Copy
Newsletter de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP)
de la Universitat Autònoma de Barcelona
Visualitzar al meu navegador
Newsletter #136
10 Setembre 2019
Newsletter Corporativa de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP)
Share
Tweet
Forward
Hola <<Nombre>>, et presentem les novetats de la quinzena de l'IGOP. 

El destacat /  La notícia de la setmana

Màster PSiAC 2019-20
Últimes places per al Màster de Polítiques Socials i Acció Comunitària! Inscripcions obertes fins l’1 d’octubre.

Màster Polítiques socials i Acció comunitària
Màster PSiAC 2019-20


+ info:
igop.bcn@uab.cat
o bé trucant al 93 407 6203.

 

El Màster en Polítiques Socials i Acció Comunitària és a punt de començar la seva quarta edició, es tracta d’un Màster Interuniversitari en el que participen la Universitat Autònoma de Barcelona (a través de l’IGOP), la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida i la Universitat de Vic.

El programa del Màster PSAC, amb més d’una dècada de trajectòria en la formació arrelada al territori, s’ha consolidat com a proposta professionalitzadora i de recerca en l’àmbit de les polítiques públiques i l’acció comunitària.

Les matèries del primer semestre es poden seguir a distància i en el segon semestre la metodologia del Màster té com a centre els estudis de cas per tal de reflexionar i aprendre entorn a experiències concretes, a partir de l’aproximació complexa i participativa a la realitat del territori. L’adquisició de coneixements teòrics i pràctics es combina amb la participació de professorat acadèmic i professional.

Un altre dels trets distintius del Màster PSAC és que la formació en acció comunitària s’enfoca des d’una mirada transdisciplinar a través de la comprensió de la convivència, de la comunicació i del conflicte, per a la seva aplicació a la intervenció social i la recerca.

A més l’alumnat pot vincular-se a recerques o projectes que s’estan desenvolupant en l’entorn proper de Nou Barris i de l’Escola de l’IGOP. Si esteu interessats no dubteu en contactar amb nosaltres a través de igop.bcn@uab.cat o bé trucant al 93 407 6203.

Notícies IGOP
Dra. Lara Maestripieri
Dra. Lara Maestripieri

Septiembre 2019 - Visita a El Salvador
Participación en el Máster en Ciencia Política. 

La investigadora Lara Maestripieri visitó durante la primera semana de septiembre la Universidad de El Salvador, en San Salvador. En el marco de su visita, ha impartido el curso “Análisis cualitativo de la investigación científica”, durante el primer curso del Máster en Ciencia Política activado en la misma facultad. El Máster está coordinado por el licenciado Luis Eduardo Ayala, profesor de ciencia política en dicha universidad.

La visita fue un éxito gracias al entusiasmo y colaboración de los estudiantes del Master, que han participado con mucho interés en las actividades prácticas del curso. Ha sido de hecho una buena ocasión para desarrollar nuevas relaciones de investigación entre el IGOP y el recién nacido grupo de investigación en el departamento de Derecho y Ciencia Política de la misma universidad. El Salvador es un país que esta viviendo una nueva fase política tras la elección del nuevo presidente Nayib Bukele, que ha roto los tradicionales bloques de izquierda y de derecha representados por Arena y FNLM, los partidos que habían tomado el poder después del fin de la guerra civil a principio de los años noventa.

Míriam Acebillo
Dra. Miriam Acebillo

06/09/2019 - Presentació comunicació
Migrant agency across transnational processes. 

El 6 de setembre la Míriam Acebillo Baqué va presentar la comunicació “Migrant agency across transnational processes: Senegalese migrant associations settled in Catalan localities” al IX Congrés de les Migracions que va tenir lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Mara Ferreri i Eduard Cabré
Mara Ferreri / Eduard Cabré

29/08/2019 - Presentación research paper
En el marco del Congreso de la European Network for Housing Research (Atenas). 

El 29 de agosto, Mara Ferreri y Eduard Cabré (Proyecte COPHAB) han presentado el mapa COPHAB y el research paper "Emergent collaborative housing in Catalonia and the challenges of public-community ‘co-production´" en el workshop WG1 Collaborative Housing del congreso de la European Network for Housing Research 2019, Housing for the Next European Social Model, Atenas.

London Conference
Yunailis Salazar i Iolanda Bianchi
+ info sobre la conferencia

27-30/08/2019 - Presentaciones en Londres
Participación del IGOP en la Conferencia Anual Internacional de la Royal Geograhical Society.

Las investigadoras Iolanda Bianchi, Mara Ferreri y Yunailis Salazar han participado en la Conferencia Internacional de la Royal Geographical Society que se celebró en la ciudad de Londres desde el 27 al 30 de agosto. 

