Copy
Newsletter de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP)
de la Universitat Autònoma de Barcelona
Visualitzar al meu navegador
Newsletter #138
22 Octubre 2019
Newsletter Corporativa de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP)
Share
Tweet
Forward
Hola <<Nombre>>, et presentem les novetats de la quinzena de l'IGOP. 

El destacat /  La notícia de la setmana

Informe l'Equitat en les polítiques culturals
L’equitat en la cultura. Estudi de casos amb metodologia de recerca participativa.

Informe Equitat en les polítiques culturals
Descarregar la publicació

Barbieri, Nicolás i Salazar, Yunailis; L'equitat en les polítiques culturals; Centre d'Estudis i Recursos Culturals. 1a ed., Barcelona: Diputació de Barcelona. CERC, cop. 2019, 109 p.: digital, fitxer PDF (1,18 Mb). Series Eines Cultura; 7.

+ info:
igop.bcn@uab.cat
o bé trucant al 93 407 6203.

Mentre les polítiques públiques en matèria de salut, habitatge o educació han anat incorporant l’equitat com a objectiu i criteri en la seva agenda, l’equitat en la cultura, entesa com la igualtat d’oportunitat de tota la ciutadania per a exercir els seus drets culturals, no sol ser una qüestió que aparegui explícitament en les polítiques culturals dels ajuntaments.

Amb l’objectiu de determinar com els municipis es plantegen els reptes vinculats a l’equitat cultural en l’àmbit de l’acció pública i quins són els factors que generen més desigualtat, el Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, presenta “L’equitat en la cultura. Estudi de casos amb metodologia de recerca participativa”. Per elaborar-lo, s’ha comptat amb la implicació dels municipis del Prat de Llobregat, Igualada, Sabadell i Tiana.

La metodologia emprada ha estat de tipus participatiu, ja que s’ha treballat per aconseguir que els agents locals dels municipis involucrats col·laboressin a l’hora de dissenyar-la i desenvolupar-la, sobretot els professionals de les àrees de cultura dels ajuntaments i també altres agents culturals i ciutadans. El propòsit era generar un coneixement rellevant per als municipis implicats en l’estudi que complementés aquell més general donat per la seva participació en la reflexió global.

Podeu trobar-ne un bon resum en aquest enllaç: L'equitat en la cultura.

Notícies IGOP
Claustre extraordinari UAB 2019
Comunicat ACUP
Comunicat UAB


 

22 Octubre 2019 - Comunicats
Situació política a Catalunya

Davant de la situació extraordinària que viu el país, ens fem ressò dels diferents comunicats que han emès l'ACUP i la UAB al respecte. En aquest sentit, l'ACUP manifesta que les universitats públiques catalanes fan "una crida a tots els actors polítics a renovar els esforços per buscar al més ràpidament possible una sortida al conflicte polític que vivim, que pugui ser assumida per una àmplia majoria de la ciutadania catalana". 

Per la seva banda, en el claustre extraordinari celebrat a la UAB el passat 21 d'octubre es va aprovar un manifest de rebuig de les condemnes de les persones polítiques preses i de la judicialització de la política. Podeu consultar-ne el text íntegre en aquest enllaç.

Informe Save the Children 2019
Descargar informe "Donde todo empieza"


 

22 Octubre 2019 - Publicado Informe
Save the Children "Donde todo empieza. Educación infantil de 0 a 3 años para igualar oportunidades"

Publicado el informe de Save the Children "Donde todo empieza" elaborado a partir de un estudio previo realizado por el IGOP.

Este informe ha sido elaborado a partir de dos estudios previos. El primero, un análisis de datos y políticas públicas, ha sido realizado por el Institut de Govern y Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, por Margarita León (coordinadora), Zyab Ibáñez, Lara Maestripieri, Lara Navarro–Varas, David Palomera y Alejandra Peña.

Recerca IAP
Si vols més informació del projecte descarrega’t el nostre dossier


 

22 Octubre 2019 - Recerca - Acció participativa
Comença la formació del projecte Recerca-Acció participativa a centres educatius de Nou Barris

L’Escola de l’IGOPNUS Processos Socials i Creatius i la Fundació Autònoma Solidària estem impulsant, amb el suport del Districte de Nou Barris, el Projecte Recerca – Acció Participativa a diversos centres educatius del Districte de Nou Barris amb l’objectiu principal d'acompanyar als centres educatius en el vincle amb els seus territoris i comunitats properes, així com la voluntat de generar consciència crítica i reflexió entre les i els estudiants de primària i secundària.

Des del Projecte iniciem una formació gratuïta per a construir un equip de persones que acompanyaran a aquests infants en el procés que s'inicia aquest 22 d'octubre a l'Escola de l'IGOP. El projecte també està obert als estudiants de Grau de la UAB.

