In deze nieuwsbrief het nieuws van de afgelopen maanden! 

Juni al weer! Het is duidelijk dat ik de draad van nieuwsbrieven nog niet helemaal heb opgepikt. Onze excuses daarvoor! Het zal dan ook een behoorlijk lange nieuwsbrief worden ben ik bang. Zoveel nieuwtjes hebben we! Dus ik zou zeggen, neem er een bakkie koffie of thee bij en ga er even lekker voor zitten!

 

Afscheid bij Jeugd met een Opdracht

In januari was het dan zover, na precies 10 jaar gediend te hebben op de basis van YWAM Fortaleza hebben we officieel afscheid genomen van het werk op de basis. Het was een tijd van veel emoties, terugdenkend aan alles wat we met elkaar beleefd hebben met elkaar die 10 jaar.  Maar we zijn er van overtuigd dat de tijd was aangebroken om een nieuw pad in te slaan. In April vorig jaar is ons sabbatsjaar begonnen en zoals ik al in onze vorige nieuwsbrief schreef was dat een veelbewogen jaar.  Nu zijn we bijna aan het einde van ons sabbatsjaar en gaan nu een nieuwe  kant op, heel erg spannend, want het is best wel een uitdaging om het nu zonder de bescherming van een zendingsorganisatie te gaan doen. Ondanks dat we niet meer voor Jeugd met een Opdracht werken, betekent dit niet dat we stoppen met het zendingswerk. Integendeel, we geloven nog steeds dat God ons heeft geroepen om Hem te dienen in Brazilie! In deze nieuwsbrief zullen julie iets meer kunnen lezen over waar we nu mee bezig zijn.
 

Project Vida Nova

 Zoals jullie weten heb ik het projekt Vida Nova zelf (natuurlijk wel met de hulp van anderen) opgezet en gerund, veel van de materialen hebben we zelf ontwikkeld. Omdat er op de basis verder niemand was die het projekt zou kunnen doorzetten, heb ik toestemming gekregen om het projekt ‘mee te nemen’. Oftewel, Vida Nova is nu geen projekt meer van Jeugd met een Opdracht, maar is nu mijn eigen projekt. Ik ben er nu mee bezig om te kijken hoe dat er precies uit zal gaan zien. De meeste spullen van het projekt staan voorlopig nog op de basis, tot het moment dat we een nieuwe lokatie hebben. Voorlopig ben ik begonnen met de tienermoeders die al deel uit maakten van het projekt. Ik ben begonnen met creatieve activiteiten, en zal ook beginnen met het geven aan bijbelstudie. De meiden zullen dan vanzelf nieuwe meiden meenemen en zo zal het projekt langzaam aan weer verder gaan groeien!
(foto hierboven: Sandra en ik bezochten een van de meiden die nu een baan heeft en een eigen apartementje)

Nieuwe contacten en nieuwe projekten

Begin van dit jaar zijn we via vrienden in contact gekomen met een gezin dat hier vlakbij woont. Alex is Braziliaan en getrouwd met de Amerikaanse Erika, en samen hebben ze maar liefst 6 kinderen. (zie foto) Alex is pastor en doet veel evangelisatiewerk op straat en in de favelas. Erika is verloskundige en heeft in Amerika 13 jaar lang haar eigen praktijk gehad. Samen met nog 3 andere vrijwilligers (waaronder 2 verpleegkundigen) zijn Erika en ik druk bezig met het voorbereiden van een Doulah cursus die begin December zal plaatsvinden. Op de foto hieronder zie je ons team. De Braziliaanse doulah Ana Paula Markel woont in Amerika en is doulah geweest van verschillende bekende Hollywood sterren. Zij zal hier de training komen geven, die zal plaatsvinden op de campus van de universiteit van Ceara. Het is best een hele klus om zo’n groot event te organiseren, maar we hebben er ontzettend veel zin in!

Daarnaast zijn Erika en ik bezig met het opzetten van cursussen voor zwangere vrouwen, de cursus zal bestaan uit 5 lessen die we op allerlei verschillende locaties kunnen toepassen. Naast het theoretische gedeelte over de zwangerschap, de bevalling en etc. Maken ook ademhalingsoefeningen en een gezonde snack deel uit van elke les! 
Erika & Alex zijn op dit moment op zoek en al in onderhandeling over een gebouw in Aquiraz omdat ze hier ook een kerk willen beginnen (Calvary’s Chapel) en door de weeks zal het gebouw fungeren als sociaal projekt. En als dat zover is dan zal projekt Vida Nova daar zijn plekje innemen. Ook Jander zal bij dit nieuwe projekt betrokken zijn door bv gitaarlessen te geven. Op dit moment zijn zij met hun gezin in Amerika om hun familie en vrienden te zien en om fondsen te werven. Maar half juni komen ze weer terug en zullen we hopelijk snel een gebouw hebben!

