Copy
Newsletter de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP)
de la Universitat Autònoma de Barcelona
Visualitzar al meu navegador
Newsletter #07
17 de Setembre 2013
Newsletter Corporativa 02 de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP)
share on Twitter    Google Plus One Button    Like Newsletter Corporatiu de l'IGOP #7 on Facebook

El destacat /  La notícia de la setmana

Projecte IGOP Barris i Crisi

"Barris desafavorits enfront la crisi: segregació urbana, innovació social i capacitat cívica" (Barris i Crisi).

Qui

Recerca liderada per l'IGOP, sota la coordinació dels doctors Ismael Blanco (Investigador Principal), Quim Brugué i Oriol Nel·lo, i finançada pel Programa Recercaixa.

L'equip de recerca comprèn un ampli ventall de recercadors/es de diferents universitats (UAB, UdG, Univ. College of London) i hi col·laboren diverses persones vinculades al món de la consultoria i de l'administració local.

Què

La recerca s'estructura en dos sub-projectes:

1) "Segregació Urbana" que analitza l'evolució de les desigualtats sòcio-espacials en els municipis catalans en els darrers 12 anys i el comportament específic d'aquells barris que van obtenir finançament en el marc de la Llei de Barris;

2) El subprojecte "Innovació Social" aprofundeix en l'anàlisi dels impactes de la crisi en sis perifèries urbanes (Bellvitge, Ciutat Meridiana, Palau-Rocafonda, Sta. Eugènia i Salt) i les dinàmiques d'innovació social que estan emergint en aquest context.  L'estudi parteix de la hipòtesi que la capacitat de resiliència dels barris enfront la crisi es veu afavorida per l'existència d'estructures i de dinàmiques de treball conjunt entre els actors en el territori. 


VOLS REPRENDRE EL CURS INFORMAT?... Us hem preparat el recull de tots els articles publicats fins avui
 • La nova política local o com la Generalitat ens proposa recuperar Max Weber i Franz Kafka / Quim Brugué - CAT  ES
 • Pla Buits: polítiques urbanes pel 'mentrestant'? / Marc Martí - CAT   ES
 • L'autogestió com a resposta a la crisi. Del “no ens representen” al "junt@s podem" / Ernesto Morales - CAT   ES
 • Oblidats de la democràcia espanyola: barris d'atur i salaris baixos / Zyab Ibañez - CAT   ES
 • Saskia Sassen: Una mirada intel·ligent a les ciutats de la globalització / Marga León - CAT   ES
 • Enderrocament del quart pilar del benestar social. Les reformes de la LAPAD i del règim local / Toni Vilà - CAT
 • La transició cap a la sostenibilitat no serà televisada / Josep Ll. Espluga - CAT
 • Sobre la ciutat / Joan Subirats - CAT
 • Si no existís la PAH / Ismael Blanco i Margarita León - CAT
 • El futur d'Haití es juga a les seves ciutats / Ramon Canal - CAT
ACTIVITATS ESCOLA DEL IGOP
Octubre / Novembre de 2013
Taller pràctic d’entrenament d’habilitats: “Resolució participativa de conflictes locals”
Taller que estem organizant en col·laboració l'Escola de Cultura de Pau, l'Igop i l'Associació Vegga per aquesta propera tardor. Amb aquests tallers volem donar un enfoc pràctic a la transfromació de conflictes en l'àmbit local que seràn d'interès a la gestió dels processos de participació en àmbit local i en les entitats i associacions.
Preu: 150 eur
Lloc: BCN / Lleida / Girona / Tarragona
Com: Inscripcions (setembre)
Organitza: IGOP-UAB / Escola de Pau / Vegga
+ info: Web

IGOP-Guia Democràcia
Ja podeu llegir online la "Guide to Evaluating Participatory Processes", una proposta metodològica per revisar i millorar els processos de participació ciutadana. La Guia assenyala els aspectes genèrics que cal tenir en compte per dissenyar una avaluació rigorosa, recomanacions que es concreten en indicadors i eines d'avaluació. Finalment, s'apliquen tots els elements teòrics d'avaluació a un cas pràctic.
.......
Pares, Marc & March, Hug: "Guide to Evaluating Participatory Processes"; Barcelona, Departament Governació i Relacios Institucionals, Juny 2013; Col·lecció Guies Breus de Participació Ciutadana núm. 3, 40 pàgines. WEB
IGOP-Icaria Editorial
Ja podeu consultar l'índex i la introducció d'aquesta nova publicació de l'IGOP. El volum recull 22 capítols, amb aportacions d'autors com Joan Subirats, Quim Brugué, Marc Parés, Gemma Galdón, Ramon Canal, Oscar Rebollo i un llarg etc...
.......
Ramon Canal (Ed.);Ciudades y Pueblos que puedan durar. Políticas locales para una nueva época. Barcelona: Icaria (Academia, política, nº 143), 2013. WEB
ACTIVITATS ESCOLA DEL IGOP
Fins al 14 d'octubre de 2013
Inscripcions al Postgrau en Economia Cooperativa (6a edició)
Té per objectiu generar coneixement, donar a conèixer la contribució de l’empresa d’economia cooperativa a la reducció de la pobresa, la generació de treball digne, la sostenibilitat i la cohesió social i, molt especialment, formar persones expertes en els diferents aspectes de la gestió de l’empresa d’economia cooperativa i el seu entorn polític, econòmic i social. Consulta el Pla d'estudis.
Preu: 2.000 eur
Lloc: Escola de l'IGOP
Com: Formulari Inscripció
Organitza: IGOP-UAB / Aposta
+ info: Web

Horari Escola / Horario Escuela

Dilluns a dijous / Lunes a Jueves de 9 a 14h i de 15 a 21h
Divendres / Viernes de 9 a 14h

Us enllacem el calendari corresponent al curs 2013-2014.  
 