Dra. Lara Maestripieri
Dra. Lara Maestripieri

21 Octubre 2019 - Divulgación
Artículo sobre trabajo a tiempo parcial involuntario en el sur de Europa

La investigadora de IGOP Lara Maestripieri ha publicado hoy en Welforum.it un articulo sobre el trabajo a tiempo parcial involuntario en el Sur Europa. Welforum.it es una pagina web promocionada por IRS y representa el más importante observatorio sobre las políticas sociales en Italia. El articulo (en italiano) es una version reducida y simplificada del capitulo escrito con Margarita León “So close, so far? Part-time employment and its effects on gender equality in Italy and Spain“, publicado en el libro de H. Nicolaisen, H. C. Kavli y R. Steen Jensen (eds.) Dualization of part-time work. The development of Labour Market insiders and outsiders. Bristol: Policy Press, 55-85.

El articulo esta disponible en el siguiente enlace.

Vídeo Promocional Màster Oficial PSiAC 2019
Alumnat Màster PSiAC 2019

14 Octubre 2019 - Inici màster
Iniciem el Màster Oficial en Polítiques Socials i Acció Comunitària

Donem la benvinguda a la quarantena d’estudiants que ens acompanyaran aquest curs 2019-20. El Master en Polítiques Socials i Acció Comunitària, amb més d’una dècada de trajectòria en la formació arrelada al territori, s’ha consolidat com a proposta professionalitzadora i de recerca en l’àmbit de les polítiques públiques i l’acció comunitària. Comencem!

Opinen els i les alumnes de la darrera promoció (vídeo)

Dr. Bruno Dente
Dr. Bruno Dente
Dente va ser investit el passat 7 d’octubre en el marc de l’Acte Inaugural del Curs 2019-2020. Si us vareu perdre l'acte aquí podeu veure'n la versió enregistrada.

Més informació relacionada

Entrevista al Dr. Bruno Dente al web de la UAB

Resum de l'acte Doctor Honoris Causa

7 Octubre 2019 - Vídeo de la visita de Bruno Dente
Lliurament del titol de Dr. Honoris Causa a Bruno Dente

Bruno Dente, professor d’anàlisi de polítiques públiques del Politècnic de Milà, ha estat nomenat doctor honoris causa pel Consell de Govern de la UAB a proposta de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia, amb la qual ha col·laborat des de 1985. Dente està considerat un dels analistes més destacats de polítiques i organitzacions públiques.

Bruno Dente va ser un dels primers impulsors a Europa de l’anàlisi de les polítiques públiques des d’una perspectiva pròpia de la Ciència Política. A diferència d’altres aproximacions més eficientistes i pretesament objectives, Dente segueix la línia d’autors com Lindblom o Wildavsky, que entenen que no és possible separar les polítiques (policies) de la política (politics). Dente va ser convidat a la UAB a impartir alguns seminaris introductoris d’aquesta perspectiva a mitjans dels anys 80, i també va ajudar a construir el que seria posteriorment el programa, encara vigent, del Master en Gestió Pública. L’IGOP inscriu la seva aproximació teòrica i sobretot la seva voluntat aplicada i d’incidència en l’anàlisi concret de les polítiques públiques en aquesta tradició que Dente representa. D’aquí la significació que la UAB hagi decidit atorgar-li el Doctorat Honoris Causa en el marc de la Facultat de Ciències Polítiques.

Entre les seves obres, destaquen El govern local a Europa (1977), Governar la fragmentació: Estat, regions i ents locals (1985) i Understanding Policy Decisions (2014; edició espanyola en coautoria amb Joan Subirats), així com una multitud d’articles en revistes especialitzades. El 2012, l’Associació Italiana de l’Avaluació li va concedir la distinció “Precursor de l’Avaluació a Itàlia”.

Web Congreso REPS Bilbao 2020
El próximo congreso de la Red Española de Política Social (REPS) tendrá lugar en Bilbao en julio de 2020.


 

26 Septiembre 2019 - Presentación web congreso
Entra en funcionamiento la web del VIII Congreso de la REPS en Bilbao

Los días 1, 2 y 3 de julio de 2020 tendrá lugar en Bilbao el VIII Congreso de la Red Española de Política Social, organizado conjuntamente por la Universidad del País Vasco y la Universidad de Deusto, con la colaboración de Sareen Sarea y el Centro de Documentación y Estudios SIIS de la Fundación Eguía Careaga.
 
En esta edición el lema del congreso será “Cuidar la vida, garantizar la inclusión, convivir en diversidad”. Como novedad ya está operativa la web de este VIII Congreso de la REPS (https://www.reps-bilbao.com) con información relevante del mismo.

Novetats editorials
Estudio 6: 'Derechos y deberes de las personas mayores en situación de dependencia y su ejercicio en la vida cotidiana'          

Novetat IGOP Descàrrega gratuïta ]
Derechos y deberes de las personas mayores en situación de dependencia y su ejercicio en la vida cotidiana

Antoni Vilà i Mancebo, Pilar Rodríguez Rodríguez y Víctor Omar Dabbagh Rollán (Coordinadores); Derechos y deberes de las personas mayores en situación de dependencia y su ejercicio en la vida cotidiana; Estudios de la Fundación Pilares para la autonomía personal. N.º 6, 2019, ISBN: 978-84-09-13045-0 | Depósito Legal: M-25014-2019.