 

Daar zit muziek in!


Jander is op dit moment veel bezig met het geven van gitaarles. Ze geeft hij bijvoorbeeld elke vrijdag les aan een groepje jongeren en tieners uit onze kerk. Ze zijn superenthousiast, en ook Jander geniet enorm van deze lessen.
 

 Galstenen en de Intensive Care

Jander zijn  maagverkleining is inmiddels alweer 2 jaar geleden, hij heeft meer dan 80 kilo kwijt geraakt en is al een aantal maanden op een stabiel gewicht. Hij staat nog steeds onder controle van zijn arts, en zo kwamen we er begin van het jaar achter dat hij galstenen had (komt veel voor na zo’n groot gewichts-verlies). Dus werd Jander in maart geopereerd aan zijn  galstenen, ook al had hij er verder geen last van. In principe is het verwijderen van de galblaas een kleine ingreep, maar toch ging het niet allemaal goed. Bij het intuberen is er waarschijnlijk iets beschadigd, toen Jander bijkwam van de operatie (die succesvol was) en al op zaal was, kwam hij in ademnood en hoeste bloed op. Grote schrik natuurlijk, nadat alles onder controle was wilde de dokter hem uit voorzorg toch een nachtje op de Intensive Care hebben. Hart en longen werden beiden onderzocht, maar alles was gelukkig goed, en na nog een extra nachtje in het ziekenhuis mocht hij gelukkig weer mee naar huis!

Dengue

Maar toen werden we in Mei opeens alle 3 ziek! Ik begon met koorts en pijn in mijn benen. Omdat de koorts niet zakte met paracetamol toch maar even naar de dokter. Eenmaal daar zei Jander dat hij zich ook niet lekker voelde. Aangezien we toch bij de eerste hulp waren, ging hij ook maar naar de dokter, diagnose: Dengue, oftewel, knokkelkoorts. (Dengue is een virusziekte die wordt overgebracht door een mug. De symptomen lijken op die van een zware griep) De volgende dag kreeg ook Efraim koorts.....Jander was gelukkig niet heel ziek van de Dengue, Efraim was ook maar een paar dagen ziek, maar ik ben er echt bijna 2 weken zoet mee geweest. Gelukkig werd er goed voor ons gezorgd, vrienden kwamen langs met eten en medicijnen. Maar ik ben maar wat blij dat we allemaal weer beter zijn!
 

 

Efraim

Met Efraim gaat alles goed. Hij komt prima mee op school en heeft leuke vriendjes. Als we hem vroeg ophalen van school wordt hij boos omdat hij graag nog wil spelen na schooltijd! En ook in de schoolpauze neemt hij vaak niet eens de tijd om zijn snack op te eten omdat hij te druk is met spelen! Hij was begonnen met 2x voetbalen als naschoolse activiteit, maar begin April begon hij erg last te krijgen van een opgezwollen lymfeklier in zijn lies. Via de kinderarts hebben we gelijk wat onderzoeken gedaan omdat we bang waren dat het misschien een liesbreuk was, dat was gelukkig niet het geval. Wel zijn we doorverwezen naar een specialist, daar kunnen we begin Juni terecht. Uit voorzorg vond de kinderarts het beter dat hij even stopte met voetballen. Gelukkig is de lymfeklier inmiddels niet meer opgezwollen. Op de foto hierboven zie je Efraim heel stoer bij het bloedprikken!


 Zo dat was een heeeeele lange brief, ik zal proberen om nu niet weer zo lang te wachten voor de volgende nieuwsbrief, zodat ik hem niet weer zo hoef vol te proppen met al de laatste nieuwtjes! We wensen jullie alvast een hele fijne vakantie toe! Heel veel liefs en groetjes uit Brazilie!!!!
 

Jander, Melanie & Efraim


Contact


Familie de Oliveira
Caixa Postal 72
61.700-000
Aquiraz-CE
Brazilië
 
0055-85-33612983
0055-85-91224035
0055-85-89377012
(ook what’s app)
Skype: jandermelanie
Mel_m78@yahoo.com
www.jandermelanie.blogspot.com
 
Rabobank Elburg
38.47.09-974
Rafaëlgemeenschap Elburg
Postbank 4469-442
 


Hollandse Klusjesmannen


Een tijdje geleden vroeg een  goede bekende van ons, Richard, die een projekt in Rio de Janeiro heeft, of ze bij ons op bezoek mochten komen. Natuurlijk, wij vinden Hollands bezoek altijd super gezellig! En het leuke was, hij nam ook nog eens 2 klusjesmannen mee! Het waren maar een paar daagjes, maar we zijn enorm gezegend door Rudy en Harry die onder andere een enorme lekkage die we hadden hebben aangepakt, een dak gerepareerd, en nog heel veel andere kleine klusjes! Ook Efraim genoot enorm van al die gezelligheid en drukte in en om het huis!  Nogmaals bedankt Richard, Harry en Rudy!
 


