Copy
Newsletter de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP)
de la Universitat Autònoma de Barcelona
Visualitzar al meu navegador
Newsletter #126
05 Març 2019
Newsletter Corporativa de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP)
Share
Tweet
Forward
Hola <<Nombre>>, et presentem les novetats de la quinzena de l'IGOP. 

El destacat /  La notícia de la setmana

Jornada treball BMINCOME
Jornada de treball "Disseny, recerca i avaluació parcial del projecte pilot B-MINCOME

BMINCOME
Més informació sobre
B-MINCOME:

Web Ajuntament de Barcelona
Web UIA 
Web IGOP

 

El proper dimarts 12 de març tindrà lloc la jornada de treball "Disseny, recerca i avaluació parcial del projecte pilot B-MINCOME". Aquesta trobada, organitzada pels diferents socis del projecte (Ivàlua, UPC, Novact, The Young Foundation i l'IGOP de la UAB) té per objectiu presentar resultats preliminars del projecte pilot que es va iniciar a finals de 2016 i que finalitzarà a l'octubre de 2019.  

B-MINCOME és un projecte pilot de lluita contra la pobresa i la desigualtat a 10 barris de l'Eix Besòs de la ciutat de Barcelona, que s'acull dins el programa Urban Innovative Actions (UIA) de la UE. Té per objectiu testejar l'eficiència i l'eficàcia de la combinació d'una renda mínima (Suport Municipal d'Inclusió) amb quatre polítiques actives sociolaborals. 

L'IGOP participa encarregant-se de dues tasques. Per una banda, acompanya la política activa nº 4 (Participació Comunitària) i realitza el seguiment i l’avaluació de l’impacte d’aquesta política en les dinàmiques de participació comunitària en els barris. D’altra, l’IGOP realitza l’anàlisi dels impactes en la governança del projecte i en les polítiques públiques en el territori.

Agenda IGOP
LAB19 Serveis socials

06/03/2019 (13h) - Open Seminar Urgocis
Políticas públicas y Commons digitales: el caso del open source  / Marco Berlinguer (edifici MRA Campus Bellaterra)
Marco Berlinguer #urgocis
18/03/2019 (11h) - Open Seminar Urgocis
Collaborative housing (Cophab project)  / David Mullins (edifici MRA Campus Bellaterra)
David Mullins #urgocis

Open Seminars AGAPP

29/03/2019 (13h) - Open Seminar Agapp
Pensions and welfare reforms: redistribution or Redistribution?  / Matteo Jessoula (edifici MRA Campus Bellaterra)
Matteo Jessoula #agapp

LAB19 Serveis socials
Data i hora:
21 març 2019 (16h)
Ubicació:
Escola del IGOP
Pg. Urrutia, 17 BCN


+ informació

21/03/2019 (16h) - Laboratori Serveis Socials
Polítiques publiques, polítiques socials i filantropia: on són els límits?

Quan parlem de polítiques socials, i de drets socials bàsics, quin paper pot jugar aquí la filantropia? Volem una societat civil “prestadora de serveis públics”, amb un pressupost del 99% procedent de fons públics? Volem deixar que els ciutadans decideixin on han d’anar part del seus impostos en polítiques socials, com ara el 5%/1000 a Itàlia, una versió més moderna del 0,7% del IRPF? Hi ha espais per la filantropia en un model social garantista de finançament públic dels serveis? Podem conjugar el finançament públic dels serveis amb ingressos privats procedents de donacions, llegats, fundacions o empreses? Necessitem un estat i uns partits que ho decideixin tot per nosaltres?

Debats Pla de Barris
Consulta la programació detallada amb els ponents en el següent enllaç

 

7/03/2019 (18h)- El dret a l'habitatge
Cicle de debats pel Dret a la Ciutat

En el marc del Pla de Barris de Barcelona tindrà lloc el Cicle de debats pel Dret a la Ciutat entre el 21 de febrer i el 28 de març. El cicle, organitzat pel Consell Assessor del Pla de barris i Foment de ciutat, té per objectiu suscitar el debat sobre l’exercici del dret a ciutadania en els barris i el paper que l’organització del veïnat i les polítiques públiques han de jugar a l’hora de garantir-los.

