|
|
Hola <<Nombre>>, et presentem les novetats IGOP de la quinzena.
|
|
El destacat / La notícia de la setmana
|
|
Projecte d’empoderament i Investigació - Acció - Participativa (IAP) als centres educatius
|
|
Busquem Voluntaris/es per participar al projecte i formar-se al nostre curs:
Curs adreçat a persones interessades en conèixer noves metodologies educatives i de relació de les Escoles amb el territori.
Destinataris prioritaris: Persones vinculades a entitats del lleure o professionals de l’àmbit educatiu (amb prioritat els vinculats al territori de Nou Barris)
Places: El número d’inscrits estarà limitat a 24 persones.
Inscripció: Curs gratuït. Inscripció online (data límit 25 d’octubre). Més informació a la direcció de correu electrònic: bernat.dequintana@uab.cat
Convoca: Escola de l’IGOP, Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la UAB, en col·laboració amb el Districte de Nou Barris (Ajuntament de Barcelona).
|
L’Escola de l’Igop des de fa tres anys esta impulsant una recerca-acció –participativa a una de les Escoles del Districte de Nou Barris (la Mestre Morera de Ciutat Meridiana).
Enguany, amb el suport i la col·laboració del Districte de Nou Barris volem ampliar l’experiència a d’altres Escoles, amb la voluntat de vincular als centres eductius amb els seus territoris i comunitats properes, així com amb la voluntat de generar conciència crítica i reflexió entre els estudiants de primària i secundaria.
El desenvolupament d’aquesta experiència fins al moment ha estat possible gràcies als alumnes del Màster en Polítiques Socials i Acció Comunitària. Enguany, a l’ampliar el número d’escoles en que treballarem, ampliarem també els equips de treball amb nous voluntaris als que formarem des de l’IGOP, acompanyarem en el desenvolupament de les seves pràctiques i atorgarem una certificació d’haver participat en el curs desenvolupat des de l’escola de l’IGOP.
Informació bàsica sobre el desenvolupament de la formació i pràctiques
Dates: Dimarts de novembre (1, 8, 15, 22, 29) i desembre (13, 20) de 2016 i gener de 2017 a la tarda
Durada: Formació de novembre del 2016 a gener del 2017 (30 hores en total) i desenvolupament de les pràctiques de gener a juny del 2017.
Objectiu: El curs pretén formar a persones en la metodologia de la Investigació (o Recerca) – Acció Participativa (IAP) per a, posteriorment (de gener a juny del 2017), aplicar-la a diverses Escoles del Districte de Nou Barris.
El curs constarà, doncs, de formació específica en IAP, de formació en com desenvolupar la metodologia IAP en Escoles i en com posicionar-nos dins les aules (en 10 sessions de novembre a gener). Seguidament s’aplicaran els continguts apresos durant el curs en diferents Escoles del Districte de Nou Barris, amb l’objectiu d’aconseguir que l’alumnat de les Escoles es vinculi al territori des de la mirada de la investigació i la participació activa al seu entorn.
Edicions anteriors i materials d’interès: Des del curs 2013 – 2014 estem desenvolupant aquesta metodologia en una Escola de Primària de Ciutat Meridiana. L’alumnat de 6è, cada curs, s’ha constituït com un equip de recercadores i recercadors per investigar situacions del barri i territori que puguin interessar tant a l’alumnat com a l’Escola, com per exemple, l’impacte de la crisi al barri, l’estat de l’espai públic i les relacions de poder.
|
|
17/10/16. Seminari AGAPP
El paper dels serveis públics en l'acció comunitària

Exposen: Xavier Ballart i Guillem Ripoll
Data: 17 d’octubre de 2016, a les 13 h.