Futur Serveis Socials 

Novetat IGOP Consulta ]
El futur dels serveis socials

Pelegrí, Xavier (comp.); El futur dels serveis socials; Col·lecció Textos de Política Social, Servei de publicacions de la Fundació Apip-Acam: Editorial Hacer, 2019, ISBN: 978-84-96913-57-7, 2019.

Policy Studies          

Novetat IGOP Consulta ]
Facilitators and challenges of community action for health. Comparative analysis of four case studies in neighbourhoods of Barcelona

Nicolás Barbieri, Raquel Gallego, Ernesto Morales, Carolina Muñoz-Mendoza & Bernat Quintana Terés (2019) Facilitators and challenges of community action for health. Comparative analysis of four case studies in neighbourhoods of Barcelona, Policy Studies. 
DOIhttps://doi.org/10.1080/01442872.2019.1645323

REIS          

Novetat IGOP Consulta gratuïta ]
La innovación social, ¿prácticas para producir autonomía, empoderamiento y nueva institucionalidad?

Martínez, Rubén; Cruz, Helena; Blanco, Ismael y Salazar, Yunailis; “La innovación social, ¿prácticas para producir autonomía, empoderamiento y nueva institucionalidad?”; Revista Internacional de Sociología, Vol 77, No 2 (2019) https://doi.org/10.3989/ris.2019.77.2.17.022

Geoforum Mara Ferreri          

Novetat IGOP Descàrrega gratuïta ]
Vacancy at the edges of the precarious city

Mara Ferreri, Alexander Vasudevan, Vacancy at the edges of the precarious city, Geoforum, 2019, ISSN 0016-7185, https://doi.org/10.1016/j.geoforum.2019.03.009.

Publication of the peer-reviewed article "Vacancy at the edges of the precarious city" in Geoforum, by Dr Mara Ferreri (IGOP, UAB) and Dr Alexander Vasudevan (University of Oxford), on Property Guardianship and historical short-life 'licensed squatting' as precarious inhabitation of vacancy at the 'edge' of wider urban transformations.

Berlinguer Repensar la Smart City          

Novetat IGOP Descàrrega gratuïta ]
Repensar la Smart City

Marco Berlinguer (ed.); Repensar la Smart City. Barcelona: ciudad abierta, colaborativa y democrática; Editorial Icària, 2019, 164 pàg.; ISBN: 978-84-9888-883-6

Subirats i Gomà Canvi Epoca          

Novetat IGOP Consultar ]
Canvi d'època i de Polítiques públiques a Catalunya

Subirats, Joan i Gomà, Ricard (coords.); Canvi d'època i de polítiques públiques a Catalunya; Ed. Galaxia Gutenberg, 2019, 568 pàg.; ISBN:9788417355074

Urban Affairs          

Novetat IGOP Consultar ]
Urban governance and political change under a radical left government: The case of Barcelona

Ismael Blanco, Yunailis Salazar & Iolanda Bianchi (2019) Urban governance and political change under a radical left government: The case of Barcelona, Journal of Urban Affairs, DOI: 10.1080/07352166.2018.1559648

Memòria Activitats IGOP 2018
Descarrega't
Memòria IGOP 2018

Memòries anteriors
Memòria IGOP 2010-2013
Memòria IGOP 2014-2015
Memòria IGOP 2016
Memòria IGOP 2017

Memòria d'activitats IGOP
Recull la feina feta al llarg de l'any 2018

Us recordem que esta disponible la memòria d'activitats de l'IGOP de l'any 2018. Es tracta d'un document clau per rendir comptes i fer visible la quantitat i diversitat d'activitats desenvolupades pel nostre institut.

Al document podreu trobar informació sobre l'equip humà que constitueix l'IGOP, els diferents projectes de recerca bàsica i aplicada en que ha participat; les activitats formatives realitzades; una anàlisi dels ingressos i la producció bibliogràfica en forma de llibres, capítols de llibre i articles a revistes indexades tant d'àmbit nacional com internacional.

IGOP Campus UAB
Edifici MRA
+34 93 586 88 15
Horari (de setembre a juny)
Dll-Dv: 09:00h - 14:00h i 15:00h - 17:00h
Escola de l'IGOP
Urrutia, 17 - 08042 BCN
+34 93 407 62 03
Horari
Dilluns a divendres de 9 a 13h.
Twitter IGOP
Twitter Escola IGOP
Website
Email
Share
Tweet
Forward to Friend
+1
Share
Copyright © 2019 IGOP-UAB, sota llicència Creative Commons (CC BY-SA 3.0)
      
dona'm de baixa    actualitzar les meves dades   

Email Marketing Powered by Mailchimp