Copy
Newsletter de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP)
de la Universitat Autònoma de Barcelona
Visualitzar al meu navegador
Newsletter #104
27 Febrer 2018
Newsletter Corporativa de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP)
Share
Tweet
Forward
Hola <<Nombre>>, et presentem les novetats de la quinzena de l'IGOP. 

El destacat /  La notícia de la setmana

Curso MOOC IGOP IERMB

Nuevo curso on line, gratuito "Ciudades en crisis y nuevas políticas urbanas" 

Coursera Mooc Políticas urbanas
Este curso es la segunda incursión del IGOP en la plataforma Coursera.


Otros cursos IGOP en Coursera: 
Democracia y decisiones públicas. Introducción al análisis de políticas públicas
Presentamos el nuevo curso on line, gratuito "Ciudades en crisis y nuevas políticas urbanas"  
 
Las ciudades se han convertido en un foco de interés preferente para el análisis de políticas públicas. Con una concentración de personas cada vez mayor viviendo en contextos urbanos, las ciudades son hoy el escenario de un apasionante cambio de época que afecta la esfera social, política, económica y tecnológica.

El curso pretende dar respuesta a preguntas tales como: ¿A qué nos referimos cuando hablamos de políticas urbanas y qué las distingue de otros ámbitos de las políticas públicas? ¿Cuáles son los principales factores de vulnerabilidad urbana y qué respuestas se están articulando en forma de políticas urbanas? ¿Cómo surge la innovación en la ciudad, tanto desde la base como desde las administraciones públicas? Y, finalmente, ¿qué efectos ha tenido la irrupción de la era digital en la ciudad?

Curso de nivel inicial en español de 4 semanas de estudio (6 horas/semana)
AGENDA IGOP

IGOP Open Seminars 4T 2017
Consulta aquí els seminaris realitzats el 4rt trimestre de 2017

1rt trimestre 2018. Open Seminars
En obert i sense inscripció prèvia

Els seminaris són en obert, sense inscripció prèvia i s'imparteixen al Campus UAB (Edifici MRA - Bellaterra) o a l'Escola de l'IGOP (Pg. Urrutia, 17 BCN)

Seminaris oberts confirmats 1rt trimestre 2018

Open Seminar Sorrenti i Leon
21/03/18, 13h - Edificio MRA (seminari en anglès)
Antonino Sorrenti (doctorand de la universitat de Milà, en estada a l'IGOP) i Marga León (investigadora IGOP)
The Politics of Childcare and the different Childcare Policy Trajectories in Italy and Spain.

IGOP Open Seminars 4T 2017
Programa de la Jornada
Vídeo Jornades Acció Comunitària
Video promocional Jornada

1-2/03/2018. Jornades Internacionals
Acció Comunitària: Respostes col·lectives als reptes socials

Jornades organitzades conjuntament pel Servei d'Acció Comunitària de l'Ajuntament de Barcelona i l’Escola de l’IGOP amb l'objectiu de donar respostes col·lectives als reptes socials. volen ser un espai de treball que també visibilitzi l’aposta municipalista per la construcció d’una societat civil més forta i organitzada, amb més iniciativa i més capacitats per esdevenir actor polític.

Aquest model d’enfortiment del teixit comunitari és també una manera d’enfortir la democràcia i la cohesió social, en tant que permet donar respostes i solucions col·lectives als reptes socials.

IMPORTANT: La inscripció a les Jornades s'ha tancat per haver arribat al límit d'aforament previst. Podeu seguir les jornades a través de la retransmissió en línia en aquesta pàgina.

Jornada Agroecologia i feminisme
Programa de la Jornada


Lloc: Edifici Barcelona Activa -
Sala Emprèn. C/ Llacuna, 162 – 164, 08005 - BARCELONA

Inscripció: La jornada és gratuïta però cal inscriure’s prèviament a través del següent formulari

16/03/2018. Jornada Patt
Agroecologia i Economia Feminista: bones pràctiques per la sostenibilitat de la vida

Realitzada en el marc de la IV Edició de la Diplomatura de Postgrau en Dinamització Local Agroecològica, aquesta jornada tècnica va adreçada a tècnics d'institucions i entitats que treballen en l'àmbit agroalimentari i del desenvolupament local, i a persones interessades en projectes agroecològics impulsats des de l’EF.