EO Tv Crew helpen!


Richard die bij ons was met de klusjesmannen werd gevraagd om in Salvador een filmcrew van de EO te helpen met vertalen omdat ze daar wat zouden gaan filmen voor het programma EO Metterdaad. Omdat hij die data niet kon heeft hij mij aangedragen bij de EO en binnen een paar dagen was alles rond! 2 juni vetrek ik voor ongeveer 10 dagen naar Salvador om daar Floor Koomen en Jan Willem den Bok te helpen met vertalen en allerlei andere klus en regeldingen! Ze zullen gaan filmen op het kleine visserseilandje “Ilha de Maré”. Ik krijg al de onkosten naturlijk vergoed, en bovendien krijgik een extra vergoeding. Ik heb er erg veel zin in, een superleuke nieuwe ervaring en uitdaging! (Zal waarschijnlijk dan dus ook mijn verjaardag, 10 juni, daar vieren!)
 


Creative Arts DTS


17 April kwam er een Creative Arts DTS naar Fortaleza toe. De leiders van de DTS namen eind vorig jaar al contact met ons op, en sinds die tijd hebben we over en weer gecomuniceerd over het hoe of wat. Wij zijn met name verantwoordelijk voor het logistieke gedeelte. Zij hebben de eerste maand doorgebracht op de YWAM basis. Helaas zijn ze daar in hun 3e week het slachtoffer geworden van een gewapende overval, die een aantal uur duurde. Dat was natuurlijk een hele heftige ervaring! Toch hebben ze allemaal besloten te blijven omdat ze (misschien nu juist nog wel meer) overtuigd zijn van waarvoor God hen naar Fortaleza heeft geroepen. Dit veranderde wel een beetje de plannen voor het team, want we willen nu natuurlijk wel extra zorg nemen voor hun veiligheid. Ze zijn nu betrokken bij een ander projekt in Fortaleza, zullen begin juni naar een Nations2Nations conferentie in Recife gaan, en komen daarna een paar dagen bij ons in huis. En de laatste paar weken zullen we samen met hen met name bezig zijn met evangelisatie tijdens de worldcup. We willen jullie vragen om ook voor het team te bidden, met name voor bescherming!
 


Worldcup 2014 Brazilië


Zoals iedereen natuurlijk weet is hier straks de Worldcup. De sfeer in Brazilie is behoorlijk gespannen. 4 jaar geleden vlak voor de worldcup waren al de straten al groen-geel geverfd, overal hoorde je iedereen over hoe Brazilie toch echt die worldcup zou winnen, maar ondanks dat de worldcup hier plaatsvindt, merken we van dat enthousiasme hier dit keer niks. De Brazilianen zijn teleurgesteld, teleurgesteld omdat al de beloftes over hoe mooi en goed het zou zijn voor het braziliaanse volk niet waar worden gemaakt. Maar ook heerst er wel schaamte, want meer dan de helft van al de projekten is gewoon nog niet af, stadions die niet af zijn, vliegvelden, wegen etc.. In Fortaleza zullen de passagiers bv. worden ontvangen in een onvangsthal van plastic zeil! Vandaar dat er ook overal in Brazilie allerlei protesten zijn. We zijn benieuwd wat er tijdens de worldcup te wachten staat! Vanwege de Worldcup zijn ook al de schoolvakanties vervroegd, vandaar dat Efraims vakantie al op 11 juni begint. Helaas betekent dat ook dat wanneer mijn ouders komen (16 juli) zijn schoolvakantie helaas al weer voorbij is, maar goed, het is niet anders!
 

Efraim in zijn schooluniform!


Gebeds-en Dankpunten:

· Onze gezondheid
· Nieuwe ontwikkelingen qua werk
· Het DTS team uit Nederland
· Mijn klusje bij de EO
· De vakantietijd
· De Worldcup

Maandelijks schrijf ik een gebedsbrief met daarin de actuele gebedspunten. Wil je ook toegevoegd worden aan deze lijst laat het ons dan weten!
 
 
Copyright © 2014 Vida Nova Ceara Brazilie, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp