|
|
Hola <<Nombre>>, et presentem les novetats de la quinzena de l'IGOP.
|
|
El destacat / La notícia de la setmana
Presentació de l'Agenda Besòs
|
|

Diagnosi Eix Temàtic 1
Cohesió Social i Barris
Resum i Document complet
Diagnosi Eix Temàtic 3 Accessibilitat i Connectivitat
Resum i Document complet
Diagnosi Eix transversal Participació, Polítiques Públiques i Mirades del Territori
Resum i Document complet
Resum Executiu de l’Agenda Besòs enllaç
Document de Síntesi de l’Agenda Besòs enllaç
Atles cartogràfic [enllaç]
|
En el marc del conveni de col·laboració entre el Consorci del Besòs, l’IGOP i l’IERMB, hem desenvolupat, des de setembre del 2016, els treballs de diagnosi i proposta per la confecció de l’Agenda Besòs. El Territori Besòs és un àmbit configurat per Badalona, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i els districtes barcelonins de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. Un territori amb vulnerabilitats socials i urbanes, amb una llarga trajectòria de lluites veïnals i acció pública, i amb un present ple de potencialitats.
Els cinc governs municipals del Besòs han expressat la voluntat d’afrontar els reptes existents i convertir-los en oportunitats de transformació. Arran d’aquest compromís, diversos agents hem treballat en l’elaboració de l’Agenda Besòs, presentada públicament el passat 19 de juliol, la qual recull els elements bàsics de la diagnosi, i un conjunt de 10 objectius estratègics i 130 projectes i accions.
Al llarg dels treballs realitzats en col·laboració amb Barcelona Regional, l’IGOP ha elaborat l’estudi del teixit associatiu, la innovació social i la trajectòria de polítiques públiques, mentre que l’IERMB s’ha centrat en l’anàlisi de les dinàmiques socials, habitacionals i de mobilitat. Ambdós equips han participat conjuntament en la redacció d’objectius estratègics i accions. Fruit de la feina feta teniu disponibles diversos documents de diagnosi i de resum.
|
|
28 Septiembre 2017. Save the Date
Celebración décimo aniversario del IGOP
Durante el curso académico 2016-17 se cumplen 10 años de existencia formal del Instituto de Gobierno y Políticas Públicas (IGOP). Por este motivo,os invitamos a asistir al acto de celebración previsto para el próximo 28 de setiembre de 18h a 21h y pediros que os reservéis la fecha.
El acto se organizará con el formato de debate-coloquio y contará con la presencia de Teresa Caldeira (antropóloga y Catedrática de Estudios Regionales y Urbanos de la Universidad de California, Berkeley) y Fernando Vallespín (Catedrático de Ciencia Política y de la Administración de la Universidad Autónoma de Madrid). Se trata de dos persones de reconocida trayectoria académica que debatirán sobre los retos y las oportunidades de las políticas públicas
Horario previsto: de 18:00 a 21:00, en Barcelona.
|
|

Més informació: aquí
1er període d'inscripció:
fins el 10 d'octubre
1er període de matriculació:
10 de octubre-15 de novembre
2on període d'inscripció:
15-30 de novembre
2on període de matriculació:
1-15 de desembre
|
Juliol 2017. Postgrau DLAe (4a edició)
Obert període inscripció 4a edició
Després de l'excel·lent valoració realitzada per l'alumnat de les edicions anteriors, el pròxim mes de gener (2018) començarà la quarta edició d'aquesta diplomatura semipresencial de postgrau. Per a aquesta nova edició s'actualitzaran continguts, es reforçarà l'estratègia docent basada en el treball en projectes aplicats a territoris i processos reals i concrets, i es seguirà posant èmfasi en les metodologies participatives per als processos de Dinamització Local Agroecològica (DLAe).
Per capacitar l'alumnat en el disseny i la implementació de nous projectes de DLAe, el postgrau respon a un enfocament transdisciplinar que articula les ciències naturals i socials; i combina els continguts teòrics amb els metodològics, la docència on-line amb sessions presencials, i la visita a iniciatives de DLAe de referència. Les sessions presencials es concentraran en tres caps de setmana; el primer tindrà lloc a l'inici del curs, el segon a mitjans i el tercer al final.
Aquesta formació està orientada a persones que treballen en els àmbits agroalimentari i del desenvolupament local des d'administracions públiques, organitzacions de la societat civil o empreses, així com a estudiants i investigadors/es. El curs és d'àmbit estatal i en conseqüència l'idioma vehicular de la formació serà el castellà.
El curs es desenvoluparà entre gener i juny de 2018, i està organitzat per l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) i l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
|
|

El projecte BMINCOME
|
12/07/17. Presentació BMINCOME
A gerents i tècnics municipals de l'Ajuntament de Barcelona
Sessió de presentació BMINCOME al gerents i responsables tècnics municipals dels diferents districtes a càrrec de l'ajuntament de Bcn (Lluis Torrents i el seu equip). L'objectiu de la sessió que va tenir lloc el dia 12 de juliol , va ser informar del funcionament del projecte i dels treballs realitzat fins el moment. Els membres de l'equip IGOP van assistir a la sessió de presentació
|
|

Arturo D. Torres Verdin.
Maestrante en políticas públicas y gobiernos locales.
El Colegio de Jalisco.
|
Arturo D. Torres Verdin
Jalisco (México)
Yo tuve una experiencia muy gratificante durante el mes que duró mi estancia en la UAB, concretamente en el IGOP y en el IERMB. En ambos institutitos fui muy bien recibido y en donde se me brindó el espacio para la ampliación de mi conocimiento en diferentes ramas de las políticas públicas. Mi estancia en la UAB fue con fines de investigación en materia de políticas públicas metropolitanas además en presentar los avances de mi investigación para el grado de maestría que estoy finalizando en el Colegio de Jalisco en México con el fin de tener una visión más amplia de la cuestión metropolitana y de las políticas públicas que intervienen en el afianzamiento de instituciones supramunicipales.
|
|

Janaína Ruviaro da Silva – Estudiante de Doctorado en Sociología.
Tema de la tesis:
Políticas públicas de vivienda y derecho a la ciudad en Brasil.
|
Janaina Ruviaro da Silva
Universidad Federal del Río Grande del Sur (UFRGS/Brasil)
La estancia de 4 meses en el IGOP, bajo la supervisión del profesor Dr. Ismael Blanco tuvo el objetivo de estudiar los principales abordajes teóricos y metodológicos empleados por los investigadores del IGOP para la comprensión de las nuevas formas de gobernanza urbana en la gestión de las ciudades en contextos de crisis económica. La participación en diferentes seminarios y actividades fue importante para intercambiar conocimientos y experiencias de diversas políticas públicas. Los trabajos desarrollados en ese período contribuyen a identificar, desde la experiencia de Barcelona, las principales estrategias que deben y pueden ser ejecutadas en ámbito del gobierno local y de la sociedad para los avances en el bienestar social urbano y en la superación de las desigualdades sociales también en Brasil.
|
|

Oscar Guillermo Hernández Castro
Estudiante de doctorado en
Doctorado en Estudios Urbanos y Ambientales
|
Oscar Guillermo Hernández Castro
El Colegio de México (COLMEX)
Realice en el IGOP una estancia de investigación doctoral (abril - julio 2017) bajo la dirección del Dr. Joan Subirats. El objetivo fue mejorar el marco teórico de mi disertación y, por tanto, su encuadre con los datos obtenidos en trabajo de campo. Mi tesis doctoral versa sobre la toma de decisiones locales en el marco de la agenda ambiental global, más específicamente, la decisión de los gobiernos municipales de Monterrey, Nuevo León y Ciudad Juárez, Chihuahua (ciudades al norte de México) de hacer participar al sector privado (en asociación con ellos) en proyectos de aprovechamiento energético de residuos sólidos urbanos, así como el efecto que tiene esta decisión en la solución del problema de la basura. Al finalizar esta estancia puedo decir que el objetivo fue alcanzado satisfactoriamente, esto gracias a la interacción directa con el Dr. Subirats y a los seminarios que desarrolla el IGOP.
|
|