La viabilitat socioeconòmica de l'activitat agrària és un repte de la petita i mitjana pagesia del nostre país. Més enllà de dimensió estrictament productiva de l'activitat, com es concilien treball productiu i reproductiu en les petites explotacions agràries? Com fan front les petites productores i productors als diferents moments vitals que travessen? En aquesta jornada volem reflexionar sobre la vinculació entre l'economia feminista (EF) i l'agroecologia en el desenvolupament d'estratègies per fer front al repte de la viabilitat socioeconòmica de les explotacions agràries. Així mateix, coneixerem bones pràctiques que des del propi sector agroalimentari treballen articulant aquestes dues perspectives.

NOTICIES IGOP

Concurso Promise Ser joven hoy
Más info:
Bases del concurso

Fantástico premio a escoger
Viaje europa, smartphone, cámara vídeo...

Hasta el 28/02/18. Concurso Promise
Para jóvenes entre 15-30 años

El proyecto Europeo Promise convoca un concurso para jóvenes de 15 a 30 años sobre qué supone ser joven en 2018.

Debereis contar cómo es ser joven hoy en día en vuestro entorno. Explicar con tus propias palabras / imágenes cómo es tu día a día, los problemas que te encuentras siendo joven, propuestas para mejorarlos, qué haces o hacéis, sea de manera individual, en grupo o desde una asociación o entidad…

Web
http://igop.uab.cat/es/concurso-promise-ser-joven-hoy/

Guia práctica CAPFLO
Descargar guia práctica del proyecto CAPFLO

27/02/2018. Finalización proyecto CAPFLO
Proyecto Europeo vinculado al riego de inundaciones

El proyecto de investigación europeo CAPFLO ha explorado enfoques “bottom-up” (“de abajo hacia arriba”) para desarrollar Capacidades Sociales (CCSS) vinculadas con la Gestión del Riesgo por Inundación (GRI). Dicha información ha cristalizado con una guía práctica y pretende animar y apoyar a las comunidades afectadas para que diseñen e implementen sus propios procesos participativos de desarrollo de CCSS, con el fin de reducir su vulnerabilidad ante las inundaciones.

En la página web del proyecto (www.capflo.net) se recoge toda la información del contexto y resultados de la investigación desarrollada para llevar a cabo esta guía.

Mestre Morera IAP cultura
Turó IAP joves
Antaviana IAP mapa
IAP. El projecte Mestre Morera

Febrer 2018. #ProjecteIAP a centres educatius de Nou Barris
Continua la recerca a les diferents escoles i instituts - escoles del Districte

En aquests moments estem acabant de definir a 4 centres educatius participants les preguntes d'investigació que ens permetran sortir als diferents barris per poder conèixer com es viu cada un dels temes que estudiem.

A l'Escola Mestre Morera de Ciutat Meridiana vam tenir la sort de rebre un col·laborador del Grup de recerca en cultura de l'IGOP, Joel Lozano, que ens va ajudar a situar quines formes d'accés a la cultura existeixen, i quins elements generen desigualtats en aquest accés. Va ser molt interessant i serà el nostre punt de partida per a continuar treballant i construir les preguntes de la recerca.

A l'Escola Àgora de La Guineueta portem uns quants dies definint i treballant els conceptes "pobresa, desigualtat i exclusió social" amb diferents dinàmiques. Ens serviran per la segona fase que estem a punt de començar. 

A l'Institut - Escola Turó de Roquetes, després de rebre la visita de l'AAVV de Roquetes ens hem posat mans a la feina i ja estem treballant per conèixer la què opinen les i els joves del barri en 3 grans eixos: L'espai públic i la convivència, l'educació i les relacions interpersonals. A partir d'aquí construirem les preguntes per a poder tenir una visió global de l'opinió dels joves en aquests aspectes i veure si hi podem fer alguna cosa.

I per últim, a l'Institut - Escola Antaviana del barri de Roquetes, on treballem com és la salut pública del barri, hem començat a visualitzar quines persones i/o entitats ens poden ajudar a entendre quina és la situació del barri. I ja hem començat a pensar en algunes preguntes per fer a aquests agents. Fa pinta que en podrem treure un bon anàlisi! 

29/01/2018. Property Guardianship
El IGOP en la London School of Economics

La investigadora Marie Skłodowska-Curie del IGOP Mara Ferreri impartió una ponencia en la London School of Economics, bajo el titulo 'Property Guardianship'. Fue una guest lecture para el Master en Regional and Urban Planning Studies, del Department of Geography and Environment.

