vzw Optimistenbond van het Koninkrijk België
vzw Ligue des Optimistes du Royaume de Belgique

Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is. (K.Schippers)

DE GEEST VAN OPTIMISTAN, STAAT VAN EEN HOGER 

Wanneer u in de gelegenheid bent om iets nuttigs en goeds te doen voor anderen, moet u het ook doen. Zeg tegen uzelf: “Ik wil het goede doen, ik wil anderen helpen, en levert het mij niets op, word ik er niet voor beloond, niets aan te doen!” Wat zullen de gevolgen hiervan zijn? U zult goedheid, geduld, vrijgevigheid en zelfverloochening ontwikkelen, u zult niet alleen voelen dat u opbloeit, maar dankzij uw uitstraling zult u op een dag door iedereen gewaardeerd en bemind worden.
Nooit blijft een goede gedachte of een goed gevoel zonder gevolg, want alles wordt geregistreerd en alles laat sporen na. U mag er uiteraard niet op rekenen dat iedereen om u heen onmiddellijk ziet wat voor goeds u in uw hoofd en hart draagt. Maar weet dat op een goede dag alles, wat u aan nuttigs en opbouwends heeft gedaan door de goede weg te kiezen, u alle zegeningen zal brengen. Deze wet geldt altijd. 
(Aïvanhov)

 

On ne récolte jamais que les sentiments que l’on sème. (Charles Aznavour)
(Klik op het beeld)


I am tired of the position of the dried-up critic and doubter. The believer is the true full man. (William James)

None of us are ever who we were yesterday. (William James)


Wisdom is seeing something in a non-habitual manner. (William James)


HET LICHT 
De schepping is een ononderbroken eenheid. Zelfs indien men schijnbaar grenzen en breuken ziet, is er nergens een werkelijk volstrekte scheiding. En de ontbinding van het licht door het prisma is daar het meest opmerkelijke voorbeeld van.
Stelt u zich een straal van wit licht voor, zij vertegenwoordigt de 1; door zich te ontbinden via een prisma geeft zij de 7, de zeven kleuren. Is het niet buitengewoon te zien hoe uit deze eenheid, het witte licht, zulke verscheidenheid ontstaat: het violet, het indigo, het blauw, het groen, het geel, het oranje en het rood? Wat kan beter dan het licht deze overgang van de eenheid naar de diversiteit en van de diversiteit naar de eenheid voorstellen? Bekijk nu deze kleuren en probeer te onderscheiden waar het rood eindigt en het oranje begint, toon mij eens waar zij zich scheiden, waar de grens is… U zult haar niet vinden, ze bestaat niet. En dit voorbeeld van het licht is bijzonder belangrijk, want het licht is de substantie zelf van het universum.
(Aïvanhov)

The greatest discovery of any generation is that a human can alter his life by altering his attitude. (William James)

Act as if what you do makes a difference. It does. (William James)

There's nothing so absurd that if you repeat it often enough, people will believe it. (William James)

LIDGELDOPROEP 2018

Hartelijk dank aan de leden die hun lidgeld voor 2018 reeds hebben vereffend.

Het lidgeld voor 2018 bijft ongewijzigd: 
- Gewoon jaarlijks lidgeld particulier: 50 euro
- Gewoon jaarlijks lidgeld student tot 26 jaar: 10 euro
- Gewoon jaarlijks lidgeld vennootschappen: 200 euro
- Eenmalig lidgeld als ‘Optimist tot in de kist': 300 euro (Namenlijst van deze Optimisten tot in de kist)
- Eenmalig lidgeld als ‘Optimist tot in de kist’ vennootschappen: 1200 euro (Namenlijst van deze Optimisten tot in de kist)
 
U kunt het lidgeld overschrijven op de bankrekening 
BE80 3101 7554 0077 (BIC: BBRUBEBB) van de vzw Optimistenbond van het Koninkrijk België, Alfred Solvaylaan, 1 te 1170 Brussel. (IBAN: ) of via Paypal (klik)Ja, die Liebe gibt uns Leben
Und das Leben gibt uns Leid,
Aber Leid und Liebe geben
Uns des Lebens Seligkeit.
(Emanuel Geibel)OPTIMISME EN SPIRITUALITEIT...

De kwestie van het optimisme en het pessimisme gaat veel verder dan algemeen wordt gedacht. Alleen wie het spirituele welzijn nastreeft, kan echt optimistisch zijn, terwijl degene die zich concentreert op materiële welvaart, ook al is hij aanvankelijk hoopvol gestemd, op een dag gedwongen zal worden zijn illusies te laten varen.
Optimisme en pessimisme vertegenwoordigen twee filosofieën over het leven. De pessimist kijkt niet verder dan zijn neus lang is, terwijl de optimist zijn ziel opent voor de enorme uitgestrektheid van de hemel... Op weg ... zal hij uiteraard het kwaad in al zijn vormen tegenkomen, zal hij lijden, twijfelen aan de anderen en aan zichzelf, ontmoedigd raken. Maar zelfs in de ergste momenten zal hij niet ten onder gaan, want in zijn hart, in zijn ziel blijft ... de belofte van alle rijkdommen, van alle overwinningen.
 