Recordeu que si teniu previst reunir-vos a l’Escola de l’IGOP o bé realitzar alguna activitat, cal que prèviament feu la reserva de l’espai que necessiteu enviant un correu i espereu a que us en confirmem la disponibilitat.
Escola de polítiques socials i urbanes
Urrutia, 17 - 08042 BCN
+34 93 407 62 03

Per a més informació sobre els horaris detallats de l’Escola podeu consultar el nostre portal: escoladeligop.com
ACTIVITATS ESCOLA DEL IGOP
9 a 11 de Setembre de 2013
Interrogating the Urban Crisis: Governance, Contestation and Critique
Els propassats dies 9, 10 i 11 de setembre quatre recercadors de l'IGOP van participar en la Conferència Internacional "Interrogating the Urban Crisis: Governance, Contestation and Critique", organitzada per la Universitat de Montfort i la Urban Studies Foundation a la ciutat anglesa de Leicester.
 
Concretament hi van presentar les següents ponències:
 • Who’s the containment dike? The problem of foreclosures and the Mortgage Victims Platform, a càrrec d’Ismael Blanco i Marga León.
 • Dealing with the economic crisis: City narratives in Spain, a càrrec de Mariona Tomàs i Marc Martí.
 • Changing Conditions, Changing Visions? Mapping the discourses on Local Governance after the collapse of Urban Growth. A càrrec de Ramon Canal.
9 a 13 de Setembre de 2013
Seminari Internacional "Evaluar las políticas públicas para un desarrollo inclusivo"
L’investigadora de l’IGOP Eva Alfama ha participat en una assistència tècnica, diversos tallers (+ info) i una conferència sobre "Evaluación y perspectiva de Género" a Argentina, amb el suport de l’Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo.
Nou blog cultural
Blog del recercador de l'IGOP Nicolàs Barbieri
En les seves pròpies paraules: he obert un bloc sobre temes que em segueixen interessant: les polítiques i les cultures. A més de presentar i enllaçar les meves publicacions, hi aniré posant articles, entrevistes, lectures…

Espero que us interessi. I ja posats, m'he animat (o rendit) a obrir un compte a twitter (@BarbieriMuttis)
Envelliment actiu, ciutadania i participació
Primers resultats
El projecte “Envejecimiento activo, ciudadanía y participación”, de la convocatòria Proyectos Cero 2011 en Envejecimiento de la Fundación General CSIC), va avançant i comença a produir resultats, fruit del treball de receradors com Eva Alfama, Marta Cruells i Ramon Canal.
 
En els darrers mesos s’han elaborat ponències per a diferents congressos d’àmbit estatal on s’han bolcat les primeres reflexions i conclusions, encara de caràcter provisional, que sorgeixen del projecte.

Aquest mes de setembre, per altra banda, s’assistirà al XI Congrés “La política en tiempos de incertidumbre” de la Asociación Española de Ciencia Política, a la Universidad Pablo de Olavide de Sevilla els dies 18 a 20 de setembre. En el grup de treball “GT 5.13 Inclusión digital y gobernanza de internet para un gobierno abierto” es presenta la ponència “La ciudadanía digital: ¿para todas las edades? Estrategias de inclusión digital y usos de TICs en diferentes franjas de edad de personas mayores en España” elaborada per Eva Alfama, Marta Cruells i Jorge Luis Salcedo
CONVOCATÃ’RIES RECERCA
Convocatoria de Beca per a una estada a la Direcció d'Educació de l'OCDE a París.
La Fundació Jaume Bofill té oberta una convocatòria de beca semestral (prorrogable) adreçada a investigadors/es que vulguin fer una estada a la Direcció d'Educació de l'OCDE a París, amb una dotació total de 27.000 euros (13.500 euros per cada semestre), a més del bitllet d'anada i tornada entre les capitals catalana i francesa..
Data límit de la convocatòria: 19 setembre | + INFO
Premis Nacionals de Rercerca 2013.
El Govern de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, convoca aquest guardó que té com a finalitat premiar l’investigador o la investigadora del sistema català de recerca i innovació que hagi contribuït recentment de manera significativa a nivell internacional a l'avenç d'una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències.
Data límit de la convocatòria: 27 de setembre | + INFO
Ajuts econòmics pel desenvolupament de projectes de recerca sobre dependències 2013.
A la convocatòria d'enguany es consideren com a línies prioritàries: 1/ Visió integrada del consum d'alcohol en menors, 2/ Addicions i integració social i 3/ Addiccions i cost social.
Data límit de la convocatòria: 3 octubre | + INFO
CONGRESSOS & CALL FOR PAPERS
Revista Sudamericana de Ciència Política.
La Revista convida els col·laboradors a la submissió d'articles per a la composició del Dossier Amèrica Andina en el que prevaldran les contribucions referents a: moviments socials; refundacions d'Estat; nou constitucionalisme llatinoamericà; descolonización del poder; identitats Índies; comunitats originàries i autonomia; plurinacionalitat i interculturalitat; representació i participació polítiques; experiències i institucionalitats democràtiques; tensions entre estat, govern i societat civil; insurreccions i violència armada; integració regional i realineaments. 
Data límit per presentar propostes: 25 de setembre | + INFO
Twitter IGOP
Twitter Escola IGOP
Website
Email
Share
Tweet
Forward to Friend
+1
Share
Copyright © 2013 IGOP-UAB, sota llicència Creative Commons (CC BY-SA 3.0)
      
dona'm de baixa    actualitzar les meves dades   

Email Marketing Powered by Mailchimp