Lara Maestripieri
Dra. Lara Maestripieri

Más información en este enlace

27/02/2018. Proyecto Vine
Publicado artículo "A Job of One’s Own" en Societies

Publicado el primer artículo del proyecto MSCA VINE a cargo de la investigadora Lara Maestripieri. Con el título de “A Job of One’s Own. Does Women’s Labor Market Participation Influence the Economic Insecurity of Households?“ ha sido publicado en la revista open Access Societies, en el número especial “Towards a Sustainable Community, Work and Family Interface”. En esto artículo, se pone en relación la participación de las mujeres en el mercado del trabajo con la probabilidad de que su familia este en condiciones de inseguridad económica. Se han usado datos recogidos en la encuesta comparativa EU SILC en España, Italia, Reino Unido, Dinamarca, República Checa y Francia.

Lara muestra como la tipología de la familia impacta sobre la exposición a la inseguridad en todos los países, pero solo en algunos lugares es la participación individual en el mercado del trabajo de las mujeres lo que influencia esta probabilidad. Esa influencia está controlada por la dependencia económica de la mujer de su propia pareja y la dependencia económica de la familia del estado del bienestar.

Además, los resultados españoles muestran como hay más diferencias con Italia, dos países habitualmente asociados al modelo mediterráneo del estado del bienestar. El artículo, financiando por el programa Marie Skłodowska-Curie de la comisión europea, es de libre acceso en la web de Societies y en el DDD de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Paviotti Seminar
Paviotti IGOP Open Seminar

13/02/2018. Balanç estada a l'IGOP
Com ens veu... Maria José Paviotti

Maria Jose Paviotti ha estat en estada de recerca a l'IGOP per tres mesos. Va presentar els resultats dels seus treballs en el seminari obert del passat 13 de febrer amb el títol "Políticas sociales, familias y primera infancia. Las experiencias de educación y cuidado 0-3 en las ciudades de Barcelona y Santa Fe (Argentina).

En paraules de Paviotti: "El 11 de diciembre de 2017 comencé una estancia corta de investigación en el IGOP por una beca del banco Santander Río. La misma fue acompañada por las doctoras Raquel Gallego y Margarita León. Ambas tutoras, y todo el equipo del instituto me ofrecieron material y contactos para poder enriquecer mi campo de estudio.

Los dos meses que estuve allí me sirvieron muchísimo. Por un lado, pude enriquecer el estado el arte de mi investigación accediendo a bibliografía catalana y europea. En este sentido, destaco la disponibilidad de académicos reconocidos para charlar conmigo y brindarme material, lo que demuestra una apertura e interés por el aprendizaje de los otros. Agradezco especialmente los encuentros con: Eloi Mayordomo, Jaume Blasco, Vicenç Arnaiz, Joan Subirats, Sheila González Motos, Nuria Rajadell. Por otro lado, tuve acceso a las políticas sociales, lo que también demuestra una apertura y transparencia en la gestión municipal de Barcelona. Tuve la oportunidad de conversar con personal técnico y político de las mismas y conocer el funcionamiento de las escuelas bressol, espacios familiares y redes de trabajo de los barrios “Turó de la Peira” y “Raval” de Barcelona. Asimismo agradezco a las directoras de estos jardines y las coordinadoras de la “Xarxa Xafir” por confiar en mi y abrirme las puertas institucionales.

Mi paso por el IGOP fue una experiencia muy enriquecedora. Probablemente lleve un tiempo sistematizar los aprendizajes y poder hacer una lectura analítica de todo lo aprendido. En este punto reside mi desafío de regreso a la Argentina".

Raquel Gallego RecerCaixa

23/02/2018. Ajut a la recerca
Projecte RecerCaixa sobre models educatius

Raquel Gallego Calderón, directora de l'IGOP, va rebre la concessió del projecte #RecercaCaixa 2017 "Models d'educació de 0 a 3 anys i participació en el mercat laboral: Estudi de la innovació social a la ciutat de Barcelona". 

Abstract del projecte en català i anglès

NOVETAT EDITORIAL IGOP
Austerity urbanism
Novetat [ Consultar ]
Austerity urbanism: Patterns of neo-liberalisation and resistance in six cities of Spain and the UK
Jonathan S Davies, Ismael Blanco; Austerity urbanism: Patterns of neo-liberalisation and resistance in six cities of Spain and the UK; Environment and Planning A: Economy and Space; Volume: 49 issue: 7, page(s): 1517-1536. Article first published online: April 10, 2017; Issue published: July 1, 2017
https://doi.org/10.1177/0308518X17701729

 
Societies
Novetat [ Consultar ]
A Job of One’s Own. Does Women’s Labor Market Participation Influence the Economic Insecurity of Households?
Maestripieri L. (2018) A Job of One’s Own. Does Women’s Labor Market Participation Influence the Economic Insecurity of Households?, Societies, 8(7): 1-32.
 