Lloc: Edifici MRA (Campus UAB)
|
|
27/10/16. Seminari Urgocis-ICTA
A Political Ecology of the P2P Economy: Capitalism, Commons and Scenarios of Transition
Exposa: Vasilis Kostakis, Ragnar Nurkse School of Innovation and Governance
Summary: This presentation will discuss the political ecology of two different value models which are currently competing for dominance in the P2P/collaborative economy: the neo-feudal cognitive capitalism (NFCC) and the hypothetical case of mature peer production (HMPP). It will be argued that the two value models may share the same type of direct environmental effects associated with a similar technological infrastructure; however, their indirect effects differ in prospects of consumer behaviour, environmental awareness and product design. Likewise the difference in structural effects is significant as the NFCC is based on profit maximisation and an accumulation of capital, whereas the HMPP is oriented towards the commons. Hence, the latter is considered as the socio-environmentally auspicious choice, but comes not without transitional challenges of its own.
|
|
20/10/16 - Círculos Urbanos
La ciudad como espacio de acción
Los Círculos urbanos se realizan desde 2012 en la Escuela del IGOP. Es un espacio informal, autogestionado y reflexivo entorno a las lecturas sobre temáticas urbanas en sentido amplio (espacio urbano, governanza, ecologia urbana, etc.)
Jueves 20 de octubre de 2016.
La ciudad como espacio de acción
Lugar de realización : Espacio Hermanitas
(Consejo de Ciento 150, Eixample – Barcelona)
Horario: de 19.00 a 21.00h.
La entrada es libre pero necesitamos saber si vendrás para prepararte una silla. INSCRÍBETE HACIENDO CLIC AQUÍ
Lectura recomendada:
De las ciudades y los ciudadanos: cinco historias urbanisme tácticos, capítulo 4 del llibre táctico Urbanismo: acción a corto plazo para el cambio a largo plazo Mike Lydon y Anthony Garcia, Island Press, 2015. (pàgines 89 a 169).
|
|
25/10/16. Laboratori Serveis Socials
Polítiques locals i Globalització
EL PAPER DELS SERVEIS PÚBLICS EN L’ACCIÓ COMUNITÀRIA
Entre el lideratge de l’Administració i l’autonomia ciutadana
Coordinació: Raquel Gallego, directora de l’IGOP
Data: 25 d’octubre de 2016, a les 16 h.
Lloc: Escola de l’IGOP (Passeig d’Urrutia, 17 - Barcelona)
|
|
14/11/16. Seminari Doctorat
Empoderamiento y transformación de las relaciones de poder. Un análisis crítico de los procesos institucionales de participación ciudadana
Exposa: Ernesto Morales
Data: 14 novembre de 2016, a les 13 h.
Lloc: Edifici MRA (Campus UAB - Bellaterra).
|
|

La Dra. Mara Ferreri
|
Incoporación Dra. Mara Ferreri en el IGOP
La Dra. Ferreri investigará sobre políticas públicas de la vivienda como bien común comparando España y Reino Unido
El Grupo de Investigación URGOCIS (Research Group on Urban Governance, Commons, Internet and Social Innovation) ha incorporado una nueva investigadora postdoctoral, Mara Ferreri, a través del programa P-Sphere de la UAB, financiado por la convocatoria COFUND de las Acciones Marie Sklodowska-Curie de la Unión Europea. Durante los próximos 3 años Ferreri desarrollará su proyecto de investigación en el IGOP sobre movimientos sociales y políticas públicas alrededor de la vivienda como bien común, comparando España y el Reino Unido.
Mara Ferreri es una investigadora que trabaja en los campos de la geografía urbana, cultural y política. En 2013 se doctoró en Geografía por la Queen Mary University of London, con un tesis sobre las políticas de reuso temporal de espacios vacíos. Sus intereses y temas de investigación incluyen: urbanismo temporal, precariedad, gentrificación, cartografía crítica, organización y autogestión, y derecho a la vivienda. Su trabajo ha sido publicado en varias revistas internacionales (Cities, Antipode, Ephemera: Theory & Politics in Organization) y en volúmenes editados, como Space, Power and the Commons (Routledge, 2016) y Cities Interrupted: Visual Cultures and Urban Space (Bloomsbury, 2016). Antes de llegar al IGOP ha realizado investigación y docencia en Geografía y Metodología de las Ciencias Sociales en la Queen Mary, London School of Economics y en la Durham University.
|
|

Dintre d’uns mesos es plantegen noves trobades, amb la voluntat de posar els recursos de l’Escola de l’IGOP en aquest procés de construcció conjunta.