The brain is wider than the sky. (Emily Dickinson)
 

HET TEGENOVERGESTELDE VAN HET OPTIMISME IS OOK EN VOORAL HET CYNISME

Het tegenovergestelde van het optimisme is niet alleen het pessimisme. Neen, het tegenovergestelde van het optimisme heet ook en misschien vooral het cynisme. De cynici zijn vernielers. Zij vernielen alles, de hoop, het enthousiasme, de ethiek, al hetgeen toch mooi zou kunnen zijn. De cynici maken alles vuil. 
Zoals het communisme door zijn cynisme is ten gronde gegaan, zal ook deze maatschappij die overproductie en overconsumptie van goederen met weinig toegevoegd geluk promoot en die zich in hebzucht en totaal gebrek aan ethiek en moraliteit heeft bedorven door haar cynisme teniet gaan indien ze niet heel spoedig evolueert naar meer broederlijkheid. Wij, de Optimisten, de burgers van Optimistan, Staat van een hoger bewustzijn, zullen nieuwe voorstellen moeten maken voor een mooiere, rechtvaardigere en humanere wereld.

It is no measure of health to be well ajusted to a profoundly sick society. (Jiddu Krishnamurti)

Cynicism masquerades as wisdom, but it is the farthest thing from it. Because cynics don’t learn anything. Because cynicism is a self-imposed blindness, a rejection of the world because we are afraid it will hurt us or disappoint us. Cynics always say no. But saying “yes” begins things. Saying “yes” is how things grow. Saying “yes” leads to knowledge. “Yes” is for young people. So for as long as you have the strength to, say “yes” (Stephen Colbert)
 
We are like islands in the sea, separate on the surface but connected in the deep. (William James)

To change one’s life: 1. Start immediately. 2. Do it flamboyantly. 3. No exceptions. (William James)
 
AGENDA
KONINKLIJKE VLAAMSE ACADEMIE 
(Klik op het beeld) 

 

The greatest weapon against stress is our ability to choose one thought over another. (William James)

Be not afraid of life. Believe that life is worth living, and your belief will help create the fact. (William James)


ACADEMIE VOOR LEVENSKUNST
(Klik op het beeld)
If you can change your mind, you can change your life. (William James)

Wherever you are, it is your friends who make your world. (William James)


SPES FORUM
(Klik op het beeld)

The deepest principle in human nature is the craving to be appreciated. (William James)

We don’t laugh because we’re happy, we’re happy because we laugh. (William James)
 
POSITIVITEIT 
(Klik op het beeld)
 
 

Our view of the world is truly shaped by what we decide to hear. (William James)

To perceive the world differently, we must be willing to change our belief system, let the past slip away, expand our sense of now, and dissolve the fear in our minds. (William James)
 
POLLUTIE IS GEEN FATALITEIT
Wanneer je de trein neemt om naar een verafgelegen stad te reizen is het niet altijd mogelijk om een rechtstreekse verbinding te hebben; op een gegeven moment moet je uitstappen en een andere trein nemen, en je moet dus opletten dat je het station niet mist.
In deze grote reis van het leven die je hebt aangevat heb je ook een bestemming die je moet bereiken. Maar hier gaat het over een innerlijke bestemming en de naam die je eraan geeft heeft geen belang. Het is als een licht dat in de verte schijnt, en om er dichter bij te komen moet je telkens voelen op welk moment je de trein moet verlaten om een andere te nemen. Geen enkel personeelslid, van geen enkel station, zal je deze inlichting geven. Op verschillende momenten van je leven geeft de Voorzienigheid je gelegenheden om een hogere graad van bewustzijn te bereiken. Het is aan jou om dit te voelen en je in te spannen om van trein te wisselen, zodat je dichter bij je bestemming kunt komen, want deze kansen zullen zich beslist niet opnieuw voordoen of slechts heel lang daarna. Dus wat een tijdverspilling!
(Aïvanhov)


(klik op het beeld)
Begin to be now what you will be hereafter. (William James)

Human beings, by changing the inner attitudes of their minds, can change the outer aspects of their lives. (William James)

 
VLUCHTELINGEN EN WERKLOOSHEID

Soms hoort men zeggen dat we met de belangrijke werkloosheid die we in Europa kennen toch niet alle ellende van de wereld kunnen opvangen. De werkloosheid inroepen om onze hulp te weigeren aan deze mensen die met hun kinderen aan de dood trachten te ontsnappen lijkt ons bijzonder cynisch. Beseffen degenen die zo denken dat er een hiërarchie der waarden bestaat? Indien alle Europese landen alle 300.000 vluchtelingen par jaar zouden opvangen zou de Europese bevolking, die 514 miljoen inwoners telt, met 1 bijkomende inwoner per 1600 inwoners stijgen. Zou dat nu zo erg zijn? De reactie van de Europese landen lijkt ons een bijstandsverzuim aan personen in gevaar te zijn en het feit dat de misdaad collectief wordt bedreven maakt ze niet minder gruwelijk. (LS)
(klik op het beeld)

If you believe that feeling bad or worrying long enough will change a past or future event, then you are residing on another planet with a different reality system. (William James)

Procrastination is attitude's natural assassin. There's nothing so fatiguing as an uncompleted task. (William James)

 

SLAVENHANDEL IN LIBIË... DAT IS NU!
(Klik op het beeld) 

The world is a dangerous place to live; not because of the people who are evil, but because of the people who don't do anything about it. (Albert Einstein)
Deze arme mensen worden voor geld gemarteld en voor 400 usd als slaven verkocht!