Revista Periférica
Novetat [ Consultar ]
Políticas culturales en los ayuntamientos del cambio. ¿Hacia unas políticas públicas de lo común?
Barbieri, Nicolás; Políticas culturales en los ayuntamientos del cambio. ¿Hacia unas políticas públicas de lo común?; en Periférica Internacional.  Revista para el análisis de la cultura y el territorio, n. 18 (2017). ISSN: 1577-1172 E-ISSN: 2445-2696
Urbanistica Tre
Novetat [ Consultar ]
Beyond ‘Staying put’: reflections on discursive strategies in recent anti-gentrification movements
Ferreri Mara: Beyond ‘Staying put’: reflections on discursive strategies in recent anti-gentrification movements; Giornale on-line di urbanistica. Journal of urban design and planning ISSN: 2531-7091. May_august 2017 issue thirteen year five.
Social Indicators Research
Novetat [ Consultar ]
Measuring and Analysing Community Action for Health: An Indicator-Based Typology and Its Application to the Case of Barcelona
Barbieri, N., Gallego, R., Morales, E. et al. Soc Indic Res (2017). https://doi.org/10.1007/s11205-017-1703-4
Journal of Social Entrepreneurship
Novetat [ Consultar ]
Does Social Innovation Reduce the Economic Marginalization of Women? Insights from the Case of Italian Solidarity Purchasing Groups
Lara Maestripieri; Journal of Social Entrepreneurship; Pages 1-18 | Published online: 23 Aug 2017
http://dx.doi.org/10.1080/19420676.2017.1364289
Cultural Geographies
Novetat [ Consultar ]
Self-precarization and the spatial imaginaries of property guardianship
Ferreri, M. and G. Dawson (2017) Self-precarization and the spatial imaginaries of property guardianship, Cultural Geographies. 
DOI: https://doi.org/10.1177/1474474017724479.
PACO Review
Novetat [ Consultar ]
Crisis, Urban Segregation and Social Innovation in Catalonia
Cruz, H.; Martínez Moreno, R.; Blanco, I. (2017). “Crisis, Urban Segregation and Social Innovation in Catalonia”, PACO, Issue 10 (1), pp. 221-245.
Challenging collaborative urban governance under austerity
Novetat [ Consultar ]
Challenging collaborative urban governance under austerity
Parés, M.; Boada, J.; Canal, R.; Hernando, E.; Martínez, R. 2017. "Challenging collaborative urban governance under austerity: how local governments and social organizations deal with housing policy in Catalonia (Spain)" Journal of Urban Affairs.
Social Innovation and Democratic Leadership
Novetat [ Consultar ]
Social Innovation and Democratic Leadership. Communitites and Social Change from Below
Parés, M.; Ospina, S. & Subirats, J. (2017): Social Innovation and Democratic Leadership. Communitites and Social Change from Below; Published by Edward Elgar Publishing Limited, UK, ISBN 978 1 78536 788 5. 
Transformar la Ciutat amb la Ciutadania
Novetat [ Descarregar CAT ] [ Descargar ES ]
Transformar la Ciutat amb la Ciutadania
Consell Assessor del Pla de Barris (2017). Transformar la ciutat amb la ciutadania. Criteris i reflexions per al Pla de Barris de Barcelona. Barcelona: Ajuntament de Barcelona. Publicació elaborada pel Consell Assessor del Pla de Barris amb la coordinació de l'IGOP.
ESCOLA DEL IGOP
IGOP Campus UAB
Edifici MRA
+34 93 586 88 15
Horari (de setembre a juny)
Dll-Dv: 09:00h - 14:00h i 15:00h - 17:00h
Escola de l'IGOP
Urrutia, 17 - 08042 BCN
+34 93 407 62 03
Horari
Dilluns a divendres de 9 a 13h.
Twitter IGOP
Twitter Escola IGOP
Website
Email
Share
Tweet
Forward to Friend
+1
Share
Copyright © 2018 IGOP-UAB, sota llicència Creative Commons (CC BY-SA 3.0)
      
dona'm de baixa    actualitzar les meves dades   

Email Marketing Powered by Mailchimp