Por una parte, Mara Ferreri presentó su trabajo "The long legacy of short-life co-ops in London" en la sesión Critical Geographies of Occupation, Squatting and Trespass: Shelter, Housing, Home. Por otra parte, Iolanda Bianchi y Yunailis Salazar participaron en la sesión Experimental Recipes for a Radical Municipalism donde presentaron sus trabajos "Misperceiving autonomy: analysis of the relationships between Urban Commons and the (local) State in Barcelona" y "New criteria for managing public services: the implementation of the Social Public Procurement Policy in the Barcelona City Council".

Dra. Alejandra Peña
Autora: 
Alejandra Peña López
(Dir. Margarita León).

Tribunal: 
Raquel Gallego, Eloisa Del Pino, Gemma Ubasart.

12/07/2019 - Defensa Tesi Doctoral
Reforma estatal i capacitat institucional: Anàlisi de l'atenció primària de salut a l'Equador. 2008-2016

La recercadora IGOP Alejandra Peña va defensar la tesi el passat mes de juliol. Aquesta tesis analitza els processos de construcció de capacitat institucional a l'atenció primària de salut, activats en el marc de la reforma estatal, en el període comprès entre els anys 2008 i 2016 a l'Equador. L'estudi consisteix, des del punt de vista teòric, en una anàlisi institucional del procés de polítiques públiques. Conseqüentment, s'examinen les dimensions substantiva i operativa de les polítiques, les seves trajectòries, mecanismes i  resultats. Des del punt de vista metodològic, la recerca es basa en un estudi de cas en profunditat. Una de les aportacións d'aquest treball consisteix en el desenvolupament d'un marc analític que permet observar els continguts de la reforma sanitària relacionats amb cadascun dels components de la capacitat institucional i examinar-los a través de les dimensions del procés de polítiques públiques.

Nicolas Barbieri guardonat a Salamanca
Dr. Nicolàs Barbieri

11/07/2019 - Premio innovación docente
Radiopolis: innovación en la docencia en Ciencia Política a través de la radio. 

El pasado 11 de julio tuvo lugar en Salamanca la entrega del premio a la innovación docente. En esta segunda edición resultó galardonado el investigador Nicolàs Barbieri por el proyecto "Radiopolis: innovación en la docencia en Ciencia Política a través de la radio".

Radiopolis es un proyecto de innovación docente interfacultad donde estudiantes de ciencia política elaboran su trabajo de curso en formato de reportaje de radio, en colaboración con sus pares de comunicación audiovisual.

En la realización del proyecto, la colaboración con la Facultad de Ciencias de la Comunicación y la Plataforma UAB Campus Media ha sido fundamental, así como la participación activa del alumnado, de los profesionales técnicos y del profesorado de la Facultad de Comunicación de la Universidad Autónoma de Barcelona.

Trobada Comunicació
Un instant de la trobada

Dra. Núria Reguero
Dra. Núria Reguero
Tesi doctoral al DDD

15-16/07/2019 - Trobada internacional
L’Escola de l’Igop, a una trobada internacional de comunicació comunitària. 

La investigadora de l’Escola Núria Reguero va participar a la Trobada internacional d’investigadors i activistes de la comunicació comunitària convocada per l’Associació Internacional de Recerca en Comunicació i Mitjans (IAMCR). Les jornades, celebrades els dies 15 i 16 de juliol a Barcelona, van ser organitzades per Teleduca i RICCAP, i van aplegar iniciatives de Mèxic, Urguai, Taiwan, Austràlia, Grècia i Polònia, entre altes països.
 
Els participants van presentar els seus contextos i van definir estratègies d’acció conjunta, en especial per a la sostenibibilitat dels projectes i per al desenvolupament de polítiques de comunicació que s’adeqüin a la seva naturalesa. També van poder conèixer d’aprop i intercanviar experiències amb iniciatives catalanes com Radiotelevisió de Cardedeu, TV Clot Sant Martí, Boca Ràdio, La Mosca TV, El Parlante, La Veïnal i la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCBCN).

Revista Policy Studies
Portada de la revista. 