Us mantindrem informats.
|
Primera trobada de projectes comunitaris i economia solidària
L'Escola de l'IGOP com a espai d'intercanvi i coneixement proper del territori
Al voltant de 50 persones van participar ahir 10 d’octubre de la primera la trobada de projectes comunitaris i d’economia solidària, recercadors, alumnes i ex-alumnes vinculats a l’Escola de l’IGOP. Més enllà de recercadors, alumnes i ex-alumnes i projectes propis de l’IGOP (Estarter, Màster en Polítiques Socials i Acció Comunitària, grups de recerca URGOCIS i AGAPP, Investigació-acció a les Escoles, Cercles Urbans de coneixement, laboratori de serveis socials i banc de bones pràctiques, entre d’altres) van participar com a iniciatives de la ciutat: Can Masdeu, l’Assemblea d’aturades de Nou Barris, el projecte municipal Energies Comunitàries, la PAH, Can Batlló, Recuperem l’Arnau, ElParlante, Alencop, Ateneu la Bòbila, Kasal de joves de Roquetes, Federació d’Iniciatives de Porta, Col·lectiu de treballadores comunitàries, La Xarxa d’economia solidaria, Panorama 180, Nus-Teatre, entre d’altres iniciatives impulsades per ex-alumnes de l’Estarter.
L’objectiu i la voluntat d’aquest espai era generar comunitat d’intercanvi i coneixement entre els diferents actors del territori proper i la ciutat, així com identificar sinèrgies que ens beneficiessin a tots com a comunitat amb voluntat transformadora de la nostra realitat social.
|
|
Periode d'inscripció:
Del 8 de setembre al 15 d'octubre de 2016
|
Obert el periode d'inscripció Postgrau DLAe
III Edició de la Diplomatura de Postgrau en Dinamització Local Agroecológica
Després de l'èxit d'inscripcions i l'elevada valoració realitzada per l'alumnat de les edicions anteriors, el pròxim gener (2017) començarà la 3a edició d'aquesta diplomatura semipresencial de postgrau. Per a aquesta edició s'actualitzaran continguts, es reforçarà l'estratègia docent basada en el treball en projectes aplicats a territoris i processos reals i concrets; i se seguirà posant èmfasi en les metodologia participatives per als processos de Dinamització Local Agroecològica (DLAe).
El curs es desenvoluparà entre gener i juny de 2017, i està organitzat per l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) i l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Més informació:
http://dlae.cat/alumnat/inscripcions/?lang=es (castellà)
http://dlae.cat/alumnat/inscripcions/ (català)
|
|
Novetat Editorial [ descarregar pdf ]
Innovacion social y políticas urbanas en España. Experiencias significativas en las grandes ciudades
Joan Subirats Humet y Ángela García Bernados (ed.); Innovacion social y políticas urbanas en España. Experiencias significativas en las grandes ciudades; Barcelona: Icaria Editorial; Colección Ακαδημεια, 157; 2015, 336 pp.; ISBN: 9788498886818.
|
|
|
Novetat Editorial [ descarregar pdf ]
Ciudades y pueblos que puedan durar
Ramon Canal (ed.); Ciudades y pueblos que puedan durar. Políticas locales para una nueva época. Barcelona: Icaria editorial, Primera edición: julio de 2013; ISBN: 978-84-9888-405-0; Depósito legal: B. 15.018-20136.
|
|
|
Novetat [ link ]
Memòria d'activitats IGOP 2010-2013
Ja pots consultar la memòria d'activitats IGOP amb informació sobre l'Institut, activitats de recerca i formació, publicacions, etc...
|
|
|
Novetat editorial [ link ]
El municipalisme del bé comú
Blanco, Ismael i Gomà, Ricard; El municipalisme del bé comú; Barcelona, Icària Editoria; Ακαδημεια, 159; Participación democrática; Política; 2016, 184 pàg.
|
|
|
IGOP Campus UAB
Edifici MRA
+34 93 586 88 15
Horari (de setembre a juny)
Dll-Dv: 09:00h - 14:00h i 15:00h - 17:00h
|
|
Escola de l'IGOP
Urrutia, 17 - 08042 BCN
+34 93 407 62 03
Horari
Dilluns a divendres de 9 a 13h.
|
|
|
|
|
|
|