7 març 2019 (18:00h). EL DRET A L’HABITATGE: instrument per combatre la desigualtat i la segregació.

Notícies IGOP
Margarita León
La Dra. Margarita León

Març 2019 - ICREA ACADEMIA AWARD
Margarita León, guardonada amb un ICREA ACADEMIA

La recercadora de l'IGOP, Margarita León, ha estat guardonada amb un ICREA ACADEMIA en l'apartat de "Social  and Behavioural Sciences".

El programa ICREA Acadèmia es va llançar el 2008 amb l'objectiu d'impulsar i premiar l'excel·lència de la recerca dels professors de les universitats públiques de Catalunya. Així, el programa contribueix a intensificar la recerca que duen a terme professors universitaris que es troben en una fase totalment activa i expansiva de la seva carrera investigadora. Els guanyadors del guardó ICREA Acadèmia reben una subvenció per a la recerca durant un període de cinc anys. La 9a edició del programa es va engegar al setembre de 2016. Fins ara s'ha concedit un total de 224 guardons ICREA Acadèmia.

PhD PPIR
Info

Admissions

15/02/19 - Obertes admissions al programa doctorat 
Polítics, Policies and International Relations (PPIR)

El procés d'admissió al programa de doctorat "Politics, Policies and International Relations" (PPIR) està obert des del 15/02. 
Interessats i interessades poden aplicar consultant la següent informació.

S'organitzaran dues rondes d'avaluació, les podeu consultar aquí:
http://ppir.uab.cat/index.php/news/item/161-the-admission-process-for-2019-2020-will-open-in-february-2019

Pel que fa al criteris d'admissió i com presentar candidatura, consulteu la pàgina web següent: http://ppir.uab.cat/index.php/faq-admission-process

Lara Mastripieri PPIR Seminar
Lara Maestripieri

20 y 25/02/2019 - Metodología a 360 grados
Seminarios sobre investigación social cualitativa y cuantitativa

La investigadora del IGOP Lara Maestripieri ha sido la encargada de dinamizar el curso de doctorado PPIR de la UAB con un ciclo de seminarios sobre la practica de la investigación social. Los estudiantes del doctorado han profundizado en la práctica cuantitativa gracias a un laboratorio sobre STATA 15, uno de los programas más utilizados para el análisis estadístico en las ciencias sociales.

Pero no solo se habló de cuantitativo: gracias a su extensa experiencia en el campo de las entrevistas cualitativas, la Dr. Maestripieri ha organizado un seminario especifico sobre la entrevista semiestructurada, una de las herramientas clave para desarrollar la investigación con testimonios y sujetos de investigación.

Bienna Ciutat i Ciència Ismael Blanco

11/02/19 - Biennal Ciutat i Ciència
Coneixement, compromís i transformació urbana, ciències socials i ciutat

El dia 11 de febrer es va celebrar la jornada  “Coneixement, compromís i transformació urbana, ciències socials i ciutat” en el marc de la Biennal Ciutat i Ciència, organitzada per l'l’IGOP-UAB juntament amb l'IERMB i l’Ajuntament de Barcelona.

La jornada va tenir per objectiu reflexionar i debatre sobre el paper de les ciències socials en el coneixement, la transformació i la gestió de la ciutat contemporània. Es varen organitzar tres tallers temàtics (Ciutat i dinàmiques socials i econòmiques; Ciutat i dinàmiques de transició ecològica; i Ciutat, valors i governança urbana) i un diàleg de cloenda amb la participació d'Eva Garcia-Chueca (CIDOB), Oriol Nel·lo (Departament de Geografia, UAB) i Ramon Canal (Ajuntament de Barcelona). L'investigador de l'IGOP Ismael Blanco participà en la jornada amb una ponència sobre el paper de les ciències socials en la comprensió i la transformació de la democràcia a les ciutats.