My experience is what I agree to attend to. (William James)

Belief creates the actual fact. (William James)


(klik op het beeld)


Sólo es posible avanzar cuando se mira lejos. Solo cabe progresar cuando se piensa en grande. (José Ortega y Gasset)
 

HET KOOR VAN OPTIMISTAN

Elke donderdag van 20 tot 22u, repetitie van het Koor van Optimistan, Alfred Solvaylaan, 1 te 1170 Brussel onder leiding van zangleraar Stéphane Goemans (+32.488.25.56.73) We gaan samen leren zingen. Inschrijvingen: info@optimistenbond.be met copie aan barbara.weller@optimistan.net

(Klik op het beeld)


Het leven, zei Sofia Gubaidulina, verbrokkelt een mens in zoveel stukken dat ik geen grotere taak ken dan hem, dankzij de muziek, te helpen zijn spirituele eenheid weder op te bouwen

DE GEZONDHEID EN HET OPTIMISME

(klik op het beeld)


Il denaro deve servire e non governare ! (Jorge Mario Bergoglio)

GRAAG ONTVANG IK GRATIS (OF SCHRIJF IK EEN KENNIS IN) DE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF (Klik)    
 
Indien u zeker wilt zijn dat u deze mails zult ontvangen liever dan ze in uw spams te zien, voeg het adres 'info@optimistenbond.be' toe aan uw adressenlijst.


Há tantas coisas para gozar e nosso passo pela terra é tão curto que sofrer é uma perda de tempo. Temos que gozar a neve do inverno e as flores da primavera. (Facundo Cabral)


OPTIMISTAN

(Klik op het beeld)

De vlag van Optimistan, Staat van een Hoger Bewustzijn, is te koop ter zetel van de Optimistenbond (info@optimistenbond.be)

 
A man with no philosophy in him is the most inauspicious and unprofitable of all possible social mates. (William James)

When you have to make a choice and don't make it, that is in itself a choice. (William James)

(Klik op het beeld) Past newsletters 


DE VOLLEDIGE NEDERLANDSTALIGE AGENDA
DE VOLLEDIGE FRANSTALIGE AGENDA 

The strenuous life tastes better. (William James)

The prevalent fear of poverty among the educated classes is the worst moral disease from which our civilization suffers. (William James)

 
BROCHURE EN PLAKKERTJES 
Indien u de nieuwe brochure en enkele plakkertjes van de Optimistenbond wenst, zullen we u ze graag gratis opsturen. (info@optimistenbond.be)

Don't believe what your eyes are telling you. All they show is limitation. Look with your understanding. Find out what you already know and you will see the way to fly. (Richard Bach)

(Klik op het beeld)All religions and spiritual traditions begin with the cry « Help! » (William James)

There is only one thing a philosopher can be relied upon to do, and that is to contradict other philosophers. (William James)
 

DE PERS

Brussel Deze Week

Places to be: Nederlands   Frans  Duits  Engels   Spaans   Italiaans   Portugees   Grieks

Zie ook www.optimistenbond.be - persoverzicht 

Natura nihil fit in frustra.

Met vriendelijke groeten.


                              Luc Simonet
                              Voorzitter

Heb je een probleem, maar niet de oplossing, dan ben jij het probleem. (Konfuzius)
 

www.ligadelosoptimistas.es
www.norway.optimistan.org
http://www.liguedesoptimistesdubenin.co
http://www.liguedesoptimistes.fr
http://www.Optimistenbund.de
http://www.optimistenbond.nl
http://www.optimistan.org
http://www.optimistenzondergrenzen.org
http://www.liguedesoptimistes.be
http://www.optimistenbond.be

Spes Forum
Universiteit voor het Algemeen Belang
We Citizens

http://ch.optimistan.org/
http://luxembourg.optimistan.org/
http://monaco.optimistan.org/
http://niger.optimistan.org/

WE WERKEN IN SAMENWERKING MET:
Academie voor levenskunst
Agenda Plus
Bond Zonder Naam
B Plus
Centrum voor Europese cultuur
Change Think+
Club van Rome
Jonge Academie
Jump
Netwerk Ondernemen

 
 

 


 
Like 20180105 Bedenkingen voor een optimistische week on Facebook share on Twitter Google Plus One Button
Volg op Twitter  |  Facebook  | naar een vriend opsturen
 
vzw Optimistenbond van het Koninkrijk België
Alfred Solvaylaan, 1
1170 Brussele
BE 0876.715.001
Uitschrijven 
Copyright © 2018 VZW Optimistenbond van het Koninkrijk BelgiĆ«, Tous droits réservés.