 

20/08/2019 - Artículo en la Revista Policy Studies.
Publicado online artículo “Facilitators and challenges of community action for health. Comparative analysis of four case studies in neighbourhoods of Barcelona”

Nicolás Barbieri, Raquel Gallego, Ernesto Morales, Carolina Muñoz-Mendoza & Bernat Quintana Terés (2019) Facilitators and challenges of community action for health. Comparative analysis of four case studies in neighbourhoods of Barcelona, Policy Studies. 
DOIhttps://doi.org/10.1080/01442872.2019.1645323


Abstract:
In a context of welfare austerity and growing inequalities many citizens ask for public sector reforms in the health sector and for community action as a relevant practice. However, analyses of community action for health are still limited to single actions. For this reason, this article analyzes community action for health as a whole process of a public intervention in the neighbourhood context, including multiple actors and actions. Based on research on four disadvantaged districts in Barcelona, we develop and apply an analytical tool that allows to identify facilitators and challenges of community action for health on three dimensions of policy: symbolic (why), substantive (what) and operational (how). In this regard, several factors emerge as key ones: generating a shared discourse on health and its assets, developing a common and integral agenda (health promotion, prevention and treatment), ensuring institutional recognition and improving participation and involvement at all times of the different agents.

Novetats editorials
Revista RIS CSIC          

Novetat IGOP Consulta gratuïta ]
“La innovación social, ¿prácticas para producir autonomía, empoderamiento y nueva institucionalidad?”

Martínez, Rubén; Cruz, Helena; Blanco, Ismael y Salazar, Yunailis; “La innovación social, ¿prácticas para producir autonomía, empoderamiento y nueva institucionalidad?”; Revista Internacional de Sociología, Vol 77, No 2 (2019) https://doi.org/10.3989/ris.2019.77.2.17.022

Geoforum Mara Ferreri          

Novetat IGOP Descàrrega gratuïta ]
Vacancy at the edges of the precarious city

Mara Ferreri, Alexander Vasudevan, Vacancy at the edges of the precarious city, Geoforum, 2019, ISSN 0016-7185, https://doi.org/10.1016/j.geoforum.2019.03.009.

Publication of the peer-reviewed article "Vacancy at the edges of the precarious city" in Geoforum, by Dr Mara Ferreri (IGOP, UAB) and Dr Alexander Vasudevan (University of Oxford), on Property Guardianship and historical short-life 'licensed squatting' as precarious inhabitation of vacancy at the 'edge' of wider urban transformations.

Berlinguer Repensar la Smart City          

Novetat IGOP Descàrrega gratuïta ]
Repensar la Smart City

Marco Berlinguer (ed.); Repensar la Smart City. Barcelona: ciudad abierta, colaborativa y democrática; Editorial Icària, 2019, 164 pàg.; ISBN: 978-84-9888-883-6

Subirats i Gomà Canvi Epoca          

Novetat IGOP Consultar ]
Canvi d'època i de Polítiques públiques a Catalunya

Subirats, Joan i Gomà, Ricard (coords.); Canvi d'època i de polítiques públiques a Catalunya; Ed. Galaxia Gutenberg, 2019, 568 pàg.; ISBN:9788417355074

Urban Affairs          

Novetat IGOP Consultar ]
Urban governance and political change under a radical left government: The case of Barcelona

Ismael Blanco, Yunailis Salazar & Iolanda Bianchi (2019) Urban governance and political change under a radical left government: The case of Barcelona, Journal of Urban Affairs, DOI: 10.1080/07352166.2018.1559648

Memòria Activitats IGOP 2018
Descarrega't
Memòria IGOP 2018

Memòries anteriors
Memòria IGOP 2010-2013
Memòria IGOP 2014-2015
Memòria IGOP 2016
Memòria IGOP 2017

Memòria d'activitats IGOP
Recull la feina feta al llarg de l'any 2018

Us recordem que esta disponible la memòria d'activitats de l'IGOP de l'any 2018. Es tracta d'un document clau per rendir comptes i fer visible la quantitat i diversitat d'activitats desenvolupades pel nostre institut.

Al document podreu trobar informació sobre l'equip humà que constitueix l'IGOP, els diferents projectes de recerca bàsica i aplicada en que ha participat; les activitats formatives realitzades; una anàlisi dels ingressos i la producció bibliogràfica en forma de llibres, capítols de llibre i articles a revistes indexades tant d'àmbit nacional com internacional.

IGOP Campus UAB
Edifici MRA
+34 93 586 88 15
Horari (de setembre a juny)
Dll-Dv: 09:00h - 14:00h i 15:00h - 17:00h
Escola de l'IGOP
Urrutia, 17 - 08042 BCN
+34 93 407 62 03
Horari
Dilluns a divendres de 9 a 13h.
Twitter IGOP
Twitter Escola IGOP
Website
Email
Share
Tweet
Forward to Friend
+1
Share
Copyright © 2019 IGOP-UAB, sota llicència Creative Commons (CC BY-SA 3.0)
      
dona'm de baixa    actualitzar les meves dades   

Email Marketing Powered by Mailchimp