Nicolas Barbieri

28/01/19 - Diàlegs
L'abordatge de les desigualtats socials des de la societat compromesa

L'investigador de IGOP Nicolás Barbieri ha participat a la Jornada Anual de l'Acord ciutadà per a una Barcelona Inclusiva. Va formar part del dialeg "L'abordatge de les desigualtats socials des de la societat compromesa" juntament amb Begoña Román, professora de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona (UB). Román i Barbieri van reflexionar sobre la necessitat de treballar en xarxa per abordar les desigualtats socials i culturals, la promoció de la participació social i la democràcia. L'acte va tenir lloc al Born Centre de Cultura i Memòria i hi van assistir unes dues-centes persones.

Call for Papers ISA RC52
Lara Maestripieri

Puedes descargarte la convocatoria en este enlace

Hasta 15/03/2019 - Call for paper
Profesionalidad #Within and #Between en el Sur de Europa y America Latina

En el marco de la próxima conferencia ISA RC52 Interim Meeting (Florencia, 2019), la investigadora del IGOP Lara Maestripieri promueve un call for paper titulado “Varieties of Professionalism. Exploring heterogeneity within and between professions”.

En esta sesión se invita a trabajos teóricos y empíricos que tienen como objetivo investigar la heterogeneidad, diferenciación y cambio entre las profesiones tradicionales y emergentes Particularmente interesante sería recibir comunicaciones que exploren la precariedad, les desigualdades territoriales, de género y de edad dentro de las profesiones (#within) o contribuciones comparativas que exploren las diferencias de regulación entre profesiones emergentes y liberales, o entre diferentes países en la misma profesión (#between). También invitamos cálidamente a las contribuciones que exploran el profesionalismo y sus particularidades nacionales / locales / contextuales en el sur y este de Europa, así como en Asia, África y América Latina.

El plazo para enviar una contribución es el 15 de marzo de 2019 y las contribuciones deben dirigirse a rc52florence2019@gmail.com, especificando en asunto: “Session 1”. La sesión es organizada conjuntamente con A. Bellini, Assistant Professor – Universidad de Florencia y K. Parding Professor en la Universidad Tecnica de Luleå.

Actas REPS
Puedes descargarte las actas en este enlace

Febrero 2019 - Actas Congreso de la REPS
Contribución de Lara Maestripieri y Antonio Firinu

Ya se han publicado las actas del VII Congreso de la Red Española de Políticas Sociales (REPS) celebrado en octubre de 2018 en Zaragoza. En dicha edición, Lara Maestripieri y Antonio Firinu contribuyeron en la mesa 10.1 presentando sus recientes investigaciones sobre el trabajo marginal en el Sur del Europa, mostrando como la crisis ha tenido un efecto catalizador de la mala calidad del trabajo en Italia y España. El capitulo titulado "From dualization to continuum. Exploring dimensions of Outsiderness in Southern Europe" explora el aumento exponencial del trabajo involuntario en el Sur del Europa en los años recientes.

Siempre sobre el mismo trabajo de investigación, la fundación italiana Giangiacomo Feltrinelli en Milán ha publicado recientemente un libro que reúne las mejores contribuciones teóricas y empíricas en el marco de su evento Jobless Society Forum (junio 2018). En tal ocasión, la investigadora del IGOP Lara Maestripieri ha presentado un capitulo con Antonio Firinu sobre el trabajo marginal en ItaliaEl capitulo – que presenta el concepto de trabajo marginal y muestra su capacidad heurística en el análisis de la crisis en Italia – es de libre acceso en la web de la fundación (en italiano). Introducción escrita por parte de Enzo Mingione.