Dra. Regina Claudia Laisner
Profesora del Departamento de Relaciones Internacionales, del Master en Derecho y coordinadora del Núcleo de Estudios en Políticas Públicas en la “Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Brasil
|
Regina Claudia Laisner
“Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Brasil
La Dra. Regina Claudia Laisner realizó su estancia de investigación en el IGOP entre marzo y junio de 2017, con la tutoría de Dra. Raquel Gallego. En este período la investigadora tuvo posibilidad de avanzar sus estudios en el campo de políticas públicas, desarrollando el proyecto de investigación: “Evaluación de Políticas Públicas desde un abordaje de la ciudadanía: un estudio de las experiencias del gobierno central de la España y de la comunidad autónoma de la Cataluña”. Este proyecto continua siendo desarrollado y será presentado en su versión final en el VIII Congreso Internacional en Gobierno, Administración y Políticas Públicas – GIGAPP, en septiembre de 2017 en Madrid, en el GT-2017-50 “Novas abordagens e perspectivas em avaliação de políticas públicas: o que podemos aprender com a experiência ibero-americana?”. Una versión preliminar fue presentada en el Seminario abierto del IGOP, en el 29 de mayo de 2017. Mientras el periodo de la estancia, Regina Claudia Laisner tuvo oportunidad de participar, aún vinculada al IGOP, de reuniones de seminario del grupo Análisis, Gestión y Evaluación (AGAPP), del Research Group on Urban Governance, Commons, Internet and Social Innovation (URGOCIS), de los seminarios de Doctorado, así como de una actividad de la Escuela del IGOP (16ª Sesión del Laboratorio de Servicios Sociales – 29/03/2017). Además, pudo participar de algunas actividades externas que le ofrecerán muchos elementos para pensar su propia investigación, como también otros aspectos de la realidad de España y de sus investigaciones más generales. Todas las experiencias profesionales, mientras la estancia, proporcionaran a la investigadora, según sus propias palabras, “una experiencia inolvidable de profundizar mis estudios en el campo de políticas públicas, con énfasis en una mirada de democracia, desde donde IGOP es una referencia, así como España y en especial la Cataluña”
|
|
Novetat [ Consultar ]
Crisis, Urban Segregation and Social Innovation in Catalonia
Cruz, H.; Martínez Moreno, R.; Blanco, I. (2017). “Crisis, Urban Segregation and Social Innovation in Catalonia”, PACO, Issue 10 (1), pp. 221-245..
|
|
|
Novetat [ Consultar ]
Social Innovation and Democratic Leadership. Communitites and Social Change from Below
Parés, M.; Ospina, S. & Subirats, J. (2017): Social Innovation and Democratic Leadership. Communitites and Social Change from Below; Published by Edward Elgar Publishing Limited, UK, ISBN 978 1 78536 788 5.
|
|
|
Novetat [ Descarregar ]
Transformar la Ciutat amb la Ciutadania
Consell Assessor del Pla de Barris (2017). Transformar la ciutat amb la ciutadania. Criteris i reflexions per al Pla de Barris de Barcelona. Barcelona: Ajuntament de Barcelona. Publicació elaborada pel Consell Assessor del Pla de Barris amb la coordinació de l'IGOP.
|
|
|
IGOP Campus UAB
Edifici MRA
+34 93 586 88 15
Horari (de setembre a juny)
Dll-Dv: 09:00h - 14:00h i 15:00h - 17:00h
AGOST tancat per vacances
|
|
Escola de l'IGOP
Urrutia, 17 - 08042 BCN
+34 93 407 62 03
Horari
Dilluns a divendres de 9 a 13h.
AGOST tancat per vacances
|
|
|
|
|
|
|