wisdom, but it is the farthest thing from it. Because cynics don’t learn anything. Because cynicism is a self-imposed blindness, a rejection of the world because we are afraid it will hurt us or disappoint us. Cynics always say no. But saying “yes” begins things. Saying “yes” is how things grow. Saying “yes” leads to knowledge. “Yes” is for young people. So for as long as you have the strength to, say “yes” (Stephen Colbert)

塞翁失马,焉知非福,。
Een slechte zaak kan soms een zegen worden. (Chinees gezegde)
 
AGENDA
KONINKLIJKE VLAAMSE ACADEMIE 
(Klik op het beeld) 

 
十年木小,百年树人
Het duurt tien jaar om een boom te laten groeien, honderd om een mens te laten groeien. (Chinees gezegde)

 
逝,者如斯夫,不舍昼夜。
De tijd vloeit als een stroming en stopt dag noch nacht. (Chinees gezegde)

ACADEMIE VOOR LEVENSKUNST
(Klik op het beeld)路不行不到,事不为不成
Zonder te reizen kom je nergens anders. In zaken, als je niets doet, kun je niets verwezenlijken.
(Chinees gezegde)

道不同,不相为谋小。
Hij wiens pad anders iskan voor de andere geen plannen maken. (Chinees gezegde)


SPES FORUM
(Klik op het beeld)

 
随鹿者不干兔。
Wie een hert jaagt, bekommert zich niet om een konijn. (Chinees gezegde)
 
千里之行,始于足才;下。
Een reis van duizend mijlen begint met de eerste stap. (Chinees gezegde)
 
POSITIVITEIT 
(Klik op het beeld)
 
 
积者昌,恶积者,
Wie goed doet is gelukkig, wie kwaad doet is verdrietig. (Chinees gezegde)
 
 
人无完人,金的无足赤。
De mens kan niet perfect zijn zoals het goud niet zuiver kan zijn. (Chinees gezegde)
 
POLLUTIE IS GEEN FATALITEIT
Wanneer je de trein neemt om naar een verafgelegen stad te reizen is het niet altijd mogelijk om een rechtstreekse verbinding te hebben; op een gegeven moment moet je uitstappen en een andere trein nemen, en je moet dus opletten dat je het station niet mist.
In deze grote reis van het leven die je hebt aangevat heb je ook een bestemming die je moet bereiken. Maar hier gaat het over een innerlijke bestemming en de naam die je eraan geeft heeft geen belang. Het is als een licht dat in de verte schijnt, en om er dichter bij te komen moet je telkens voelen op welk moment je de trein moet verlaten om een andere te nemen. Geen enkel personeelslid, van geen enkel station, zal je deze inlichting geven. Op verschillende momenten van je leven geeft de Voorzienigheid je gelegenheden om een hogere graad van bewustzijn te bereiken. Het is aan jou om dit te voelen en je in te spannen om van trein te wisselen, zodat je dichter bij je bestemming kunt komen, want deze kansen zullen zich beslist niet opnieuw voordoen of slechts heel lang daarna. Dus wat een tijdverspilling!
(Aïvanhov)


(klik op het beeld)


 
三人共一心,干黄土变成金
Wanneer drie mensen hetzelfde doel nastreven, wordt de klei goud. (Chinees gezegde)
 
今朝有酒今朝醉,明日愁来明日
Leef voor vandaag, bekommer je je morgen voor morgen.

 
VLUCHTELINGEN EN WERKLOOSHEID

Soms hoort men zeggen dat we met de belangrijke werkloosheid die we in Europa kennen toch niet alle ellende van de wereld kunnen opvangen. De werkloosheid inroepen om onze hulp te weigeren aan deze mensen die met hun kinderen aan de dood trachten te ontsnappen lijkt ons bijzonder cynisch. Beseffen degenen die zo denken dat er een hiërarchie der waarden bestaat? Indien alle Europese landen alle 300.000 vluchtelingen par jaar zouden opvangen zou de Europese bevolking, die 514 miljoen inwoners telt, met 1 bijkomende inwoner per 1600 inwoners stijgen. Zou dat nu zo erg zijn? De reactie van de Europese landen lijkt ons een bijstandsverzuim aan personen in gevaar te zijn en het feit dat de misdaad collectief wordt bedreven maakt ze niet minder gruwelijk. (LS)
(klik op het beeld)

有理不在声高是。
Als je gelijk hebt moet je niet huilen.
(Chinees gezegde)
 

SLAVENHANDEL IN LIBIË... DAT IS NU!
(Klik op het beeld) 

The world is a dangerous place to live; not because of the people who are evil, but because of the people who don't do anything about it. (Albert Einstein)
Deze arme mensen worden voor geld gemarteld en voor 400 usd als slaven verkocht!