Novetats editorials
Subirats i Gomà Canvi Epoca          

Novetat IGOP Consultar ]
Canvi d'època i de Polítiques públiques a Catalunya

Subirats, Joan i Gomà, Ricard (coords.); Canvi d'època i de polítiques públiques a Catalunya; Ed. Galaxia Gutenberg, 2019, 568 pàg.; ISBN:9788417355074

Urban Affairs          

Novetat IGOP Consultar ]
Urban governance and political change under a radical left government: The case of Barcelona

Ismael Blanco, Yunailis Salazar & Iolanda Bianchi (2019) Urban governance and political change under a radical left government: The case of Barcelona, Journal of Urban Affairs, DOI: 10.1080/07352166.2018.1559648

Publicación Community action for health

Novetat IGOP Consultar ]
Community action for health in socioeconomically deprived neighbourhoods in Barcelona

Gallego, Raquel; Morales, Ernesto; Barbieri, Nicolàs et al: "Community action for health in socioeconomically deprived neighbourhoods in Barcelona: Evaluating its effects on health and social class health inequalities". Health Policy, Volume 122, Issue 12, December 2018, Pages 1384-1391
https://doi.org/10.1016/j.healthpol.2018.10.007

Publicación Barrios y Crisis

Novetat IGOP Consultar ]
Barrios y crisis

Blanco, Ismael; Nel·lo, Oriol (Eds.); "Barrios y Crisis. Crisis económica, segregación urbana e innovación social en Cataluña", 2018, Ed. Tirant lo Blanch, Colección: Crónica, 1ª Edición / 225 págs. ISBN13 9788417203313.

GAPP Article Blanco, Gomà, Subirats

Novetat IGOP Consultar ]
El nuevo municipalismo: derecho a la ciudad y comunes urbanos

Blanco, Ismael; Gomà, Ricard y Subirats, Joan: “El nuevo municipalismo: derecho a la ciudad y comunes urbanos” en GAPP. Nueva Época – N.o 20, noviembre 2018 – ISSN: 1989-8991 – DOI: 10.24965/gapp.v0i20.10491 – [Págs. 14-28] Número monográfico – Gobernanza y políticas de desarrollo urbano: teoría y práctica.

Book Chapter Mara Ferreri

Novetat IGOP Consultar ]
Refurbishment vs demolition? 

Ferreri, M. (2018) Refurbishment vs demolition? Social housing campaigning for degrowth, in Housing for Degrowth: Principles, Models, Challenges and Opportunities. Edited by A. Nelson and F. Schneider. Routledge: London, pp. 109-119.

City Journal Article Mara Ferreri

Novetat IGOP Consultar ]
This is a private-public park

Ferreri, M., & Trogal, K. (2018). ‘This is a private-public park’ Encountering architectures of spectacle in post-Olympic London. City, 22(4), 510-526. 

Memòria Activitats IGOP 2017
Descarrega't
Memòria IGOP 2017

Memòries anteriors
Memòria IGOP 2010-2013
Memòria IGOP 2014-2015

Memòria IGOP 2016

Memòria d'activitats IGOP
Recull la feina feta al llarg de l'any 2017

Us recordem que ja esta disponible online la memòria d'activitats de l'IGOP de l'any 2017. Es tracta d'un document clau per rendir comptes i fer visible la quantitat i diversitat d'activitats desenvolupades pel nostre institut.

Al document podreu trobar informació sobre l'equip humà que constitueix l'IGOP, els diferents projectes de recerca bàsica i aplicada en que ha participat; les activitats formatives realitzades; una anàlisi dels ingressos i la producció bibliogràfica en forma de llibres, capítols de llibre i articles a revistes indexades tant d'àmbit nacional com internacional.

IGOP Campus UAB
Edifici MRA
+34 93 586 88 15
Horari (de setembre a juny)
Dll-Dv: 09:00h - 14:00h i 15:00h - 17:00h
Escola de l'IGOP
Urrutia, 17 - 08042 BCN
+34 93 407 62 03
Horari
Dilluns a divendres de 9 a 13h.
Twitter IGOP
Twitter Escola IGOP
Website
Email
Share
Tweet
Forward to Friend
+1
Share
Copyright © 2019 IGOP-UAB, sota llicència Creative Commons (CC BY-SA 3.0)
      
dona'm de baixa    actualitzar les meves dades   

Email Marketing Powered by Mailchimp