 
真金不怕火是。
Puur goud is niet bang voor vuur. (Chinees gezegde)
 
逆境一出人才。
Tegenspoed smeedt talent. (Chinees gezegde)


(klik op het beeld)

Libertad es el derecho que todo hombre tiene a ser honrado, y a pensar y a hablar sin hipocresía. (José Marti)
 

HET KOOR VAN OPTIMISTAN

Elke donderdag van 20 tot 22u, repetitie van het Koor van Optimistan, Alfred Solvaylaan, 1 te 1170 Brussel onder leiding van zangleraar Stéphane Goemans (+32.488.25.56.73) We gaan samen leren zingen. Inschrijvingen: info@optimistenbond.be met copie aan barbara.weller@optimistan.net

(Klik op het beeld)


Het leven, zei Sofia Gubaidulina, verbrokkelt een mens in zoveel stukken dat ik geen grotere taak ken dan hem, dankzij de muziek, te helpen zijn spirituele eenheid weder op te bouwen

DE GEZONDHEID EN HET OPTIMISME

(klik op het beeld)


Nulla infonde più corraggio al pauroso della paura altrui. (Umberto Eco)

GRAAG ONTVANG IK GRATIS (OF SCHRIJF IK EEN KENNIS IN) DE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF (Klik)    
 
Indien u zeker wilt zijn dat u deze mails zult ontvangen liever dan ze in uw spams te zien, voeg het adres 'info@optimistenbond.be' toe aan uw adressenlijst.


A arte de viver è simplesmente a arte de conviver… simplesmente, disse eu ? Mas como é dificil ! (Mario Quintana)


OPTIMISTAN

(Klik op het beeld)

De vlag van Optimistan, Staat van een Hoger Bewustzijn, is te koop ter zetel van de Optimistenbond (info@optimistenbond.be)

 
海不能量,心不能无探。
We kunnen de zee niet meten. We kunnen het hart van de mens niet doorgronden. (Chinees gezegde)
 
饶人不是一痴汉,痴汉不知饶人
Zijn vijand vergeven is niet gegund aan de zwakke geest gegund. Hij kan het niet. (Chinees gezegde)

(Klik op het beeld) Past newsletters 


DE VOLLEDIGE NEDERLANDSTALIGE AGENDA
DE VOLLEDIGE FRANSTALIGE AGENDA 
 
人多的,是非多。
Hoe meer er mensen samen zijn, hoe meer er geroddeld wordt. (Chinees gezegde)
 
学然后小知不足。
Hoe meer men studeert, hoe meer men zich bewust wordt van zijn onwetendheid. (Chinees gezegde)
 
BROCHURE EN PLAKKERTJES 
Indien u de nieuwe brochure en enkele plakkertjes van de Optimistenbond wenst, zullen we u ze graag gratis opsturen. (info@optimistenbond.be)

Don't believe what your eyes are telling you. All they show is limitation. Look with your understanding. Find out what you already know and you will see the way to fly. (Richard Bach)

(Klik op het beeld)只要功夫深,铁杵
Met werk kun je van een ijzeren staaf een naald maken. (Chinees gezegde)
 
一一之火能烧完之新多。
Een kleine verwaarloosde vonk kan een grote brand veroorzaken. (Chinees gezegde)

 

DE PERS

Brussel Deze Week

Places to be: Nederlands   Frans  Duits  Engels   Spaans   Italiaans   Portugees   Grieks

Zie ook www.optimistenbond.be - persoverzicht 

Mens videt astra.

Met vriendelijke groeten.


                              Luc Simonet
                              Voorzitter

Heb je een probleem, maar niet de oplossing, dan ben jij het probleem. (Konfuzius)
 

www.ligadelosoptimistas.es
www.norway.optimistan.org
http://www.liguedesoptimistesdubenin.co
http://www.liguedesoptimistes.fr
http://www.Optimistenbund.de
http://www.optimistenbond.nl
http://www.optimistan.org
http://www.optimistenzondergrenzen.org
http://www.liguedesoptimistes.be
http://www.optimistenbond.be

Spes Forum
Universiteit voor het Algemeen Belang
We Citizens

http://ch.optimistan.org/
http://luxembourg.optimistan.org/
http://monaco.optimistan.org/
http://niger.optimistan.org/

WE WERKEN IN SAMENWERKING MET:
Academie voor levenskunst
Agenda Plus
Bond Zonder Naam
B Plus
Centrum voor Europese cultuur
Change Think+
Club van Rome
Jonge Academie
Jump
Netwerk Ondernemen

 
 

 


 
Like 20180105 Bedenkingen voor een optimistische week on Facebook share on Twitter Google Plus One Button
Volg op Twitter  |  Facebook  | naar een vriend opsturen
 
vzw Optimistenbond van het Koninkrijk België
Alfred Solvaylaan, 1
1170 Brussele
BE 0876.715.001
Uitschrijven 
Copyright © 2018 VZW Optimistenbond van het Koninkrijk België, Tous droits réservés.